Pentagon: “Od kraja veljače smo proveli 20 udara na Jemen”

Napadi na Jemen
12 komentara

Američki napad na Siriju je trenutno u fokusu svjetske javnosti, prije svega zbog svjetskih i regionalnih velesila čije se snage tamo nalaze na terenu.

No, Washington je potvrdio da je od 28. veljače proveo 20 udara “na položaje terorista” u ratu opustošenom Jemenu.

Pentagon je u ponedjeljak obećao da će nastaviti napade, iako osiromašeni Jemen nastavlja trpjeti posljedice  masovne agresije susjedne Saudijske Arabije, kojoj potporu daju brojne afričke i arapske zemlje Perzijskog zaljeva.

Glasnogovornik Pentagona, kapetan Jeff Davis, nije ulazio u detalje o točnim mjestima udara, ali je napomenuo da su oni dio navodne borbe protiv “Al-Qaede Arapskog poluotoka” (AQAP).

“Mi ćemo i dalje gađati ciljeve AQAP-a u Jemenu, jer je nama u interesu urušavanje ove terorističke organizacije koja predstavlja vrlo značajnu prijetnju SAD-u”, rekao je Davis.

Sjedinjene Države su nakon izbora Donalda Trumpa za predsjednika dramatično povećale svoju prisutnost u Jemenu, gdje se navodno bore protiv terorizma.

Iako najsiromašnija zemlja u arapskom svijetu, dio jemenske vojske koji je ostao vjerna svrgnutom predsjedniku Abdullahu Salehu, Huti milicije i pokret Ansarullah pružaju žestok otpor agresiji saudijskog režima koja je počela 26. ožujka 2015. godine.

Unatoč činjenici da Saudijska Arabija ima najskuplju i najbolje opremljenu vojsku Arapskog poluotoka, prizori uspješnog otpora jemenskih boraca graniče sa znanstvenom fantastikom.

Sada su umjesto zasjeda i otvorenih sukoba prešli na taktiku likvidacije saudijskih vojnika snajperima.

Jemenski snajperisti su u središnjoj pokrajini Ma’rib u proteklih mjesec dana uspjeli likvidirati više od 120 saudijskih plaćenika, kako zovu sve one koji se u Jemenu bore na strani saudijskog režima.

Najviše saudijskih boraca je likvidirano u okrugu Sirwah u Ma’ribu u ožujku. Lider pokreta Ansarullah kaže kako je ovo odgovor na agresiju koja traje više od dvije godine.

Saudijski režim je pokrenuo zračne udare  protiv Huthi milicija i Ansarullah pokreta u pokušaju da u predsjedničku palaču vrati odbjeglog bivšeg predsjednika Mansoura Hadija, bliskog saveznika Rijada.

Do sada je u kampanji ubijeno oko 11 000 Jemenaca, većinom civila, uključujući žene i djecu.

zračni napadi
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ana
6 godine prije

Amerikanka u UN-u ne mase slikama mrtve Jemenske djece!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

subaru
6 godine prije

Rusi što čekate, pomozite borce za slobodu.

Ivo
6 godine prije

I pomažu im, misliš da su pogodili onaj ratni brod kamenjem? Ili da sami proizvode oružje i municiju?

rodoljub
6 godine prije

Kako bi rekao Davis, i pingvini na juznom polu su velika pretnja Americi . Ocekuje se uskoro bombardovanje pingvina .

shumadinac
6 godine prije

Što je zgodna ova Al Kaida, nekada je raketiraš a nekad joj daješ rakete – u zavisnosti od toga protiv koga ratuju. A oni sve vreme na svim mestima imaju istu ideologiju.

Alen II
6 godine prije

A šta im je Yemen kriv? Luđaci raspali atlantistički…

Sarajevo
6 godine prije

DA + bosanski i sandžački plaćenici! Odavde vecinom dole idu kao IT inzenjeri. Naravno, daleko su oni od CISCA, samo su instant dobijali papire. Upravo zbog toga je prije par god. zatvorena jedna CISCO akademija i sve diplome proglasene nevazecim, te je odmah replaceovana sa novom.

gost domaćin
6 godine prije

naprijed usa, samo deri diktatore po cijelome svijetu. rusi se usrali ko grlice. ne smiju ni na balkon izaći.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI