Pentagon istakao endemsku korupciju u Ukrajini

Ukrajina novac dolari
12 komentara

Sukob s Rusijom stvorio je nove mogućnosti za mito, mito i krađu u Ukrajini, rekao je generalni inspektor američke vojske Kongresu u tromjesečnom izvještaju o 113 milijardi dolara pomoći poslanoj Kijevu.

Generalni inspektor Ministarstva odbrane Robert Storch također služi kao specijalni inspektor za operaciju Atlantic Resolve, operaciju naoružavanja Ukrajine koju predvode SAD.

“Rat koji je u toku sa Rusijom stvorio je nove mogućnosti za korupciju, s nekoliko nedavnih skandala u sektoru odbrane koji su otkrili zloupotrebu ratnih resursa i sredstava za nabavku oružja”, navodi se u izvještaju .

“Endemska korupcija i dalje postoji” u Ukrajini, koja je i dalje “jedna od najmanje odgovornih vlada u Evropi”, prema generalnom inspektoru Pentagona.

„Mito, mito i prenapuhani troškovi nabavke su uobičajeni rizici za korupciju u Ministarstvu odbrane“, koji dovode do kupovine „lošije opreme“ ili „preusmjeravanja sredstava“ namijenjenih za hranu i municiju, navodi se u izvještaju.

Ranije ove sedmice, ukrajinski mediji izvijestili su o tvrdnjama jednog antikorupcijskog aktiviste da su vlasti Harkovske oblasti pronevjerile ili ukrale 7 milijardi grivna (176,5 miliona dolara) koje su dobile za izgradnju utvrđenja duž granice. Nedostatak odbrane doveo je do toga da su ruske trupe u kratkom roku zauzele desetak naselja.

Milionske ugovore bez licitacije dali su prijateljima ili novoosnovanim kompanijama koje vode ljudi sa kriminalnim dosijeima, napisala je Martina Boguslavets u Ukrajinskoj pravdi.

Prema Pentagonu, Transparency International rangirao je Ukrajinu na 144. mjesto od 177 zemalja još 2014. godine. Kijev se od tada poboljšao, zauzimajući 104. mjesto od 180 zemalja u godišnjem globalnom indeksu percepcije korupcije za 2023. godinu.

Ukrajinski nacionalni biro za borbu protiv korupcije (NABU) je istražio “nekoliko visokih zvaničnika u vladi i pravosuđu optuženih za primanje mita i pronevjeru u vrijednosti većoj od 100 miliona dolara”, navodi se u Storchovom izvještaju, citirajući američki State Department.

Washington je pozvao Kijev da proširi mjere protiv korupcije dajući NABU-u nezavisne forenzičke sposobnosti i mogućnost da špijunira Ukrajince neovisno od službe sigurnosti SBU-a, otkrio je Storch.

U izvještaju glavnog inspektora razmatra se 113 milijardi dolara pomoći koja je dodijeljena Ukrajini do kraja marta 2024. Uz direktnu vojnu i humanitarnu pomoć Kijevu, ovaj iznos uključuje „sigurnosnu pomoć saveznicima u NATO-u i drugim partnerima, sredstva za podršku SAD-u vojno prisustvo u Evropi i popunu vojnih zaliha datih ukrajinskim oružanim snagama”, rekao je Storch.

KorupcijarusijaSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Koja
1 mjesec prije

Paaa.. inspektore, ti si i računao na korupciju u UA, predumišljaj očigledan! Bez te korupcije nebi ti plan savršeno tekao! Tu spiku možeš tvojim tupavcima prodavati, nama ne…. osim debelom Đuri, naravno, on se pali na takva “istraživanja” 🐎🐎🐎🐭🐭🍗💥💥

Tupko Glupko
1 mjesec prije

Ovo pokazuje da izuzetni lagano dižu ruke od Ukrajine. Počeli su govoriti o korupciji što se tiče poslane vojne pomoći u Ukrajini, uskoro će o potrebi održavanja izbora za predjsednika i parlament (koji su već trebali biti održani), manjku demokracije, a kada počnu o ratnim zločinima Ukra od 2014. do danas, to će značiti definitivan kraj njihove potpore. Jednostavno će nestati iz Ukrajine, potpuno se povući kao iz Afganistana i dati Europi da se bakće sa izbjeglicama i uništenim ukrajinskim i načetim europskim gospodarstvom. Već mnogo puta viđen scenarij. Još brže će se sve odviti ako Trump postane predsjednik. S tim da postoji jedna bitna razlika. Irak, Libija, Sirija, Afganistan i mnogo drugih – te zemlje su direktno napali izuzetni, dok se Ukri konfrontiraju sa Rusima za interese izuzetnih, ali u konačnici će biti isti rezultat – napušteni i razoreni za potrebe izuzetnih sa ogromnim brojem mrtvih i ranjenih i… Čitaj više »

Dux
1 mjesec prije

…nije moguće da je u Ukraini toliko korupcije i mita….ipak je to jedna uljuđena i poštena zemlja…

Dokručilomi
1 mjesec prije

Pa to je normalna pojava u demokraciji nakon genocida (kao Amerika) kapital bez korupcije ne ide jer oni zapovijedaju parlamentu i predsjedniku a ne suprotno.

Max
1 mjesec prije

Dobro jutro gospodo.

Ivana Podravec
1 mjesec prije

Je toga koji je upozoravao kako se nije sve poduzelo kako treba da se spriječi Ruse da se kako je rekao samo ušetaju su smijenili . Njima nije problem korupcija jer ide na privatne račune vladajućoj kasti , nego kad neko progovori pa se to dozna . Baš čudo da dolazi do korupcije kad im se šalju milijarde $ i € kao i oružje , a stalno im treba još i nikad dosta . Usput ni SAD je iskoristio ovdje rat za bogaćenje i ekstraprofit na nafti , plinu i oružju . Sve skupa ovaj rat je jedna velika praonica novca .

dulebg
1 mjesec prije

Pa Amerika je domovina korupcije.

dulebg
1 mjesec prije

Pošto je Pelješki most?

R M
1 mjesec prije

Ne znam dal je korupcija, ali nešto definitivno nije u redu. Pa ovi žuti se nisu usudili da oprave(tj da zatru) ovaj spomenik kulture u vidu razrušenog generalštaba u centru Beograda, koji svedoči o kulturi nato agresije. A evo sad će ovi posle četvrt veka da to srede, daće trumpu, ješama i arapima da sve to počiste i da ne ostanu nikakvi tragovi zločina koje su počinili. Velika, užasna sramota da brišemo svedočanstvo o onom što je učinjeno. Jel ćemo sutra da srušimo spomenik u Kragujevcu gde su nemci streljali onu nedužnu decu?

FELIX
1 mjesec prije

POMOC OD 113 MILJARDI DOLARA JE BILO POSLANO UKRAINI, PITANJE JE KOLIKO SU NOVCA UKRAINCI VIDELI JER SU SA TIM NOVCEM PLATILI DOBAVKE ORUZJA ZAPADU A NESTO GA JE I ZAVSILO U DZEPOVIMA DOBAVITELJA ORUZJA I VEROVATNO I SAMIH UKRAINSKIH VODZA OBRAMBENOG RATA PROTI RUSKE FEDERACIJE, SVE CE TO UKRAINSKI NAROD PLATITI I NECE OSTATI DUZNI ZAPADU JER TA POMOC NIJE BILA POKLON NEGO ZAJAM KOGA CE PLATITI PLODNOM ZEMLJOM.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI