Poljski novinari otkrili kako zemlje EU kupuju ugljen iz Donbasa

Rudnik ugljena
19 komentara

Europske sankcije Moskvi i Krimu, poluotoku u sastavu Ruske Federacije, stvorili su idealne uvjete za poslovanje nekih europskih kompanija s velikim nacionaliziranim poduzećima u de facto neovisnim republikama Donbasa.

Naime, Europska unija Narodnu Republiku Donjeck i Narodnu Republiku Lugansk smatra teritorijem Ukrajine. Kao takve, stvarajući fiktivne kompanije za izvoz ugljena u EU, uspijevaju pronaći rupe u zakonodavstvu i poslovati sa zemljama Europske unije.

Istraživanju novinara iz poljskog lista Dziennik Gazeta Prawna je pokazalo da NRD i NRL trguju ugljenom s najmanje pet zemalja EU, uključujući Austriju, Poljsku i Italiju.

U članku se navodi da se ugljen prodaje u “najmanje pet zemalja EU”. Poljski novinari navode kako je upravo izvoz iz Donbasa u EU za Europsku komisiju bio argument da ne nametne embargo na trgovinu s Donjeckom i Luganskom.

Europska komisija sve do danas nije odgovorila na zahtjev da se izjasni je li prodaja ugljena iz republika Donbasa u EU kršenje režima sankcija?

U članku se također navodi da zemlje EU, kupujući ugljen iz Narodne Republike Donjeck i Narodne Republike Lugansk, robu nazivaju “ukrajinskim antracitom”.

Tako je, na primjer, učinio austrijski Carbones, iako na području Donbasa pod kontrolom Kijeva nema antracita.

Predstavnik tvrtke je priznao da antracit iz Donbasa dolazi u Poljsku i da tvrtka posluje s poljskom kompanijom TD Anthracite, osnovane 2013. od strane četiri Ukrajinca. Dvojica od njih su u ožujku 2017. navodno prodali svoje udjele, uključujući i Igora Lizova, odnedavno čelnika Općinskog odbora Donjecke Republike u Šahtarsku.

Tvrtka TD Anthracite je od 2013. do 2015. godine povećala svoj promet 125 puta, koji sada iznosi oko 7,5 milijuna dolara. Prema Ruskim državnim željeznicama, tvrtka je u 2015. godini uvezla 6 500 tona antracita u Poljsku, a ugljenom također opskrbljuje Češku Republiku.

U listopadu je poljski ministar za energetiku Krzysztof Thuzhevsky otvoreno priznao kako njegova zemlja kupuje ugljen iz područja Donbasa koja su izvan kontrole Kijeva.

Ukrajina pokušava dokazati da je ugljen kojeg Rusija prodaje Europi zapravo proizveden u Donbasu.

Poljski ministar je prošlog mjeseca obećao da se ukupno poslovanje Poljske mora odvijati u skladu s ukrajinskim zakonodavstvom, ali je tvrtke registrirane na poljskom teritoriju, TD Anthracite ili Doncoaltrade iz Katowica, vrlo teško spriječiti da odustanu od unosnog posla. Kijev se žali da su dokumenti na kojima stoji da je ugljen proizveden u Rusiji lažni i da Doncoaltrade ima veze s predstavnicima ilegalnih vlasti u Donbasu.

No, kao što smo naveli, Europska komisija još ne odgovara na pitanje je li prodaja ugljena iz republika Donbasa u EU kršenje režima sankcija? Oko cijelog slučaja se za sada izjasnila samo Poljska, dok Češka, Austrija, Italija i “druge zemlje”, koje spominju poljski novinari, nemaju komentara.

 

CarbonesdonbasUgljen
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Djuro
6 godine prije

Ništa nisu slagali. Donbas je još uvijek Ukrajina, barem zvanično.

bananaman
6 godine prije

ako su mogli kupivati od islamske države naftu i svi sute.. cemu iznenađenje ?

otpisani
6 godine prije

Pitam se, pitam se, od kuda dolazi ugljen koji se koristi u termoelektrani Plomin u Istri.
Taj ugljen (navodno) dolazi iz Kine i (kao) nije radioaktivan kao naš, koji leži ISPOD I BLIZU termoelektrane (???)
Trebalo bi i vidjeti kakvi su ti ugovori, od kuda je porijeklo i stvarna cijena i da li je naš ugljen stvarno toliko lošiji od uvoznog?
Navodno, ugljen već više od 17 godina dopremaju brodovi stranih kompanija, iako i mi u Hrvatskoj imamo brodove i brodogradilišta.

Sve su to pitanja kojima bi se u normalnim zemljama bavile institucije države, naročito zato što struju plaćaju građani a
proizvodi je državna firma.
Da li je i to samo još jedna pljačka i izdaja hrvatskih građana !??

milan
6 godine prije

Treba vidjeti koliko je ugljena proizvela i prodala Srbija! Posoooo cvjeta i to ugljenom sveeetska kvaliteta! Kako moze mala Srbija da uvodi sankcije velikoj Rusiji? Mislim das su se, sto se ono kaze “Vlasi dosjetili”, kakav zapadni kapitalizam tako sada rade i u Srbiji! Premda na pocetku im vjerovatno nije samo to bilo za cilj. Jednostavni i prirodni drzavnicki i diplomatski potezi koji su na urovnji humanih odnosa i ekonomske logike.

boromali
6 godine prije

Što je tu ćudno, Ukrajina kupuje od amerikanaca ugljen koji amerikanci kupuju od Rusa. Poljaci i baltičke zemlje kupuju ukapljeni plin od amerikanaca koji taj plin kupuju od Rusa.

17 novembar
6 godine prije

zbog ovakvi trgovina je linija sukoba fiksirana da ginu kao da prokazu rat jer civili nikoga ne zanimaju zbog trgovine su ubijeni komandiri novorusije sa vecinom dobrovoljaca iz drugi zemalja i dok narod gine dok mi navijamo tamo rusi ukrajinci i ostali rade li rade a narod gine li gine i nemojte biti budale da linija sukoba nije prije pocetka sukoba dogovorena isto kao kotao debaljceva gdje su ukrajinci izdali i ostavili cecene i isu munaeva koga je ruska sluzba mogla povuci za onu stvar godinama su ga ganjali isto je sada ukrajina postala teren za likvidacije cecena gruzijski i ostali komandira koji se bore protiv rusije sve je ovo veliki dogovor i zavjera protiv ljudi ja sam na strani rusije ali one staljinove a ne ove jevrejsko oligarske

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI