Kina bi uskoro mogla postati glavno njemačko izvozno odredište

cargo brod
10 komentara

Novo proučavanje njemačkog ekonomskog instituta (IW) pokazalo je da se njemačko izvozno tržište i dalje pogoršava jer kriza Covid-19 ozbiljno utječe na globalnu trgovinu.

U isto vrijeme, „kineska ekonomija već gleda prema naprijed, ali s opreznim optimizmom“, rekla je Galina Kolev, viša ekonomistica i voditeljica istraživačke skupine Makroekonomske analize i poslovnih ciklusa na IW-u.

Prema Saveznom zavodu za statistiku, njemački izvoz u Kinu u svibnju se samo “prilično umjereno” smanjio za 12,3 posto, na 7,2 milijarde eura (8,2 milijarde dolara). Istovremeno, izvoz u Sjedinjene Države smanjio se za 36,5 posto, na 6,5 milijardi eura.

IW različiti utjecaji koronavirusne krize u svijetu promijenit će “relativni značaj” njemačkog gospodarstva 2020. godine. “Uspon Kine za izvoznu zemlju odredišta broj jedan ima poseban simbolički značaj”, rekao je Kolev.

Statistički podaci pokazali su da je Kina u 2019. bila treći najvažniji kupac njemačkih sirovina (nakon Sjedinjenih Država i Francuske), s izvozom robe u vrijednosti od 96 milijardi eura (109 milijardi USD).

Izvozni jaz između Kine i najvećih njemačkih izvoznih zemalja „znatno se smanjio“ u prvih pet mjeseci godine. Kako se službeni podaci za lipanj tek trebaju objaviti, IW očekuje da je Kina već preskočila Francusku na drugom mjestu liste najvećih njemačkih izvoznih tržišta.

Trenutna koronavirusna kriza “ubrzala je proces koji traje već nekoliko desetljeća”, rekla je Kolev. Rast kineske ekonomije, koji se već usporavao, ali i dalje je relativno visok prema međunarodnim standardima, učinio je Kinu “privlačnim tržištem za izvoz”.

Kineski carinski podaci pokazali su da su izvoz i uvoz u lipnju znatno porasli. Uvoz je porastao za 2,7 posto u odnosu na godinu ranije, a prema očekivanjima stručnjaka i dalje će rasti.

ekonomska krizaKoronavirus
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
mislim
3 godine prije

koje karte imaju kinezi u rukama!
samo ti komunisti neznam, jesu li svijesni toga, možda ipak ko i komunistički sssr padnu na emeričko blefiranje.

politicki nekorektan
3 godine prije

izgleda da je dolfi pogresno protumacio, promasio , smisao drang nach osten ??

Lucija
3 godine prije

“Chinese exports and imports grew in June more than projected. According to the data published by the National Bureau of Statistics of China, exports grew by 0.5% compared to the same period last year, while imports increased by 2.7%. These positive dynamics reflect that China is recovering from the crisis faster than expected.”, sputniknews.com

Dakle, izvoz porastao za 0.5%, a uvoz za 2.7%, u odnosu na isto razdoblje prošle godine, iz čega vidimo…nema krize zbog Covida za Kinu.
A nemože je ni biti. Tko proizvodi (O.K., malo te opreme proizvodi Turska) maske za cijeli svijet?

ffjord
3 godine prije

Jos cekam od onog WASP-ovca Steve Bannon dokaze o kineskom navodnom prebjegu iz Wuhan laboratorija.
Ovakvim ljudima kao sto je on je permanentno mjesto u White House, pored ljudi kao sto je Pompeo i Bolton.

BanOvan
3 godine prije

Ovaj članak me podsjeti na moj uspješan bizMis sa kinezovcima. Poručim nekakav instrument i umjesto u BiH otišao instrument u Frankfurt.
Krajnji ishod nit’ para nit’ instrumenta. De objasni kinezovcu da od Frankfurta do moje vuko’ebine ima 1100km…

alex
3 godine prije

Ako se uspostavi osovina Kina-Njemačka u ekonomskoj sferi, neće proći puno vremena do nastanka neke druge osovine. Ne treba smetnuti s uma da Kina kroči gigantskim koracima i u svemirskoj tehnologiji.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI