Poljska otkriva plan za zabranu ruskih viza širom EU

EU viza
18 komentara

Varšava trenutno razvija nacrt prijedloga koji bi omogućio EU da odbije vize ruskim putnicima, rekao je u nedjelju zamjenik poljskog ministra vanjskih poslova Pjotr ​​Wawrzyk za nacionalnu novinsku agenciju PAP. Odluka o tom pitanju može se očekivati ​​u narednim sedmicama, dodao je on.

Zamjenik ministra nije precizirao tačne detalje prijedloga, koji je još u izradi, ali je rekao da je njegova svrha suzbiti potencijalni otpor nekih ključnih članica EU koje će se vjerovatno protiviti opštoj zabrani viza za sve Ruse.

Poljska se zalaže za potpuno suspendovanje sporazuma između Brisela i Moskve iz 2007. o „olakšavanju izdavanja viza“. Ovaj sporazum reguliše izdavanje viza “za namjeravani boravak ne duži od 90 dana u periodu od 180 dana” za građane Rusije i EU.

Ipak, prema Wawrzyku, nisu sve članice EU pristale na takvu inicijativu. “Tome se protive velike zemlje članice, uključujući Njemačku, Francusku i Nizozemsku”, rekao je. Pošto je “nemoguće savladati otpor ovih zemalja da suspenduju sporazum,
Poljska radi na novom rješenju”, dodao je on.

Varšava već “nekoliko sedmica” vodi razgovore sa nekim državama članicama EU, rekao je zamjenik ministra, dodajući da su Latvija, Litvanija, Estonija, kao i Češka i Slovačka usklađene s pristupom Poljske tom pitanju. “Odluku o ovom pitanju možemo očekivati ​​u narednim sedmicama”, rekao je Wawrzyk.

Zamjenik ministra je pozdravio odluke Talina i Rige da obustave ili ograniče izdavanje viza Rusima. „Bolje ikad nego nikada“, rekao je on, dodajući da Poljska već nekoliko mjeseci Rusima ne izdaje turističke vize. Varšava prima samo diplomate, vozače kamiona koji putuju u Poljsku na posao i članove porodica poljskih državljana i državljana EU.

Ranije ove sedmice, Češka Republika, koja predsjedava EU po principu rotacije, rekla je da će se zalagati za potpunu zabranu ulaska Rusa u EU. Članovi bloka će o tom pitanju razgovarati na ministarskom samitu u Pragu krajem avgusta.

Letonija je ranije ovog mjeseca prestala izdavati vize gotovo svim ruskim državljanima, kao razlog zbog sigurnosti. Estonija je u četvrtak rekla da će učiniti isto. Talin takođe planira da zabrani ulazak sadašnjim ruskim nosiocima estonskih viza počevši od 18. avgusta. Estonska premijerka Kaja Kallas je prošle nedelje nazvala putovanje u EU  “privilegijom, a ne ljudskim pravom” , pošto je pozvala druge zemlje članice da slijede njihov primer.

Očekuje se da će finska vlada, koja se zalaže za istu mjeru, u utorak razgovarati o potencijalnim ograničenjima za izdavanje viza Rusima, javila je finska televizija YLE.

Njemačka je do sada bila jedna od rijetkih zemalja EU koja se protivila takvom potezu. Kancelar Olaf Scholz izrazio je skepticizam u pogledu potencijalne opšte zabrane, tvrdeći da bi to umanjilo efikasnost drugih sankcija ciljajući na “nevine ljude”.

Moskva je proglasila predložene mjere “flagrantnim nacionalizmom” i ksenofobijom. Kremlj je takođe izrazio nadu da će “zdrav razum” vremenom prevladati.

eurusijaSankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Jednostavno receno
1 godina prije

Jel ovo ruganje s vizama zdravoj pameti il šta drugo? Prije par dana čitam u hr, brojni ruski turisti već ukrainski, u finskoj ruskim turistima puštaju ukrainsku himnu? Sad hoće vize ko fol ukidati? Pa što ne ukinušte prije turističke već kad sve završi ko fol onda. A ja ruganja.

eks
1 godina prije

Mržnja je prerasla u ludilo. Poljaci su veći manijaci od njihovih gazda – USA manijaka .

Magefun
1 godina prije

Dolazi zima, onda će biti kuku lele

nekoime
1 godina prije

Dugo Poljaci nisu rusku čizmu osjetili, pa se uzjogunili.

U prolazu
1 godina prije

Poljaci izgleda baš hoće da im Rusi ponovo dođu bez viza (na tenkovima)…

tuf
1 godina prije

Primjetite da se u baltičkim kvazi-državicama (Litva, Latvija, Estonija) sada odvija isti ksenofobični scenarij prema ruskoj manjini kao u Ukrajini od 2014-e. Siva eminencija priprema novi val eskalacije?

Max
1 godina prije

Lolek i Bolek u punom jeku.

Ahmat sila
1 godina prije

Poljaci su se nadali, da če postati hitlerovi saveznici u napadu na Rusiju, pa su zajedno razbili Čehoslovačku i podjelili je teritorialno. Posle toga je Hitler zauzeo Poljsku i pokvario joj planove zauzimanja zapadnih ruskih teritorija, koje vatikanska Poljska pokušava oteti več 500 godina.

tihobl
1 godina prije

Pa zar to jos nisu uradili, a Zelenski im davno naredio?
Evo Zelenski je izdao novu naredbu zapadu – da se rusima zabrani nuklearna energija.

gargamel.
1 godina prije

Siguran sam da vlade EU ,nemaju mandat svojih gradjana da ukidaju vize Rusima. Takodjer nemaju mandat da uvode razne nebulozne mjere vezane za nesto sto se od pamtivjeka zvalo gripa i prehlada. Ali sacekajmo jesen, bice vrelija od ljeta.

Inzersdorf
1 godina prije

Ovo vec postaje paranoja i psihički poremećaj prema svemu što je rusko.Nije normalno koliko mržnje ispoljavaju pojedine zemlje prema Rusiji.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI