fbpx

Poplava “zombi korporacija” znači da Zapad i svijet trebaju novi ekonomski model

Kapsula Dragon V2 Elon Musk SpaceX

Na Zapadu postoje “zombi korporacije”, što je vrlo točna definicija na one korporacije koje ne ostvaruju profit, ali postoje samo zbog dobivanja sve više i više zajmova.

Štoviše, sve više različitih tvrtki svake godine podliježe ovoj definiciji.

Ako je u početku, kada se ovaj fenomen počeo otkrivati, definicija “zombi tvrtki” uključivala uglavnom različite “startupove”, poput Ubera, koji ni na koji način nisu bili povezani s proizvodnjom, od tada se situacija postupno pogoršavala.

U početku je većina tvrtki Elona Muska bila neprofitabilna, ali su bile uspješne. Tada je Ruslan Karmanov skovao pojam “visokotehnološka imitacija”, odnosno kada umjesto pravih visokih tehnologija ljudi, uključujući i investitore, ubacuju razne zaobljene uglove, smoothie i wow efekte.

Prva u tome je bila „Elon Musk u suknji”, Elizabeth Holmes. Njena “medicinska” tvrtka, kako se ispostavilo, nije izmislila nove tehnologije, već je koristila opremu trećih tvrtki. Naravno, vrijednosni mjehurić nekoliko milijardi dolara se odmah rasplinuo.

Ali Elon Musk i dalje ostaje na površini, iako se istrage o prevarama nastavljaju, a njegove tvrtke su stabilno neisplative. Uglavnom zbog činjenice da svaki put kad dionice jedne od tvrtki padnu on izlazi na pozornicu i pokaže nešto još ambicioznije nego prije. Od beskorisnih „powerwall“ baterija do beskorisnih tunela za vožnju automobila, od nerealnih „hyperloopova“ do nerealnih sustava za kolonizaciju Marsa.

Sve se svodi na to da “ne obratite pažnju da smo neprofitabilni“.

„Ovdje ćemo uvesti novu tehnologiju, smanjiti troškove postojećih, zarobiti veliki dio tržišta i tako dalje, a odmah će se početi slijevati tisuće milijardi dolara profita“, mantra je ove nove generacije „poduzetnika“ .Ali vrijeme prolazi, a profit nikako da se pojavi.

Slična shema je provedena s takozvanom „revolucijom škriljca“. Bušenje nafte iz škriljca je u početku bilo neisplativo i do danas je ostalo takvo.

Štoviše, na početku su se najradije razvijali najpristupačniji i najperspektivniji depoziti, a što se išlo dalje, to je bio manji povrat. A smanjenje proizvodnih troškova, uslijed pojednostavljenja formule, dovelo je do naglog pada kvalitete proizvedene nafte, prepune sumpora.

Novim bušotinama trebaju novi zajmovi, a dotok novca od proizvodnje nafte iz škriljca nije dovoljan ni za otplatu starih zajmova. To je put za nigdje, do zajamčenog bankrota. Priznati gubitak ovog novca bi bilo lakše i jeftinije nego nastaviti s pozajmljivanjem novca očito neprofitabilnoj industriji.

Međutim, ako su se prije nekoliko godina „zombi tvrtke“ i razlikovale od lažnih sektorskih aktivnosti, kasnije su se „zombiji“ koji ne daju dovoljnu zaradu i opstaju isključivo zbog zajmova pojavili i među tradicionalnim proizvodnim tvrtkama.

MMF: Zombi korporacije su dužne 19 000 milijardi dolara.

Možete im sa sigurnošću dodati Ford, General Motors, General Electrics, Caterpillar, Westinghouse, čije su neke jedinice već proglasile bankrotom, nVidiju i mnoge druge.

MMF ukupni dug „zombi“ tvrtki danas procjenjuje na 19 000 milijardi dolara.  Njihova tržišna kapitalizacija je 5 do 6 puta manja, a stvarna preostala vrijednost je još je niža. I taj negativni skor neprestano raste.

Točno je ono što je Karl Marx predvidio, odnosno da stopa profita neprestano pada, a prijelaz na nultu, pa čak i negativnu stopu kreditiranja neće spasiti situaciju. Zapadni kapitalizam u njegovom sadašnjem obliku umire.

Uzmemo li podatke o BDP-u u „razvijenim“ zemljama tijekom posljednjih nekoliko desetljeća i oduzmemo ih od pokazatelja rasta duga, vidimo da u stvari već dugo nije bilo rasta. Naprotiv, dolazi do sporog, ali ubrzavajućeg pada.

Prije mnogo godina su „rukovoditelji koji nisu imali pojma o ekonomiji“ govorili da je “kredit, posebno potrošački, krađa budućnosti”, a rezultat ove krađe ima kumulativni učinak.

Kapitalizam Wall Streeta umire. Monetarizam umire. Ekonomija temeljena na kreditiranju svega i svačega umire, a najnovije analize koje daju JP Morgan i Goldman Sachs pokazuju da FED i Europska središnja banka u EU probleme pokušavaju riješiti užurbanim štampanjem novca, ali bez uspjeha. Međutim, sve ide baš kako je i predviđeno. Svijetu je potrebna ekonomija koja se temelji na bitno drugačijim principima. Plod je već sazreo, ali jednako kao što je propao kapitalizam Zapada, nema rješenja ni u receptima koje su Marx i Engels dali za XIX stoljeće. Oni su toga bili svjesni, ali današnji samozvani „ljevičari“ to nikako da shvate.

FED je upalio štampariju – Bit će novca za sve, samo treba vjerovati

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
61 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Dopizdilomi
Gost
Dopizdilomi
1 godina prije

Pa neka otvore još jednu štampariju novca ako ne stignu s jednom.

V. Vlahović
Gost
V. Vlahović
1 godina prije

Da Babiću, baš upravo tako kako pišeš:” Svijetu je potrebna ekonomija koja se temelji na bitno drugačijim principima.”

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije
Reply to  V. Vlahović

V. Vlahović Točno, ali ta ekonomija podrazumjeva potrošit samo ono šta se zaradilo. Koliko je ljudi danas spremno za to . . . tkz tržišna ekonomija koja se bazira na dugu podrazumjeva potrošnju iz budućnosti, a za tu potrošnju iz budućnosti je potrebno generirat i potražnju u budućnosti šta je malo teže, a sa protokom vremena teži u nemoguće jer su društveni i prirodni resursi na zemlji ograničeni.

mladen3x
Gost
mladen3x
1 godina prije
Reply to  V. Vlahović

Da je svijetu ekonomije koja se temelji na bitno drugačijim principima danas bi bilo ratova više nego ikad,možda i onaj največi,zato se treba prilagoditi stvarnom svijetu i realno tlačiti male da bi veči imali,nažalost ništa nije idealno kao u bajkama….

Iza_horizonta
Gost
Iza_horizonta
1 godina prije

Glavno pitanje je da li su ‘super popularni’ ljevičari milioneri tu da reklamiraju socijalizam ili da ga obesmisle?

Iza_horizonta
Gost
Iza_horizonta
1 godina prije
Reply to  Iza_horizonta

Da ne pominjemo kakve gluposti lupaju. Namjerno ili ne?

Haralampije
Gost
Haralampije
1 godina prije
Reply to  Iza_horizonta

Iza horizonta
Ali zato si TI tu…
Da se svi dive ljudskom duhu, postignuću i logici…😊

Stanislav
Member
1 godina prije

Opet vi sa glupostima o Elonu Musku. Vi kažete “svaki put kad dionice jedne od tvrtki padnu on izlazi na pozornicu i pokaže nešto još ambicioznije nego prije.” Ja bih vam udario kontru jer ste objavili ovaj članak kojem je cilj krivo informirati vaše čitatelje nakon što su dionice Tesle jučer narasle 17,67% nakon objave poslovnih rezultata za Q3 2019 koji su pokazali profit od $1.91 po dionici umjesto gubitka od $0.15 kojeg su očekivali na Wall Streetu. Dakle vi ste ti koji se “penjete na pozornicu” da bi rekli neistinite stvari jer vam ne paše što su dionice porasle.

mars
Gost
mars
1 godina prije
Reply to  Stanislav

@ Stanislav – sta znaci porast vrijednosti dionica u jednom sistemu, pogotovo finansijslom, ciji su temelji poslovanja – spekulacije? Cega su one pokazatelj? Treba se samo prisjetiti kolika je visoka bila vrijednost dionica gradjevinskog sektora i svih ostalih koji su bili vezani za trziste nekretnina 2007. I 2008. neposredno prije krize. Da je njihova vrijednost bila zasnovana na realnim ekonomskim parametrima, njihov sunovrat se ne bi ni desio. Dakle, sam rast dionica odnosno njihova vrijednost ne pokazuje ama bas nista ukoliko ne odrazava realno stanje svih ekonomskih parametara koji iza njega stoje. A to je onda, sta drugo, nego cista spekulacija – Las Vegas u svom najboljem izdanju.

Stanislav
Member
1 godina prije
Reply to  mars

Ali na nečemu moramo temeljiti ono što pričamo. Ako autor članka može koristiti pad vrijednosti dionica razlogom da Elon izađe na pozornicu i prema autoru prodaje maglu, onda se i ja mogu poslužiti rastom istih tih dionica da prozovem autora za neistine ili možda bolje rečeno izjave pomno stavljene u kontekst tako da se Elona i njegove kompanije prikažu u vrlo lošem svijetlu.

mars
Gost
mars
1 godina prije
Reply to  Stanislav

@ Stanislav – slazem se, na necemu se mora temeljiti samo sto dionice nisu istinski pokazatelj prave vrijednosti ni u jednom ni u drugom smjeru. Naprosto, spekulativni sistem je tako zamisljen i postavljen. Jedini ispravan pokazatelj stanja neke kompanije jesu njeni dotadasnji rezultati tj stepen uspjesne realizacije i operacionalizacije dotadasnjih poslovnih poduhvata u realnim trzisnim uslovima poslovanja. Pojednostavljeno – da li praksa i odrzivost iste, realno odrazava teoretsku vrijednost njenih dionica na berzi. To je jedini tacan pokazatelj, dok je sve ostalo – 20 crno, 36 crveno – rulet.

Stanislav
Member
1 godina prije
Reply to  mars

Slažem se. ali ljudima sa ovog portala često nisu bitne činjenice o proizvodima Elonovih kompanija kao što nisu bitne ni autoru ovoga članka ukoliko ga je on uopće napisao.
Ako predsjednik konkurentske firme ima pozitivno mišljenje o Tesli onda možda Tesla i nije tako loša kompanija.
https://www.bloomberg.com/news/articles/2019-10-24/volkswagen-s-ceo-says-tesla-is-no-niche-automaker-anymore
“Imamo puno poštovanja prema Tesli.”

CPGS
Gost
CPGS
1 godina prije
Reply to  mars

Mars, daj se osvrni na ono sto JEST pokazatelj, a na sto je vec Stanislav ukazao: “poslovnih rezultata za Q3 2019 koji su pokazali profit od $1.91 po dionici umjesto gubitka od $0.15 kojeg su očekivali na Wall Streetu.”

mars
Gost
mars
1 godina prije
Reply to  CPGS

@ CPGS – recicu ti to ovako – ozbiljan sam investitor koji bi u tu kompaniju ulozio svoj pozamasan kapital. U tom slucaju ono za sto ti kazes da JESTE pokazatelj, za mene sam po sebi NIJE nikakav pokazatelj koji bi mi pokazao njenu istinsku vrijednost, zbog cega bih se odlucio na ulaganje. Njega posmatram tek kso onu crvenu lijepu tresnju na vrhu izvrsnog kolaca za kojeg sam ustanovio da je napravljen od mnogo jaja, maslaca, oraha, cokolade, raznog voca, dakle da je kvalitetan, da za njim postoji realna potraznja i da mu je uspjeh na trzistu vrlo vjerovatan. Nadam se da si razumio sta sam zelio reci, a iskreno, da si i ti ozbiljan investitor koji ulaze pozamasan vlastiti kapital, cisto sumnjam da bi se rukovodio velicinom i ljepotom samo one tresnje na vrhu.

CPGS
Gost
CPGS
1 godina prije
Reply to  mars

Naravno da profit nije JEDINI pokazatelj, ali JESTE pokazatelj.

Sto se drugih pokazatelja (koji su takodjer pokazatelji) tice, sto je tvoj konkretan stav i na cemu je zasnovan?

Stanislav
Member
1 godina prije
Reply to  Stanislav

Evo neke od pogreški ili konstruiranih teza koje smatram neistinitima: 1. Uber se navodi kao primjer kompanija koje ostvaruju profit iako ništa ne proizvode te se to navodi kao nešto negativno. Kao prvo, Uber ima proizvod, a zove se aplikacija, dobrodošli u 21. stoljeće! Drugo, aplikacija pruža uslugu, postoji cijeli sektor u gospodarstvu koji se zove uslužni sektor. Uzmimo za primjer recimo rusku zrakoplovnu putničku kompaniju koja vjerojatno neće sama proizvoditi avione kao što ni Uber ne proizvodi aute, ali će pružati uslugu transporta kao što to radi i Uber te ostvarivati profit. Ako želite ubaciti Teslu u ovaj lonac neće ići jer Tesla proizvodi i hardver i softver. 2. Kažete u početku su većina Elonovih tvrtki bile neprofitabilne. Ma dajte? Otkrili toplu vodu? Koja kompanija može u prvim godinama biti profitabilna dok gradi prve tvornice, izbacuje prve proizvode, puno ulaže u istraživanje i razvoj itd.? 3. Povezujete Elizabeth Holmes sa Elonom koji sa njom nema nikakve veze kao što ni njihove kompanije nemaju nikakve sličnosti. 4. Navodite da su Elonove kompanije stabilno neisplative. Na čemu temeljite te navode? SpaceX je profitabilna privatna kompanija, Tesla je pokazala profit daleko veći od očekivanog gubitka u zadnjem kvartalu. 5. Omalovažavate proizvode kao… Pročitaj više »

Stanislav
Member
1 godina prije
Reply to  Stanislav

Samo bih htio reći da ne smatram sve što vidim na ovom portalu neistinitim ili propagandnim, ali sam žalostan kada vidim da toga ipak ima dosta. Iako se ovaj portal prikazuje kao objektivna alternativa subjektivnim mainstream medijima vidim da to nije istina ovaj se portal samo dijagonalno proporcijalan te nešto umjereniji, ali daleko od toga da je objektivan.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Stanislav

Stanislav, vidim da si se postavio zaštitnički prema sirotom Elonu, kojeg stalno napadaju, pa hajde da to malo prokomentiramo: U posao sa raketnom tehnologijom Elon je u stvarnosti ušao zahvaljujući ogromnim dotacijama američke vlade i njenih institucija iz sjenke. Otkuda ti uopće ideja da jedan poduzetnik bez ikakvog iskustva odjedanput tobože konkurira ruskom Roskosmosu i američkoj Nasi?? Koliko netko mora biti naivan da povjeruje u to? Elon Musk je proizvod američke vlade u sjeni i najvjerovatnije služi za izvlačenje novca iz državne kase, kao i MiC. Misliš da su u desetak godina njegovi zaposlenici sustigli inženjere Nase i Roskosmosa koji šalju ljude u svemir već 50 godina i imaju ogromnu istraživačku i tehnološku bazu iza sebe?? Daj se probudi malo, Elon je lažnjak u rangu Maddofa ili Enrona, što će se pokazati unutar 3-4 godine najviše. Ako govorimo o Tesli, ta proizvodna linija nikad nije bila profitabilna od svog osnutka. Zapamti to, NIKAD. Dionice im rastu zbog konstantnog ulaganja , odnosno kupovine dionica od strane ulagača koji su popušili priču o njegovoj mesijanskoj sposobnosti da iz svega napravi zlato. Neki od njih se već kaju zbog toga, ali nazad teško ide bez gubitaka. Kao i većina svega na zapadu, uspješnost… Pročitaj više »

CPGS
Gost
CPGS
1 godina prije
Reply to  Ivo

Ivo, sve sto ulazi u tvoju glavu je iz neke sjenke. Daj malo izadji iz podruma na sunce, vitamin D je dobar za tebe. Osim ako si se vec povampirio.

U suprotnom, bilo kakav dokaz za tvoje tvrdnje, a ne samo gole insinuacije, bi bio osvjezavajuci odstup od vec vidjenog.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  CPGS

CIGS, znam da trolaš iz podruma i ljubomoran si na svijet, međutim takva ti je služba. Do vitamina D, paradokslano, doći ćeš kad dobiješ otkaz. Do tad, samo budi uporan i nastavi.

CPGS
Gost
CPGS
1 godina prije
Reply to  Ivo

“Nisam ja, ti si.” Ovo je dno dna. Znao si i bolje.

Stanislav
Member
1 godina prije
Reply to  Ivo

Američka vlada jest dala fondove SpaceX-u da bi SpaceX razvio programe koje od njih traži NASA to je normalna stvar. Kao što ruske kompanije dobiju od ruske vlade i Roskosmosa. Posve ista stvar! SpaceX nije nikakva čudotvorna kompanija pa je prestigla stare igrače nego su stari igrači jako loši jer su pod utjecajem ogromne birokracije i pogotovo u SAD-u promjena administracija te nesigurnosti u financiranju. Kod rusa je pak problem bio što su se opustili i nakon što je Soyuz prevozio sve putnike na svemirsku postaju umjesto da su nastavili razvoj još većim tempom oni su ostali na dobrom starom Soyuzu. Bitna stvar za reći je da SpaceX nije morao dostizati NASA-u kao što to vi govorite jer je NASA američka javna agencija i sve što je NASA razvila i tehnologije koje posjeduje su na raspolaganju svim američkim kompanijama. Što se tiče Tesle Vi ste ti koji ne razumijete tržište. Uspješnost i cijena svake kompanije je njena percepcija u javnosti. A Tesla ima jako velik broj ljudi koji vjeruju u nju i njene proizvode, ali investitori nisu samo osobe koje imaju nekoliko desetaka dionica koji su možda popušili priču kako vi kažete, nego i velike institucije i fondovi koji imaju… Pročitaj više »

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije
Reply to  Stanislav

Stanislav Šta se tiće toga kako konkurencija fali Teslu meni nije jasno kako tebi nije jasno da to tako mora bit kako bi se zajedno zaštitili od ostalih i kako upravo zajedno mogu lobiranjem uticat na američki kongres koji donosi zakone njima u korist, a na štetu onih koji su te kongresmene birali. To je ist ka da u Hrvatskoj A1 ide srat po HT Mobileu pa da se zakoni u Saboru donose više u korist hrađana nego njih samih. Pa HT je prodan za nekoliko godišnjih dividendi i ka većinski vlasnik izvlači dobit iz Hrvatske na štetu malih, uglavnom, hrvatskih fondova i pojedinačnih dioničara tako da umisto da podile dobit mirovinskim fondovima i pojedincima oni dobar dil doboti daju ka posudbu većinskome vlasniku T Mobileu koji sa tim novcima ide u akvizicije u okruženju, lani npr u Crnu Goru. Prodajom HT-a i bez dobiti do danas iz Hrvatske su izvučene miljarde eura . . . tako funkcionira “slobodno tržište” u cilome zapadnome carstvu. Meni se čini kako ti nisi jedini koji ne razumi kako stvari zapravo funkcioniraju, nego si u većini koja ku*ca ne razumi. Zato i je sve u ku*rcu. Bez brige budi, i ja san bija u… Pročitaj više »

Stanislav
Member
1 godina prije
Reply to  Moreno

Ovo što Vi pričate nema veze sa vezom. CEO Volkswagena je mogao reći i da je Tesla mala kompanija koja proizvodi osrednje dobar auto ako tako smatra i nitko mu to nebi zamjerio. Osim, što on to ne smatra i Teslini auti nisu osrednji nego vrhunski.

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije
Reply to  Stanislav

Stanislav Rast dionica bilo koje tvrtke u prvome redu je povezana sa upumpavanjem likvidnosti u sustav.
Ako pogledaš koliko se novca proizvelo u zadnjih desetak godina vidit ćeš kako je rast burzi bija proporcionalan. Vrijednost dionica je nominirana u dolarima, a di će završit sami dolar niko nezna. Ono šta se zna je to kako su sve fiat valute u zadnjih par tisuća godina popropadale.
Jasno da postoji puno ljudi koji viruje u casino ekonomiju, ima i onih koji igraju loto pa dobiju, lako vidljivo i dokazivo.
Današnje financije odnosno ulaganja imaju sve elemente Ponzi sheme u kojoj su najbolje prošli oni koji su prvi u nju ušli i izašli dan prije njenoga rušenja, a takvi su u maloj manjini i evidentno postoje.

E sad imat dionice Tesle ili tkz blue chip dionice je također vrlo bitno jer razlika postoji.

Stanislav
Member
1 godina prije
Reply to  Moreno

Meni je jasno da su financijski sustavi u svijetu katastrofa i da služe pojedincima. ali ja ne pričam o sustavu ja pričam o tome kako su Elonove kompanije izvrsne kompanije sa još izvrsnijim proizvodima, kao i da imaju svoje probleme kao što ih imaju i sve ostale kompanije i osobe. Elon nije kriv za stanje financijskog sustava niti ima izbor da kompanije budu ili ne budu dio tog sustava. Cijeli svijet trguje u dolarima i na ovaj ili onaj način ovisi o istom sustavu u većoj ili manjoj mjeri. Sviđa li mi se to? Naravno da ne, ali to je problem država, a ne pojedinih kompanija ili pojedinaca.

Mucke
Gost
Mucke
1 godina prije
Reply to  Stanislav

Da li je vama uopce jasno da se Muskovi pogoni subvencioniraju drzavnim novcem svake godine po nekoliko milijardi USD?Pricati o financijama , trzistu i kapitalizmu nakon ove spoznaje znaci zapravo smatrati druge(one koji misle da je E.Musk prodavac magle i prizvodjac Hi-Tech budalastina) budalama.
Ono sto on a i neke druge tvrtke nazvane zombi proizvodi, nema ekonomsku ni drustvenu opravdanost(zarada i prinos drustvu kroz napredak i razvoj) nego samo muznju novca za sacicu odabranih koji ce kad vocka(zapadna ekonomija) usahne lako pronaci novo stablo u nekom drugom dijelu svijeta i nastaviti glodanje tamo.

Stanislav
Member
1 godina prije
Reply to  Mucke

Meni je jasno da Vi nemate pojma odakle se njegove kompanije financiraju, ali ste negdje pročitali nešto neistinito i toga se držite kao pijan plota. Budite iskreni pa recite koliko ste se potrudili proučiti materiju o kojoj pričate. Kako kažu iz Hladnog piva “imamo stav i kad nemamo pojma”.

Mucke
Gost
Mucke
1 godina prije
Reply to  Stanislav

Meni je jasno da vi nemate pojma odakle se njegove kompanije financiraju(From subsidies at the national and state level, to federal tax credits for consumers buying electric cars ) ali se kao pravi liberalni grebator niste niti potrudili nesto procitati.Na netu postoji gomila financijskih podataka na kojima lijepo pise kakvo je financijsko stanje tvrtke.Kad procitas te brojke mozda ces jednog dana shvatiti da te brojke govore da ta vrsta biznisa nema nikakve veze sa zdravim kapitalizmom.

Stanislav
Member
1 godina prije
Reply to  Mucke

Ja nisam liberalni grebator. Ja čitam financijska izvješća Tesle, Vi ste ti koji ih ne čitate. Vi čitate članke onih koji su uložili novce protiv Tesle.

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije
Reply to  Stanislav

Stanislav Je, ali ti ne shvaćaš ono najbitnije kako su Tesla i SpaceX bez subvencija američke vlade mrtvi za manje od 24 sata.
Sad ako tebi nije to problem korporacije koja nemože preživit bez državnih subvencija onda mi nemamo šta ni pričat.
Tu su Trump i Musk najmanje bitni. Musk je bija gurnut ka jedan od savjetnika Trumpa nakon šta je Trump preuzeja vlast i kad je Musk vidija kako neće moć uticat na Trumpa po pitanju Pariškoga sporazuma o klimi, Musk se povuka.
Ti uspjesi pojedinca o kojima pričaš su iluzija. To su samo klauni za zabavu dičice.
Musk ka i Zuck su samo frontmani, njima ne pogoduju nego sa njima upravljaju drugi dobro skriveni od očiju javnosti. Ti isti upravljaju i sa Trumpom koliko god mogu, Trum se opire, ali mora slušat jer u protivnom ode glava ka četvorici američkih predsjednika od njih četrdesetak koliko ih je bilo od nastanka USA.

CPGS
Gost
CPGS
1 godina prije
Reply to  Moreno

Za Teslu cemo vidjeti. Jedine subvencije koje dobivaju su subvencije njihovim kupcima putem poreznih olaksica, bez kojih ce ti auti biti jos skuplji za kupiti. A tome sad istice rok, a na trziste dolazi jos konkurencije koji dobivaju ISTE subvencije.

Dok SpaceX nema nikakvih subvencija: prodaju americkoj vladi uslugu lansiranja njihovih satelita, isto kao i svakom drugom klijentu, i da bi bili odabrani natjecu se protiv drugih konkurenata. Ako je TO subvencija, pa sto onda pobogu reci o Roskosmosu, NASA-i, ULA?

Stanislav
Member
1 godina prije
Reply to  CPGS

Tako je, svaki kupac električnog auta ima $7500 porezne olakšice sve dok broj električnih automobila koje je prodala ta kompanija ne dosegne 200 000 nakon toga se iznos prepolovljava, pa nakon nekoliko mjeseci opet. Teslini kupci trenutno imaju $1875 olakšice i mislim da početkom iduće godine potpuno ne staje. Ali bitno za napomenuti je da posve istu povlasticu imaju i njemačke, japanske, korejske i ostale kompanije.

CPGS
Gost
CPGS
1 godina prije
Reply to  Stanislav

“Ali bitno za napomenuti je da posve istu povlasticu imaju i njemačke, japanske, korejske i ostale kompanije.”

Pa i ruske! Cuo sam prije otprilike godinu dana da i Kalasnjikov radi svoj elektricni auto koji je, ako ne u svakom pogledu superioran, onda barem jednak Teslinom. Evo, svaki cas ce na trziste i, ako uzmemo u obzir da ce naravno biti puno jeftiniji od Tesle zbog gedepe pepepe epepea, foreksa i zlatnih rezervi, sigurno ce se prodavati k’o alva. Pa ljudi ce jos biti placeni od strane americke drzave da ga kupe jer ce sigurno kostati manje od $7500!

Posto se ovo, naravno, nece prodavati za dolare nego za rublje, povecat ce potraznju za rubljima i eto, petrodolar je na koljenima a kalasnjikorubalj je novi car!

Stanislav
Member
1 godina prije
Reply to  Moreno

Molim Vas nemojte iznositi laži. Dajte mi neki dokaz o tome da američka vlada daje Tesli milijarde dolara subvencija svake godine. Pričate gluposti o vladama u sjeni o koje čemu kao mala djeca. Ne postoji vlada u sjeni oni koji su na pozicijama upravljaju svime uglavnom na štetu naroda i to rade uglavnom bez puno skrivanja u tome i je problem svi mi sve vidimo i znamo, ali ne poduzimamo ništa!

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Stanislav

stančiću, ako itko vdje priča gluposti i iznosi laži i poluistine, to ste ti i tvoj kolega iz podruma cigs. Ako ti trebaju dokazi, pronađi ih, vidimo iz tvog pisanja da si široko informiran. O glupostima uglavnom, ali svejedno. Dakle na posao i dosta trolanja. Imate i vi pravo na marendu.

Stanislav
Member
1 godina prije
Reply to  Ivo

Možemo i Vi i ja napisati što god hoćemo, ali na kraju dana Vi znate koliko poznajete tematiku, a ja znam koliko ja poznajem tematiku. Vi ovdje niste došli formirati mišljenje nego već imate formirano i to je vaša mana. Pozdrav!

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije
Reply to  Stanislav

Stanislav Ti stvarno misliš kako će se subvencije tek tako samo isplatit iz proračuna i javnosti dostavit svi ”conditions & terms” . . . ne samo da se financira direktno iz proračuna nego i usmjeravanjem novaca iz banaka koje za uzvrat financira država . . . evo samo napiši ko upravlja FED-om i daj ”dokaze” ko je onaj koji postavlja upravni odbor FED-a i njihovoga šefa, kako ti pišeš one na ”pozicijama”, usput pogledaj šta govori jedan bivši šef FED-a o uticaju predsjednika, kongresa i senata na FED;
https://www.youtube.com/watch?v=K38khtCrN-4

Stanislav
Member
1 godina prije
Reply to  Moreno

Vratite se u realnost

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije
Reply to  Stanislav

Stanislav Nakon šta napišeš ”Što se tiče Tesle Vi ste ti koji ne razumijete tržište. Uspješnost i cijena svake kompanije je njena percepcija u javnosti.” i sad napišeš ”Vratite se u realnost” . . . očito nemaš pojma šta znači to ”percepcija u javnosti”, neznan zašto mi se čini kako nisi upoznat sa likom i djelom jednoga židova koji se zove Edward Bernays.
Time šta si napisa iz ”javnosti” diskvalificiraš sve one koji drugačije misle odnosno one kojima percepcija nije programirana. Sad nije ni vrime ni misto za pisat o društvenome inženjeringu i kako se postiže ta ”percepcija u javnosti” . . . zna bit ugodno živit u invertiranoj stvarnosti . . . a vrime će pokazat ko živi u realnosti, a za one koji će se u nju vratit povratak zna bit bolan do besvijesti.
Još mi zuji u glavi ovo ”cijena svake kompanije je njena percepcija u javnosti” . . . morat ću to zapisat, kako nebi zaboravija, da ne ispadne kako ovde nisan doša ”formirat mišljenje” 🙂

Stanislav
Member
1 godina prije
Reply to  Moreno

Percepcija javnosti je isto što i brend, a svi dobro znamo da brend ima vrijednost. Zašto bi ljudi radije vozili VW nego Škodu, a auti su napravljeni u doslovno istoj tvornici, motori su jednaki itd.? Zbog brenda.

Ono što ja pokušavam reći je da dokazi o nekim ljudima iz sjene koji guraju Muska ne postoje, i njegove kompanije su zapravo uglavnom pod udarom medija jer medije plaćaju naftni, automobilski i slični lobiji, a isti ti lobiji plaćaju i kampanje i lobiraju protiv Muska. Ono što je najbitnije je proizvod, a na ovom portalu nikada ništa niste mogli čuti o Teslinim autima osim da se navodno lako zapale. A Teslini auti su vrhunac tehnologije i kada biste imali priliku koristiti ga na barem jedan dan prmojenili bi ste mišljenje i o autu i o kompaniji i o Musku osobno.
BTW, guglajte tsla stock danas je još 4,33% porasla što je zajedno sa jučerašnjih 17,67 više od 22% kada se uzme u obzir da je današnja bazna vrijednost daleko veća.

CPGS
Gost
CPGS
1 godina prije
Reply to  Stanislav

Musk nije Tesla, niti je Tesla Musk, niti su Tesla proizvodi Tesla kompanija. Sasvim je moguce imati jedno misljenje o njemu osobno, drugo misljenje o kompaniji koju predvodi, a trece misljenje o proizvodima te kompanije.

A sasvim cetvrto misljenje o drzavi u kojoj ta firma posluje.

Hocu reci, normalnom, zrelom covjeku je to moguce. A ovdje imamo Ivu.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  CPGS

siroti CIGS…nađi si dečka više,hajde.

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
1 godina prije
Reply to  Ivo

Nije mu lako. Ružan gej teško nađe psa, a kamoli dečka.

marko
Gost
marko
1 godina prije

Propast zombi tvrtki nije propast kapitalizma. To je srž kapitalizma, selekcija na sposobne i nesposobne. U Tržišnom gospodarstvu sposobni napreduju, a nesposbni propadaju. Uvijek su oni koji ulože u krivu ideju propadali, a oni koji su ulagali u pravu ideju napredovali. Države, banke i naivni investitori mogu svojim donacijama neko vrijeme držati nesposobne na površini, ali nesposobni kad tad moraju propast. Mi smo 30 godina Uljanik držali iznad površine, ali ni to nije moglo trajat vječno.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  marko

Pogrešna usporedba a našim “gubitašima” Uljanik je do 90 bio profitabilan. Vječni gubitaši su bili Glinica Obrovac i možda još neke manje nevažne tvornice, njih jako malo. Onda su druge tvornice iz općine i zajednice općina pokrivale privremeni gubitak, ali je sve bio realni sektor i bili su uglavnom bili kratkoročni, kao npr. suša pa Nexe pokrije PIK Đakovo te godine i oni mu vrate nagodinu., ovdje govorimo o prodaji magle. Ako govoriš sad, toje druga priča. Mi nemamo magla kompanije, ali zombiji su sada i Ford, Gen. motors, Boeing i drugi.

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije
Reply to  marko

marko Ukjanik nema veze sa današnjim obrascem funkcioniranje ekonomije i to je jedna skroz druga tema.
Bucaš ka mahnit sa tržišnim gospodarstvom, kapitalizmom, sposobnima i nesposobnima.

O svemu o čemu pišeš se vidilo posli krize 2008 kad su privatne banke u Americi bile spašavane sa 700 miljardi dolari novca američkih poreznih obveznika. Uz sve to uprave tih privatnih banaka su od novca poreznih obveznika nakon svega dilile miljunske bonuse isto ka da su za poludit dobro poslovale, a ne sa svojim lošim poslovanjem krizu i izazvale.

Uopće od toga svoga zamantanja nemoš pripoznat princip dobit privatna, a svi gubici društveni.

Ti nisi u stanju ni vidit razliku između principa funkcioniranja npr jednoga JP Morgan Chase i Uljanika pa trabunjaš bez veze.

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

Točnije je reć kako se radi o monetarno financijskome sistemu nego ekonomskome jer monetarna i financijska politika determiniraju ekonomsku.

Novi sistem nemože zaživit dok se postojeći skroz ne sruši jer postojećemu sistemu popravka nema . . . vjerojatno zadnje šanse za popravak su nestale još prij 2008.

mladen3x
Gost
mladen3x
1 godina prije
Reply to  Moreno

Svaki sustav je dobar za političke elite ako se 10% i više vrati u “centralu”.Svi zadovoljni a narod plaća “pokuse” jer bez “pokusa” nema razvoja,pa i onih nuspješnih jer ništa nije idealno,mora biti grešaka da bi se naučili,zar ne!?Dobra ideja i pogled u budućnost u sadašnjisti je nekad puno isplativiji od sadašnjosti koja uči na greškama iz povijesti,samo treba pogurati plan i profit je zajamčen.Jedina mana je što je projekt privatan pa javnost sazna kad tad,da je projekt državni nikad se nebi znalo.Uglavnom,realnost,ništa drugo…..

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

I nebi tribalo petljat sa kapitalizmima i socijalizmima jer je to izmišljotina globalne bande kriminalaca, iste one bande koja je financirala Oktobarsku revoluciju i otela opljačkano zlato od ruske aristokracije.
Ništa Lenjin, Marx, Engels i sve šta se u povijesti učilo. Triba samo upratit lik, djelo i životni put agenta globalne bande Alexandera Parvusa kad je Oktobarska revolucija u pitanju.

Kuga
Gost
Kuga
1 godina prije
Reply to  Moreno

Moreno TUPOSAVE daj se opasulji, sto rece gedza. Vidis li da je HDZ kartel kriminalaca nanio Hrvatskoj vise stete u 30 godina do Budimpestanski, Becki i Beogradski rezimi skupa u 1000 godina.

šijgvweoirfiewfwefwdceidicidw
Gost
šijgvweoirfiewfwefwdceidicidw
1 godina prije
Reply to  Moreno

Nikola drugi je najveći dionićar FED-a, preko 30.000 tona zlata je Rusija dala za njegovo osnivanje. Papiri koji to potvrđuju misteriozno nestaju u požarima prije 3 godine u Moskvi i đu jorku.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Moreno

Fraud: “fraud is intentional deception to secure unfair or unlawful gain…” wiki
Problem je što se danas gube jasne granice poštenja i morala, pa se izmišljaju novi nazivi poput ‘zombi’.
Koliko je ovo točno za Teslu, neznam.
Ali znam da nije tipično ponašanje za kapitalizam toliko nekoga pomagati. Propast slabih je bit. Može li se ovaj sustav još nazivati kapitalizmom?
+ ne smije se brkati mikro i makroekonomija…
A o efikasnosti socijalizma ne treba raspravljati. Od poljoprivrednih zemalja napraviti industrijske za nekoliko desetljeća, za što je Zapadu trebalo 200 godina…

Boris
Gost
Boris
1 godina prije

amerika i engleska bit će zemlja proleterska

Kuga
Gost
Kuga
1 godina prije

Kako je nastala USA sila, tako sto je sva crna mraka kriminalaca iz Evrope pa i iz ostatka svijeta dosla pobila i porobila domorodacko stanovnistvo i razvila kriminal do neslucenih razmijera. Amerikenjatorima je prevara pljacka i kriminal osbova i bit zivljenja. Eto na njih su se i ugledali HDZ gangsteri.

CPGS
Gost
CPGS
1 godina prije

Opet po Musku! Pa dobro, stavio je Rogozina (kao i svu ostalu konkurenciju) preko koljena, ali ipak – dajte malo raznolikosti u propagandi. Zasto nemate pik na, recimo, Bransona?

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije

Kapitalizam ne umire, kao što ni ekonomija temeljena na kreditiranju nikad neće umrijeti ili barem neće prije nego umru svi ljudi.
Ekonomija je od postanka uvijek ista i neće se promijeniti. Ono što se mora i hoće promijeniti jest narav novca. Danas je on kreditni i posljedično je sve dug/kredit. Prije ili poslije će novac morati postati nekreditni. I on će iz temelja promijeniti stvari. Ali neće ekonomiju samu, niti kapitalizam.

Oleg
Gost
Oleg
1 godina prije

Kineski sustav najbolji ,kineska tehnologija najbolja . Rusija je zakon,Putin novi car ,dolje dolar živjela rublja. Tako treba komunicirati na ovom portalu

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije

Dobro napisano, bolje od proslog clanka “FED je upalio štampariju – Bit će novca za sve, samo treba vjerovati”.
Zapad vec decenijama zivi na veresiju. Glavna privredna aktivnost je proizvodnja dugova i zaduzivanje. BDP raste zahvaljujuci dugu.
Dionice rastu tako sto firma digne kredit da podigne vrijednost svojih dionica. Sve im je na veresiju.
A koliko primjecujem usli su u novu fazu: sad stampaju pare da otkupe stare dugove jer su dosli u fazu da ne mogu placati kamate.

Mene zapadna ekonomija podsjeca na piramidalnu semu. Bio-dizel je bio piramidalna sema. Skriljac je nova verzija te pramide. Ove zombi kompanije takodje. I tako redom do velikih banaka i samog dolara (koji na sebi slucajno ima nacrtanu piramidu). Bilo bi dobro kada bi ovde neko napisao clanak o piramidalnim semama i koliko je njihovo ucesce u svjetskoj ekonomiji.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Evo još jedan: iz ‘jutarnjeg’
” Još nedavno njujorški gigant WeWork bio je najpopularniji i nominalno najpotentniji tehnološki startup u SAD-u, čija se vrijednost procjenjivala na gotovo 50 milijardi dolara. Nakon što je kontroverzni osnivač tvrtke Adam Neumann prijavio početnu javnu ponudu dionica i izlazak na burzu, na površinu su, međutim, isplivali brojni njegovi marifetluci i loši poslovni potezi.”
Tvrtka iskazala gubitak od 1, 9 milijardi, on ukupno ima preko 2. milijarde.
Isplati se pročitati. Može mi to svatko od nas? Mislim da – ne.

Ive
Gost
Ive
11 mjeseci prije

Nažalost i Hrvatska i EU i svijet u cijelini, svi mi služimo samo interesima onih 2% superbogatih na svijetu. I ako svijet želi krenuti da služi sebi i svim ljudima mora elimminirati tih 2% a njihova bogatstva nacionalizrati. Dakle pogrešna je borba na ovim relacijama na kojim se pokušava nešto napraviti, borbu treba usmijeriti u drugom smijeru, a za to se moramo udružiti na humanitarnim i jednako pravnim osnovama. Kako kada su nam domicilne političke elite u stvari QUISLINZI i rade u interesu tih 2%.
Cijeli neoliberalizam je nakaradno postavljen jer stvara superbogate pojedince, a ne bogate nacije i države. Tih 2% superbogatih posjeduje 52% svih svjetskih dobara a to nisu stekli ni čašću ni radom ni poštenjem, kao što ni hrvatski tajkuni bogatuni nisu svoj imetak stekli ni svojim radom, ni svojim znanjem, več nečasnim radnjama a na štetu cijeloga društva.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik