Poljski predsjednik Andrzej Duda: „Rusija nije neprijatelj NATO-a“

Andrzej Duda
42 komentara

Da je NATO summit u Londonu bio sve samo ne sastanak saveznika, pojasnili smo u prethodnim člancima, kao i da su se na njemu događale čudne stvari. Jedna od njih je i izjava poljskog predsjednika Andrzeja Dude, koji je odjednom, kao grom iz vedra neba, izjavio kako Rusiju ne smatra neprijateljem NATO pakta. Duda je to izjavio na konferenciji za novinare nakon rezultata summita Sjevernoatlantskog saveza u Londonu.

Odgovarajući na novinarska pitanja o čemu je o Rusiji razgovarano na sastanku, poljski predsjednik je rekao „kako je Rusija susjed s kojim savez nije uvijek bio suglasan, smatrajući neke akcije Moskve neprihvatljivima“.

“Nemamo neprijatelja. Sada nitko ne napada NATO. Neprijateljem možemo nazvati terorističke organizacije koje si dopuste da napadaju naše građane i vojnike”, rekao je poljski predsjednik Andrzej Duda.

Prema Dudi, „neprihvatljivo je govoriti o nekom neprijatelju na državnoj razini”. Dodao je kako nema “neprijateljstva” prema Rusiji.

Ranije je glavni tajnik NATO pakta Jens Stoltenberg rekao kako taj savez nema popis neprijatelja.

U rujnu je vođa poljske vladajuće stranke Pravo i pravda Jarosław Kaczyński rekao da je širenje prisutnosti američkih trupa u Poljskoj povezano s promjenom geopolitičke situacije i ruskom politikom.

Ipak, završna deklaracija čelnika zemalja NATO pakta, usvojena na summitu u Londonu, ne kao neprijatelje, ali kao glavnu prijetnju spominje Rusiju, Kinu i terorističke organizacije, stoga bi, tumačeći izjavu Andrzeja Dude strogo terminološki, ona bila u skladu s politikom saveza. Međutim, izjave i deklaracija, kao i usvojeni plan za obranu Baltika i Poljske od „ruske agresije“ govore da je Ruska Federacije i dalje prva na listi imaginarnih neprijatelja NATO pakta, koji savezu trebaju da opravda svoje postojanje.

Tekst zajedničke deklaracije NATO pakta iz Londona: NATO summit u Londonu: „Savez je jači no ikad, ali složno mora odgovoriti na prijetnje“

NATONATO Summit London
Pretplatiti se
Obavijesti o
42 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nije bitno tko
4 godine prije

Poljski predsjednik Andrzej Duda: „Rusija nije neprijatelj NATO-a“……..
Ali je zato NATO neprijatelj Rusije. To stalno dokazuje sa jačanjem vojnih snaga na granicama s Rusijom. A Poljaci sanjaju vremena, kad su palili Moskvu, pa misle da če to ponoviti pomoču NATO snaga.

IP lovac
4 godine prije

Da je duda rekao rusi su Natov neprijatelj bilo bi vec 100 komentara kako su poljaci ovo i ono,treba ih nuklearkama ,zgaziti itd,ovako ce biti mozda par komentarcica,zar je takav problem preskociti ego i priznati neprijatelju kad je u pravu.

Alex
4 godine prije

Stigao plin preko Ukrajine?

Alex
4 godine prije

NATO je tipičan sustav u raspadu. Uvijek su takvi divergentni konglomerati u povijesti, pred raspad, tražili i izmišljali vankske neprijatelje, ne bi li se nekako homogenizirali. I uvijek bi to završilo raspadom… Jadno i prozirno😷😭

Ana
4 godine prije

Mozda je izgubljeno u prijevodu? Jos prije par tjedana govorili su nam da je Poljska smrtni neprijatelj Rusije…

Slovenac
4 godine prije

Mozda poljaci dosli pameti niko jih nece da hih brani mozda rusi jer zapad jim.sigurno nije saveznik mozda nna papiru hehe

Ivo
4 godine prije

Znači ima i normalnih poljaka. Lijepo.
Sad još neka razmontiraju američki proturaketni sustav i ne dozvole izgradnju trajne američke baze na svom teritoriju, i možda ćemo povjerovati da zaista tako i misle.

Jasamja
4 godine prije

Zele izazvat raskol u savezu, pre jeftino

samo tako
4 godine prije

Tko mu je šapnuo na uho, da bi dao takvu izjavu ?

čitalac
4 godine prije

Sad su shvatili da ne mogu bez Rusije pa počelo uvlačenje u g…..
Ovo je tek početak.
Baš zanimljivo…..

Istina pa makar metak u čelo
4 godine prije

Nije valjda netko izračunao koliko su popušili sjevernim tokom i koliko je ruski plin jeftiniji nego kod demokratskih prijatelja.

Siniša
4 godine prije

Naravno da nije, NATO je neprijatelj Rusiji…a ti si samo jedan običan ker koji laje ili reži samo kako mu gazda kaže….spusti rep, pokunji se gazdi svome.

Mali Mujo
4 godine prije

Najveci neprijatelj NATO-a je NATO sam sebi svojim rukovodstvom koje tezi dominaciji na planetu i bolesnim ambicijama idiota koji vode NATO stiteci iskljucivo interese suprbogatih i materijalno povlastenih.

Svirac Qr(bakar)
4 godine prije

Perfidna igra. Rusija i Kina su prevelik zalogaj da bi Zapad (citaj NATO) mogao sa njima da se bori istovremeno tako da se vracaju na staru strategiju “zavadi pa vladaj”. U prevodu – daj malo Rusima sargarepe (kao fol, niste vi tako losi) i guraj ih polako u sukob sa Kinezima. Ako Rusi legnu na tu rudu (moguc scenario posle Putina) onda su ga definitivno pukli. Prasina se Rusima baca u oci tako sto se biraju neki ne toliko bitni likovi kao sto je predsednik Poljske da daju satro pomirljive izjave.

Max
4 godine prije

Rusija i nije neprijatelj naroda koji su u Nato u nikom nije gomilala snage na granici.

U prolazu
4 godine prije

Jedan dan ovako, drugi onako. Kad treba kupiti ili prodati oružje, onda je Rusija najveća opasnost. Kad se oružje kupi ili se utrapi nekome, e, onda Rusija nije toliko opasna. Sve do slijedeće prilike.

Pi-zdro
4 godine prije

uhhhh jaki sumit i jake moralne ličnosti figure oouu oouou … da nema rothschilda i njegovoj komesara nebi nikad čuli za ove protuhe..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI