Pentagon čuva tajne o toksinima koji izazivaju rak

Pentagon
9 komentara

Pentagon je sakrio informacije o uranijumu, nervnom gasu i drugim opasnim materijalima zbog kojih su se američke trupe navodno razbolele dok su bile stacionirane u uzbekistanskoj vojnoj bazi u ranim godinama rata u Afganistanu, tvrde grupe koje predstavljaju bivše vojnike u tužbi.

Tužba federalnog suda podnesena je u ponedjeljak u Connecticutu, tražeći da Pentagon preda svoju evidenciju o toksinima kojima su vojnici bili izloženi u vazdušnoj bazi Karši-Khanabad, poznatoj kao “K2”, tokom američkih operacija tamo od 2001. do 2005. godine . Najmanje 15.777 američkih pripadnika bilo je raspoređeno u bazi, iz koje su izvođeni transporti američkih trupa i zračni udari na ciljeve u Afganistanu.

“Ove žrtve K2 žive s ovom istinom u svojim tijelima više od 20 godina, a mnoge su umrle dok ih je ta toksična istina odvela u njihove rane grobove”, rekla je Kim Brooks, član odbora za Fondaciju Stronghold Freedom, u ponedjeljak na sastanku brifing za novinare u New Havenu, Connecticut. “Ipak, još uvijek ne znamo tačno šta se krilo u vazduhu, vodi i zemlji na K2. Ne znamo jer vlada odbija da objavi evidenciju o toksinima pronađenim u K2.”

Brooksov suprug, potpukovnik američke vojske Timothy Brooks, umro je od tumora na mozgu u dobi od 36 godina 2004. godine, manje od tri godine nakon što je bio stacioniran u K2. Preliminarna studija američke vojske otkrila je 2015. da su veterani K2 imali pet puta veću vjerovatnoću od drugih vojnika da obole od raka. Zagađivači su navodno uključivali bazene “crne žlijezde” zbog kojih su se trupe onesvijestile.

Portparol američkog ministarstva odbrane koga je ABC News kontaktirao u ponedeljak odbio je da komentariše tužbu. Pentagon je tvrdio da provodi dublju istragu jer je studija iz 2015. bila previše ograničena da bi pokazala konačnu vezu između K2 i ozbiljnih bolesti.

Američki senator Richard Blumenthal, demokrata iz Konektikata koji se pridružio grupama tužitelja na konferenciji za novinare u ponedjeljak, rekao je da tužba pokazuje da vlada “zanemaruje i zanemari naše veterane”. Dodao je da je lista opasnih materijala kojima su vojnici bili izloženi na K2 “zapanjujuća, a zanemarivanje je zapanjujuće”.

Tužba predstavlja samo posljednju kontroverzu oko izloženosti američkih vojnika kancerogenima i drugim toksinima. Pentagon je prošlog mjeseca priznao da su američki vojni piloti i članovi zemaljske posade oboljeli od raznih vrsta raka nenormalno visokim stopama. U februaru je američko ratno vazduhoplovstvo proširilo svoju istragu o opasnostima od raka za trupe stacionirane u bazama interkontinentalnih balističkih raketa (ICBM) u zemlji. Veterani tvrde da ima visoku stopu raka, uključujući ne-Hodgkinov limfom, među ljudima koji su radili u bazama ICBM.

PentagonrakToksini
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
11 mjeseci prije

Ako umiru, dabogda poumirali svi do jednog zajedno sa rodbinom kad niko od njih ne postavi pitanje šta je sa lokalnim stanovništvom koje su direktno bombardovali ako ovi umiru iako su bili daleko manje izloženi. Mogli su da ne znaju u šta se upuštaju ali ćutati pošto su videli šta se događa… dabogda se živi raspadali.

Max
11 mjeseci prije

Nije prvi put.

xyz
11 mjeseci prije

Nikoga od tih militarističkih zlotvora mi nije žao. Što više pocrkaju, to bolje za čovječanstvo.

Kardinale
11 mjeseci prije

Pentagon je dom sotone

nessy
11 mjeseci prije

Ni prvi ni zadnji put razotkrivena nevjerojatna je nebriga USA vojske za zdravlje svog osoblja. I to ne samo vonika, nego i za visoki oficirski kadar. Kako onda ocekivati da im je stalo do civila? To su zlocinci po definiciji. Sjetim se ‘Apokalipsa Sada’ filma, i teksta ‘prekrasan je miris napalma u zoru’.

Iva
11 mjeseci prije

Može Pentagon da krije, ali stručnjaci su rekli svoje na ovu temu.

Pogledati šta je o upotrebi osiromašenog uranijuma u Iraku, Avganistanu i na Balkanu pisao dr Asaf Duraković. Odnosi si se i na lokalno stanovništvo i na vojnike.

goran
11 mjeseci prije

šta reči,truju vlastite vojnikee moji vojnici pa stvarno ste blesavi ko tuke,ups pardon vrijedzam pticu,gluplji ste od njih

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI