Pentagon otkriva sadržaj novog ukrajinskog paketa oružja

Isporuka oruzja iz SAD u Ukrajinu
8 komentara

Najnovija serija američke vojne pomoći Ukrajini sastoji se uglavnom od artiljerijske municije i raketa protivvazdušne odbrane kratkog dometa, objavio je Pentagon u četvrtak. Washington kaže da će novo oružje pomoći Kijevu da se suprotstavi napadima ruskih dronova na kritičnu infrastrukturu.

Ukrajinska vojska će dobiti 21.000 artiljerijskih metaka kalibra 155 mm, kao i 500 precizno navođenih granata Excalibur i 10.000 metaka za teške minobacače kalibra 120 mm, uz neodređenu količinu municije za američki sistem visoke mobilnosti Rocket (HIMARS) isporučen iz SAD-a, rekao je Pentagon.

SAD su takođe obećale četiri vozila protivvazdušne odbrane Avenger, koja su u osnovi Humvee opremljena sa četiri lansera za prijenosne projektile Stinger.

Takođe će dobiti neotkriven broj raketa Hawk za terenska vozila protivvazdušne odbrane iz 1950-ih. Španija je prošle sedmice isporučila četiri svoja rezervna Hawka, a obećala je još dva u četvrtak.

Među opremom koja je navedena u saopštenju je i još 100 Humveea, 400 bacača granata, neutvrđena količina malokalibarskog oružja i 20 miliona komada municije za njih, “oprema za rušenje za čišćenje prepreka” i oprema za hladno vrijeme.

Po sopstvenom priznanju Pentagona, ovo je 25. „povlačenje“ američkih vojnih zaliha od avgusta 2021. – šest mjeseci prije početka ruske operacije u Ukrajini u februaru. Washington kaže da je posvetio više od 21,4 milijarde dolara vojne pomoći Ukrajini od 2014. godine – kada je državni udar u Kijevu koji je podržao SAD zbacio izabranu vladu i pokrenuo sukob oko Krima i Donbasa.

Vojnu pomoć od četvrtak ne treba miješati sa prošlosedmičnom najavom od 400 miliona dolara u okviru Inicijative za bezbjednosnu pomoć Ukrajini (USAI), koja uglavnom pokriva troškove za renoviranje opreme koju su SAD već odredile za Kijev.

SADTranša pomoćiukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Vojni analitičar
1 godina prije

Kako se meni čini i jedna i druga strana (i Rusija i NATO) koriste ovaj rat za rješavanje nagomilanih zaliha zastarjelog iako još uvije ubojitog naoružanja i istovremeno se uzdržavaju od korištenja najmodernijih i najnaprednijih oružanih sustava. Pretpostavljam da ono najmodernije i najbolje, a zasigurno i najskuplje što imaju ipak i jedni i drugi čuvaju u tajnosti i ne žele još pokazati za slučaj da zaista dođe do izravnog vojnog sukoba Rusije i SAD, odnosno zemalja NATO pakta. Čini se da je jedini resurs koji ni jedni ni drugi ne štede niti njime taktiziraju ljudski životi.

nepoželjni
1 godina prije

Svim čitateljima čestitam dan Sv. Martina zaštitnika i ljubitelja vina, koji je zbog svoje ljubavi prema vinu zakasnio na sastanak Svih Svetih cijelih 11 dana ! 😉

Max
1 godina prije

Većina toga je starudija.

057
1 godina prije

Ma da im daju pracke,dovoljno da potuku te ruske papke. Ajde molim te,2 svjetska sila. Di? U kojem to paralelnom svemiru? Pobilo su ih,potukli su ih do koljena a da ne dobe jos fino su se povukli.

Lafeta
1 godina prije

Neki ino o padu Hersona?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI