Perestrojka?

Change
110 komentara

Na kraju Hladnog rata vojna ravnoteža je urušena i bez obzira na efikasnost socijalističkih država sve su izgubile zaštitu SSSR-a koji je sprečavao Zapad da uspostavi političku a preko nje i svaku drugu dominaciju. Malobrojne države kao Kuba i Severna Koreja su uspele da se odupru pritisku Zapada ali su to platile niskim standardom svog stanovništva bez obzira na realni potencijal svoje privrede i sposobnost stručnog kadra. One su morale biti primer šta se događa neposlušnima da se takva ideja ne bi proširila.

Mi smo skloni da kritikujemo naše vlasti kako su u službi velikog kapitala, kako su zaboravile svoj narod… Da ostavimo po strani stručne i moralne vrednosti našeg vođstva od 90tih, šta bi bilo da smo imali patriotske vođe kao recimo Kuba? Sasvim sigurno bi nas snašao pritisak kao što ga je trpela Kuba i bili bi po standardu u najboljem slučaju kao ona. Da li je to ono što želimo? Ne, bolje pitanje je da li smo na tako nešto spremni? To ni Rusija nije mogla sebi da dozvoli.

Bilo je šta je bilo, vreme je bilo takvo a ne može se birati kada će se živeti. Okolnosti se stvaraju i kontrolišu ali to ne mogu lako da rade mali i slabi jer ma ko šta mislio zakon jačeg nikada nije prestajao da važi samo se ponekad zavijao u drugu ambalažu radi manjeg otpora kontrolisanih.

Međutim, sada vidimo velike promene. Još pre epidemije je Tramp počeo da ruši globalizaciju napuštanjem pregovora o širokoj ekonomskoj saradnji, uvođenjem carina i drugih mera. U jeku epidemije vidimo da naglo raste broj nezaposlenih što će neminovno da dovede do slabljenja ako ne i do urušavanja privrede. Ali to se ne događa samo u SAD, ceo Zapad će biti teško pogođen a kako su privrede danas povezane patiće sve privrede na planeti.

Da preskočimo sve priče o veštačkom poreklu virusa i njegovom ciljanom korišćenju od kojih je jedan od bitnijih opravdanje ekonomskog kolapsa SAD koji je ionako bio neminovan i davno predviđen već da razmislimo koje će biti posledice.

Ne možemo znati šta su planirali u Vašingtonu (planirali jer sve ukazuje da ovo što se događa nije slučajno) osim da se globalizam sahranjuje. Zaustavljanje globalizacije znači neophodno oživljavanje domaće proizvodnje što Tramp obećava od samog početka. Ovo što se događa definitivno izgleda kao previše agresivan metod ali kako drugačije da se izvede u kratkom roku? Moglo je da je početo za vreme Obame ali kako je on jedan od najvećih globalista, SAD je izgubio dragoceno vreme za koje su ga konkurenti pretekli (gledano iz ugla američke administracije – da se ne pomisli da opravdavam imperijalističku ideologiju). Jasno je bilo da SAD mora brzo da reaguje a sada imamo ideju kako će to da uradi. Populacija je doktrinom šoka pripremljena na neophodnost promena koje mogu podrazumevati čak i neke socijalističke metode (u normalnom vremenu nezamislive u SAD) ili će se ići do proglašavanja strane (vojne?) pretnje i pokretanje ratne privrede. Znam kako ekstremno ovo zvuči ali šta bi rekli da je neko pre samo par meseci pričao da će biti ovako kako je danas?

Nama je svakako mnogo bitnije šta će se događati kod nas. Samo zaustavljanje globalizacije će da bude veliki šok – da ne govorimo o posledicama epidemije. Najviše će da stradaju izvozno orijentisana preduzeća jer će sve države početi sa agresivnijom zaštitom svog tržišta. Neće baš odmah jer raskid sa globalizacijom u EU nije prihvaćen kao u SAD ali to je neminovnost i samo je pitanje vremena jer ne može EU da bude otvorena za uvoz ako suprotna starna ograničava pristup njenoj robi. To je lanac koji gubi snagu ako bilo koja karika popusti.

Ako postoje patriotske snage u vlasti onda su one već počele da prave planove za supstituciju uvozne robe kao što je Putin uradio a posebno za robu-proizvode od strateškog značaja. Čak i da nema epidemije privredu je trebalo organizovati na način veće okrenutosti prema društvu a epidemija i slabljenje privrede može da bude razlog (ili bar izgovor) za preuzimanje veće uloge države u privrednim aktivnostima pa čak i uvođenje nekog oblika planske privrede. Možda takva želja ne postoji ali može da postane neophodnost ako privreda pretrpi velike posledice od epidemije.

Možda je ova kriza ono što smo odavno želeli – prilika za reset u korist društva, u korist malog čoveka. Ima ona mudrost: neko krizu vidi kao katastrofu a neko kao šansu. Da li će biti šansa u velikoj meri zavisi i od nas. I vlast je u šoku, zapali su u stanje u kome su uobičajena rešenja neodgovarajuća tako da je to prilika da stanovništvo jako utiče na njene odluke, glavna prednost je što Zapad neće insistirati na otvaranju tržišta kao do sada jer ga i sami zatvaraju. Da li ćemo da izađemo, iznesemo svoje ideje i na taj način oblikujemo promene koje će bez sumnje doći ili ćemo po običaju da sedimo, kukamo i za sve krivimo vlast zavisi od nas. I ja sam kukao ali pošto vidim da od toga nema koristi…

Resetsvijet
Pretplatiti se
Obavijesti o
110 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Moreno
3 godine prije

Reset i perestrojka nisu isto. Perestrojka podrazumjeva promjenu operativnoga sustava, a reset rušenje i poonovno podizanje istoga operativnoga sustava. Ovome svitu triba srušit postojeći, a instalirat skroz drugi operativni sustav. Sve ide prema tome kako će se ovi sustav samo reinstalirat i iz njega će bit izbačeni virusi, ali novi virusi su već spremni. Sve se dalo vidit iz jučerašnjega interviewa Billa Gatesa kojega je da CNN-u di je Bill Gates cili gušta u koroni, nije moga sakrit smješak i face talking ono, jesan li van ja govorija, . . . isplati se pogledat interview i da se nezna engleski na faci o Billa Gatesa se sve vidilo. Čini se kako se neće ništa prominit jer su novi virusi i iza reseta čini se već spremni isto ka šta su i od Windowsa 95 virusi odma bili spremni kad i sami Windows 95 operativni sustav pa tako i svi slijedeći… Čitaj više »

Alen
3 godine prije

Ti bi sad pristao da ziviš i u najvećem totalitarizmu samo da opravdaš teoriju željezne zavjese !
Nema je i neće je biti , ako ti se čini da je ima onda znaj da su ti to pripreme za rat !
Prvo se presjecaju komunikacije , lanci opskrbe , zatim komunikacije , idu zatvaranja granica i moze početi..
I sta je Tramp naredio ? Pokretanje namjenske industrije ! Respiratora ?!

Savonarola
3 godine prije

Sumadinac,dobar ,odmjeren clanak.

Ive
3 godine prije

Cijeli neoliberalni kapitalizam je utemeljen na pljacki i ugnjetavanju, no to ce im se uskoro jako osvetiti, ovo sa Coronom je tek pocetak, slijede i prorodne katastrofe, pobune sirokih masa, atentati na ekstremno bogate.

Lucija
3 godine prije

“Ne možemo znati šta su planirali u Vašingtonu (planirali jer sve ukazuje da ovo što se događa nije slučajno) osim da se globalizam sahranjuje.”
?
Ovo što se sad događa, zaustavljanje naroda i država, rezultat je globalista i njihove želje za apsolutnom kontrolom.
Svugdje gdje nema nikakvih drugih mjera osim izolacija, globalisti – pobjeđuju.
Utrošili su desetljeća da na vlast svugdje dovedu svoje ljude.

Koji su ciljevi? Eu i Usa. Oslabljivani su godinama. Oslabljivani su i njihovi zdravstveni sustavi. Koliko je bilo novih investicija? Ali je zato bilo – izbjegavanja plaćanja poreza.
Isti oni koji su odgovorni za 1. i 2. svj. rat – odgovorni su i za ovo ludilo danas. Virus jest prirodan, ali ovo što se radi oko njega – nije.

Anti-YugoCalabria
3 godine prije

Nudis dobar zakljucak zbog cega sam sklon vjerovati da si negdje procitao takvo, zasad teoritesko stajaliste jer pretpostavke ne drze vodu. “Da preskočimo sve priče o veštačkom poreklu virusa i njegovom ciljanom korišćenju od kojih je jedan od bitnijih opravdanje ekonomskog kolapsa SAD koji je ionako bio neminovan i davno predviđen već da razmislimo koje će biti posledice”. -Jesi li siguran da sad ekonomski tone ili zapravo ekonomski tone neodrziv monetarni model? Napustanjem globalizacije pa i prvim mjerama vezanima uz virus, Trump pokazuje da mu je stalo do realne ekonomije nasuprot monetarnoj i spekulativnoj. Ako se proizvodnja natrag seli u SAD, po kejm je to principu, molim lijepo znak ekonomskog kolapsa za SAD? Volio bih barem jednom procittati neku argumentaciju za izrecenu tvrdnju. Sto se ostalog tice, vec se navikavam da portal podupire prostacka vrijedjanja predsjednika. “Tramp” nije njegovo prezime vec vrlo pogrdan naziv za nemoralne osobe, sramotno je takvo… Čitaj više »

Piretis
3 godine prije

Sada sam definitivno siguran da si ti sanjar. Dobar, ali ipak sanjar. Na dao Bog da ispadne po tvom. Kako netko može zamisliti naše male, zaostale, balkanske zemlje koje bi funkcionirale samodostatno? Za biti neovisan o drugima treba prvo ljudi, ne bilo kakvih nego stručnih. To više nemamo. Naša industrija od prije 30 godina počivala je onima koji su znali kako. U međuvremenu stariji su penzionirani ili ih nema, mlađi na zapadu. Mi smo stvarali, sve ove naknadne godine, armije ekonomista, pravnika, tzv. menadžere i slične “stručnjake” a za to vrijeme ono malo privrede je svijećom tražilo strojare, elektrotehničare ili kemičare. Mi ukratko nemamo stručnjake, nemamo ih dovoljno i nemamo destljeće ili više vremena da ih stvorimo. Mi moramo masu toga uvesti. Htjeli nehtjeli. Pa mi više ni baterije za dječje igračke ne proizvodimo. I nije to najgore, najgore je što je na mjestu tvornice koja ih je radila niknulo… Čitaj više »

Herz
3 godine prije

Laki Topalović, I want you, I need you.

Max
3 godine prije

kolega shumadinac svaka čast.

Red Dog
3 godine prije

I Jugoslavija je morala pasti.
Balkanci ne shvataju koji je taj mali komad zemlje bio brand u svetu. Postojala su tri kulturno-imperijalisticka centra; USA, CCCP i YU.
Ljudi su mislili da je bila mocnija nego sta je bila pa „Ako su srusili mocnu Jugoslaviju, onda mi nemamo sanse“, i zalegli su.
Bilo je tako do Sirije.

Stock
3 godine prije

Dok sam pisao komentar na Babiceve kupus teorije, postavio sam i pitanje – a sta poslije? I vidim da si se ti Sumadinac potrudio i dao svoje vidjenje buducnosti. Hocu reci, onoga sto se krije iza svega ovoga. I svidja mi se djelimicno. Zasto djelimicno, malo poslije. Volio bi se prije osvrnuti na komentare Alena i werjweprowrpw koji su dijametralno suprotni tvojima. Njih dvojica su tipicni predstavnici (nadam se da mi nece zamjeriti jer ih izuzetno postujem) onog “crnog” razmisljanja. Ode sve u 33PM, a sve zato sto nas neko gura u istrebljenje. Jer ce se neko “napiti nase krvi” bez koje ne moze. Gledao sam i ja uradke sheika Imrana i moram priznati da je izuzetan govornik i da plijeni paznju. ALI… Ne zeleci da uvrijedim vjernike moram reci da on tumaci jednu pricu, ma kako da se ona zove i pokusava naci odgovore na danasnje probleme i vidjeti… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI