Peking SAD naziva primarnom nuklearnom prijetnjom

SAD upotreba nuklearnog naoruzanja
8 komentara

Sjedinjene Države su najveća “nuklearna prijetnja” u svijetu, rekla je Kina, optužujući Washington da nastoji održati “vojnu hegemoniju” nad drugim državama nakon što su američki zvaničnici proglasili potrebu da vladaju u mnogo manjem programu naoružanja Pekinga.

Obraćajući se novinarima tokom brifinga za novinare u petak, glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Mao Ning zamoljen je da odgovori nakon što je najviši savjetnik za sigurnost američkog predsjednika Joea Bidena izjavio da Bijela kuća treba  “angažovati Kinu u rad na smanjenju nuklearnih prijetnji”.

“Nazvati Kinu ‘nuklearnom prijetnjom’ je zgodan izgovor za SAD da prošire svoj nuklearni arsenal i zadrže svoju vojnu hegemoniju”, rekla je ona, insistirajući da Kina održava “razborit i odgovornu” nuklearnu politiku, u oštroj suprotnosti s Washingtonskom.

SAD su glavni izvor nuklearne prijetnje u svijetu.

Nakon sastanka ministra vanjskih poslova u New Delhiju ranije u petak od strane četverosmjernog saveza QUAD – koji se sastoji od SAD-a, Japana, Australije i Indije – zvaničnici su također izdali izjavu u kojoj smatraju da je “upotreba ili prijetnja upotrebom” nuklearnog oružja “ nedopustiva ” . ” Iako ova primjedba nije bila izričito usmjerena na Peking, grupacija QUAD, ponekad nazvana ‘ azijski NATO ‘, često je ukazivala na navodne prijetnje koje Kina predstavlja u indo-pacifičkom regionu.

“Kina je u više navrata iznijela naš stav o QUAD-u. Vjerujemo da međudržavna saradnja mora biti u skladu s trendom mira i razvoja, a ne stvaranjem „isključujućih” regionalnih saveza, nastavio je Mao, ističući nadolazeći transfer nuklearne tehnologije iz SAD-a u Australiju pod poseban AUKUS pakt.

“SAD su također izgradile male blokove koji podsjećaju na Hladni rat jačajući prošireno odvraćanje i vodeći saradnju u nuklearnim podmornicama”, rekla je ona.

Daljnji koraci za trilateralni sporazum AUKUS, koji također uključuje Veliku Britaniju, trebali bi biti otkriveni kasnije ovog mjeseca, a zvaničnici se nadaju “neprekidnom prijenosu” tehnologije nuklearnog pogona iz Washingtona u Canberru. Peking je ranije kritikovao sporazum zbog unapređenja “nuklearne proliferacije” širom svijeta, s obzirom na to da Australiji nedostaje vlastita domaća sposobnost za osjetljivu tehnologiju.

Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Comments
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
NOVI STARI
20 dana prije

beeeeee….. na sve to…….luđaci, idioti!!!!!

Max
20 dana prije

Oni im jesu prijetnja.

NOVI STARI
20 dana prije

čim primjete da bi im netko mogao biti ravnopravan..taj je odmah prijetnja!!

eks
20 dana prije

USA je imperija zla. To je jasno i dupeliscima Amerike, ali to nikada neće reći .

Ivan
20 dana prije

Kako ne bi bili zlo kad je najvece europsko smece naselilo taj kontinent otimajuci sve starosjediocima i domorocima? Izrasli su na otimacini, pljacki i ubojstvima. I ta stoka nikada nije za nista orgovarala: Hirosima, Nagasaki, podrska Hitleru dok im nije postao prijetnja, Vijetnam, Irak, Iran, Sirija Afganistan pa i Palestina sa onim zidovskim dmecem, a sada Ukrajina. Smradovi vise ne mogu isprati krv s ruku..

goran
19 dana prije

dolazi vrijeme kada če amerika biti zbrisana sa lica zemlje

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI