Moskva optužuje Izrael: U napadu na Damask F-16 se opet skrivali iza putničkog aviona

2 zrakoplova F-16
150 komentara

Kao što smo izvijestili, sirijska je vojska u noći sa srijede na četvrtak odbila dva veća napada zrakoplovstva izraelskog režima, koji su s područja okupiranog Golana i južnog Libanona gađali ciljeve u pokrajinama Dara’a, Quneitra i okolici Damaska.

Jutros je ruska vojska potvrdila da je Izrael i ovaj put koristio “vrlo uobičajenu praksu” da koristi civilni zrakoplov kao “štit”, ovaj put, za napad na Siriju, civilni zrakoplov koji je letio na liniji Teheran-Damask.

„Izraelski borbeni zrakoplovi F-16 lansirali su osam projektila zrak-zemlja na predgrađe sirijske prijestolje, zbog čega Airbus A320 sa 172 putnika, koji je letio na ruti Teheran-Damask, nije sletio na međunarodnu zračnu luku Damask, već je prisilno aterirao u rusku zrakoplovnu bazu Hmeymim u Latakiji“, izjavio je jutros glasnogovornik ruskog ministarstva obrane general Igor Konašenkov.

„Zrakoplov je udaljen iz zone napada od strane sirijskih sustava upozorenja i protuzračne obrane i sletio je na najbliže područje u rusku zračnu bazu Hmeymim u pokrajini Latakija“, dodao je general Konašenkov.

Podsjećajući na rušenje ruskog vojnog zrakoplova II-20 u Siriji, koje se dogodilo u rujnu 2018. godine, general Konašenkov je ukazao na “vrlo uobičajenu praksu” Izraela da koristi civilne zrakoplove kao “štitove”.

“Zračne operacije izraelske vojske, koje koriste komercijalne avione za prikrivanje ili blokiranje odgovora sirijskih sustava protuzračne obrane, postaju vrlo uobičajena praksa izraelskih zračnih snaga. Takve prakse, nažalost, pokazuju potpuno nepoštivanje života stotina nevinih civila”, rekao je visoki ruski vojni zapovjednik.

“Samo zahvaljujući operativnim akcijama dispečera zračne luke u Damasku i efikasnom radu automatiziranog sustava kontrole zračnog prometa uspjeli smo izvući putnički Airbus-320 iz pogođenog područja sirijske protuzračne obrane i sigurno ga prizemljiti na najbliži aerodrom, u rusku zračnu bazu Hmeymim”, rekao je Konašenkov.

“Da je ovo karakteristika izraelskih operacija, jasno je po tome što se kretanje redovitih putničkih letova, kako u sirijskom zračnom prostoru, tako i širom svijeta, odvija se u poznatim visinama, što izraelski radarski sustavi jasno vide. Izraelski radari vide i situaciju u zraku i na području zračne luke Damask”, zaključio je ruski general u svojoj optužbi upućenoj izraelskim zrakoplovnim snagama.

Ruski parlament i Vijeće federacije se protive izraelskim zločinačkim praksama

„Incident s putničkim avionom u Siriji alarmantan je signal koji zahtijeva temeljitu istragu i objašnjenje izraelskih vlasti“, izjavio je za RIA Novosti član Odbora za međunarodne poslove Državne dume Sergej Železnjak.

“Eksplozivna situacija na Bliskom istoku, koju namjerno potiču vanjske snage zainteresirane za održavanje nestabilnosti, izrazito je negativna za civile. Ljudi su prisiljeni biti u stalnoj napetosti i strahu za svoj život. Izraelska vojska djeluje krajnje neodgovorno, pa čak i provokativno”, rekao je Železnjak.

Naglasio je da je ovaj incident još jednom pokazao važnost ruske vojne baze Hmeymim, koja ispunjava ne samo stratešku zadaću odvraćanja od mogućih terorističkih napada, već ima i ključnu humanitarnu funkciju.

Ruski dužnosnik je dodao je da su visoko profesionalne akcije sirijske vojske uz aktivnu potporu ruskog kontingenta omogućile izbjegavanje strašne tragedije poput one koja se dogodila s ukrajinskim putničkim avionom Boeing-737 u Iranu prije mjesec dana, za koju je Sergej Železnjak rekao “kako do danas još uvijek nisu rasvijetljene sve okolnosti nesreće s padom zrakoplova u blizini Teherana“.

Izrael nije htio komentirati ruske optužbe o „uobičajenom modusu operandi“ pri najnovijem napadu na Siriju.

Izjavu generala Konašenkova je komentiralo i Vijeće federacije.

„Prije pucanja i ugrožavanja života nevinih ljudi, Izrael mora pokušati pronaći politička rješenja, u protivnom rizik od tragičnih nesreća će se povećati“, rekao je za RIA Novosti Oleg Morozov, član Odbora za vanjske poslove Vijeća federacije, komentirajući situaciju sa zrakoplovom koji je umalo srušen nad Damaskom.

“Kada se u regiji vode borbe, uvijek postoji prijetnja izvanrednih stanja koja ugrožavaju sigurnost ljudi. To se dogodilo ukrajinskom avionu u Iranu, kojeg nitko svjesno nije htio oboriti. To se moglo dogoditi tijekom posljednjeg izraelskog raketnog napada na Damask”, rekao je Morozov, odgovarajući na pitanje agencije o opasnim akcijama izraelskog zrakoplovstva.

Naglasio je da različite strane u vezi s tim uvijek imaju svoje “argumente” i da Izrael, na primjer, govori o „preventivnim sigurnosnim mjerama“.

„Ali ovdje su istovremeno ugroženi životi apsolutno nevinih ljudi, koji nemaju nikakve veze sa sukobom. Naš je pristup ovdje jednostavan: prije pucanja potražite politička međusobna rješenja, inače će se povećati rizik od tragičnih nesreća”, rekao je senator Oleg Morozov.

Podsjetimo, od početka sukoba u Siriji 2011. godine, izraelske zračne snage sustavno krše nebo i teritorij Sirije kako bi bombardirale položaje vojske arapske zemlje. Na taj način režim u Tel Avivu podržava teroriste i pokušava suzbiti napredak Damaska kako ne bi uspio uspostaviti kontrolu nad cijelim državnim  teritorijem.

Najnoviji izraelski napadi se događaju dok se sirijske snage, potpomognute svojim saveznicima, kreću prema posljednjoj utvrdi terorista zemlji, pokrajini Idlib. Sirijska vojska je jučer ušla u strateški grad Saraqib iz četiri smjera, nakon što je eliminirala teroriste oko grada koji je udaljen 330 kilometara sjeverno od Damaska.

Interfax / RIA Novosti

Sirijska vojska odbila dva vala zračnih napada izraelskog režima

zračni napadi
Pretplatiti se
Obavijesti o
150 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Goran
4 godine prije

Ovakva taktika Izraelaca (skrivanja bombardera iza “radarske maske” putničkih aviona) je u suštini kukavička i teroristička. A vodi tome da se krivica za eventualne civilne žrtve među putnicima prebaci sa njih na državu koja se legitimno branila od bombardovanja.

Istina pa makar metak u čelo
4 godine prije

Vrijeme je da ta umjetna tvorevina nestane.

Sparkling
4 godine prije

Ovi odgovori Rusije postaju patetični. Naravno da nisam pristalica nikakve eskalacije sukoba jer zaista predugo traje patnja Sirijskog naroda. I još da se Izrael otvoreno uplete u rat (a zna se da bi bio podržan od velikog prijatelja) tek tada se nebi nadzirao kraj a u svakom slučaju bio bi i nepredvidljiv. Pa kad te neki sileđija stalno pljuska a ti ne odgovaraš dovoljno jako i time mu daš do znanja da je i dalje šamaranje dopušteno. Neznam, ne razumijem se u te Sirijsko Ruske dogovore ali dajte več jednom skinite neki zrakoplov i vratite im pljusku. Do tada šamaranje neče stati. I svi oni koji na ovom portalu kažu da je Izraelska vojska daleko najmočnija u regiji BI su u pravu. Nitko im još nije stao na rep. Rusi mogu ali zašto neće, to samo oni znaju.
LP

kofsvofsvnswdcniadscuadscasc
4 godine prije

Dok se ne naviknete i rezignirano ne zaključite da oni koji drmaju planetom, par milenija, mogu sve čudit će te se komentarima vazala.

Živa istina
4 godine prije

Nermin F.; Opet svoje snove piše da su istine, molim Nermina da nam napiše koja to civilna avio kompanija posjeduje A-320 i ima direktan let Teheran-Damask?

Zare
4 godine prije

Valjda je sada jasno da so onaj avijon nad Ukrajinom greskom oborili bas proRuski pobunjenici.

Max
4 godine prije

Eto zašto je Izraelsko Zrakoplovstvo toliko “uspješno” skrivaju se iza civila. Tolike teorije o tome da su Rusi I Izraelci u dosluhu ” Da ” su Rusi ucijenjeni od Izraelaca” “Da ne smiju ni pokrenuti “rakete” i slično. Padaju u vodu.

Te diro neko?
4 godine prije

Primetno je da su Sirijci sve vestiji i bolje reaguju na napade Izraela. U proslosti su Sirijci samo gledali kako ih ovi samaraju a sad uspevaju ponesto i da skinu. Vesto su izbegli i ovu zamku te nisu spucali taj civilni avion. Bice tu jos iznenadjenja u buducnosti. I Rusi i Iranci su poznati po strpljenju a stice se utisak da takvu igru igraju sa Izraelom.

kremit und satir
4 godine prije

Izrael je gazda ostali su lutke.

Rolling Bluesman
4 godine prije

amater, ne brbljaj, izraelski avioni ne lete nad sirijskim teritorijem.

fićo
4 godine prije

To rusko nemanje stava ne može se isplatiti.Moraš se odrediti,a oni su svugde i nigde.U ratnim operacijama nema šta da optužuješ nekoga,ako je neprijatelj pucaš na njega,ako nije ne pucaš,kakvo je to moralisanje!Ne može da bude 2-3 šerifa u jednom gradu.A oni trpe izraelsko,tursko i američko divljanje u Siriji kao normalno.Žao mi je te ruske sirotinje koja gine za interese oligarhije.

nije bitno tko
4 godine prije

Kukavice…… Skrivaju se iza putničkih aviona……gammad pokvarena……

Šule
4 godine prije

Opet Ruska izmišljanja da ohrabri Sirijski narod da su Izraelci se skrivali iza putničkih zrakoplova a u stvari Rusi nisu smjeli uključit famozni S-400 koji več godinu dana skuplja prašinu na periferiji Damaska i po potrebi služi za kiseljenje kupusa za vojsku u bazi.Izraelci su i danas opet zračno udarali po Siriji-mogu kad hoće i koliko raketa ispalit žele.A vi smišljajte razloge neuzvraćanja i sl..Da je to prava vojska već bi bili srušeni zrakoplovi ili iz Libanona ili Sirije-ali to se neće desiti.I još da dodam da Ruska delegacija putuje na noge Erdoganu u cilju zaustavljanja ofenzive SAA..jadno i žalosno koga se Rusi boje u tuđoj državi.Sirijci nemaju pravo glasa osim izginut na bojištu.

Komentator
4 godine prije

Sad znamo, da je izraelski napad na ciljeve u okolini Damaska bio vrlo uspješan i da su nanijeli veliku štetu proiranskim i sirijskim snagama. Naj bolji indikator izraelskog uspjeha je po ne znam koji put ponovljena ruska optužba, da su se izraelci skrivali iza putničkog aviona. Rusi svaki neuspjeh sirijske i svoje protuzračne obrane naime tumače na isti način. Ali to usklađivanje izraelskog zračnog napada na iranske i sirijske vojne ciljeve je vrlo teška, ako ne i nemoguća zadaća čak i za Izraelce. Jer to nije nekakav “ad hoc” izveden napad, kao iznenada se sjetili da napadnu, kad se je približavao putnički avion i onda se planirano sakrili iza njega, da ih sirijska i ruska PZO nije smjela gađati u strahu, da ne pogode putnički avion. Ali pogledajmo stvar sa druge strane, malo trezvenije i vidjet ćemo, da izraelski napad nije bio ni u kakvoj vezi s iznenadnom pojavom putničkog… Čitaj više »

roki
4 godine prije

Znajući Ruse veoma je upitno šta je istina , a šta ako teroristi ili Rusi koriste civilne avione za transport oružja koje će biti upotrebljeno protiv Izraela , avion sleteo u Rusku bazu , jadno i providno !

Tony
4 godine prije

Pa davno sam rekao rusi su izgubili dragocjene strucnjake i svoj avion u ovakvoj situaciji i opet ce izgubiti ali jer izrahelu nesmiju nista, zivi bili pa vidjeli tako ce i ostati…

imalijosnade
4 godine prije

oni bi najvolili da raketa pogodi putnički, zato de i skrivaju iza njega, dok obavljaju kao i uvjek svoj naci zadatak…koje se birane rjeci koriste … “vrlo uobičajenu praksu” .. da i rusi uljepsavsju fomu i paze … u jednoj “maloj knjizici”i sve je to bilo fino, jasno kao dan ispisano…
ima jedna folmula: ko kontrolise vas i ovu dimenziju? odgovor je – koga se ne usudis ni u snu kritikovat iako znas koje sve p.z…jei sranja naocigled čini.

Zagor
4 godine prije

Komentatoru, Živoj istini i sličnima je ostalo samo da cvile.
Umjesto što im odgovarate, uživajte u njihovoj nemoći. Ionako su tu ili po zadatku, ili da provociraju.

MDM
4 godine prije

Zašto bi se trebali skrivat iza putnickih aviona? Ionako niko ne puca na njih.

Corona
4 godine prije

Huti u sandalama skidaju preskupu saudi opremu ko beba zvečku. Rent a Hute maybe

Mucke
4 godine prije

Onoga trenutka kad padne provincija Idlib,a taj dan je jako blizu,nestat ce mogucnost presjecanja Sirije (nekakvim intervencijama sa strane)po linijama Idlib-Homs i ildlib-Palmyra,i tog trenutka nestati ce i bojazni oko toga treba li nesto srusiti ili ne.Unaprijed se veselim situaciji da neka budala tada pokusa raketirati sirijski teritorij skrivajuci se ili ne.

FATIH
4 godine prije

HAZARI TO ODAVNO PRAKTIKUJU.KRIJU SE IZA RADARSKOG ODRAZA CIVLNIH AVIONA…….I NISU PREDMET KRITIKE DEMOKRATSKOG SVIJETA.

System Failure
4 godine prije

Opet Rusi kmeče protiv Izraela. Što su poduzeli da ih zaustave? Nagomilali su čudo tehnike, a boje je se upotrijebiti. E pa neka vas Izraelci i dalje šamaraju kad ste nesposobne kukavice!

Dečko sa ulice
4 godine prije

Treba gledat širu sliku. US ide sa 40 000 vojnika u vježbu, opkoljuje Rusiju. Kineze su za sad zaustavili. Na Irance su već sve nahuškali. Trump ide uz dlaku Izraelu. Šalju rakete da sruše civilni avion??? Putin obnavlja nuk. bombardere. Macron zove na opreznost.
Medji briju na global warming. Sve skupa ne vodi ka nikakvom miru, samo prema ratu. To samo sljep čovjek ne vidi.

Jole Prvi
4 godine prije

Pratim upade mossadovih trolova.Jako ih nervira ovaj portal koji za razliku od domaćih main stram medija ovdje,a i šire u EU,uopće ne prenosi što se stvarno događa u Siriji,Ti jadni mossadovi trolovi su toliko očajni da si umišljaju kako će oni besramnom obmanom tobože dovesti u pitanje stanje na terenu.Dečki,bolje se spremajte za Hezbollah i sirijsku vojsku na Golanu.Protuzračni sustavi su vam sve bliže i vašim orgijama se bliži kraj.I budite zahvalni Rusima do poda jer vas jedino oni,a ne Ameri mogu spasit od osvete naroda nad kojima ste počinili teške zločine.Uostalom Bibi je u dvije godine letio desetak puta u Moskvu.Zato budite pristojni i ne lupetajte više o pijanim Rusima,Uskoro ćete dobivati naredbe iz centrale da pripazite na jezičinu.Zapamtite što sam rekao.

roki
4 godine prije

nešto ti je kratko pamćenje prošle godine su amerikanci rokali aerodrome !

Živa istina
4 godine prije

Najbolji komentar o rusko-sirijskom prijateljstvu, Porodica Assad će biti na vlasti u Siriji dok god kupuju Rusku naftu ne Iransku i još plaćaju rusima što sve potroše vojne opreme da zaštite obitelj Assad na vlasti, ali to će platiti sirijski narod a ne obitelj Assad.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI