fbpx

Perestrojka?

Change

Na kraju Hladnog rata vojna ravnoteža je urušena i bez obzira na efikasnost socijalističkih država sve su izgubile zaštitu SSSR-a koji je sprečavao Zapad da uspostavi političku a preko nje i svaku drugu dominaciju. Malobrojne države kao Kuba i Severna Koreja su uspele da se odupru pritisku Zapada ali su to platile niskim standardom svog stanovništva bez obzira na realni potencijal svoje privrede i sposobnost stručnog kadra. One su morale biti primer šta se događa neposlušnima da se takva ideja ne bi proširila.

Mi smo skloni da kritikujemo naše vlasti kako su u službi velikog kapitala, kako su zaboravile svoj narod… Da ostavimo po strani stručne i moralne vrednosti našeg vođstva od 90tih, šta bi bilo da smo imali patriotske vođe kao recimo Kuba? Sasvim sigurno bi nas snašao pritisak kao što ga je trpela Kuba i bili bi po standardu u najboljem slučaju kao ona. Da li je to ono što želimo? Ne, bolje pitanje je da li smo na tako nešto spremni? To ni Rusija nije mogla sebi da dozvoli.

Bilo je šta je bilo, vreme je bilo takvo a ne može se birati kada će se živeti. Okolnosti se stvaraju i kontrolišu ali to ne mogu lako da rade mali i slabi jer ma ko šta mislio zakon jačeg nikada nije prestajao da važi samo se ponekad zavijao u drugu ambalažu radi manjeg otpora kontrolisanih.

Međutim, sada vidimo velike promene. Još pre epidemije je Tramp počeo da ruši globalizaciju napuštanjem pregovora o širokoj ekonomskoj saradnji, uvođenjem carina i drugih mera. U jeku epidemije vidimo da naglo raste broj nezaposlenih što će neminovno da dovede do slabljenja ako ne i do urušavanja privrede. Ali to se ne događa samo u SAD, ceo Zapad će biti teško pogođen a kako su privrede danas povezane patiće sve privrede na planeti.

Da preskočimo sve priče o veštačkom poreklu virusa i njegovom ciljanom korišćenju od kojih je jedan od bitnijih opravdanje ekonomskog kolapsa SAD koji je ionako bio neminovan i davno predviđen već da razmislimo koje će biti posledice.

Ne možemo znati šta su planirali u Vašingtonu (planirali jer sve ukazuje da ovo što se događa nije slučajno) osim da se globalizam sahranjuje. Zaustavljanje globalizacije znači neophodno oživljavanje domaće proizvodnje što Tramp obećava od samog početka. Ovo što se događa definitivno izgleda kao previše agresivan metod ali kako drugačije da se izvede u kratkom roku? Moglo je da je početo za vreme Obame ali kako je on jedan od najvećih globalista, SAD je izgubio dragoceno vreme za koje su ga konkurenti pretekli (gledano iz ugla američke administracije – da se ne pomisli da opravdavam imperijalističku ideologiju). Jasno je bilo da SAD mora brzo da reaguje a sada imamo ideju kako će to da uradi. Populacija je doktrinom šoka pripremljena na neophodnost promena koje mogu podrazumevati čak i neke socijalističke metode (u normalnom vremenu nezamislive u SAD) ili će se ići do proglašavanja strane (vojne?) pretnje i pokretanje ratne privrede. Znam kako ekstremno ovo zvuči ali šta bi rekli da je neko pre samo par meseci pričao da će biti ovako kako je danas?

Nama je svakako mnogo bitnije šta će se događati kod nas. Samo zaustavljanje globalizacije će da bude veliki šok – da ne govorimo o posledicama epidemije. Najviše će da stradaju izvozno orijentisana preduzeća jer će sve države početi sa agresivnijom zaštitom svog tržišta. Neće baš odmah jer raskid sa globalizacijom u EU nije prihvaćen kao u SAD ali to je neminovnost i samo je pitanje vremena jer ne može EU da bude otvorena za uvoz ako suprotna starna ograničava pristup njenoj robi. To je lanac koji gubi snagu ako bilo koja karika popusti.

Ako postoje patriotske snage u vlasti onda su one već počele da prave planove za supstituciju uvozne robe kao što je Putin uradio a posebno za robu-proizvode od strateškog značaja. Čak i da nema epidemije privredu je trebalo organizovati na način veće okrenutosti prema društvu a epidemija i slabljenje privrede može da bude razlog (ili bar izgovor) za preuzimanje veće uloge države u privrednim aktivnostima pa čak i uvođenje nekog oblika planske privrede. Možda takva želja ne postoji ali može da postane neophodnost ako privreda pretrpi velike posledice od epidemije.

Možda je ova kriza ono što smo odavno želeli – prilika za reset u korist društva, u korist malog čoveka. Ima ona mudrost: neko krizu vidi kao katastrofu a neko kao šansu. Da li će biti šansa u velikoj meri zavisi i od nas. I vlast je u šoku, zapali su u stanje u kome su uobičajena rešenja neodgovarajuća tako da je to prilika da stanovništvo jako utiče na njene odluke, glavna prednost je što Zapad neće insistirati na otvaranju tržišta kao do sada jer ga i sami zatvaraju. Da li ćemo da izađemo, iznesemo svoje ideje i na taj način oblikujemo promene koje će bez sumnje doći ili ćemo po običaju da sedimo, kukamo i za sve krivimo vlast zavisi od nas. I ja sam kukao ali pošto vidim da od toga nema koristi…

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
110 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Moreno
Member
Moreno
5 mjeseci prije

Reset i perestrojka nisu isto. Perestrojka podrazumjeva promjenu operativnoga sustava, a reset rušenje i poonovno podizanje istoga operativnoga sustava.
Ovome svitu triba srušit postojeći, a instalirat skroz drugi operativni sustav. Sve ide prema tome kako će se ovi sustav samo reinstalirat i iz njega će bit izbačeni virusi, ali novi virusi su već spremni.

Sve se dalo vidit iz jučerašnjega interviewa Billa Gatesa kojega je da CNN-u di je Bill Gates cili gušta u koroni, nije moga sakrit smješak i face talking ono, jesan li van ja govorija, . . . isplati se pogledat interview i da se nezna engleski na faci o Billa Gatesa se sve vidilo. Čini se kako se neće ništa prominit jer su novi virusi i iza reseta čini se već spremni isto ka šta su i od Windowsa 95 virusi odma bili spremni kad i sami Windows 95 operativni sustav pa tako i svi slijedeći Windowsi.
Bill Gates nije zaradija samo na Windowsima, zaradija je i na virusima. Vidija je kako dobro ide sa virusima u Windowsima pa je proširija posal i na ljude.

Bosanac
Gost
Bosanac
5 mjeseci prije

Morena za buduceg ministra trezora svih ovih novonastalih ex-yu banana drzavica 🙂

Moreno
Member
Moreno
5 mjeseci prije

Bosanac Nas neće spasit nikakvi ministar ni premijer, mi moremo samo spasit sami sebe i to da počmemo svaki najprij od samoga sebe i kad nas većina promini sama sebe onda se sve već i prominilo 🙂

shumadinac
Gost
shumadinac
5 mjeseci prije

“…mi moremo samo spasit sami sebe …” – to je himna individualizma Moreno. Možeš se promeniti do nivoa sveca ali dok ne odeš na nebo i dalje živiš u istom društvu koje ti zbog tvog napretka izgleda još jadnije i bednije. Potrebna je pokretačka snaga koja će uticati da društvo u celini počne da se menja jer društvo pojedinca koji odudara čak i na bolje smatra čudakom ili još gore opasnim.
Nemoj me pitati šta je pokretačka snaga (sada), ne znam ali mislim da ćemo saznati.

CAN
Gost
CAN
5 mjeseci prije

@Shumadinac
Mislim da necemo saznat,voz je prosao,ko vidi,ostatak ce se resetirat,na 0.ili u dozivotnu …potragu za tariguzom.
Ti si Morena falija/krivo interpretirao/nisi razumio…
, Himna superhiper inividualizma pociva na algoritmima kill gatesa & Co,( i new age shit ,joga na vrhu nebodera) daj im sve toliko brzo da ne mogu vise probavit,a onda ce” dobrovoljno pristati da apps i programi za njih rade”.
Moreno pozdrav i budi budan i kad spavas;)

Moreno
Member
Moreno
5 mjeseci prije

shumadinac O kojoj ti himni individualizma pišeš, pa šta ti je himna nego od svih ljudi napravit jedno, ali po modelu himne, a ne po vezi između svih jedinki koje su na duhovnom nivou jednina i upravo ono šta ih razdvaja se nalazi između materijalnog i duhovnog. .
”Možeš se promeniti do nivoa sveca ali dok ne odeš na nebo i dalje živiš u istom društvu . . . ” – evo upravo ovo je točka u kojoj se razdvajaju naši mindsetovi. Sam pojam svetac je religiski koncept, a religije su nešto drugo i religije nemaju veze sa slobodnom voljom.

Društvo je sastavljeno od pojedinaca i za prominit društvo tribaju se najprij prominit pojedinci kako bi se i društvo prominilo – to je moja teorija.
Tvoja teorija je, ispravi me ako san falija, je to da se mi ka jedinke ili pojedinci ne tribamo minjat, a društvo od ovoga kakvo je će se prominit sa ”pokretačkom snagom” za koju mi pišeš da te ne pitan . . . sorry, ja stvarno ne razumin te tvoje koncepte.
Razlika između tebe i mene, i ovde ćeš me ispravit ako san falija, je u tome da na tvoj um duh nikako ne djeluje i znaš kako je tvoj um pod kontrolom isključivo tvojega ega, ja znan kako moj um nije potpuno pod kontrolom mojega ega nego se kroz oklop ega probije i nešto duha. Meni se čini kako je duhovnost tebi skroz nepoznato područje, ako san i ovde falija ti me opet lipo ispravi.

shumadinac
Gost
shumadinac
5 mjeseci prije

Nema razloga Moreno, vidim da si svađalački raspoložen u poslednje vreme (nisam jedini to primetio) pa bolje da ovde stanem.

Moreno
Member
Moreno
5 mjeseci prije

shumadinac Eeeee, a nećemo tako, ja san tebi skroz lipo objasnija kako shvaćan stvari i tri puta san ti najnormalnije napisa da me ispraviš ako san falija jer san odma u startu dopustija tu mogućnost, to šta nisan napisa ”MOLIN TE ispravi me ako san falija”, ja ne mislin kako je to bilo svađalački . . . vidi, članak san pročita i nisan ni vidija kako si ga ti pisa nego san to shvatija po komentarima i inače najprij pogledan naslov, nadnaslov, podnaslov, sliku uz članak i onda ga čitan i ako ne vidin logiku sadržaja ispisanoga teksta i opreme toga teksta onda na to reagiran s pogledom iz moga kuta.
Da san ti šansu da me razuvjeriš u ono šta se meni čini, odgovorija si diskvalifikacijom. Okay, not a big deal. Mislin kako ti na to u ovome komentaru nisan ”žestoko uzvratija”, a znan kako ti znaš da ja to znan. Već san ti napisa jedan put kako mislin da si pošten, dobar i srčan čovik premda skroz drugačijega svijetonazora od mojega, i to mislin i dalje.

Stock
Gost
Stock
5 mjeseci prije

Ahahahahahah Sumadinac…
eto te ko moja zena kada joj nisam po volji.
Ona jos i kaze…Sta se deres?
A ja joj samo fino i na pristojan nacin kazem – JOK!

mislim
Gost
mislim
5 mjeseci prije

Meni se čini kako je duhovnost tebi skroz nepoznato
falija si svaki čovjek je i duhovan

Moreno
Member
Moreno
5 mjeseci prije

mislim Slabo ti se čini, a i ne čitaš sa razumijevanjem, svi ljudi osim psihopata imaju duh, ali um jednoga dila ljudi nema veze s duhom i duhovnošću jer im između uma i duha postoji neprobojni ego determiniran matrixom.
Dosta ljudi će ti potvrdit kako ništa poviše njihovog uma ne postoji i još ako im kažeš kako su i oni duhovna bića pitat će te materijalne dokaze.

Alen
Gost
Alen
5 mjeseci prije

Čuj jednog dijela , pa milijardama ljudi je duhovni kapacitet zamracen laznom superiornošću njihovog uma , kontakt s srcem tu ne postoji..

mislim
Gost
mislim
5 mjeseci prije

nemoj te mi samo protiv ega . ne slažem se sa tolom

Cigo
Gost
Cigo
5 mjeseci prije

Moreno, slažem se s Tobom. Mislim da je moguća jedino individualna revolucija jer ako se ja mijenjam, onda se i svijet oko mene mijenja. Ko razumije, razumije, a ko ne ne. Ja isto mislim da je šumi dobar čovjek, ali mislim da se niste razumjeli tj. da svako priča o nečem drugom. Iz iskustva znam da ovo što Ti tvrdiš nije samo teorija.

Stock
Gost
Stock
5 mjeseci prije

Moguli se ubaciti na trenutak?
Kako ja shvatam Sumadinca on je misljenja da nikakvu ulogu ne igra ako ces ti poraditi na sebi…i jos 100 drugih.
Kada ce uvijek biti 10 000 onih koji to nece raditi, cime svo dobro iz tvoje Moreno ideje, pada u vodu. Jer koja korist sto si ti i onih 100 fini i krasni kada ce sve sto vi uradite dobro sjebat onih 10 000 mazluma?
Ali nije tako. I ja sam misljenja da se treba poceti od sebe, ali za takav proces trebao bi nam zivotni vijek biti najmanje 500 godina. Ovako…pojeo vuk kenjca.

Moreno
Member
Moreno
5 mjeseci prije

Stock Ma moš šta oš. Aj Bog ti da pročitaj sve komentare u ovoj kaskadi, od vrha do dna. Posebno obrati pažnju na kompletni moj odgovor komentatoru sa nickom Bosanac. Ono pročitaj komentar od početka do kraja.
Nakon toga opet pročitaj šta si ti napisa u tvojemu komentaru, posebno ono o onih 100 i onih 10000.

Također to o 500 godin se more skratit i na 24 ure. Niko ne kaže da je lako u trenutku shvatit da su ti sva uvjerenja kako svit funkcionira bila kriva, a da u prvom trenutku ni sam neznaš kako, ali posli ti bude puno jasnije. Za neke ljude je to jednostavno nemoguće jer im je straj prevelik od onoga kako ono šta imaju u podsvijesti ipak more bit istina, šta ima za posljedicu kombinaciju poricanja i magičnog razmišljanja.

Stock
Gost
Stock
5 mjeseci prije

Ne mozes skratiti na pola sata Moreno.
Dokazano!
Ta nisu se oni tamo vrtili po pustnji ne vecoj od tacne za kafu cijeli jedan zivotni vijek bezveze.
I isprani izasli na “svoje”.
Ja se uvijek iskreno obradujem kada vidim, cujem, procitam da ljudi rade na sebi.
Ali je puno vise onih koji rade na baustelu.

Moreno
Member
Moreno
5 mjeseci prije

Stock Šta ne mogu skratit na po ure, nisan razumija . . .?
I jesi li pročita šta san ti napisa da pročitaš . . . ?

Stock
Gost
Stock
5 mjeseci prije

Također to o 500 godin se more skratit i na 24 ure. (ja sam skratio na po sata. Sta ima veze)
Jesam procitao sam trazeci nesto sto sam propustio. I kako ne nalazim nista novoga, opet ti kazem…
koliko god se ljudi uspije promjeniti za svoga zivotnog vakta, 100x vise ce biti onih koji nece uspjeti cak ni zamisliti da se trebaju mjenjati.
Nije ovo defetizam. Samo ebeno iskustvo.

Stock
Gost
Stock
5 mjeseci prije

Na kraju krajeva cini mi se da isto pricamo…
ti kazes gore…
Za neke ljude je to jednostavno nemoguće jer im je straj prevelik od onoga kako ono šta imaju u podsvijesti ipak more bit istina…
Da, a ja to kazem za vecinu.

Moreno
Member
Moreno
5 mjeseci prije

Stock Ma vidi, nisan ni optimista ni pesimista, ali mislin kako nije nemoguće da većina odnosno kritična masa dođe k sebi. Ako te neko uvjeri kako nešto nemoreš i ti mu poviruješ onda stvarno nemoreš. Za doć k sebi lakše je kad tresneš u pod, samo ako tresneš sa velike visine možda se i ne digneš.

A šta se dolaska k sebi tiče, nisan prova, ali san bija u Južnoj Americi di šamani sa ajahuaskom rasporoče poročne za jednu noć i naprave iste, ali nove ljude bez poroka i crnjaka koje su dan prij imali. To je jedna od brojnih mogućnosti, a svak sebi bira način i put.

Stock
Gost
Stock
5 mjeseci prije

Blago njima, tim domorocima J.Amerike.
Mi imamo psihologe i psihijatre.
Lobotomiju i el.sokove.
Koga su oni popravili?
Nego…odo ja zapalit jednu, pomjerit sat naprijed, pa na spavanje.

shumadinac
Gost
shumadinac
5 mjeseci prije

Da ne idemo dalje od ovog portala – ko je koliko promenio mišljenje? Zanemarljivo, i dalje svako prihvata samo ono što mu U TOM MOMENTU odgovara iako može da vidi gomilu drugačijih ARGUMENTOVANIH stavova.

Mikojan
Gost
Mikojan
5 mjeseci prije

Stock, za discipliniranje mase dovoljno je poslušati učitelja Sun Zi-ja ili nije !?

mislim
Gost
mislim
5 mjeseci prije

omjeri su drugačiji !nas sto napravimo nešto dobro a ti sam sve to srušiš.

Alen
Gost
Alen
5 mjeseci prije

Bog ! Je pokretacka snaga. No više niko to ne prihvata , unatoč tome što su svi ljudski pokušaji stvaranja pokretacke snage tzv ” izmi ” propali !

Moreno
Member
Moreno
5 mjeseci prije

Alen Pa može se reć kako je Bog pokretačka snaga, ali teško je spoznat Boga izravno bez posredništva religijskih agenata i agencija jer u tom slučaju ta pokretačka snaga nebi bila božanska nego religijska šta je isto ka i ideološka sa svim -izmima koje si naveja.
Kad san bija mali i kad bi napravija piz#ariju meni bi baba znala reć ”e moj sinko Bog ti pamet prosvitlija” . . . jer pamet ti definitivno nemogu prosvitlit ni svećenik ni pop ni hodža sa pripadajućim agencijama. To more samo Bog, ali svak sam za sebe triba nać način kako se Bogu prepustit.

Mikojan
Gost
Mikojan
5 mjeseci prije

Ja sam mislio da je pokretačka snag tvoj dobro istrenirani mozak, ali kad je loše istreniran onda vjeruje u djedicu koji sjedi na oblaku. Nego da te pitam, jel taj Bog sličan čovjeku? Koje je rase, bijel, crn, kosook to me jako zanima ili je možda stroj, nešto kao Borg u SF bajkama ?

Konobar
Gost
Konobar
5 mjeseci prije

Sumadinac: ” Potrebna je pokretačka snaga koja će uticati da društvo u celini počne da se menja …” Jedino resenje je da elite (mrzim tu rec) shvate ovu pricu i krenu u promene koristeci sredstva drzave, koja su nama pojedincima nedostupna, da bi se pokrenuo proces. Problem je sto su “elite” najcesce zaokupljene vlastitim privatnim interesima (najcesce vlastitim biznisima) ili ovise o parama tudjih privatnih biznisa i zato nisu spremne na radikalne rezove, odnosno, na promenu vrednosnog sistema. Pitanje je od cega, odakle krenuti? Pretpostavljam kroz edukaciju, sto je mnogo jeftinije za covecanstvo nego da placa cene pandemija ili nuklearnih ratova iz kojih ce navodno nesta nauciti.

Bosanac
Gost
Bosanac
5 mjeseci prije

Treba neko ko je u tom napredovao radit na edukaciji ostalih kroz neki prelazni sistem…ovdje jos nisu svi pismeni na ovim prostorima a otkad postoje skole i skolstvo …. a za ministra je vise figurativno bilo…vidim da si upucen u neke stvari..a gledam po TV u ‘strucnjake kojima je to posao’ sa ovih nasih prostora , pa poredim (usporedjujem) 🙂

CAN
Gost
CAN
5 mjeseci prije

@ Moreno
Kratko ,Ribe su u mrezi, on je davno svoje dionice kod WHO kupio,,bas me zanima koliki mu je minus..
Evo sta kaze svabo koji je predvidio sunovrat burzi…
Ernst Wolff Corona und der herbeigeführte crash,.. youtu.be/aYZ2gVs9U7o.
Sve u svemu ,pita se tip,zasto je vecinski paket akcija WHO, u privatnim rukama,istih onih koji coca colu koriste za zaradu…i oni bi trebali donit spas.najebali smo.

Alen
Gost
Alen
5 mjeseci prije

a čija je kokakola , čudi me da njih još niko nije optužio , obicno su dezurni krivci za slomm svijeta.. Majstori su nema šta..

Patriot
Gost
Patriot
5 mjeseci prije

Znači gmaz se obratio javnosti. Za njega bi pripremio poseban m3t@k

Alen
Gost
Alen
5 mjeseci prije

Ti bi sad pristao da ziviš i u najvećem totalitarizmu samo da opravdaš teoriju željezne zavjese !
Nema je i neće je biti , ako ti se čini da je ima onda znaj da su ti to pripreme za rat !
Prvo se presjecaju komunikacije , lanci opskrbe , zatim komunikacije , idu zatvaranja granica i moze početi..
I sta je Tramp naredio ? Pokretanje namjenske industrije ! Respiratora ?!

Leo
Gost
Leo
5 mjeseci prije

Vidi se tko ima bogata ratna iskustva.

shumadinac
Gost
shumadinac
5 mjeseci prije

Sam si kriv Alene što te ponekad pecnem – jer insistiraš.

Moja teza godinama (recimo malo više od decenije) je da Zapad zaostaje u trci sa Istokom i da bar zbog ideologije koju su duboko usadili u svest svojoj populaciji moraju nešto da preduzmu (ali pošto i to usađivanje ideologije nije slučajno…). Ono što mogu je da ideološki napadnu protivnike i da učvrste položaj na teritoriji koju već kontrolišu pošto na rusku i kinesku teritoriju ne mogu računati. Dakle, neminovno mora doći do konfrontacije pa i do ratova ali po milioniti put NE NA TERITORIJI TROJICE VELIKIH – nuklearno oružje je garant toga. Ratovi će se voditi u graničnim područjima i završiće se oštrom podelom.

Da nije pohlepe Zapada dogovor i suživot bi bio moguć. Ovako je stvorena ideologija koja ne dozvoljava popuštanje. Ekonomski interesi su veoma bitni ali ne za sam vrh moći već za niže krigove koji su samo izvršioci. Kina ima svoju ideologiju, Putin će u kratkom roku da obznani rusku kad zakuva – ostalo je sve već viđeno.

Alen
Gost
Alen
5 mjeseci prije

Nisi ti mene pecnuo , nije nam prvi put da diskutujemo o tome , samo kazem ti da od takve podjele svijeta neće biti ništa , nazalost vidjećeš..
Očaj se lako transformiše u bijes , zapadna ekonomija desetljećima tone , nema pax-a nad pax-om , nema ko više da nosi štafetu zapada..
Da će se povući u sebe , to neće sigurno..
Jel misliš da putim samo onako nonstop naglašava superiornost ruskog oruzja , posljedice napada na rusiju i slično ?

shumadinac
Gost
shumadinac
5 mjeseci prije

Sad mi je jasno gde grešiš Alene. “Očaj se lako transformiše u bijes” – potpuno tačno ali važi za masu. Oni koji donose odluke to rade hladne glave, ova situacija za njih ne da nije iznenađenje već su je tako kreirali. Ako sam ja mogao mnogo toga da predvidim…

Pratiš moje pisanje godinama (kao i ja tvoje), da li sam predvideo korišćenje doktrine šoka? Da li sam predvideo ekonomski šok kao vrlo bitan? Da ti pomognem, nisam mogao da budem toliko kreativan da pretpostavim da će urušavati celu privredu (što je moja velika greška jer ovako jednim udarcem završavaju sav posao), ja sam pominjao više varijanti od kojih je za mene najverovatnija bila masivno skidanje novca sa kartica za šta bi se optužili ruski hakeri. Njih su ostavili za neku drugu priliku, direktna konfrontacija još nije krenula punom snagom.
Jesam li pričao o ogromnoj verovatnoći biološlog rata? I tu su napravili više nego što sam mogao da pretpostavim a i dalje smo u prvoj fazi.

Plan je ogroman, neverovatne veličine i izuzetno složen tako da mesta za grešku ili slučajnost nema. Nema tu besa ili nervoze, ishitrenosti… ali ni mogućnosti da se Rusi i Kinezi nadigraju bez obzira kakav plan bio. Za to bi morali da imaju oružje kome Rusi ne mogu da pariraju.

Alen
Gost
Alen
5 mjeseci prije

Pratiš i ti moje , jesam ja takodjer pisao , ekonomski kolaps , kolaps dolara , raspad zapadne ekonomije , očaj , bijes , krivac ..
Ostalo je rutina !
Razilazimo se u toj rutuni , ti ideš na nekakvo razdvajanje , ja tvrdim da se se ide ka sukobu u kojem nije poenta ko će pobjeditii već da svi izgube..

shumadinac
Gost
shumadinac
5 mjeseci prije

U pravu si Valter, trebalo je da kažem da ga Istok suviše brzo sustiže ali je teško odrediti tačku poravnanja iz mnogo razloga.

mladen3x
Gost
mladen3x
5 mjeseci prije

A misliš da je ljudima na Kubi i Sjevernoj Koreji loše?

Alen
Gost
Alen
5 mjeseci prije

A misliš da će tebi u šumadinčevom scenariju biti tako dobro ?

mladen3x
Gost
mladen3x
5 mjeseci prije

Alen-meni svejedno ali narodu bude bolje…

shumadinac
Gost
shumadinac
5 mjeseci prije

@guest_393645
Nisam siguran u kolikoj meri ali sam siguran da bi preko 90% našeg stanovništva pobeglo glavom bez obzira ako bi imalo ikakvu šansu.
Možda termin loše nije najbolji ali definitivno značajno drugačije – ljudi danas kukaju kad im kablovski operater promeni raspored tv kanala.

CAN
Gost
CAN
5 mjeseci prije

trump ide prvo dobit izbore(zato proizvodi respiratore),a onda,ako dobije (ne vjerujem da ce opet iznenadit) u rat sa svima,gerilsko gusarski trgovack rat,do posljednjeg centa

Savonarola
Gost
Savonarola
5 mjeseci prije

Sumadinac,dobar ,odmjeren clanak.

guzičetinica
Gost
guzičetinica
5 mjeseci prije

…s potpuno krivom logikom.. zaključiti da je ovo kraj globalizma može samo sljepac….pa ovo im je “gain function¨.
je li moguće to ne vidjeti.

Ive
Gost
Ive
5 mjeseci prije

Cijeli neoliberalni kapitalizam je utemeljen na pljacki i ugnjetavanju, no to ce im se uskoro jako osvetiti, ovo sa Coronom je tek pocetak, slijede i prorodne katastrofe, pobune sirokih masa, atentati na ekstremno bogate.

Lucija
Gost
Lucija
5 mjeseci prije

“Ne možemo znati šta su planirali u Vašingtonu (planirali jer sve ukazuje da ovo što se događa nije slučajno) osim da se globalizam sahranjuje.”
?
Ovo što se sad događa, zaustavljanje naroda i država, rezultat je globalista i njihove želje za apsolutnom kontrolom.
Svugdje gdje nema nikakvih drugih mjera osim izolacija, globalisti – pobjeđuju.
Utrošili su desetljeća da na vlast svugdje dovedu svoje ljude.

Koji su ciljevi? Eu i Usa. Oslabljivani su godinama. Oslabljivani su i njihovi zdravstveni sustavi. Koliko je bilo novih investicija? Ali je zato bilo – izbjegavanja plaćanja poreza.
Isti oni koji su odgovorni za 1. i 2. svj. rat – odgovorni su i za ovo ludilo danas. Virus jest prirodan, ali ovo što se radi oko njega – nije.

shumadinac
Gost
shumadinac
5 mjeseci prije

@guest_393520
Mora se biti precizan sa terminima. Termin “duboka država” je previše apstraktan ali je još veći proble što se koristi “ofrlje”. Zato su “globalisti” mnogo precizniji termin i označava one koje žele globalizaciju, slobodan protok roba, ljidi, informacija, (špijuna i ostalih subverzivaca)… širom planete. Zato bi se teško moglo reći “zaustavljanje naroda i država, rezultat je globalista i njihove želje za apsolutnom kontrolom”. Globalisti kontrolu ostvaruju upravo prisustvom u privredi, politici, kulturi… a to mogu zahvaljujući otvorenosti granica. Zatvaranje granica ide na ruku izolacionistima (da ne ulazim u drugu terminologiju) kojima je Tramp frontmen.

Ico
Gost
Ico
5 mjeseci prije

Shumy, shumy javore,

Anti-YugoCalabria
Gost
Anti-YugoCalabria
5 mjeseci prije

Nudis dobar zakljucak zbog cega sam sklon vjerovati da si negdje procitao takvo, zasad teoritesko stajaliste jer pretpostavke ne drze vodu.

“Da preskočimo sve priče o veštačkom poreklu virusa i njegovom ciljanom korišćenju od kojih je jedan od bitnijih opravdanje ekonomskog kolapsa SAD koji je ionako bio neminovan i davno predviđen već da razmislimo koje će biti posledice”.

-Jesi li siguran da sad ekonomski tone ili zapravo ekonomski tone neodrziv monetarni model? Napustanjem globalizacije pa i prvim mjerama vezanima uz virus, Trump pokazuje da mu je stalo do realne ekonomije nasuprot monetarnoj i spekulativnoj. Ako se proizvodnja natrag seli u SAD, po kejm je to principu, molim lijepo znak ekonomskog kolapsa za SAD? Volio bih barem jednom procittati neku argumentaciju za izrecenu tvrdnju.

Sto se ostalog tice, vec se navikavam da portal podupire prostacka vrijedjanja predsjednika. “Tramp” nije njegovo prezime vec vrlo pogrdan naziv za nemoralne osobe, sramotno je takvo sto uopce stavljati u objavu. Vjerujem da ti se taj dio omakao jer navodis pogresno ima glavnog grada. W se u engleskom ne cita kao u njemackom, foneticki ni najmanje ne djeluje kao “V”.

Lijep pozdrav i malo vise solidne argumentacije kod tako znacajnih tvrdnji. Isto i ekipi koja ne polemizira vec u nedostatku diskusije vrijedja i nije da ce pritiskanje minusa umanjiti cinjenice, portal kljuca od ksenofobije.

shumadinac
Gost
shumadinac
5 mjeseci prije

@guest_393530
Da, siguran sam da SAD ekonomski tone, bio sam siguran godinama unazad jer im usluge čine 80% privrede od čega su finansijske usluge nemerljivo najveće što znači “prodaja dolara”. Da li misliš kolega da će moći da ga prodaju kao do sada? Da li je Tramp za više od tri godine napravio značajni pomak u realnoj ekonomiji, koliko je vratio fabrika u državu (procentualno)? Da priča zna, tu mi skidam kapu ali da je pokrenuo neki ozbiljan proces – to ne pišu ni zapadni mediji (osim pretnji i ucena).

p.s. Srbi pišu onako kako izgovaraju. Govorim i pišem engleski tako da mogu i u “originali” ali ovu primedbu dobijam prvi put za ko zna koliko godina komentarisanja.

Ico
Gost
Ico
5 mjeseci prije

Akademik Žganjer je kazao da je Evropa zglajsala kada je svoje radionice otvorila svijetu, odnosno kada je svoje vještine i tehnologije dala svijetu.
Koliko je milijuna studenata iz Kine odškolovano u SAD?
Tako je bilo i s Japanom poslije Drugog svjetskog rata: Prvo krenu kopije, a onda vlastiti originalni proizvodi.
Kinezi trebaju ping-pong političarima Nixonu i Kissyngeru podići spomenik do neba, jer su njih dvojica podigli Kinu do neba!

shumadinac
Gost
shumadinac
5 mjeseci prije

Tako je Ico. Bio sam u srednjoj školi kasnih 80tih i već tada sam razmišljao: “kakva budala treba da budeš pa da potencijalnog neprijatelja sa milijardu stanovnika ekonomski uzdižeš?” Dakle, ja u srednjoj školi, tek početo da se priča o ekonomskom usponu Kine, Amerika u naoružanju neuporedivo superiornija…
A neki danas iznenađeni :))))))))))))))

Alen
Gost
Alen
5 mjeseci prije

Ico i šumi , dibro ste konstatirali , no slaba fajda id toga ako se obojica niste zapitali zašto bi to neko uradio ?
Profit ? Kapital ?
Nisu to ljudi nepismeni da nisu znali zbrojati eksponencijalni rast i preuzumanje dominacije..
Dakle zašto je Hajnc otvorio kinu ?

shumadinac
Gost
shumadinac
5 mjeseci prije

To je Alene jedno od retkih pitanja na koje imam više teorija ali se ni jedna ne ulkapa kako treba. Izgleda ipak da se neko zaj3bo.

Alen
Gost
Alen
5 mjeseci prije

Hmmmmm , o tako velikoj stvari da se neko zahebe ? Misliš ? Bas ti koji znaš koliko sve to precizno i dugorocno se sprema..

Kad u simulaciju ubaciš da se ide ka konftontaciji , vojnoj , a ne segmentaciji biće jasniji postupci Hajnca K.

shumadinac
Gost
shumadinac
5 mjeseci prije

Slažem se Alene, to je i moja primarna teorija. Ipak, treba uzeti u obzir da se za 40 godina (posebno u današnje vreme) mnogo toga promeni – i strategije i stratezi.

avatar
Gost
avatar
5 mjeseci prije

shumadinac-nisu oni bili budale nego jednostavno pohlepni. Kompletnom zapadu su oduvjek curile sline na tržište od milijardu potrošača dugoročno a kratkoročno na brzu zaradu od prebacivanja proizvodnje na istok, u pitanju je uvijek novac.

shumadinac
Gost
shumadinac
5 mjeseci prije

Avatar, ti pričaš o izvršiteljima, glavni planeri “ne bale”. Kada bi ovako ljudi posmatrali mnogo toga bi bilo jasnije. Nažalost, svi ali SVI smo bar u nekim oblastima nečim zavarani.

Anti-YugoCalabria
Gost
Anti-YugoCalabria
5 mjeseci prije

Postoeno je, diskutiramo. Svjedocimo da je se nazalost morao dugo braniti svakakvih optuzbi. Vodio se pravni proces s pokusajem svrgavanja, novine su pisale u izrazito negativnom tonu protiv njega, no ipak…Na nedavnom suocavanju problema pred kongresom, njegov je tim ukazao na to da 2,000 osnovnih supstanci od kojih se proizvode svi genericki lijekovi , redom, sve do jedne u blagoslov ranijh administarcija korporacije su selile proizvodnju u Kinu. Kina ne mari za autorska prava, vec odmah proizvodi kopije.
Devedestih su jos SAD, EU i Japan zajedno dominirali svjetskom proizvodnjom lijekova. Sigurno ni to nije u redu kao ni sadasnja poitpuna ovisnost svega i svacega o Kini. Cak se ni obican penicilin vise ne moze proizvesti bez Kine.
Mislim da je to fdobar pocetak vracanja industije kuci i naravno, nije to proces koji je moguce odraditi preko noci. Uz sve ostale mjere kako aktivirao gospodarstvo za ocekivati je da ce postici cilj u slijedecm mandatu. Sad vec ima ozbiljnu vecinu na svojoj strani.

Iznimno, ne ostvari li vlastitom krivnjom sto je obecao, slazit ceu se s tobom. Nece biti vrijedan vise sponmena. No sto ako uspije?
Iskreno se nadam nekim novim vjetrovima u inace vrlo tmurnoj Europi.

Razumijem da se u Srbiji pise kako se cita, svaki je jezik bogatstvo koje treba njegovati. Eto, zbog izgovora se nezgodno u njegovom slucaju javlja ta pogrdna rijec. Nemam nikakve druge primjedbe oko toga.

Stock
Gost
Stock
5 mjeseci prije

Imam ja…mislim primjedbe…oko jezika.
Kako bi ti rekao da je npr. gdja Kitarovic primila u posjet Austrijskog premijera Kurtza?
A da ne zvuci vulgarno?

Piretis
Member
Piretis
5 mjeseci prije

Sada sam definitivno siguran da si ti sanjar. Dobar, ali ipak sanjar. Na dao Bog da ispadne po tvom. Kako netko može zamisliti naše male, zaostale, balkanske zemlje koje bi funkcionirale samodostatno? Za biti neovisan o drugima treba prvo ljudi, ne bilo kakvih nego stručnih. To više nemamo. Naša industrija od prije 30 godina počivala je onima koji su znali kako. U međuvremenu stariji su penzionirani ili ih nema, mlađi na zapadu. Mi smo stvarali, sve ove naknadne godine, armije ekonomista, pravnika, tzv. menadžere i slične “stručnjake” a za to vrijeme ono malo privrede je svijećom tražilo strojare, elektrotehničare ili kemičare. Mi ukratko nemamo stručnjake, nemamo ih dovoljno i nemamo destljeće ili više vremena da ih stvorimo. Mi moramo masu toga uvesti. Htjeli nehtjeli. Pa mi više ni baterije za dječje igračke ne proizvodimo. I nije to najgore, najgore je što je na mjestu tvornice koja ih je radila niknulo novo stambeno ili trgovačko naselje. A strojevi su naravno u starom željezu, koje je opet izvezeno u zemlje trećeg svijeta, jer mi “suvremeni europljani” više ne mislimo imati crnu metalurgiju.
Drugi razlog zašto mislim da su to sve snovi je taj da mi, bilo tko na prostoru ex Yu, jednostavno nemamo novce. Svi smo već sada debelo prezaduženi, teško da bi netko htio investirati u naš industrijski uzlet, a svojih zaliha nikada nismo ni imali. Koliko god mislili da u novcu nije sve bez njega ne možemo ništa, ništa osim imati odlične ideje o novoj “planskoj privredi” pametnoj i poduzetnoj državi i samodostatnosti. Nažalost od toga ništa. Za nas je uvoz pitanje ostanka u XXI stoljeću. Bez uvoza eto nas na početku XX. Mogu samo zamisliti kako letimo domaćim zrakoplovima, tipkamo po našim smartphonima ili se grijemo isključivo na naš plin. Naša je šansa da proizvodimo ono što možemo prodati i da molimo Boga da nam pošalje turiste. Sve ostalo je utopija. Mali bili mali i ostali.

Alen
Gost
Alen
5 mjeseci prije

Nije on sanjar u tom dijelu već realist , i to dobar realist , mislim ispravnog puta , i u toj njegovoj teoriji nama bi to bilo idealno rješenje , ostatak zapada bi bio nivelisan na naš standard pa bi se i mnogi stručnjaci vratili …
No ja tvrdim da od toha neće biti nista , očekukem puno gori scenario od njegove čelične zavjese…

shumadinac
Gost
shumadinac
5 mjeseci prije

Ranije si bio optimista Alene, sada je dovoljno da ne budeš pesimista. Naravno, mala je verovatnoća da mi ne nahebemo kao i uvek i to zbog nas samih ali kad sve prođe imaćemo normalniji život nego sad (čak i ako se nađeš na “pogrešnoj” strani).

Alen
Gost
Alen
5 mjeseci prije

Daleko će to biti od normalnog , no nekome će da se svidi ono sta on nudi , masa će nezaustavljivo da ga prati..
Ja bi u tom scenario bio onda na drugoj strani..

shumadinac
Gost
shumadinac
5 mjeseci prije

Sad se vrati u 45. Piretis. Ne, nemoj da se smeješ ili zapanjuješ – kakav je tada bio stručni kadar? U odnosu na Evropu? A finansijski kapaciteti?

Ja ne kažem da bi to bilo lako ili brzo ali verovatnoća raste da nećemo imati izbora. Ne kažem ni da ćemo praviti putničke avione ili fuzione elektrane ali bi trebalo da uvozimo samo ono što ne možemo da proizvedemo – ovaj put KVALITETNO. Ako ne možemo da napravimo ništa drugo osim motike onda svi u polje (osim proizvođača motike).

Ali situacija nije tako crna sa stručnjacima. Jedna od najjačih grana privrede je proizvodnja softvera (mada uglavnom video igrice). To se tražilo pa su se ljudi za to školovali. Ako se javi potreba za drugim sručnjacima mi i dalje imamo nastavnog kadra sposobnog da ih nauči.

Znaš li Pietis šta je najvažnije što je Putin dao Rusima? NADU I VERU U BUDUĆNOST…

Koba
Gost
Koba
5 mjeseci prije

Usporedi muškarca iz 1945. i “muškarca” iz 2020., o ženama i djeci da ne pričamo. Mi smo građanizirani u najgorem smislu te riječi. Da struja nestane na mjesec dana ovdje bi se doslovno pojavio kanibalizam, a more zoboida iz gradova haračili bi po selima.
Tvoja priča o oslonu na vlastite snage i mogućnosti je jedina ispravna, ali neprovediva sa ovim kolektivnim mentalnim sklopom. Za tako nešo potrebna je katastrofa koja bi probila onu tanku opnu sigurnosti koju nazivamo “civilizacija”. Očekivati da će depilirani majmun iz teretane ili prešminkana fufa s iphonom prihvatiti motiku je nerealno. Spasiti se može tek malo zdravog materijala, ostalo je nepovratno izgubljeno.
“Stručnjaci” su precijenjeni, nama nedostaje osnova. Mi smo skoro u predmanufakturalnom dobu. U društvu gdje do poštenog vodoinstalatera dolaziš preko veze netko ptiča o nekim “stručnjacima”.
Raspadom globalizacije i vraćanjem čvrstih granica male države bez resursa i ljudskih kapaciteta morati će se još snažnije integrirati u blokove, odnosno nove megadržave. Sami na stupnju nanašnje tehnološke razvijenosti nemaju što tražiti.

“što je Putin dao Rusima? NADU I VERU U BUDUĆNOST…” Čitat ruske izvore, babićeve bajke i utopije s velikim pravoslavnim carem spasiteljom zanemari.

Alen
Gost
Alen
5 mjeseci prije

Koba ovo me nasmija dobro , fufe i bilderi , ipak da ti kažem nisu to fufe i bilderi 10ta generacija fufa i bildera , već seljacka djeca , malo uhvazila grada , tako da oako će se oni snaći oko motike..

Drugo ova tvrdnja

“Raspadom globalizacije i vraćanjem čvrstih granica male države bez resursa i ljudskih kapaciteta morati će se još snažnije integrirati u blokove, odnosno nove megadržave. ”

Mislim da si fulao , mi smo sad ttrenutno bas u toj fazi , gdje je globalizacija uprvo pojela male drzave i integrirala ih u svoj ekonomsko politički sistem , te male drzave vise nisu ni drzave ( u suštini ) već prostor neke od megadrzava koje su im upravo i uništile ljudske kapacitete.

Dakle mi upravo hi trebali da izadjemo iz tog stanja u koje ti misliš da idemo nkon raspada globalizacije..

Koba
Gost
Koba
5 mjeseci prije

I Pol Pot je nešto slično mislio, pa nije baš išlo kako je mislio. Reverzibilni procesi ne idu milom i da se potaknu potrebani su tektonski poremećaji, odnosno raspad postojećeg sistema.
Da, globalizacija je pojela male države tako što ih je učinila ovisnim o drugim državama, ali ih još nije probavila. Raspad trenutnog poretka koji je činjenično neodrživ doveo bi do stvaranja imperija u koje bi u potpunosti, milom ili silom, integrirale sve “male” narode (do oko 50mil stanovnika). Više pravdanja i “humanitarnih intervencija” i međunarodnopravnog konteksta ne bi bilo, svako ko može otvoreno bi uzmao ono što mu treba.

Lucija
Gost
Lucija
5 mjeseci prije

Shumadinac
Ne. Nemamo nastavnog kadra. Ni stručnjaka. Zato što je pad počeo s Bolonjom. Jer su loši prof. uzimli još lošije asistente. Da ih ne ugrožavaju.
Težina nekih fakulteta je neusporediva onda i sad. Građ.ing. više ne uče kalkulacije…
’45. je postojala realna urbana klasa cca 23%. Dovoljno. Danas u gradovima žive – seljaci. Po znanju i po mentalitetu.

Prije 2. svj. rata u gimnazije je stizao naputak da: određeni broj učenika mora biti rušen na maturi. Priča nekog našeg rođaka koji je imao grdan problem: koga rušiti kad svi sve znaju…

shumadinac
Gost
shumadinac
5 mjeseci prije

Tačno Lucija ako gledaš kroz današnje naočari. Ali ja ne govorim o ovim uslovima, ja govorim o krizi (kakvog god oblika ona bila) koja menja društvo. Pod današnjim uslovima promene ne može biti.

Piretis
Member
Piretis
5 mjeseci prije

@Shumadinac- Kriza je bilo i prije. Mislim da ti govoriš o nadi da će poslije ovog biti bolje. Ali i to je već viđeno. 90-ih smo većinom vjerovali da kad se razdružimo počinje novo, gotovo rajsko, doba. Pa ti vidi što je ostalo od te nade.
A neki apokaliptični scenarij ne priželjkujem ni u snu. Ono, sve se sruši u prah pa mi sad počinjemo od početka na nekim sasvim drugim temeljima. Čak i da bude tako za to treba vrijeme, puno vremena, a mi ga nemamo, Barem ja nemam. Može zvučati jako sebično ali ne razumijem zašto bih se ja žrtvovao za nešto što će doći za 50 godina. Ne samo da mene neće biti nego ni naše djece. Imamo problem, naučili smo na određan standard i teško pristajemo na manje samo da bi, možda, slučajno, nekad, tko zna kad, bilo bolje. To je ona osnovna sebičnost ali ja ju eufemistički zovem staračka komocija. I jako ju volim i ne bi mogao bez nje.

shumadinac
Gost
shumadinac
5 mjeseci prije

Piretis, naša kriza je nama bila kriza a u svetskim razmerama samo predstava. Sadašnja kriza koja je tek na početku (nije isključeno da će opet doći do popuštanja kao 2008. ali sumnjam) je tektonska, dolar će da kolabira – ne treba dalje pričati.

Ne radi se o tome šta mi želimo i da li će nas biti, to su procesi na koje ne možemo uticati a “ko pita žabe kad se suše bare”. Odavno sam govorio da moramo nešto učiniti kako bi sprečili lokalno ludilo u kome ćemo mi stradati ali je sada već kasno – sada možemo samo da posmatramo i odigramo dodeljene uloge kad dođe vreme. A vreme smo potrošili na rasprave o milion rodova, o gej brakovima, o Greti i globalnom otopljenju – o svemu osim o lokalnim netrpeljivostima koje će kad-tad izbiti na površinu što će se umesto kontrolisano dogoditi nekontrolisano. Našom krivicom.

Piretis
Member
Piretis
5 mjeseci prije

@shumadinac- Ja, za razliku od tebe, ne očekujem nikakve društvene “nekontrolirane” događaje. Mislim pri tome da smo mi ipak, znam zvuči čudno, strpljivi i naivni. Naši su roditelji mirno koristili točkice za hranu jer im je rečeno da je to za njihovo dobro i opći boljitak. Poslije smo mi, njihova djeca, kupavali kavu u Graz-u, doma je nije bilo, vozili par-nepar ili na bonova i opet popili priču o boljem sutra. A naša će djeca raditi od kuće ako im to kažu, tražiti dozvolu da skoknu u drugu županiju ili umakati ruke u neku “svetu vodicu” koja navodno štiti od svega pa i kuge i kolere.
Jedino u što sam potpuno siguran, a aktuali događaji me još dodatno uvjeravaju, je da su ljudi ovce. Oni koji nisu pomno paze da nitko ne sazna. Čisto iz straha jer zna se ko je kriv za nesreću. Glasnik.

mislim
Gost
mislim
5 mjeseci prije

Mali bili mali i ostali.

to je optimistična misao. jer se bojim da će da bude mali bili pa nestali.

Ico
Gost
Ico
5 mjeseci prije

Svoj na svom!

mislim
Gost
mislim
5 mjeseci prije

Mali bili mali i ostali.
to je optimistična misao. bojim se da će da bude mali bili pa nestali

mislim
Gost
mislim
5 mjeseci prije

Mali bili mali i ostali.
to je optimistična misao. bojim se da će da bude mali bili pa nestali

mladen3x
Gost
mladen3x
5 mjeseci prije

Nemora biti tako.Zašto?Zato što još uvijek imamo ljude koji znaju nešto proizvesti i napraviti,imamo mlađe generacije koje se svojim idejama i načinom rada iskazuju na mnogim međunarodnim sajmovima ali nemamo korak dalje,nemamo državu koja stane iza svojih ljudi.Imali smo domaču proizvodnju u dolini Neretva,ljudi se ujedinili,počeli raditi i jedan potpis uvoznog lobija je sve bacio u vodu.Naši “nadareni” ljudi znaju raditi i smišljati ali kad pogledaš njihov prvi ugovor u vezi posla,odakle dolazi,izvana,sve ti je jasno.Mi neznamo upravljati državnom imovinom,to se vidjelo ovih dana nakon potresa a kamoli nešto drugo.Jednostavno smo prepuni uhljeba koji,ne kažem da ne rade,več neznaju raditi jer im nije dato do znanja da trebaju misliti…. Problem koji nas guši godinama je preglomazni državni aparat i slaba zaštita nacionalnih interesa,sve ostalo bi se brzo dalo urediti da se urede ove dvije stvari.Preglomazni državni aparat,to svi znate što znači a zaštita nacionalnih interesa kreče od šuma,voda,prirodnih resursa,industrije,uvoza i još mnogo toga,sve ostalo su finese….I kada se sve to uredi to se onda zove država,ljudi,narod u jednoj zajednici,znači država.Ali kad pogledam današnji svijet,malo je tih “država”,sve je privatni interes kompanija i banaka,po meni SAD nisu država,oni su korporacija u kojoj svaka firma unutar tog sustava vuče k sebi.I kada sve zbrojim,dođem do saznanja da je “skoro” cijeli zapadni svijet jedna velika korporacija.Ali,opet,može se napraviti “država” unutar tog sistema,uz pametne vođe koji znaju pregovarati u bitnim trenucima i koji znaju kako narod pokrenuti da bude “neovisan” o drugima.”Neovisan”-imati proizvodnju hrane,lijekova i svega onoga što možemo pokriti s našim firmama(naravno auto i avio industriju i slične glomazne projekte ne)zdrav pravosudni i zdravstveni sustav,imati turizam kao sekundarni prihod(pa čak i ako u datom momentu bude efikasniji od primarnog prihoda),imati racionalnu potrošnju i još par stvari….Može se….

shumadinac
Gost
shumadinac
5 mjeseci prije

Pun pogodak Mladene. Jedan od naših osnovnih problema je podoban umesto fleksibilan aparat. Znaš šta je još veći problem? Taj aparat sa korenima čini najmanje četvrtinu populacije?!? Znači svi koji su protiv sistema prvo moraju da savladaju tu prepreku…

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
5 mjeseci prije

shumadinac, pa bili smo kolege.

shumadinac
Gost
shumadinac
5 mjeseci prije

Ti si godinu dana mlađi, nisam se družio sa klincima 😉

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
5 mjeseci prije

Buuu šmrc.

shumadinac
Gost
shumadinac
5 mjeseci prije

Eto ti plusić kad ne mogu da dodam lizalicu preko ekrana.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
5 mjeseci prije

Ma lizao bi ja i ekran.

shumadinac
Gost
shumadinac
5 mjeseci prije

E, onda moraš na terapiju kod dr. Umpija.

Heart
Gost
Heart
5 mjeseci prije

???

Stock
Gost
Stock
5 mjeseci prije

Jeste li to posli?

avatar
Gost
avatar
5 mjeseci prije

Piretis-nismo oduvjek bili mali zar ti se ne čini indikativnim što smo sada svi iz ex-Yu mali i nebitni i da je to dio nečije želje i plana.

Piretis
Member
Piretis
5 mjeseci prije

@avatar- Moji su osjećaji prema bivšoj državi podijeljeni. Na jednoj strani volio sam bratstvo i to što smo nešto značili dok smo bili skupa, a na drugoj nije mi baš sjeo društveno politički sustav. Iskreno i onda smo bili mali, mali ali bar ponosni. Mislim da nije ključni problem u tome je li neka zemlja mala ili velika. Bitnije je da je homogena i da ju vode iskreni a ne pohlepni amateri. Ima primjera, npr. Island ili Danska su mali pa im ništa ne fali, Argentina je velika a opet to joj nije pomoglo zbog loših političara.
A na pitanje je li postojao kakav plan za rasturanje bivše zemlje odgovor ne znam. Činjenica da je mnogi nisu voljeli ali isto je činjenica da smo raspad mi izveli, ne netko sa strane.

Herz
Gost
Herz
5 mjeseci prije

Laki Topalović, I want you, I need you.

Heart
Gost
Heart
5 mjeseci prije

Me too, and Siniša, and Subaru

stefano
Gost
stefano
5 mjeseci prije

Svaka čast za subarua ali gdje nađeš onog kukavca Sinišu

Heart
Gost
Heart
5 mjeseci prije

stefano, a koga bi ti?

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
5 mjeseci prije

Veliki bijeli poglavica
”OD ORLA POSRANI SKALP”
je rekao !

-ne odnosi se na shumya !

Heart
Gost
Heart
5 mjeseci prije

Ma shumi je star.

Max
Member
Max
5 mjeseci prije

kolega shumadinac svaka čast.

shumadinac
Gost
shumadinac
5 mjeseci prije

Hvala svim kolegama na podršci. Ima ovde još dosta potencijala, nije pošteno da ostavite mene i Alerika “na vertometini” same 🙂

Anti-YugoCalabria
Gost
Anti-YugoCalabria
5 mjeseci prije

I jos samo za kraj da ti se nadovezem. Stvarno sve upucuje na reset. Ray Dalio iz Bridgewatera govori o vecim ekonomskim ciklusima. Trump je zaposjeo odbor FED-a svojim ljudima i diktira politiku koja FED-u ne odgovora, kao da ga brze gura niz liticu da bi ga zmajenio necim drugim. Zazivi li mu napokon America first,napravio ej dobru stvar za prosjecne ljude tamo.
S nase perspektive ne mogu se oteti zavisti sto nemamo takve lidere.
Neka vrijem pokaze.

Red Dog
Gost
Red Dog
5 mjeseci prije

I Jugoslavija je morala pasti.
Balkanci ne shvataju koji je taj mali komad zemlje bio brand u svetu. Postojala su tri kulturno-imperijalisticka centra; USA, CCCP i YU.
Ljudi su mislili da je bila mocnija nego sta je bila pa „Ako su srusili mocnu Jugoslaviju, onda mi nemamo sanse“, i zalegli su.
Bilo je tako do Sirije.

Bosanac
Gost
Bosanac
5 mjeseci prije

Ljudi s ovih prostora su se s Rimom nekad borili 200 godina i istorija ‘zapadna’ kaze da su izgubili…al cinjenica je da su nakon toga bili punopravni gradjani Rima, takodje je nekoliko imperatora bilo sa ovih prostora, jedan od tih je napravio Dioklecianovu palacu u Splitu, drugi je osnovao danasnji Istanbul 🙂 . Tako da nisu ljudi s ovih prostora bas tako slabi , samo su ih razjebali vremenom…ako bi nekad dosli pameti mogli bi opet bit jaki

Stock
Gost
Stock
5 mjeseci prije

Dok sam pisao komentar na Babiceve kupus teorije, postavio sam i pitanje – a sta poslije?
I vidim da si se ti Sumadinac potrudio i dao svoje vidjenje buducnosti.
Hocu reci, onoga sto se krije iza svega ovoga.
I svidja mi se djelimicno. Zasto djelimicno, malo poslije.
Volio bi se prije osvrnuti na komentare Alena i werjweprowrpw koji su dijametralno suprotni tvojima.
Njih dvojica su tipicni predstavnici (nadam se da mi nece zamjeriti jer ih izuzetno postujem) onog “crnog” razmisljanja.
Ode sve u 33PM, a sve zato sto nas neko gura u istrebljenje. Jer ce se neko “napiti nase krvi” bez koje ne moze.
Gledao sam i ja uradke sheika Imrana i moram priznati da je izuzetan govornik i da plijeni paznju.
ALI…
Ne zeleci da uvrijedim vjernike moram reci da on tumaci jednu pricu, ma kako da se ona zove i pokusava naci odgovore na danasnje probleme i vidjeti buducnost.
Da, vjerujem da ima onih koji, iz svoje slikovnice, zele vidjeti kudravog i da rade sve sto je u njihovoj moci da se to i dogodi.
Sada bi se vratio na Sumadincev optimizam i samo dodao da, mozda, postoje snage ili kako god da nazovemo one koji su na strani dobra, koje sve to znaju i mozda isto tako koriste ovu situaciju da sve stumbaju i da nas vrate na pravi put.
Zasto i to ne bi bilo moguce? Zato sto ne pise ni u jednoj knjizi?
Pa bar Subaru zna ko, kada i kako su pisane te knjige, tako da…
Mislim da si na dobrom tragu Sumadinac. Naravno, o svemu se da diskutovati, dodavati i oduzimati, ali sam i ja misljneja da se iza svega ovoga krije nesto dobro.
A i lakse mi je gledati kroz ove ruzicaste naocale (nisam LGBTQ8) nego biti u crnjaku.

shumadinac
Gost
shumadinac
5 mjeseci prije

@guest_393868
… uostalom, kroz istoriju nismo uspeli da se istrebimo – ovo bi bio presedan 🙂

Treba razumeti i Babića. On je profesionalni novinar i ne može sebi dozvoliti slobodno tumačenje nečega kako to možemo mi – “kauč generali” :)))))))))))

Stock
Gost
Stock
5 mjeseci prije

Pa Šumadinac, ako je novinar, jos profesionalni, trebao bi biti odgovoran i istraziti temu o kojoj piše. I objektivno informisati čitaoce.
Nažalost, zbog njemu znanih razloga, on to nije učinio u textu o Švedskoj koroni i na to sam ukazao u najboljoj namjeri.
Slobodno tumacenje može izraziti, ali kao privatna osoba. Ništa ga ne košta da napravi nick Rakija ili Piroćanac pa oplete po svom.
Kao profesionalac mora objektivno i prije svega ISTINITO izvjestiti svoje čitaoce.
Juče je fulio.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
5 mjeseci prije

@shumy :
”Peresčetvorka” je mašina za pranje političkih prevara sa većim kapacitetom od perestrojke ?

Stock
Gost
Stock
5 mjeseci prije

Tu negdje…samo je centrifuga duža u peresčetvorki.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
5 mjeseci prije

@shumy :
Ta mani nas !

shumadinac
Gost
shumadinac
5 mjeseci prije

Ne ja Umpy, to će američke vakcine.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
110
0
()
x