Poplava “zombi korporacija” znači da Zapad i svijet trebaju novi ekonomski model

Kapsula Dragon V2 Elon Musk SpaceX
61 komentar

Na Zapadu postoje “zombi korporacije”, što je vrlo točna definicija na one korporacije koje ne ostvaruju profit, ali postoje samo zbog dobivanja sve više i više zajmova.

Štoviše, sve više različitih tvrtki svake godine podliježe ovoj definiciji.

Ako je u početku, kada se ovaj fenomen počeo otkrivati, definicija “zombi tvrtki” uključivala uglavnom različite “startupove”, poput Ubera, koji ni na koji način nisu bili povezani s proizvodnjom, od tada se situacija postupno pogoršavala.

U početku je većina tvrtki Elona Muska bila neprofitabilna, ali su bile uspješne. Tada je Ruslan Karmanov skovao pojam “visokotehnološka imitacija”, odnosno kada umjesto pravih visokih tehnologija ljudi, uključujući i investitore, ubacuju razne zaobljene uglove, smoothie i wow efekte.

Prva u tome je bila „Elon Musk u suknji”, Elizabeth Holmes. Njena “medicinska” tvrtka, kako se ispostavilo, nije izmislila nove tehnologije, već je koristila opremu trećih tvrtki. Naravno, vrijednosni mjehurić nekoliko milijardi dolara se odmah rasplinuo.

Ali Elon Musk i dalje ostaje na površini, iako se istrage o prevarama nastavljaju, a njegove tvrtke su stabilno neisplative. Uglavnom zbog činjenice da svaki put kad dionice jedne od tvrtki padnu on izlazi na pozornicu i pokaže nešto još ambicioznije nego prije. Od beskorisnih „powerwall“ baterija do beskorisnih tunela za vožnju automobila, od nerealnih „hyperloopova“ do nerealnih sustava za kolonizaciju Marsa.

Sve se svodi na to da “ne obratite pažnju da smo neprofitabilni“.

„Ovdje ćemo uvesti novu tehnologiju, smanjiti troškove postojećih, zarobiti veliki dio tržišta i tako dalje, a odmah će se početi slijevati tisuće milijardi dolara profita“, mantra je ove nove generacije „poduzetnika“ .Ali vrijeme prolazi, a profit nikako da se pojavi.

Slična shema je provedena s takozvanom „revolucijom škriljca“. Bušenje nafte iz škriljca je u početku bilo neisplativo i do danas je ostalo takvo.

Štoviše, na početku su se najradije razvijali najpristupačniji i najperspektivniji depoziti, a što se išlo dalje, to je bio manji povrat. A smanjenje proizvodnih troškova, uslijed pojednostavljenja formule, dovelo je do naglog pada kvalitete proizvedene nafte, prepune sumpora.

Novim bušotinama trebaju novi zajmovi, a dotok novca od proizvodnje nafte iz škriljca nije dovoljan ni za otplatu starih zajmova. To je put za nigdje, do zajamčenog bankrota. Priznati gubitak ovog novca bi bilo lakše i jeftinije nego nastaviti s pozajmljivanjem novca očito neprofitabilnoj industriji.

Međutim, ako su se prije nekoliko godina „zombi tvrtke“ i razlikovale od lažnih sektorskih aktivnosti, kasnije su se „zombiji“ koji ne daju dovoljnu zaradu i opstaju isključivo zbog zajmova pojavili i među tradicionalnim proizvodnim tvrtkama.

MMF: Zombi korporacije su dužne 19 000 milijardi dolara.

Možete im sa sigurnošću dodati Ford, General Motors, General Electrics, Caterpillar, Westinghouse, čije su neke jedinice već proglasile bankrotom, nVidiju i mnoge druge.

MMF ukupni dug „zombi“ tvrtki danas procjenjuje na 19 000 milijardi dolara.  Njihova tržišna kapitalizacija je 5 do 6 puta manja, a stvarna preostala vrijednost je još je niža. I taj negativni skor neprestano raste.

Točno je ono što je Karl Marx predvidio, odnosno da stopa profita neprestano pada, a prijelaz na nultu, pa čak i negativnu stopu kreditiranja neće spasiti situaciju. Zapadni kapitalizam u njegovom sadašnjem obliku umire.

Uzmemo li podatke o BDP-u u „razvijenim“ zemljama tijekom posljednjih nekoliko desetljeća i oduzmemo ih od pokazatelja rasta duga, vidimo da u stvari već dugo nije bilo rasta. Naprotiv, dolazi do sporog, ali ubrzavajućeg pada.

Prije mnogo godina su „rukovoditelji koji nisu imali pojma o ekonomiji“ govorili da je “kredit, posebno potrošački, krađa budućnosti”, a rezultat ove krađe ima kumulativni učinak.

Kapitalizam Wall Streeta umire. Monetarizam umire. Ekonomija temeljena na kreditiranju svega i svačega umire, a najnovije analize koje daju JP Morgan i Goldman Sachs pokazuju da FED i Europska središnja banka u EU probleme pokušavaju riješiti užurbanim štampanjem novca, ali bez uspjeha. Međutim, sve ide baš kako je i predviđeno. Svijetu je potrebna ekonomija koja se temelji na bitno drugačijim principima. Plod je već sazreo, ali jednako kao što je propao kapitalizam Zapada, nema rješenja ni u receptima koje su Marx i Engels dali za XIX stoljeće. Oni su toga bili svjesni, ali današnji samozvani „ljevičari“ to nikako da shvate.

FED je upalio štampariju – Bit će novca za sve, samo treba vjerovati

ekonomska krizakorporacije
Pretplatiti se
Obavijesti o
61 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dopizdilomi
4 godine prije

Pa neka otvore još jednu štampariju novca ako ne stignu s jednom.

V. Vlahović
4 godine prije

Da Babiću, baš upravo tako kako pišeš:” Svijetu je potrebna ekonomija koja se temelji na bitno drugačijim principima.”

Iza_horizonta
4 godine prije

Glavno pitanje je da li su ‘super popularni’ ljevičari milioneri tu da reklamiraju socijalizam ili da ga obesmisle?

Stanislav
4 godine prije

Opet vi sa glupostima o Elonu Musku. Vi kažete “svaki put kad dionice jedne od tvrtki padnu on izlazi na pozornicu i pokaže nešto još ambicioznije nego prije.” Ja bih vam udario kontru jer ste objavili ovaj članak kojem je cilj krivo informirati vaše čitatelje nakon što su dionice Tesle jučer narasle 17,67% nakon objave poslovnih rezultata za Q3 2019 koji su pokazali profit od $1.91 po dionici umjesto gubitka od $0.15 kojeg su očekivali na Wall Streetu. Dakle vi ste ti koji se “penjete na pozornicu” da bi rekli neistinite stvari jer vam ne paše što su dionice porasle.

marko
4 godine prije

Propast zombi tvrtki nije propast kapitalizma. To je srž kapitalizma, selekcija na sposobne i nesposobne. U Tržišnom gospodarstvu sposobni napreduju, a nesposbni propadaju. Uvijek su oni koji ulože u krivu ideju propadali, a oni koji su ulagali u pravu ideju napredovali. Države, banke i naivni investitori mogu svojim donacijama neko vrijeme držati nesposobne na površini, ali nesposobni kad tad moraju propast. Mi smo 30 godina Uljanik držali iznad površine, ali ni to nije moglo trajat vječno.

Moreno
4 godine prije

Točnije je reć kako se radi o monetarno financijskome sistemu nego ekonomskome jer monetarna i financijska politika determiniraju ekonomsku.

Novi sistem nemože zaživit dok se postojeći skroz ne sruši jer postojećemu sistemu popravka nema . . . vjerojatno zadnje šanse za popravak su nestale još prij 2008.

Moreno
4 godine prije

I nebi tribalo petljat sa kapitalizmima i socijalizmima jer je to izmišljotina globalne bande kriminalaca, iste one bande koja je financirala Oktobarsku revoluciju i otela opljačkano zlato od ruske aristokracije.
Ništa Lenjin, Marx, Engels i sve šta se u povijesti učilo. Triba samo upratit lik, djelo i životni put agenta globalne bande Alexandera Parvusa kad je Oktobarska revolucija u pitanju.

Boris
4 godine prije

amerika i engleska bit će zemlja proleterska

Kuga
4 godine prije

Kako je nastala USA sila, tako sto je sva crna mraka kriminalaca iz Evrope pa i iz ostatka svijeta dosla pobila i porobila domorodacko stanovnistvo i razvila kriminal do neslucenih razmijera. Amerikenjatorima je prevara pljacka i kriminal osbova i bit zivljenja. Eto na njih su se i ugledali HDZ gangsteri.

CPGS
4 godine prije

Opet po Musku! Pa dobro, stavio je Rogozina (kao i svu ostalu konkurenciju) preko koljena, ali ipak – dajte malo raznolikosti u propagandi. Zasto nemate pik na, recimo, Bransona?

Son of Alerik
4 godine prije

Kapitalizam ne umire, kao što ni ekonomija temeljena na kreditiranju nikad neće umrijeti ili barem neće prije nego umru svi ljudi.
Ekonomija je od postanka uvijek ista i neće se promijeniti. Ono što se mora i hoće promijeniti jest narav novca. Danas je on kreditni i posljedično je sve dug/kredit. Prije ili poslije će novac morati postati nekreditni. I on će iz temelja promijeniti stvari. Ali neće ekonomiju samu, niti kapitalizam.

Oleg
4 godine prije

Kineski sustav najbolji ,kineska tehnologija najbolja . Rusija je zakon,Putin novi car ,dolje dolar živjela rublja. Tako treba komunicirati na ovom portalu

tihobl
4 godine prije

Dobro napisano, bolje od proslog clanka “FED je upalio štampariju – Bit će novca za sve, samo treba vjerovati”.
Zapad vec decenijama zivi na veresiju. Glavna privredna aktivnost je proizvodnja dugova i zaduzivanje. BDP raste zahvaljujuci dugu.
Dionice rastu tako sto firma digne kredit da podigne vrijednost svojih dionica. Sve im je na veresiju.
A koliko primjecujem usli su u novu fazu: sad stampaju pare da otkupe stare dugove jer su dosli u fazu da ne mogu placati kamate.

Mene zapadna ekonomija podsjeca na piramidalnu semu. Bio-dizel je bio piramidalna sema. Skriljac je nova verzija te pramide. Ove zombi kompanije takodje. I tako redom do velikih banaka i samog dolara (koji na sebi slucajno ima nacrtanu piramidu). Bilo bi dobro kada bi ovde neko napisao clanak o piramidalnim semama i koliko je njihovo ucesce u svjetskoj ekonomiji.

Lucija
4 godine prije

Evo još jedan: iz ‘jutarnjeg’
” Još nedavno njujorški gigant WeWork bio je najpopularniji i nominalno najpotentniji tehnološki startup u SAD-u, čija se vrijednost procjenjivala na gotovo 50 milijardi dolara. Nakon što je kontroverzni osnivač tvrtke Adam Neumann prijavio početnu javnu ponudu dionica i izlazak na burzu, na površinu su, međutim, isplivali brojni njegovi marifetluci i loši poslovni potezi.”
Tvrtka iskazala gubitak od 1, 9 milijardi, on ukupno ima preko 2. milijarde.
Isplati se pročitati. Može mi to svatko od nas? Mislim da – ne.

Ive
4 godine prije

Nažalost i Hrvatska i EU i svijet u cijelini, svi mi služimo samo interesima onih 2% superbogatih na svijetu. I ako svijet želi krenuti da služi sebi i svim ljudima mora elimminirati tih 2% a njihova bogatstva nacionalizrati. Dakle pogrešna je borba na ovim relacijama na kojim se pokušava nešto napraviti, borbu treba usmijeriti u drugom smijeru, a za to se moramo udružiti na humanitarnim i jednako pravnim osnovama. Kako kada su nam domicilne političke elite u stvari QUISLINZI i rade u interesu tih 2%.
Cijeli neoliberalizam je nakaradno postavljen jer stvara superbogate pojedince, a ne bogate nacije i države. Tih 2% superbogatih posjeduje 52% svih svjetskih dobara a to nisu stekli ni čašću ni radom ni poštenjem, kao što ni hrvatski tajkuni bogatuni nisu svoj imetak stekli ni svojim radom, ni svojim znanjem, več nečasnim radnjama a na štetu cijeloga društva.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI