Peking SAD naziva primarnom nuklearnom prijetnjom

SAD upotreba nuklearnog naoruzanja
8 komentara

Sjedinjene Države su najveća “nuklearna prijetnja” u svijetu, rekla je Kina, optužujući Washington da nastoji održati “vojnu hegemoniju” nad drugim državama nakon što su američki zvaničnici proglasili potrebu da vladaju u mnogo manjem programu naoružanja Pekinga.

Obraćajući se novinarima tokom brifinga za novinare u petak, glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Mao Ning zamoljen je da odgovori nakon što je najviši savjetnik za sigurnost američkog predsjednika Joea Bidena izjavio da Bijela kuća treba  “angažovati Kinu u rad na smanjenju nuklearnih prijetnji”.

“Nazvati Kinu ‘nuklearnom prijetnjom’ je zgodan izgovor za SAD da prošire svoj nuklearni arsenal i zadrže svoju vojnu hegemoniju”, rekla je ona, insistirajući da Kina održava “razborit i odgovornu” nuklearnu politiku, u oštroj suprotnosti s Washingtonskom.

SAD su glavni izvor nuklearne prijetnje u svijetu.

Nakon sastanka ministra vanjskih poslova u New Delhiju ranije u petak od strane četverosmjernog saveza QUAD – koji se sastoji od SAD-a, Japana, Australije i Indije – zvaničnici su također izdali izjavu u kojoj smatraju da je “upotreba ili prijetnja upotrebom” nuklearnog oružja “ nedopustiva ” . ” Iako ova primjedba nije bila izričito usmjerena na Peking, grupacija QUAD, ponekad nazvana ‘ azijski NATO ‘, često je ukazivala na navodne prijetnje koje Kina predstavlja u indo-pacifičkom regionu.

“Kina je u više navrata iznijela naš stav o QUAD-u. Vjerujemo da međudržavna saradnja mora biti u skladu s trendom mira i razvoja, a ne stvaranjem „isključujućih” regionalnih saveza, nastavio je Mao, ističući nadolazeći transfer nuklearne tehnologije iz SAD-a u Australiju pod poseban AUKUS pakt.

“SAD su također izgradile male blokove koji podsjećaju na Hladni rat jačajući prošireno odvraćanje i vodeći saradnju u nuklearnim podmornicama”, rekla je ona.

Daljnji koraci za trilateralni sporazum AUKUS, koji također uključuje Veliku Britaniju, trebali bi biti otkriveni kasnije ovog mjeseca, a zvaničnici se nadaju “neprekidnom prijenosu” tehnologije nuklearnog pogona iz Washingtona u Canberru. Peking je ranije kritikovao sporazum zbog unapređenja “nuklearne proliferacije” širom svijeta, s obzirom na to da Australiji nedostaje vlastita domaća sposobnost za osjetljivu tehnologiju.

kinaNuklearna PrijetnjaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
NOVI STARI
1 godina prije

beeeeee….. na sve to…….luđaci, idioti!!!!!

Max
1 godina prije

Oni im jesu prijetnja.

NOVI STARI
1 godina prije

čim primjete da bi im netko mogao biti ravnopravan..taj je odmah prijetnja!!

eks
1 godina prije

USA je imperija zla. To je jasno i dupeliscima Amerike, ali to nikada neće reći .

Ivan
1 godina prije

Kako ne bi bili zlo kad je najvece europsko smece naselilo taj kontinent otimajuci sve starosjediocima i domorocima? Izrasli su na otimacini, pljacki i ubojstvima. I ta stoka nikada nije za nista orgovarala: Hirosima, Nagasaki, podrska Hitleru dok im nije postao prijetnja, Vijetnam, Irak, Iran, Sirija Afganistan pa i Palestina sa onim zidovskim dmecem, a sada Ukrajina. Smradovi vise ne mogu isprati krv s ruku..

goran
1 godina prije

dolazi vrijeme kada če amerika biti zbrisana sa lica zemlje

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI