Pomak nabolje ili mali zastoj? – Američki Senat nije odobrio nove sankcije protiv Rusije i Irana

novcanica
12 komentara

Zakoni koji potvrđuju američku potporu saveznicima na Bliskom istoku, uključujući mjeru kažnjavanja Amerikanaca koji bojkotiraju Izrael i sankcioniranja zemalja koje pomažu Siriji, pali su u jučer kao žrtva političkog spora između Capitol Hilla i Bijele kuće, koji je rezultirao djelomičnom blokadom rada savezne vlade.

U američkom Senatu je od 100 zastupnika njih 56 podržalo paket zakona, dok ih je 44 glasalo protiv. Za usvajanje “Zakona o jačanju američke sigurnosti na Bliskom istoku” je bilo potrebno 60 glasova.

Većina demokratskih senatora je obećalo da će blokirati sve zakone u Senatu dok se ne glasa o mjerama za okončanje blokade savezne vlade.

“Zakon o jačanju američke sigurnosti na Bliskom istoku”

Čak i ako je neusvajanje Zakona o jačanju američke sigurnosti na Bliskom istoku posljedica unutarnje političke borbe između republikanaca i demokrata, ostaje činjenica da u ovom obliku nije usvojen i republikanski senator Mitch McConnell je predložio novo razmatranje dokumenta.

Zakonom se predlaže jačanje i konsolidacija raznih sankcija protiv onih zemalja svijeta koje poput Rusije i Irana odluče pomoći sirijskoj vladi. Može se reći da odluka oma veze s rastućom svijesti o tome zašto bi se Amerikanci uplitali u tuđe poslove, diktirali svoje uvjete i nametali zabrane i sankcije zbog odluka vlada drugih država? Međutim, otkako je dolar počeo vladati svijetom i kada je, kao protuteža ovoj agresiji, nestao SSSR, Sjedinjene Države sebe smatraju metropolom, a na 99% zemalja svijeta gledaju kao na njihove kolonije, ništa više. To je bio više nego dovoljan razlog.

Afganistan - Talibani
FOTO: Afganistan

Nakon nekoliko epizoda u kojima je Moskva pokazala da se ne slaže s takvim svjetskim poretkom, na kraju je Rusija došla u Siriju. Moglo bi se reći da je to učinila ne s javnim ali prešutnim pristankom Washingtona, koji je u vrijeme Obame prethodno odbio nekoliko ponuda da ruska i američka koalicija ISIL suzbiju i unište zajedno.

U jesen 2015. su bivši predsjednik Obama i američki establišment odlučili Rusiju gurnuti u rat iz kojeg je nisu namjeravali pustiti. Već su sanjali novi Afganistan i beskrajne redove lijesova ruskih vojnika kako plove i lete u Rusiju. Taj ishod je bio poželjan, vjerojatno i planiran, jer bi se njime izazvao bijes ruskih stanovnika protiv politike i osobe Vladimira Putina. Trebalo je biti sve kao u vrijeme prije nego što će SSSR napustiti Afganistan. Tu su taktiku testirali organizatori Obojenih revolucija bezbroj puta u najrazličitijim državama svijeta. Dovoljno je stvoriti “valjan razlog” i pojavit će se “revolucionari”.

Nema sumnje da bi stotine, čak tisuće  mrtvih ruskih vojnika u Siriji bili više nego valjan razlog za mobilizaciju ruske pete kolone, čak i ako je spala na to da je vodi politički redikul Aleksej Navalni. Nešto slično se pokušalo s Donbasom, kada je Ilja Jašin predstavio knjigu “Putinov rat”, koja dokazuje navodne “smrti ruskih vojnika u istočnoj Ukrajini”, ali se njegov pokušaj sveo na bijednu epizodu samopromocije među nekoliko istomišljenika. Jašin je knjigu predstavio kao djelo ubijenog oporbenog političara Borisa Nemcova, ali čak ni kao takva nije nikoga zanimala. Vjerovalo se da bi Sirija mogla biti izvrsna prilika da SAD i liberalna “ruska” oporba dobiju toliko željene mrtvačke sanduke.

Međutim, ispostavilo se da rat u Siriji i nije bio toliko krvav za Rusiju. Nakon tri godine antiterorističke kampanje u Siriji, ruska vojska je izgubila 112 vojnika i časnika.

“Gubitci naših oružanih snaga u Siriji danas iznose 112 ljudi, a ta brojka uključuje one koji su živote izgubili u padu zrakoplova An-26 i Il-20, koji čine oko polovice smrtno stradalih”, nakon obaranja ruskog zrakoplova Il-20 u rujnu prošle godine je izjavio umirovljeni general Viktor Bondarev, aktualni predsjednik Odbora za obranu i sigurnost Vijeća Ruske Federacije i bivši zapovjednik ruskih zrakoplovnih snaga. Dodao je i kako je prema obavještajnim podacima Rusije i saveznika uništeno 4000 islamističkih militanata s ruskim državljanstvom, kao i 5000 terorista iz postsovjetskih država iz kojih se bez ikakvih problema može putovati u Rusiju.

Zastave Rusije i Sirije

Iako još uvijek drži neka manja pustinjska područja, ISIL je uništen, a nazire se i kraj neprijateljstava u Siriji. Što može učiniti američka elita koja profitira od ratova i pljačke stranih zemalja? Ostaje joj samo nametanje sankcija “neposlušnim državama”, prema novom zakonu za vojnu i drugu pomoć Damasku.

Međutim, ogromna “metropola” sve teže upravlja svojim kolonijama, a Vladimir Putin je ozbiljno odlučio vratiti izgubljeni državni suverenitet Rusije. Ipak, ni u Sjedinjenim Državama nije sve jednoznačno. Nije sva “elita” povjerovala u razne besmislice, niti da je Rusija, zajedno s vlastima Sirije i Irana, provodila masovne zračne udare na civile i civilne objekte Sirijaca. Ni u Americi nisu svi vjerovali medijskim izvješćima o opsadama naselja i sprečavanju isporuke humanitarne pomoći od strane Rusija, koje upravlja svim vojnim operacijama u Siriji, uključujući Irance. Malobrojni skeptici među američkom “elitom” su potvrdu za svoje viđenje situacije dobili tijekom oslobađanja Aleppa, nakon kojeg je u istočnom dijelu grada ostalo oko 110 tisuća ljudi, a tek nešto više od 30 tisuća islamističkih militanata je sa svojim obiteljima odlučilo otići u Idlib. Među tih 30 do 35 tisuća su bili i mala bana Alabed i njezina mama Fatima, koje su kasnije u Turskoj i Sjedinjenim Državama prikazivali kao u cirkusu, ali nedovoljno da se potvrdi laž o ruskim zločinima u Siriji.

Spomenute sankcije tradicionalno predviđaju blokiranje računa i imovine pravnih osoba i pojedinaca pod američkom jurisdikcijom, te odbijanje izdavanja i ukidanje važećih američkih viza za sankcionirane osobe. Računa se da je znatan dio ruskih oligarha i nižih menadžera nekako povezan sa Sjedinjenim Državama i da svoje obitelji i račune drže inozemstvu. Oni su jedini taoci ovakvog zakona, čak i ako bude usvojen u drugačijem obliku.

Prema ovoj verziji američkog zakona, što je prilično čudno, prije svega zato što su imena nekih vojnika i časnika vojna tajna, sankcije bi se mogle izreći “stranoj osobi koja je vojni izvođač, plaćenik ili dio paravojnih snaga, koja svjesno djeluje kao vojnik na sirijskom teritoriju u ime ili kao dio sirijske vlade, vlade Ruske Federacije ili Irana”.

IAF F-35I F-16I
FOTO: izraelski F-35I i F-16I

Ranije su se sankcije izricale uglavnom pravnim osobama, oligarsima i menadžerima, stoga činjenica da bi se mogli sankcionirati ruski i iranski vojnici i časnici pokazuje očigledan bijes američkih političara zbog njihovih pobjeda u Siriji. Zapravo, sankcije su osveta Rusiji, Iranu i osobno Vladimiru Putinu zbog činjenice da su uspjeli razbiti vrlo dobro pripremljene udarne snage “Islamske države”, koji su obuku prošli kod američkih instruktora, bilo u nekoj od arapskih monarhija ili ranije u Iraku, kao što je slučaj s vođom bivšeg “kalifata” Abu Bakrom Al-Bagdadijem.

Mitska i nepobjediva vojska “Islamske države”, kako su je u režiji Rite Katz i agencije SITE prikazivali u američkim i zapadnim medijima, bila je prisiljena na sramotnu predaju.

Novi američki zakon također zahtijeva istragu o tome je li Središnja banka Sirije uključena u pranje novca. Tu su i optužbe za korupciju i druge nikada dokazane zločine čelnika zemlje koju većina Amerikanaca ne voli, što je standardni pristup u mnogim “revolucijama”.

Senat se ipak oko nečega složio. Naime,  svom vjernom prijatelju Izraelu, SAD su produljile pomoć sve do listopada 2023. godine i izraelski režim će svake godine službeno primati ne manje od 3,3 milijarde dolara. Predsjednik Sjedinjenih Država je također dobio dopuštenje za isporuku preciznih oružja Izraelu.

Sad je Senatu jasno da je nešto pošlo po zlu, što nema veze s dolaskom Donalda Trumpa. Činjenica da američki Senat nema dovoljno glasova za pokretanje punopravnog ekonomskog rata protiv Rusije, iako u okviru zakona o Bliskom istoku i zbog aktivnosti ruske i iranske vojske u Siriji, važan je pomak u do jučer  linearnom procesu donošenja sličnih odluka od strane američkih zakonodavaca.

Aleksej Navalniamerički senatISILIslamska državaSankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
eu kolonija
5 godine prije

blago li se rusima jer nemaju tutora.

Laki Topalović
5 godine prije

Ja bih rekao da će ovo na kraju ipak biti usvojeno, iako je sankcionirati vojnike i časnike ludilo bez presedana. Ili zapovjednike posebnih jedinica. Vojska je vojska i ispunjava zapovijedi političkog vrha svake zemlje, ako je ta zemlja normalna. Šizofrenija u Washingtonu. Ništa drugo. Sigurno demokrate ne vole ni Rusiju ni Iran, jednako kao republikanci.

Šok
5 godine prije

blagdani su tek završili,prvi je mjesec tek počeo,
ovo je samo zatišje pred buru

Riddick
5 godine prije

USA sankcije su dugoročno dobra stvar, sve više ekonomskih eksperata upozoravaju da nam se sprema novi ekonomski kolaps koji će direktno pogoditi Zapadni blok i preliti se na ostatak sveta indirektno , tako da slabljenje veza sa USA je dobra stvar.

Amater
5 godine prije

Očajnici …neznaju od muke što da rade …. vojno i tehnološki inferiorni … nemaju ideju kako dalje , samo se koprcaju u vlastitom izmetu …

koper je naš
5 godine prije

ništa zato sutra će neko ministarstvo umjesto senata

onaj najgl.....veći Dalton
5 godine prije

Na primjeru Bliskog istoka se najbolje vidi kako SAD gubi svoju ulogu svjetskog hegemona. Stvaranjem geopolitičkog kaosa, unatoč uloženim ogromnim sredstvima i resursima, iako još nije jasno kako će se posložiti interesi globalnih i regionalnih igrača, jedno je već sada jasno. Utjecaj i reputacija SAD je u slobodnom padu. I do jučer neupitni saveznici (Turska, Saudia) povlače ručnu. A Rusija je tu odigrala vrhunski. Od opasnosti da izgubi i posljednju pomorsku bazu u Sredozemlju, došla je do toga da je u slučaju potrebe u stanju zatvoriti nebo iznad velikog dijela Bliskog istoka i Sredozemlja. I nametnula se kao politički akter, prihvatljiv sukobljenim stranama kao medijator, bez kojeg nije moguće pronaći neko ostvarivo rješenje. Pozicija Izraela je, od ocjene analitičara da je on jedini dobitnik od urušavanja njemu neprijateljskih država, došla do toga da su mu protivnici doslovno na granici. I to mnogo snažniji nego što su to bili ranije. Izrael… Čitaj više »

čoban Đuro
5 godine prije

Za mene je utopija sve što prelazi,normalan život ,dovoljno ljubavi za svoje državne interese koji se moraju poklopiti sa interesom svih državljana.Statistika veli da smo zaradili na turizmu toliko i toliko,to tada po radnim mjestima ode radnicima više vlasnicima i oni odnesu to van ,potroše na skijalištima.Za mene je dobro da im netko postavi limit koliko mogu kapitala držati u državama van svoje i da se to kontrolira.TO JE PAK POVRATAK NA STARO ,A ZA POVRATAK NISAM.Amerika pak zamrzne tuđu imovinu i to onih koji njoj više vjeruju,radi na svoju štetu dugoročno kao i u svemu do sada.Koliko će imati snage da to i dalje radi tom silom pokazat će vrijeme.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI