Pentagon i 2,2 mlrd dolara za oružje u Siriji – Opet u igri Srbija, BiH i Hrvatska

iljusin
38 komentara

Novo ”senzacionalno” izvješće dviju međunarodnih skupina za praćenje oružja potvrđuje da Pentagon nastavlja isporučivati ​​rekordne količine oružja u Siriju i da Pentagon za sobom briše sve tragove. U utorak su Organizacija za prijavljivanje kriminala i korupcije (OCCRP) i Balkanska istraživačka mreža (BIRN) objavili dokaze da je Pentagon trenutno uključen u isporuku oružja vrijednog 2,2 milijarde dolara preko prikrivene mreže privatnih trgovaca svojim saveznicima u Siriji. Riječ je uglavnom o starom sovjetskom oružju zemalja istočnog bloka i bivše Jugoslavije, među kojima su na listi Srbija, BiH i Hrvatska.

Svi uključeni u ovaj prljavi posao manipuliraju dokumentima, kao što su certifikati o krajnjim korisnicima, vjerojatno kako bi sakrili sudjelovanje Pentagona.

OCCRP i BIRN su objavili unutarnje dokumente o nabavi oružja za Pentagon, a potvrđeno je ono što se oduvijek znalo i da se oružje ”slijeva” u Bugarsku, odakle dalje putuje za Saudijsku Arabiju u Siriju i Irak.

Program je navodno dio američke pomoći opremanja ”Sirijskih demokratskih snaga”, koalicije koju predvode kurdske YPG  snage, te nekih skupina na istoku Sirije. Prijenos oružja je masovan i izgleda da će program trajati godinama.

Prema izvješću je američki Odjel za obranu iz proračuna osigurao 584 milijuna dolara samo za sirijske operacije u novoj fiskalnoj godini.

Izdvojeno je još 900 milijuna dolara za streljivo sovjetskog tipa od sada pa do 2022. godine.

No, možda je šokantnije otkriće da dobavljači Pentagona imaju veze s poznatim zločinačkim organizacijama.

Prema izvješću, mnogi dobavljači oružja, prvenstveno u istočnoj Europi, ali i bivšim sovjetskim republikama, uključujući Kazahstan, Gruziju i Ukrajinu, imaju veze s organiziranim kriminalom diljem istočne Europe.

Osim toga, za program Pentagona jedna tvornica streljiva je priopćila kako je planirala zaposliti 1 000 novih djelatnika u 2016. godini, samo kako bi mogla odgovoriti na potražnju. Dobavljači su opskrbljivani na granici, a Ministarstvo obrane je moralo sniziti standarde za inozemne isporuke, samo kako bi se posao mogao provoditi bez ometanja.

Vjerojatno je da su skupine organiziranog kriminala razlog zašto je Pentagon nastojao krivotvoriti svoje dokumente.

Osim toga, uobičajene količine oružja se i dalje isporučuju ​​na sirijsko bojište i ostale dijelove Bliskog istoka, a onda završava u rukama terorističkih skupina, što je već iscrpno dokumentirala i CIA, koja je navodno obustavila program naoružavanja terorista na jugu i istoku Sirije.

Za sada pomoć još uvijek primaju neke skupine ”umjerene oporbe” na sjeveru i istoku zemlje, što znači da će Pentagon nastaviti slati oružje skupinama, a za koje ne zna gdje će završiti.

Jedan od autora izvješća, Ivan Angelovski, izjavio je za Foreign Policy: “Pentagon uklanja sve dokaze u svojim dokumentima nabave o oružju koje ide sirijskoj oporbi”.

Izvješće se temelji na internim amandmanima američke vlade, koji otkrivaju da su odredište pošiljki oružja pročišćena iz izvornih dokumenata.

Balkan Insight, koji je vlasnik izvornog istražnog izvješća, piše: “Sedam američkih dokumenata o nabavi bilo je zabijeljeno kako bi se uklonile referenca o “Siriji”. To se dogodilo nakon što su novinari stupili u kontakt s Pentagonom kako bi se raspitali o tome jesu li zemlje izvoznice, Bugarska, Rumunjska, Srbija, Ukrajina i Gruzija, bile obaviještene o odredištu.”

Činjenica da Foreign Policy, najistaknutiji časopis američke vanjske politike, priznaje kako je program Pentagona za Siriju i nabava oružja povezana s istočnoeuropskim organiziranim kriminalom, vrlo je značajna. Osim toga, novinarski konzorciji OCCRP i BIRN su također financiran od američke administracije ili preko nevladinih udruga i organizacija iza koji stoje NED, USAID i druge američke vladine agencije za ”izvoz demokracije” u svijetu.

U ovom trenutku su dokazi toliko nepobitni da čak i Foreign Policy, koji se uvijek zalagao za intervenciju protiv Sirije, to ne može poreći.

Foreign Policy dalje izvještava kako program Pentagona “tajnoviti svijet istočnoeuropskih trgovaca oružjem opskrbljuje novcem” i dodaje kako “Pentagon navodno uklanja dokumentirane dokaze o tome tko će konačno koristiti oružje, potencijalno slabeći granice međunarodnih protokola protiv trgovine ilegalnim oružjem”.

U izvješću se spominje da je CIA oružje slala izravno u pokrajinu Idlib i pogranično područje Golana na jugu Sirije. Oba su područja bila su i još su uvijek okupirana od strane sirijske Al-Qaede. U Idlibu su analitičari potvrdili genocidno čišćenje vjerskih manjina koje je provedeno oružjem koje je teroristima dala CIA.

Nedavno smo objavili priču o bugarskoj novinarki Dilijani Gajtandžijevoj, koja je dobila otkaz u kući za koju je radila, nakon što su je bugarski obavještajci ispitivali o saznanjima o mreži Pentagona i isporukama oružja za Siriju.

Sada iste podatke objavljuju OCCRP i BIRN, a nakon njih i Foreign Policy. Bugarske agenti su ispitivali Gajtandžijevu i “pokušali saznati njezine izvore”.

Anonimni izvor je novinarki dao veliku zbirku dokumenata vlasti i dužnosnika koji su povezani s trgovinom oružjem, a ta je dokumentacija, uz izvide na licu mjesta u Siriji, bili temelj njezina izvještavanja. Čini se da najnovija istraga objavljena u utorak da uključuje neke od tih dokumenata, što potvrđuje i Gajtandžijeva.

No, na kraju se opet otvara pitanje zašto OCCRP, BIRN i Foreign Policy, časopis američkog Vijeća za vanjske poslove, potvrđuju odavno poznate činjenice? Je li riječ o izlaznoj strategiji Washingtona iz rata u Siriji ili se radi o nečemu drugom? U svakom slučaju, izvješće ima posebnu težinu upravo zbog toga, a ne zbog samog sadržaja i nema sumnje da je znak unutarnjeg sukoba u Washingtonu, vjerojatno i prihvaćanju činjenice da je rat u Siriji izgubljen.

(Izvješće: OCCRP)

Oružje
FOTO – Shema rashoda Pentagona za slanje oružja u Siriju

 

Sloboda govora u EU – Novinarku zbog istine o terorizmu priveli i dobila otkaz

Lavina se zakotrljala – Prva istraga o izvozu oružja u Siriju

Džihad express i dalje – plovi oružje teroristima u Siriji se šalje redovitom linijom

”Džihad express” – Hrvatska u travnju i svibnju isporučila 282 tone bacača PG-7VL

Balkanska istraživačka mrežaBIRNCIAGolanGolanska visoravankriminalMinistarstvo obraneNEDOCCRPOrganizacija za prijavljivanje kriminala i korupcijeUSAID
Pretplatiti se
Obavijesti o
38 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Željko
6 godine prije

Razumijem za Hrvatsku , pa i za Bosnu i Hercegovinu ali Srbija naoružava neprijatelje “svoje braće” Rusa i izravno radi protiv “svoje braće”, e to potkrepljuje moje postove za koje redovito budem “nagrađen” minusima, da više ne postoje “braća” nego samo goli interesi!

A lerik
6 godine prije

On je po zanimanju bravar. Bio u ratu, jedva izvukao živu glavu. Niti je tražio, niti dobio mirovinu. Završio na burzi rada. Preživljavao radeći povremene poslove i od mirovine roditelja. Supruga nezaposlena, dvoje djece. A onda dobio posao u svojoj struci. Dobra plaća, redovna. Odlični uvjeti. Sve se promijenilo. Školuje djecu, čini mu se da ga i supruga više voli. Na poslu je odgovoran, radi odlično, niti jedna ‘stota’ na obradi metala mu ne promakne. Firma kompletnu proizvodnju izvozi, ne ovisi o nesigurnim plaćanjima domaćih poduzeća. Je, proizvodi oružje. Ali od nečega se mora živjeti… Priča možda jest izmišljena, ali govori o tomu kako obični, dobri ljudi, vrhunski radnici, vjernici, koji ne bi ni mrava zgazili, koji nikad nisu podigli ton u razgovoru pridonose sa svime što jesu ukupnoj količini zla. Ne opstaje zlo zato što zločinci postoje. Već zato što su zločinci iskoristili sve dobre i sve dobro za… Čitaj više »

opet ja
6 godine prije

S obzirom da je u Srbiji na vlasti izdajnik i kriminalac Aleksandar Vučić sa svojim razbojnicima uopšte me ne čudi da je ovo tačno. Ovakva informacija se već pojavljivala, a s obzirom na veze Vučića sa UAE, Katarom i američkom ambasadom vrlo verovatno je istinita.

Marko
6 godine prije

Je se na ovom portalu pljuvala Hrvatska kako naoružavaju teroriste , kada ono ispalo da Srbija i BiH naoružavaju teroriste 5 puta više nego Hrvatska i šta je još tragičnije u dogovoru sa Amerikom , plus Srbi naoružavaju protiovnike od “braće” Rusa , toliko o bratskim odnosima

pikaču
6 godine prije

Sad sam se sjetio da je oružje iz Libanona dolazilo u Hrvatsku početkom 90-ih. Tamo je taman završio rat kad je ovdje počinjalo.

Konstantin?
6 godine prije

. Ako zelite da osvojite jednu drzavu … pocnete prvo od kupo-prodaje pripadnika “SEKRET (namerno po nasem govoru) SERVICE” ciljanih drzava … pa ondak ostale po redu. Tako bilo, tako jeste …. tako ce i biti ubuduce! Ko ne veruje nek razgovara sa nekim koga zna da radi u DBK svojih “domicilnih gubernija”! “Nas Milenko Nedelkovski (dok mu skroz nisu zabranili njegovu emisiju na naionalnim TV kanalima) dosta dobro obradio ovako slicnu temu! Dakle … nista bez “nasih” SEKRET serisa … hebo ih CIA & M6 & itd … majku im “bozju”! ;o)

ivan
6 godine prije

A sta je tu sokantno kada se zna ko je najveci “kuhar”na planeti.Oni stavaraju Al kaidu, ISIL itd da bi mogli harati i pljackati po svijetu drzave koje im nisu po volji.

Klarens
6 godine prije

Za dolara shaku
================
Prodat che i baku

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI