Pakistan prelazi na juan da kupuje rusku naftu

Nafta Pakistan
13 komentara

Pakistan će vjerovatno plaćati isporuke sirove nafte iz Rusije u kineskim juanima, izvještavaju lokalni mediji u subotu, pozivajući se na vladine izvore. Očekuje se da će prvi teret od 750.000 barela pristati već u junu.

Neimenovani zvaničnik iz Ministarstva energetike rekao je za The News International da će transakciju olakšati Banka Kine.

Izvori nisu dali detalje o načinu plaćanja niti o tačnom popustu koji će Pakistan dobiti, navodeći da objavljivanje informacija nije u interesu ni kupca ni prodavca.

„Rusija će obezbediti URAL naftu u testnom teretu, a najverovatnije će Pakistan Refinery Limited (PRL) imati zadatak da preradi rusku naftu“, rekao je zvaničnik.

Drugi izvori rekli su medijima da je Pakistan dogovorio cijenu po barelu od oko 50-52 dolara, u poređenju sa gornjom cijenom G7 ruske nafte od 60 dolara po barelu.

U decembru su EU, G7 i njihovi saveznici uveli kolektivnu zabranu izvoza ruske nafte iz mora, zajedno sa gornjom cijenom od 60 dolara po barelu. Još jedan embargo kojim se zabranjuje gotovo sav uvoz ruskih naftnih derivata, kao i uvođenjem ograničenja cijena dizela i drugih naftnih derivata, počeo je 5. februara.

U januaru su Moskva i Islamabad postigli “konceptualne” sporazume o isporuci ruske nafte i naftnih derivata Pakistanu. Očekuje se da će sporazum pružiti olakšanje Pakistanu u nedostatku novca, koji se suočava s krizom platnog bilansa i kritično niskim deviznim rezervama.

NaftaPakistanrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
hiber
11 mjeseci prije

Tako je i Indijac nasanjkao Putina. Dogovorili kliring u domaćim valutama, pa je Putinu ostalo 40 milijardi dolara u rupijama. Sada čupa kose kako ih pretvoriti u nešto. To očito nije bila dobra ideja pa se pojavljuje treća strana u juanima. Problem sa juanima je što u njihovoj trgovini treba dozvola kineske centralne banke.

Mika
11 mjeseci prije

Rusija neće ovisiti o dolarima već o juanima. Koja je razlika. Kad si jadan onda si jadan. Svi te ucjenjuju i omalovažavaju. A do nedavno si bio moćan. Šta se to dogodilo Rusiji da je toliko propala? Kamo to srlja. Zapad ju izolirao a istok ju omalovažava.

alexosijek
11 mjeseci prije

Zašto se ne piše o SCO sastanku održanom u Goi? Ako treba o Pakistanu, onda treba i o ovom sastanku…lp

Mirro
11 mjeseci prije

“Organizacija BRICS pomoći će nam [u razvoju] više nego što su nam druge međunarodne financijske organizacije pomogle do danas”, rekao je alžirski predsjednik na subotnjem sastanku s glavnim alžirskim predstavnicima medija.
Tebboune je dodao da BRICS banka sadrži 100 milijardi dolara, što je veći kapital od kapitala Svjetske banke.
BRICS će financirati naše projekte, pridružit ćemo se njihovoj organizaciji i politički se ujediniti, rekao je Tebboune.
U prosincu prošle godine, Tebboune je rekao da se Alžir nada pridružiti BRICS- u 2023. godine..Nadajmo se.

Dux
11 mjeseci prije

Kupi malo jeftinije, prodaj malo skuplje, sva filozofija trgovine, svi zarađuju, ne onoliko koliko su zamislili, ali nek se vrti, najgore je kad stane teško je ponovo pokrenut, a vrijeme će učinit svoje i za Ruse i za Amere, ko bude izdržljiviji preživljava.

Borg koji se kocka
11 mjeseci prije

Pa ne znam bas je li uredu kao sredstvo plaćanja koristiti Meksikance po imenu Juan?! A malo je i nepraktično, cak i ako plaćate sa jako mršavim Meksikancima.

tihobl
11 mjeseci prije

Al’ su se atlantisti uznemirili. Pakistan je izdao zapad, a onoliko su ulozili da svrgnu Kana i dovedu svoje ljude. Ovo je gore nego da ih je Japan izdao.

404
11 mjeseci prije

Ode dolar u 3.p.m…..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI