Poljski predsjednik Andrzej Duda: „Rusija nije neprijatelj NATO-a“

Andrzej Duda

Da je NATO summit u Londonu bio sve samo ne sastanak saveznika, pojasnili smo u prethodnim člancima, kao i da su se na njemu događale čudne stvari. Jedna od njih je i izjava poljskog predsjednika Andrzeja Dude, koji je odjednom, kao grom iz vedra neba, izjavio kako Rusiju ne smatra neprijateljem NATO pakta. Duda je to izjavio na konferenciji za novinare nakon rezultata summita Sjevernoatlantskog saveza u Londonu.

Odgovarajući na novinarska pitanja o čemu je o Rusiji razgovarano na sastanku, poljski predsjednik je rekao „kako je Rusija susjed s kojim savez nije uvijek bio suglasan, smatrajući neke akcije Moskve neprihvatljivima“.

“Nemamo neprijatelja. Sada nitko ne napada NATO. Neprijateljem možemo nazvati terorističke organizacije koje si dopuste da napadaju naše građane i vojnike”, rekao je poljski predsjednik Andrzej Duda.

Prema Dudi, „neprihvatljivo je govoriti o nekom neprijatelju na državnoj razini”. Dodao je kako nema “neprijateljstva” prema Rusiji.

Ranije je glavni tajnik NATO pakta Jens Stoltenberg rekao kako taj savez nema popis neprijatelja.

U rujnu je vođa poljske vladajuće stranke Pravo i pravda Jarosław Kaczyński rekao da je širenje prisutnosti američkih trupa u Poljskoj povezano s promjenom geopolitičke situacije i ruskom politikom.

Ipak, završna deklaracija čelnika zemalja NATO pakta, usvojena na summitu u Londonu, ne kao neprijatelje, ali kao glavnu prijetnju spominje Rusiju, Kinu i terorističke organizacije, stoga bi, tumačeći izjavu Andrzeja Dude strogo terminološki, ona bila u skladu s politikom saveza. Međutim, izjave i deklaracija, kao i usvojeni plan za obranu Baltika i Poljske od „ruske agresije“ govore da je Ruska Federacije i dalje prva na listi imaginarnih neprijatelja NATO pakta, koji savezu trebaju da opravda svoje postojanje.

Tekst zajedničke deklaracije NATO pakta iz Londona: NATO summit u Londonu: „Savez je jači no ikad, ali složno mora odgovoriti na prijetnje“

42
Ostavite komentar

avatar
10000
 
17 Grupirani komentari
25 Odgovori unutar grupe
0 Pratitelji
 
Komentar koji izaziva reakcije
Najaktivniji komentar
35 Komentatori
Pi-zdroIvoPi-zdroU prolazuSiniša Zadnji aktivni komentator
  Pretplati se  
Obavijest
nije bitno tko
Gost
nije bitno tko

Poljski predsjednik Andrzej Duda: „Rusija nije neprijatelj NATO-a“……..
Ali je zato NATO neprijatelj Rusije. To stalno dokazuje sa jačanjem vojnih snaga na granicama s Rusijom. A Poljaci sanjaju vremena, kad su palili Moskvu, pa misle da če to ponoviti pomoču NATO snaga.

Neprijatelji
Gost
Neprijatelji

… i Poljska je neprijatelj

IP lovac
Gost
IP lovac

Da je duda rekao rusi su Natov neprijatelj bilo bi vec 100 komentara kako su poljaci ovo i ono,treba ih nuklearkama ,zgaziti itd,ovako ce biti mozda par komentarcica,zar je takav problem preskociti ego i priznati neprijatelju kad je u pravu.

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko

Poljaci su govna od naroda.

Ostap Bender
Gost
Ostap Bender

Nisu. Istorija se tako “namestila” da je postojao rusko-poljski rivalitet i oba naroda su to krvavo platila.
Ostala je nesrećna mržnja koja traje.

Kaj ti
Gost
Kaj ti

Pocni kod svog ega 😉

Siniša
Gost
Siniša

Ovo je iznenađujuće, ne vjerujem mu kada ovo kaže jer sve šta rade drugačije nam predstavlja Poljake….u kratko, ovo ga teško izvlači kod bilo koga jer djela kažu drugačije a znajući da je NATO poznat po igricama i bezobzirnim spletkama i lažima u ovo ni dijete ne vjeruje već će i dijete reći on je običan amerčki ker na lancu.

Lucija
Gost
Lucija

Siniša
Nije iznenađujuće…
Jučer je bi tekst o onoj Margaret koja bi podmetnula klin između Kine i Rusije; – stara politika Brzezinskog…a ovaj, isto Poljak je na istom tragu. Nadaju se da će se Rusija opustiti 😊

Siniša
Gost
Siniša

Isto mislimo 👍

Lucija
Gost
Lucija

IP lovac (😃)
A šta tebe briga koliko će biti komentara?
Idi lovi neš’ drugo…petak navečer.

Alex
Gost
Alex

Stigao plin preko Ukrajine?

bbb
Gost
bbb

Ma stigao ćumur!

Alex
Gost
Alex

NATO je tipičan sustav u raspadu. Uvijek su takvi divergentni konglomerati u povijesti, pred raspad, tražili i izmišljali vankske neprijatelje, ne bi li se nekako homogenizirali. I uvijek bi to završilo raspadom… Jadno i prozirno😷😭

Siniša
Gost
Siniša

NATO je jedna respektabilna ideja, svrsishodno je imati tako jednu jaku međunarodnu vojnu silu međutim taj savez služi samo za porobljavanje i isisavanje novca, služi da njene članice drži u okovima i da ucjenjuje sve oko sebe….takva gllobalna jedinstvena sila treba da služi miru i pravdi a toga nema ni unutar NATOa niti tamo gdje NATO interveniše….. Kako objasniti da jedna vojna organizacija smatra Kinu najvećom opasnosti a sa njom nema nikakvih dodirnih tačaka/granica, kako osim ako Kina u svome poslu ne ometa njihove zone uticaja koje su daleko od NATO granica. Rusija je egzistencionalna opasnost po NATO, jedina sila koja im se bez problema može suprostaviti, jedina sila koja ima oružje na prodaju dovoljno jako i samostalno da nekoga odbrani od NATOa ali Rusija je to jedino zato što je NATO neprijatelj Rusiji.

Ana
Gost
Ana

Mozda je izgubljeno u prijevodu? Jos prije par tjedana govorili su nam da je Poljska smrtni neprijatelj Rusije…

Alex
Gost
Alex

U međuvremenu su Rusi i Ukrajinci postigli dogovor o transportu plina inafte… Magični štapić.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

Nisu plina nego nafte

Slovenac
Gost
Slovenac

Mozda poljaci dosli pameti niko jih nece da hih brani mozda rusi jer zapad jim.sigurno nije saveznik mozda nna papiru hehe

Sarmat
Gost
Sarmat

Slovenac,
nisu Poljaci došli pameti, budi siguran. Barem ne njihove vođe koje ljudi biraju. Jer da jesu, onda ne bi zvali Usance i nudili im PLAĆENE vojne baze. A to što Duda brblja, to je trla baba dlan da joj prođe dan, malo diplomatske kurtoazije, da se vidi uglađenost. Nisu bitne riječ već djela. A poljska djelu su grozota.

Siniša
Gost
Siniša

Kako si to kulturno objasnio….zavidim ti.

bbb
Gost
bbb

Igraju toplo-hladno i kupuju vrijeme dok se bolje ne naoružaju.

Ivo
Gost
Ivo

Znači ima i normalnih poljaka. Lijepo.
Sad još neka razmontiraju američki proturaketni sustav i ne dozvole izgradnju trajne američke baze na svom teritoriju, i možda ćemo povjerovati da zaista tako i misle.

IP lovac
Gost
IP lovac

Je,bas tebe ce pitati za misljenje o bazama na svojem teritoriju.😂😂😂

Ivo
Gost
Ivo

Pitati će ih Rusija, ne brini se. Biće to neugodna konverzacija za tvoje ljubimce.

Siniša
Gost
Siniša

Ivo…opet ti je neko manuo nik!!!

Jasamja
Gost
Jasamja

Zele izazvat raskol u savezu, pre jeftino

Siniša
Gost
Siniša

Ne….opipavaju puls Rusije, to je jeftino.

samo tako
Gost
samo tako

Tko mu je šapnuo na uho, da bi dao takvu izjavu ?

Patetika
Gost
Patetika

Lech Kaczynski.

čitalac
Gost
čitalac

Sad su shvatili da ne mogu bez Rusije pa počelo uvlačenje u g…..
Ovo je tek početak.
Baš zanimljivo…..

Istina pa makar metak u čelo
Gost
Istina pa makar metak u čelo

Nije valjda netko izračunao koliko su popušili sjevernim tokom i koliko je ruski plin jeftiniji nego kod demokratskih prijatelja.

IP lovac
Gost
IP lovac

Jest vala,prica se da rusi prijateljima dijele plin djabe.Npr cuo sam da srbi uopce ne placaju plin i naftu,sve djabe u putinova prijatelja vucica.

Siniša
Gost
Siniša

Šta se ti sikiraš za Srbiju…ono kao Poljska za Rusiju!?

Deniszločesti
Gost
Deniszločesti

Možeš se ti praviti pametan koliko hočeš ali nema ti pomoči – glup si.

Istina pa makar metak u čelo
Gost
Istina pa makar metak u čelo

A gdje si pročitao da sam napisao džabe? Ponovo u osnovnu naučiti čitati s razumijevanjem.

Pi-zdro
Gost
Pi-zdro

prvo sebe moraš lovče ulovit, da bi druge lovio. pođi od sebe i nećeš pogrješiti!

Siniša
Gost
Siniša

Naravno da nije, NATO je neprijatelj Rusiji…a ti si samo jedan običan ker koji laje ili reži samo kako mu gazda kaže….spusti rep, pokunji se gazdi svome.

Mali Mujo
Gost
Mali Mujo

Najveci neprijatelj NATO-a je NATO sam sebi svojim rukovodstvom koje tezi dominaciji na planetu i bolesnim ambicijama idiota koji vode NATO stiteci iskljucivo interese suprbogatih i materijalno povlastenih.

Svirac Qr(bakar)
Gost
Svirac Qr(bakar)

Perfidna igra. Rusija i Kina su prevelik zalogaj da bi Zapad (citaj NATO) mogao sa njima da se bori istovremeno tako da se vracaju na staru strategiju “zavadi pa vladaj”. U prevodu – daj malo Rusima sargarepe (kao fol, niste vi tako losi) i guraj ih polako u sukob sa Kinezima. Ako Rusi legnu na tu rudu (moguc scenario posle Putina) onda su ga definitivno pukli. Prasina se Rusima baca u oci tako sto se biraju neki ne toliko bitni likovi kao sto je predsednik Poljske da daju satro pomirljive izjave.

Max
Gost
Max

Rusija i nije neprijatelj naroda koji su u Nato u nikom nije gomilala snage na granici.

U prolazu
Gost
U prolazu

Jedan dan ovako, drugi onako. Kad treba kupiti ili prodati oružje, onda je Rusija najveća opasnost. Kad se oružje kupi ili se utrapi nekome, e, onda Rusija nije toliko opasna. Sve do slijedeće prilike.

Pi-zdro
Gost
Pi-zdro

uhhhh jaki sumit i jake moralne ličnosti figure oouu oouou … da nema rothschilda i njegovoj komesara nebi nikad čuli za ove protuhe..

POVEZANE VIJESTI

Izbornik