Otvoreno pismo protiv takozvane ”kulture otkazivanja” nastalo je na temelju prijevara, kaže Glenn Greenwald nakon što su ga autori “maknuli” s popisa potpisnika

Glenn Greenwald
14 komentara

Novinar Glenn Greenwald nazvao je potpisnike pisma protiv „kulture otkazivanja“ prevarantima, nakon što se pojavila informacija o tome da su mu otkazali potpisivanje.

U sada već čuvenom ‘Harperovom pismu’ 150 uglednih akademika, novinara i javnih ličnosti zauzelo se protiv onog što su nazvali ”puzajućom” “ideološkom sukladnošću” ljevice. Te osobe nisu desničari ili konzervativci, a među njima nema otvorenih pristaša predsjednika Donalda Trumpa. Međutim, postoje neka velika imena, uključujući lingvistu Noama Chomskog i spisateljicu Harryja Pottera, J.K. Rowling.

Novinar Glenn Greenwald nije potpisnik pisma. Iako je sam ljevičar, Greenwald se godinama suprotstavljao tiranskim težnjama modernog liberalizma. Kako se ispostavilo, kulturni kritičar Thomas Chatterton Williams, koji je sastavio pismo, želio je da ga potpiše Greenwald, ali su ga kolege “zaobišli”.

Greenwaldovi su stavovi možda bili “predaleko od srži poruke”, za neke od potpisnika pisma, kako je sugerirala Katie Halper iz Rolling Stonea. Doista, pismo teško da predstavlja modernih 95 teza. Ne spominje se čak ni fenomen “otkazivanja”, a započinje tek s liberalnom kritikom Donalda Trumpa i pohvalom pokretu ”Crni život vrijedi”. Nadalje, neki su se potpisnici izvukli kad su vidjeli kako se njihovo ime pojavljuje s imenima određenih ‘nepoželjnih’; jedna od njih je i J. K. Rowling, bivša ljubiteljica LGBT-a, koja je sada optužena za ”transfobiju”.

“Očito je od samog početka da su pismo potpisali prevaranti željni zaštite vlastitog statusa, a ne principa”, tvitnuo je Greenwald u subotu. Mnogi od potpisnika “bili su na čelu kulture otkazivanja “, nastavio je, “no oni se sada navodno bune protiv te kulture jer su i sami čuli kritike na njezin račun”.

Greenwald nije prvi komentator koji je ismijao pismo. Autor i podcaster Dave Rubin nazvao ga je “glupim, samodopadnim pismom liberala, koji će radije sjediti i gledati kako svijet gori, umjesto da se obrate svojim konzervativnim kolegama za pomoć i da ih pitaju kako sve to popraviti”. Novinar Michael Tracey nazvao ga je „nevjerojatno jadnim i pismom čiji je prvenstveni cilj napuhati ego njegovih potpisnika“.

Što se tiče stavova koji su Greenwalda stavili na stranu, mnogo toga se ne zna. Greenwald je bio uporni kritičar i Busheve i Obamine administracije, no iako je bio kritičan prema Trumpu, ismijavao je one koji su aferu ‘Russiagate’ gurali protiv njega. Za razliku od mnogih s popisa, Greenwald je također branio Juliana Assangea i osudio izraelsku vanjsku politiku i utjecaj na američku politiku.

Black Lives MatterLGBT
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Slonica
3 godine prije

Kultura otkazivanja…novogovor…i kod nas se to odavno zbiva…Brzo dođeš s držanja šprance i samo malo ako skreneš ubace te u neželjene, necitirane…M.Jergovic je uvijek bio poželjen ,no otkad je potpisnik za misu u Sarajevu,brzo d
ospio na listu “kulture otkazivanja”
U Americi ima puno primjera ako ne slijediš agendu ..vrlo brzo nisi tražen u filmu,reklami,sportu

AJeTo
3 godine prije

Prema tome, Greenwald je covjek lijevog pogleda na svijet, a ne ljevicar.

nepoželjni
3 godine prije

Glenn Greenwald je ispušio zbog “jezika bržeg od mozga” i povelike taštine, pa kako je on “otkazan”, sada on pokušava otkazati “otkazivače”.

A samo se radi o čoporu “intelektualnog” šljama kojemu je cilj “puna gu.ica” i naravno zaštita vlastite gu.ice na račun drugih….
…a da ih sve skupa pustiš u nekoj pustopoljini sa šatorom, motikom i lopatom za mjesec dana svi bi pocrkali od gladi jer toj bagri glava služi samo za smišljanje načina kako bi im ruke mogle nešto oteti i napuniti vlastita usta a sa tim degeneričnim, parazitskim rukama nisu nikada u životu ništa korisno učinili, ali su zato uspjeli Svijet dovesti do ovoga danas…

Abe 04
3 godine prije

Za razlučiti ove intrige naučite koristiti i uvijek nosite sa sobom profitni kompas.

Lucija
3 godine prije

“U sada već čuvenom ‘Harperovom pismu’ 150 uglednih akademika, novinara i javnih ličnosti zauzelo se protiv onog što su nazvali ”puzajućom” “ideološkom sukladnošću” ljevice.”
Zvuči dobro?

Ali tko zna što oni podrazumijevaju pod ljevicom?
Ja neznam što piše u tom pismu, neznam ni tko su potpisnici, a još manje što je “95 modernih teza”…

Neko ime
3 godine prije

Pitam se kako neko, ko sebe smatra intelektualcem, moze stati iza bilo kakvog zajednickog manifesta, u obliku otvorenog pisma ili bilo cega slicnoga, a da ne zauzme neki politicki tor. Intelektualac je slobodni mislilac po definiciji, filozof, skeptik i kriticar. Cim se svrsta, cim postane ideolog, gubi dio sustine tog pojma i postaje dio vladajuce strukture ili možda neke oponentske. I time, paradoksalno, dokida dio svoje vlastite slobode misli. Mozda zato vise vrijede umjetnici, nego filozofi jer njihova duhovnost ostaje nesputana, pa i kad dodju u iskusenja materijalnog, ne uniste druge, nego samo, nažalost – sebe.
Odzvanjaju mi u tom kontekstu rijeci pok. Dine Dvornika: “Uvik kontra, takva sorta.”

alex
3 godine prije

Sam protiv svih! Za akademsko prese*avanje, točno to se traži. To što od američke socio, i svake druge politike, ljudi umiru na dnevnoj bazi, ugledni intelektualci zamjećuju tek prenemaganja radi, duboko zakopani u svojim egocentričnim samobitcima. Marginalci tamo ne provociraju celebrity e na sažaljenje, već im se gade i bili bi intimno najsretniji kada bi neka bug brother metla mogla sve luzere pomesti sa ovog svijeta, da ne ruže sliku poetičnog prese*avanja u uzvišenim momentima samodopadnosti svih gore navedenih intelektualaca. Sumnjam da je utko od njih i na trenutak pomislio, da sve dok na ovom svijetu pistoij i jedan obespravljeni i poniženi čovjek, nitko od nas nema moralno pravo biti sretan.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI