Pentagon upozorava Europu da Rusija predstavlja veću sigurnosnu prijetnju od Kine

ruska vojna oprema
40 komentara

Rusija bi mogla biti izvor većih sigurnosnih izazova za Sjedinjene Države i Europu u kratkom roku od Kine, rekao je zamjenik ministra obrane SAD-a za politiku Colin Kahl.

“U nadolazećim godinama Rusija bi zapravo mogla predstavljati primarni sigurnosni izazov s kojim se suočavamo u vojnoj sferi za Sjedinjene Države i zasigurno za Europu. Rusija je sve odlučniji protivnik koji ostaje odlučan u povećanju svog globalnog utjecaja i igra ometajuću ulogu na globalnu pozornicu, uključujući pokušaje podjele Zapada”, rekao je Kahl na baltičkoj vojnoj konferenciji u petak u Litvi.

Dužnosnik Pentagona rekao je da, iako bi Kina mogla biti “prijetnja” Washingtonu i njenim saveznicima, Rusija bi mogla biti kratkoročno veći problem, sudeći prema njenom ponašanju u Europi, na Bliskom istoku, u Aziji i internetskom prostoru.

“Prečesto Moskva šteti transparentnosti i predvidljivosti, koristi vojnu agresiju za postizanje svojih ciljeva, podržava zastupničke skupine u sijanju kaosa i sumnji, potkopava međunarodni poredak zasnovan na pravilima”, rekao je dodajući da “Sjedinjene Države nastavljaju pomno pratiti Ruske vojne aktivnosti na istočnoj strani NATO-a i u crnomorskoj regiji”.

Kahl je rekao da će SAD stupiti u interakciju s Rusijom s pozicije kolektivne snage, ništa od toga što su američke vojne snage u Europi ostale jake i fleksibilne, osiguravajući “vjerodostojno i učinkovito odvraćanje”.

Istodobno, američka vlada ne isključuje mogućnost nastavka dijaloga s Moskvom ako ruska vlada promijeni svoje ponašanje, rekao je dužnosnik Pentagona.

Baltička vojna konferencija godišnji je događaj o sigurnosti koji organiziraju litvansko ministarstvo obrane i Vojna akademija generala Jonasa Zemaitisa. Ove godine konferencija je nosila naslov “Zapad u novom dobu suparništva velikih sila” i usredotočila se na transatlantski odgovor na sigurnosne izazove koje postavljaju Rusija i Kina.

kinaPentagonrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
40 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Jery
2 godine prije

Nemogu da vjerujem! A kada je to u povjesti Rusija nama solila pamet? Osim 1945 i 1948 kao odgovor zapadnoj osvajackoj politiki!

m.ivanisevic
2 godine prije

Pričekajte vi da Rusija promijeni svoje ponašanje.

Radar
2 godine prije

Najveća prijetnja Europi dolazi iz Washingtona.

Praetorian
2 godine prije

Nama je jedan jedini problem Kabala koja je ukorijenjena u izvrsnoj vlasti SAD, a samim time i u Pentagonu. Da se cijeli svijet ujedini i skine njih, svijet bi bio puno ljepse mjesto za zivot

Kadro2
2 godine prije

Jedina prijetnja Europi dolazi iz Amerike.

mike
2 godine prije

najveca pretnja…one slavenke lepe ruskinje….

Maxim Gorki
2 godine prije

Odvlačenje pozornosti, to upravo radi Pentagon.
Australija je raskinula sporazum o gradnji nuklearnih podmornici sa Francuskom.
I radi novi ugovor sa Amerikom i V. Britanijom o izgradnji atomskih podmornici sa istom tehnologijom.
U stvari Amerika ovim potezom radi na tom da im Australija bude baza za napad, rat na dalekom istoku koji se sprema epskih razmjera.
A Francuska zbog gubitka 40 milijardi eura vrijedan posao koji su izgubili, povukli su svoje veleposlanike iz Amerike i Australije na konzultacije, i izlazak iz NATO_a.

2 godine prije

Strasno koje smece za idiote-geopolitike se “proizvodi ” na ovom poratalu bukvalno svakodnevno…Prosto nevjerovatno…
Ovakvo neinteligentno smece – samo idiot-geopolitke jos moze zvati “analizom“…

Max
2 godine prije

Pentagon je šizofren. Čas je nepriijatelj Kiina čas Rusija čas obje ali kad se vidi gdje je autor bio nije čudno . Kad odu na Tajwan onda plaše NR Kiinom ne bi li kupili još raketa pušaka topova ili aviona a sad je bio u Litvi pa je probitačnije u istu svrhu plašiti Rusijom.

Max
2 godine prije

Bog da Hitler ne.

gigi pinna
2 godine prije

Za savez kontra Rusije tu je NATO, a savez protiv Kine se upravo uspostavlja – za sada je pala Australija. Vijetnam, J.Koreja i Japan ako su imalo pametni neće se petljati u to pretjerano. Filipini su nepoznanica – tko zna što će onom retardu Duterteu šuniti u glavu. Indija bi sjedila na dvije stolice.
Francuzi kao se nešto prijete Amerima da će ovo sve i dugoročno zahladiti odnose.
Nemojte se uopće čuditi što nema medijskih reakcija u SAD-u na ove poteze tzv. demon-krata. Zapravo jedino što se Trumpu zamjeralo u vanjskoj politici je bio odnos prema Rusiji – čerečili su ga zbog one unutrašnje.

gigi pinna
2 godine prije

Kako to da nitko ne komentira udaranje kineskog direktora nogom u stražnjicu srpskog inženjera u Boru? Kineska govna ne smrde?
Doklegod se moraš oslanjati na nekog bjelosvjetskog bullyja, slabo je to.

Greven
2 godine prije

Drž’ te lopova, povika lopov.

Slow motion
2 godine prije

Glupa licemjerna prokleta americka govna..

Sven
2 godine prije

Jedina prijetnja je praviti razlike u ljudima. Koliko vidim i rusi su ljudi a i kinezi. Mozda bi klingoska krstarica sakrivena u atmosferi bila prijetnja. Ali cak i klingonci su nastali od ljudi. A romulanci se drze neutralne zone.

Anto
2 godine prije

Glede Americkog propagandnog napada na Rusiju to je kontinuitet a zapravo je Rusija garant mira u svijetu jer vodi pomirljivu politiku za dobrobit svih nacija.

Red Dog
2 godine prije

Bolno otreznjenje od neuzvracene ljubavi za istocnoevropejce 🙂

Praetorian
2 godine prije

Rusija ima svoju vojsku na svojoj granici. Time ona prijeti sigurnosti Amerike i njenih marioneta koje su tisucama kilometara udaljene od Rusije.
Pa da, ni ne zove se ovaj period ljudske civilizacije bezveze Doba Idiota

Praetorian
2 godine prije

Pa pogledajte malo u sta se bio konkretno Berlin pretvorio 1920ih u periodu Weimarske Republike.
Znaci sva olos svih seksualnih i moralnih dekadencija i bolesti se skupila u Berlinu.
Ovo neodoljivo podsjeca na to vrijeme, vrijeme kojem je potrebno ciscenje korova

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI