Poraz Saudijaca

Saudijska Arabija
4 komentara

S kolapsom cijena nafte se situacija u Saudijskoj Arabiji drastično pogoršala, a najnovija kriza u građevinskom sektoru ne pogađa samo strance, nego i saudijske šeike.

Sustav Zaljeva“, koji je 1973. godine kao ekonomski motor postao ključni instrument Rijada u sunitskom svijetu, sada ima problema s raspodjelom dobiti, što se vidi i iz udaljavanja Kaira od saudijskog režima.

“Vjerujem da se nafta nikada neće vratiti na cijenu od 100 dolara po barelu, što je cijena kojom su Saudijci cijeli mehanizam održavali u životu. Danas vidimo kako Rijad s jedne strane napušta Sjeverna Afrika,a s druge Muslimansko bratstvo sa središtem u Ankari i Dohi. Međutim, ikona gubitka sunitske moći je gubitak Aleppa, a zauzimanje tog grada od strane sirijske vojske će ujedno biti posveta saudijskom porazu”, za talijanski list La Stampa danas piše poznati orijentalist Gilles Kepel.

Zanimljiva je ova posveta Aleppu, koja na uzoran način objašnjava da je bitka koja je u Siriji opisana kao građanski rat između suprotstavljenih sirijskih frakcija, zapravo bio rat kojeg su protiv vlade u Damasku vodile strane zemlje, uključujući Saudijsku Arabiju, koja je pružala logističke mreže za regrutaciju i obuku plaćenika, ali i financijska sredstva za njihove plaće, logistiku i naoružanje koje je kupovala od Zapada.

Oslobođenje Aleppa od strane snaga odanih Assadu će označiti poraz Rijada. Poraz koji dolazi nakon onoga Hillary Clinton, koja je kao predsjednička kandidatkinja obećavala preokrenuti tijek sirijskog sukoba.

Rijad je uzalud potrošio milijarde i milijarde dolara u svom nastojanju da pomoću islamskog fundamentalizma proširi područje utjecaja. Ne samo da je poražen u Siriji i Iraku, nego je izgubio i kontakte s Turskom i Egiptom, koji sve više gledaju prema Moskvi.

Isto tako ne uspijeva završiti rat u Jemenu, koji je pokrenut kako bi se pokazala snaga i sjaj monarhije. Neostvarenom pobjedom u Jemenu se saudijski režim htio nametnuti kao zaštitnik više ili manje legitimnih dinastija Arapskog poluotoka. To se nije dogodilo, a ovaj rat se toliko zakomplicirao, da Houti borci, koji kontroliraju dio Jemena, vojno djeluju i na saudijskom teritoriju.

Čak je i ugovor o stabilizaciji proizvodnje nafte, postignut nedavno u sjedištu skupine OPEC, dugo željen od strane Saudijaca, zapravo bio još jedan poraz Rijada. Nevjerojatno, ali je, kako bi se postigao dogovor kojim bi se izbjegao kolaps cijena nafte, što doslovno razara Rijad, saudijski režim više ili manje morao prihvatiti sve uvjete suparničkog Irana.

Rijadu, ako se hitno ne vrati na pravi put, prijeti implozija, jer ga je dosadašnja politika dovela do otvorenog sukoba s Teheranom i cijelim šiitskim svijetom. Saudijski režim je bio siguran u pobjedu, jednim dijelom i zbog podrške Zapada, toliko siguran da uopće nije razmišljao u “Planu B” u slučaju poraza. Stoga se još teže nosi s trenutnom krizom.

gilles kepelhoutiOPECRat
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Nezir Muhić
7 godine prije

Nazalost pomocu svoga novca i pomocu naivnog libelarizma Saudijci jos uvjek otvaraju metastaze svoje sotonske sekte Vehabizma po svijetu. To mi Bosanci najbolje znamo.

jale
7 godine prije

Još jedno čudovište je ukroćeno!

Georgij Žukov
7 godine prije

Devojebi nazalost jos nisu ukroceni ali biti ce u skoroj buducnosti , druze Nezire njihov novac vise ne igra ulogu , u tome i jest glavni porblem devojeba i njihovih saveznika, izraela , amerike i eu , Ulazak Rusije u Siriju je momenat kada novac vise nista ne vrijedi , jedina moneta za potkosurivanje su muda , tko ce imati veca muda taj ce dobiti rat .

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI