Poljska traži od SAD da ‘ohlade’ Ukrajince

23 komentara

Washington bi trebao intervenirati u tekućem diplomatskom sporu između Varšave i Kijeva oko ukrajinskog žita, rekao je zamjenik poljskog ministra vanjskih poslova Arkadiusz Mularczyk u intervjuu za radio stanicu RMF24 u petak.

“Nadam se da će se ove nesretne izjave ukrajinskih političara završiti i da će se okončati spor oko žita”, rekao je on stanici, dodajući da bi “učešće Sjedinjenih Država ohladilo usijane ukrajinske glave”.

Zvaničnik je naglasio da se ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski i drugi zvaničnici u njegovoj vladi “ponašaju apsolutno nepravedno prema Poljskoj” i da Varšava neće dozvoliti da takve uvrede ostanu nakon podrške koju je pružala Kijevu tokom rusko-ukrajinskog sukoba. „Poljska ovo nije zaslužila“, rekao je.

Zamjenik ministra vanjskih poslova je insistirao da se svi nesporazumi između Varšave i Kijeva moraju odmah riješiti, napominjući da spor oko žita ne služi ni Poljskoj ni Ukrajini i samo odvlači pažnju od njihovog ” zajedničkog cilja poraza Rusije”.

Mularczyk je također govorio o naporima EU da pomogne u rješavanju spora i osudio zahtjeve predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen da Poljska ukine embargo na ukrajinsko žito.

“Hvala vam na takvoj pomoći, gdje je Poljskoj preko naših glava naređeno da otvori svoje poljske granice za ukrajinsko žito, čiji je cilj da se dokrajči poljska poljoprivreda i poljski farmeri. Gospođa von der Leyen nije predsjednica ili premijerka Poljskoj, a o tim stvarima se odlučuje u Poljskoj, a ne u Briselu”, rekao je on.

Mularczykovi komentari dolaze nakon što je Evropska komisija prošle sedmice odlučila da ne produži ograničenja na uvoz ukrajinskog žita u EU. Ovaj potez je, međutim, potaknuo Poljsku, Mađarsku i Slovačku da jednostrano zabrane kijevske proizvode, tvrdeći da bi priliv jeftinog ukrajinskog žitarica naštetio njihovim poljoprivrednicima i destabilizirao poljoprivredno tržište.

Zauzvrat, Kijev je jednostrane embarge nazvao “nezakonitim” i podnio žalbe Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (STO) protiv tri zemlje, istovremeno obećavajući da će zabraniti uvoz voća i povrća iz Poljske.

U intervjuu u petak, Mularczyk je također tvrdio da spor potiče od interesa ukrajinskih oligarha. “Za ove velike, globalne farme i oligarhe u Ukrajini, najbolje je prodati žito u Poljsku jer je to najjeftiniji transport, najbliži velikom tržištu i najpovoljniji je za njih.”

Zvaničnik je ponovio da Poljska ostaje otvorena za tranzit i da ovo žito može slobodno ići u Francusku, Njemačku i Španiju, ali mu neće biti dozvoljeno da stigne u Poljsku i “eliminiše poljsku poljoprivredu”.

PoljskaSADukrajinažito
Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zvone
7 mjeseci prije

Ameri če sigurno intervenirati ali tako da če Poljski narediti da počne ponovo slati moderno oružje u Ukrajinu jer više oružja šalju države EU manje treba njima.

Nekoime
7 mjeseci prije

Za hlađenje Ukrajinca zaduženi su Rusi…

Schwarze Hunderte
7 mjeseci prije

Preko dvije tisuće , Američkih kompanija , vezanih za obrambenu ( kolonijalističku 😁 ) industriju – smrti – su direktno involvirane u Ukrainsku kampanju … Dragi Poljaci — NIŠT od toga što vi velite !

Alex
7 mjeseci prije

Možda jesmo braća,ali nam kese nisu sestre!

nastran
7 mjeseci prije

umjetno ih digli na nivo “svete krave” i već dugo su nezahvalni i drski ispod svakog nivoa!

Tupko Glupko
7 mjeseci prije

To je poljska suverena politika.

Ližu guzicu Briselu, a kada ih Brisel stisne, onda kmeče Washingtonu jer znaju da im Brisel liže guzicu i da se tamo donose sve odluke 😁

nepoželjni
7 mjeseci prije

Mislim da je prije da su poljaci od amera dobili zadatak da hlade ukrajinu (i to jedva dočekali;)

hiber
7 mjeseci prije

Tesko ce Poljska dobiti podršku od USA. Ljubimac im je Ukraina, upravo su im isporučili ATACMS, uskoro dolaze Abramsi. Međutim nije im cilj brza pobjeda u ratu, nego da rat traje. Dugotrajni rat, još bolje, zamrznuti sukob, blagodat je za vojnoindustrijski kompeks i džepove večine kongresnika. Trenutna poljska vlada na trasi je gubitnika poput bivših britanskih i ukrainskih ministara obrane, sada su oni na redu ili ce se morati prilagoditi ako slucajno prežive izborr 15.10. U međuvremenu ni faramacijski kompleks nije nezadovoljan. WHO dobiva ovlasti suca Dredda.

na ti ga
7 mjeseci prije

Dajmo razjasnimo, ne radi se o Ukrainskom žitu kao vlasništvu države Ukraine (radi se o skladištenju žita iz prošlogodišnje žetve) kojega su vlasnici Međunarodne korporacije koje ga prodaju na burzi.(ovdje se radi o tome da se uništi proizvodnja žita u državama istočne Europe-ovdje spada i Hrvatska-kako bi propala poljoprivreda žitarica i otovrilo se tržište za multinacionalke) koje će ustom kupiti i žitorodna zemljišta poslije kraha domaće,domicilne poljoprivrede jer će zemljište biti u bescijenje, čista neokolonijalna formula političke ekonomije!

Captain
7 mjeseci prije

Hvala vam na takvoj pomoći, gdje je Poljskoj preko naših glava naređeno da otvori svoje poljske granice za ukrajinsko žito, čiji je cilj da se dokrajči poljska poljoprivreda i poljski farmeri. Gospođa von der Leyen nije predsjednica ili premijerka Poljskoj, a o tim stvarima se odlučuje u Poljskoj, a ne u Briselu”, rekao je on.
Eh da je nama takvog premijera a ne da vire samo nožice iz briselskog dupeta…

hiber
7 mjeseci prije

Poljaci dobili odgovor od USA. Pitaju ih kako to misle? Ukratko da olade ili nikada nece vidjeti novo oruzje.

tihobl
7 mjeseci prije

Koja glupost – traze od sluzbenika Blekroka da ohladi izvoz blekrokovog zita.

Srećko
7 mjeseci prije

Mislim da bi i Ameri trebalo malo ohladiti . Zato se Ukrajinci i tako ponašaju kad imaju takvu podršku od Amera da se mogu tako ponašati . Ursula se isto ponaša kako čelnica EU ne bi trebala jer bi joj prvotno interes trebao biti dobrobit EU , ali očito se njeni interesi kreću prema podebljani njenog bankovnog računa .

Max
7 mjeseci prije

Prije će to Rusi učiniti.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI