Pentagon obustavio isplatu plaća kurdskim Peshmerga snagama

Pentagon
14 komentara

Jack Detsch, dopisnik Al-Monitora iz Pentagona, izvještava kako je američka vlada, prestala isplaćivati plaće kurdskim Peshmerga snagama u Iraku. Nakon što je jednogodišnji sporazum istekao tijekom ljeta i nema aktualnih planova za njegovu obnovu.

Prema sporazumu Obamine administracije iz srpnja 2016. godine, Sjedinjene Američke Države su se dogovorile da će isplaćivati plaće za oko 36 000 kurdskih Peshmerga boraca koji se bore protiv ”Islamske države” u Iraku. Očekivalo se da će sporazum biti obnovljen tijekom ljeta za još jednu godinu, ali dužnosnici Sjedinjenih Američkih Država i Kurda za Al-Monitor rekli da su pregovori prekinuti kada je regionalna vlada iračkog Kurdistana provela sporni referendum o neovisnosti u vrijeme kada se ISIL u regiji počeo urušavati.

Odjel trenutno ne financira plaće za Peshmerge. Memorandum o razumijevanju između američkog Ministarstva obrane i regionalna vlada iračkog Kurdistana, koji je jamčio isplate tijekom operacije u Mosulu, istekao je u srpnju ove godine, ali je isplata plaća produljena do početka rujna”, rekao je glasnogovornik Ministarstva obrane Eric Pahon.

Izvori Peshmerga snaga optužuju Trumpovu administraciju za odbijanje potpore zbog protivljenja prošlomjesečnom neobvezujućem referendumu u kurdskoj neovisnosti.

Sjedinjene Američke Države su u sporu stale na stranu Bagdada i odbile priznati rezultate referenduma, što ukazuje na manjak potpore kurdskoj neovisnosti. Bilo je planova potpisivanja novog sličnog memoranduma o razumijevanju, ali su ih Sjedinjene Države odbile zbog referenduma”, rekao je general Hajar Omer Ismail, visoki dužnosnik u Ministarstvu Peshmerga snaga.

Rekao je da nije bilo ni isporuka oružja, čak i prije nego što je memorandum o razumijevanju istekao.

Pentagon je odbio komentirati ono što je naziva “unutarnjim poslovnim pitanjima”. Eric Pahon je rekao da Sjedinjene Države i vlada regije Kurdistan mjesecima prije glasovanja 25. rujna nisu imali “bilo kakav razgovor o obnovi memoranduma o razumijevanju i da referendum na ovo pitanje nema nikakav učinak u ovom trenutku”.

Europa Pentagon
FOTO: AWAKS

Pentagon je u svibnju objavio proračunski zahtjev za fiskalnu 2018.  godinu, koji je predviđao da će memorandum o razumijevanju od prošlog ljeta biti obnovljen. Pentagon je za fiskalnu godinu, koja je započela 1. listopada, zahtijevao 270 milijuna dolara za plaće Peshmergi i 95 milijuna dolara za “podršku”, što je 26% više od 289,5 milijuna dolara zatraženih za fiskalnu 2017. godinu, tijekom prošle Obamine godine u uredu.

Zahtjev za proračun navodi da procjenu troškova za fiskalnu godinu 2018. preuzima Pentagon, a Ministarstvo Peshmergi će proširiti memorandum o razumijevanju ”za održavanje snaga uključenih u postizanje ključnih ciljeva u borbi protiv Islamske države”. Zahtjev navodi kako će memorandum o razumijevanju, pored pružanja plaća, olakšati Pentagonu “isporuke oružja, streljiva, hrane, goriva, pokretne imovine mobilnosti i podrške u uzdržavanju Peshmergi”.

Međutim, svibanjski zahtjev može biti sporan, sada kada je memorandum o razumijevanju istekao. Pahon je kazao kako proračun nije “statična cjelina” i očekuje se da će pretrpjeti “promjene kako bi se uskladili trenutni uvjeti poslovanja”, budući da kampanja protiv ISIL-a za cilj ima ukloniti posljednje preostale skupine terorista u pokrajini Anbar u Iraku.

Bez obzira na to, Pahon je rekao kako Pentagon i dalje podupire Peshmerge s drugim oblicima “vojne suradnje i sigurnosne pomoći, poput obuke i opreme”.

Plaće nisu sve u našoj potpori snagama koje se bore protiv ISIL-a. Mi pružamo našim partnerima potrebnu potporu na odobrenje vlade Iraka, kako bismo osigurali poraz Islamske države”, dodao je glasnogovornik Pentagona.

Kongres se također oglasio o problemu i odluka o godišnjem obrambenom zakonu Zastupničkog doma iz lipnja je zaprijetila smanjenjem sredstava za Peshmerge, ako regionalna vlada iračkog Kurdistana odluči izaći iz Iraka, čime je Erbilu pred referendum upućen jasan signal.

U međuvremenu je Trumpova administracija u travnju odobrila prodaju vojne opreme u vrijednosti od gotovo 300 milijuna dolara kako bi opremila dvije brigade Peshmergi i kurdskim snagama zajamčila isporuku 36 haubica i lako naoružanje. Izvori u Erbilu kažu da to oružje tek treba stići.

Ismail, kurdski general, rekao je za Al-Monitor kako se ne sjeća kada su posljednji put Peshmerge primile američke pošiljke oružja i rekao da preostale američke zalihe streljiva nisu bile dovoljne za borbu protiv ”Islamske države”.

U vrijeme kada referendum utječe na odnose između Bagdada i Erbila, Pentagon se navodno brine da bi situacija mogla usporiti borbu protiv ISIL-a u vrijeme kada su teroristi izgubili više od 90% svog samoproglašenog ”kalifata”.

Dužnosnici Pentagona su rekli da su u operacijama tijekom ljeta Peshmerga borci uspostavili su obrambenu liniju na kojoj je zarobljeno ili ubijeno stotine terorista ISIL-a koji su bježali iz Tal Afara.

No, Jack Detsch piše ”kako stručnjaci, nakon što se napetosti oko referenduma stišaju, očekuju nastavak vojne podrške Peshmergama”.

“Vjerojatno ima nekih povrijeđenih osjećaja. Mislim da bismo samo trebali čekati da se stvari ohlade”, rekao je Michael Knights, čelnik Odjela za politiku Bliskog istoka na Washingtonskom Institutu.

ErbilISILIslamska državaKalifatNATOPeshmergeTal Afar
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Georgij Žukov
6 godine prije

Kakvo je stanje na terenu , mogu isilovcima i ostalim klaunovima u siriji slobodno obecati i 10 000 dolara place , sumnjam da ce ih i 10 % prezivejti i primiti placu na kraju mjeseca 🙂

Čađo
6 godine prije

Niko ne spomenu kolika je plaća po glavi kurdskog borca.
Inače glavni biznis je municija…
Jednom kupljeni kalaš uvijek puca, samo ode u druge ruke kad se ove “ohlade”….

bobrock
6 godine prije

Ovi Ameri imaju para ko blata! Sa jedne strane financiraju Kurde, s druge borce ISIL-a, pa potpomažu i Al-Nusru u Siriji! Jadni više su se pogubili u financiranju svih tih terorista!

bbbb
6 godine prije

Ništa kauboji nekamaju sa time več onaj tko njima upravlja i krade čitav svijet preko fed-a a taj će pomagati judistan svim sredstvima.

Alen
6 godine prije

Plata nema pa mogu poceti sa strajkom gladju…

Zvrk
6 godine prije

pešmerge nisu jedinstvena jedinica.
najjasnija podjela je po glavnim pokretima, kdp i puk. nisu baš u bajnim odnosima, prije kao hladni rat imaju,

Osoba C
6 godine prije

Možda ne bi bilo loše da preimenuju Kurdistan u Exxonistan i/ili BPistan.

Ivo Lola nije sam
6 godine prije

Frapantno!!! Ameri bez beda plaćaju oružane formacije u drugim državama. I to je nekome u redu!? Sramota.

Sinisa
6 godine prije

Zamislite tu nirvanu….Amerika nikome nepomaze. Imam pravo mastati zar ne ?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI