fbpx

Otvoreno pismo protiv takozvane ”kulture otkazivanja” nastalo je na temelju prijevara, kaže Glenn Greenwald nakon što su ga autori “maknuli” s popisa potpisnika

Glenn Greenwald

Novinar Glenn Greenwald nazvao je potpisnike pisma protiv „kulture otkazivanja“ prevarantima, nakon što se pojavila informacija o tome da su mu otkazali potpisivanje.

U sada već čuvenom ‘Harperovom pismu’ 150 uglednih akademika, novinara i javnih ličnosti zauzelo se protiv onog što su nazvali ”puzajućom” “ideološkom sukladnošću” ljevice. Te osobe nisu desničari ili konzervativci, a među njima nema otvorenih pristaša predsjednika Donalda Trumpa. Međutim, postoje neka velika imena, uključujući lingvistu Noama Chomskog i spisateljicu Harryja Pottera, J.K. Rowling.

Novinar Glenn Greenwald nije potpisnik pisma. Iako je sam ljevičar, Greenwald se godinama suprotstavljao tiranskim težnjama modernog liberalizma. Kako se ispostavilo, kulturni kritičar Thomas Chatterton Williams, koji je sastavio pismo, želio je da ga potpiše Greenwald, ali su ga kolege “zaobišli”.

Greenwaldovi su stavovi možda bili “predaleko od srži poruke”, za neke od potpisnika pisma, kako je sugerirala Katie Halper iz Rolling Stonea. Doista, pismo teško da predstavlja modernih 95 teza. Ne spominje se čak ni fenomen “otkazivanja”, a započinje tek s liberalnom kritikom Donalda Trumpa i pohvalom pokretu ”Crni život vrijedi”. Nadalje, neki su se potpisnici izvukli kad su vidjeli kako se njihovo ime pojavljuje s imenima određenih ‘nepoželjnih’; jedna od njih je i J. K. Rowling, bivša ljubiteljica LGBT-a, koja je sada optužena za ”transfobiju”.

“Očito je od samog početka da su pismo potpisali prevaranti željni zaštite vlastitog statusa, a ne principa”, tvitnuo je Greenwald u subotu. Mnogi od potpisnika “bili su na čelu kulture otkazivanja “, nastavio je, “no oni se sada navodno bune protiv te kulture jer su i sami čuli kritike na njezin račun”.

Greenwald nije prvi komentator koji je ismijao pismo. Autor i podcaster Dave Rubin nazvao ga je “glupim, samodopadnim pismom liberala, koji će radije sjediti i gledati kako svijet gori, umjesto da se obrate svojim konzervativnim kolegama za pomoć i da ih pitaju kako sve to popraviti”. Novinar Michael Tracey nazvao ga je „nevjerojatno jadnim i pismom čiji je prvenstveni cilj napuhati ego njegovih potpisnika“.

Što se tiče stavova koji su Greenwalda stavili na stranu, mnogo toga se ne zna. Greenwald je bio uporni kritičar i Busheve i Obamine administracije, no iako je bio kritičan prema Trumpu, ismijavao je one koji su aferu ‘Russiagate’ gurali protiv njega. Za razliku od mnogih s popisa, Greenwald je također branio Juliana Assangea i osudio izraelsku vanjsku politiku i utjecaj na američku politiku.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
14 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Slonica
Gost
Slonica
2 mjeseci prije

Kultura otkazivanja…novogovor…i kod nas se to odavno zbiva…Brzo dođeš s držanja šprance i samo malo ako skreneš ubace te u neželjene, necitirane…M.Jergovic je uvijek bio poželjen ,no otkad je potpisnik za misu u Sarajevu,brzo d
ospio na listu “kulture otkazivanja”
U Americi ima puno primjera ako ne slijediš agendu ..vrlo brzo nisi tražen u filmu,reklami,sportu

Stara kuka
Gost
Stara kuka
2 mjeseci prije

Tako je to kod lijevih revolucionara. Na Golom otoku nisu bili zatvoreni izvorni “narodni neprijatelji” nego baš bivši drugovi koji su u jednom trenutku malo skrenuli “s linije”. I Sibir je bio pun bivših, a nedovoljno “osvještenih” komunista. Robespierre je “kancelirao” mnoge “kontrarevolucionare”, da bi na kraju i sam bio “kanceliran” na giljotini. Revolucije su uvijek jele svoju djecu.

Da bi u takvom okruženju opstao čovjek mora 100% i sa vidljivim entuzijazmom podržavati baš sve postulate. Do jednog. Idstupi malo samo od jednog i – cancel. Problem je samo u tome što se ponekad ti postulati promijene, tako da se onda baš oni najpravovjerniji nađu van linije.

AJeTo
Gost
AJeTo
2 mjeseci prije

Prema tome, Greenwald je covjek lijevog pogleda na svijet, a ne ljevicar.

Slonica
Gost
Slonica
2 mjeseci prije

Dosad se kultura otkazivanja pripisivala isključivo desnici,i to je odgovaralo…e sad kad se svima smiješi isti scenario …sad nastajw problem
Po onoj staroj ….igra medo kod komšije doci ce i do tebe
Izgledno je da je sve manje zaštićenih ,moto je
Jedna priča,jedna istina……ne skretati s puta ide baba ljuta

Ive
Gost
Ive
2 mjeseci prije

Dobro a sto je sa onima koji su SIROKOG pogleda na svijet?
Osobno sebe smatram takvim, dali smo mi onda vise ljevi ili vise desni?
A sto je sa onima koji su USKOG pogleda na svijet?
Prema tome ovo “Black life…” je usko smatram da je EVERY LIFE…

otpisani
Member
Famed Member
otpisani
2 mjeseci prije

Glenn Greenwald je ispušio zbog “jezika bržeg od mozga” i povelike taštine, pa kako je on “otkazan”, sada on pokušava otkazati “otkazivače”.

A samo se radi o čoporu “intelektualnog” šljama kojemu je cilj “puna gu.ica” i naravno zaštita vlastite gu.ice na račun drugih….
…a da ih sve skupa pustiš u nekoj pustopoljini sa šatorom, motikom i lopatom za mjesec dana svi bi pocrkali od gladi jer toj bagri glava služi samo za smišljanje načina kako bi im ruke mogle nešto oteti i napuniti vlastita usta a sa tim degeneričnim, parazitskim rukama nisu nikada u životu ništa korisno učinili, ali su zato uspjeli Svijet dovesti do ovoga danas…

Majk Majers
Gost
Majk Majers
2 mjeseci prije

Otpisani
😂😂😂 Odličan opis tih likova. Jednom riječju to su paraziti

Abe 04
Gost
Abe 04
2 mjeseci prije

Za razlučiti ove intrige naučite koristiti i uvijek nosite sa sobom profitni kompas.

Lucija
Gost
Lucija
2 mjeseci prije

“U sada već čuvenom ‘Harperovom pismu’ 150 uglednih akademika, novinara i javnih ličnosti zauzelo se protiv onog što su nazvali ”puzajućom” “ideološkom sukladnošću” ljevice.”
Zvuči dobro?

Ali tko zna što oni podrazumijevaju pod ljevicom?
Ja neznam što piše u tom pismu, neznam ni tko su potpisnici, a još manje što je “95 modernih teza”…

Stock
Gost
Stock
2 mjeseci prije

Ne znam šta oni danas podrazumjevaju pod ljevicom, ali znam šta smo mi 80-tih podrazumjevali pod desnicom.
Desanku.
Šakić.

Zvrk
Gost
Zvrk
2 mjeseci prije

Bio si mlad i bezbrižan.

Stock
Gost
Stock
2 mjeseci prije

Boga mi sam još uvijek.
Bezbrižan.

Neko ime
Gost
Neko ime
2 mjeseci prije

Pitam se kako neko, ko sebe smatra intelektualcem, moze stati iza bilo kakvog zajednickog manifesta, u obliku otvorenog pisma ili bilo cega slicnoga, a da ne zauzme neki politicki tor. Intelektualac je slobodni mislilac po definiciji, filozof, skeptik i kriticar. Cim se svrsta, cim postane ideolog, gubi dio sustine tog pojma i postaje dio vladajuce strukture ili možda neke oponentske. I time, paradoksalno, dokida dio svoje vlastite slobode misli. Mozda zato vise vrijede umjetnici, nego filozofi jer njihova duhovnost ostaje nesputana, pa i kad dodju u iskusenja materijalnog, ne uniste druge, nego samo, nažalost – sebe.
Odzvanjaju mi u tom kontekstu rijeci pok. Dine Dvornika: “Uvik kontra, takva sorta.”

alex
Gost
alex
2 mjeseci prije

Sam protiv svih! Za akademsko prese*avanje, točno to se traži. To što od američke socio, i svake druge politike, ljudi umiru na dnevnoj bazi, ugledni intelektualci zamjećuju tek prenemaganja radi, duboko zakopani u svojim egocentričnim samobitcima. Marginalci tamo ne provociraju celebrity e na sažaljenje, već im se gade i bili bi intimno najsretniji kada bi neka bug brother metla mogla sve luzere pomesti sa ovog svijeta, da ne ruže sliku poetičnog prese*avanja u uzvišenim momentima samodopadnosti svih gore navedenih intelektualaca. Sumnjam da je utko od njih i na trenutak pomislio, da sve dok na ovom svijetu pistoij i jedan obespravljeni i poniženi čovjek, nitko od nas nema moralno pravo biti sretan.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
14
0
()
x