Posebno vozilo Ingenuity, koje je poslano na Mars, snimilo prve fotografije iz zraka

Mars - Ingenuity
53 komentara

Ingenuity, NASA-ina letjelica koja je poslana na Mars, nedavno je obavila treći po redu zračni ispit na Crvenom planetu. Letjelica je uspjela prevaliti ukupno 100 metara nakon što je ostala u zraku otprilike 80 sekundi.

Ispruživši krila i pokušavajući pokriti što veću površinu Marsa, Ingenuity je nedavno uspjela fotografirati fotografije vozila Perseverance, koje je istraživalo površinu planeta.

Fotografija je snimljena u nedjelju tijekom trećeg probnog leta Ingenuityja, dok je letjelica letjela na visini od 4 metra i smjestila se otprilike 85 metara od ”znatiželjnog” vozila, navodi se u priopćenju američke svemirske agencije.

Iako je isprva teško uočljiva, fotografija koju je objavila NASA prikazuje Perseverance u gornjem lijevom kutu kadra. U to je vrijeme Perseverance također usmjeravao vlastite kamere izravno natrag u Ingenuity u pokušaju dokumentiranja svoje misije.

NASA je 1997. objavila sličnu fotografiju na kojoj se vidjelo kako vozilo Pathfinder snima fotografiju rovera Sojourner, dok je prelazio stjenovitim marsovskim krajolikom. Međutim, za razliku od najnovijih fotografija, ona poslana 1997. godine prikazala je oba vozila na tlu planeta.

Ingenuity i Perseverance sletjeli su na Mars sredinom veljače unutar kratera Jezero, područja širokog 45 kilometara, koji se nalazi u blizini od tada osušenog korita jezera zasutog oštrim kamenjem, opasnim liticama i gromadama.

NASA-ini najnoviji napori s programom Perseverance usmjereni su prema potrazi postojanja mikroorganizama na Marsu. Drugi cilj je pokušati odrediti bi li Mars jednoga dana mogao biti planet na kojem bi mogli živjeti ljudi. Perseverance će provesti najmanje dvije godine u istraživanju kratera.

marsNASA
Pretplatiti se
Obavijesti o
53 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ime
2 godine prije

A gdje je slika?

Starina
2 godine prije

Jel režiser možda Stanley Kubrick?!
😜

Legendarni Grk
2 godine prije

Glavni problem cijele ove “Mars” priče je što je letjelica CGI – grafička animacija, a snimanja “uzlijetanja i slijetanja” se vrše na otoku Devon na Arktiku, isto grafičkim putem.
Zato im je na nekoj ranijoj slici pobjegla nekakva “patika s Marsa” u kadar.

Fulford isto kaže:

Pucali su na sve više i više Marsovih stvari, očito na otoku Devon na Arktiku, pa čak i ubacivali „Marsove helikoptere“.

2 godine prije zadnji put uredio Legendarni Grk
Aspano
2 godine prije

E šta rade sa Marsom,zamajavaju narod.

nemok
2 godine prije

Mars ne postoji.

2 godine prije

nema foruma pa mozda ovdje … . nece biti bas previse komentara ovdje.

dragoljub penkala izumio prvu penkalu?
evo porijekla rijeci pen i ink:
Middle English (originally denoting a feather with a sharpened quill): from Old French penne, from Latin penna ‘feather’ (in late Latin ‘pen’).
Middle English enkeinke, from Old French enque, via late Latin from Greek enkauston, denoting the purple ink used by Roman emperors for signatures, from enkaiein ‘burn in’.
neka je dragoljub izumio jedan od modela ali tesko da je zasluzan toliko da penkala dobije ime po njegovom prezimenu.

Drima
2 godine prije

Ivana Brlić Mažuranić!

Pero
2 godine prije

Kako nešto može letjeti na Marsu ako je atmosfera 150 puta rijeđa nego na zemlji a tlak je na površini samo 7 mbara.Gravitacija je samo 3 puta manja nego na zemlji.

Emiliano Zapata
2 godine prije

Laz

Lucija, prva
2 godine prije

“Relative to Earth, the air on Mars is extremely thin. Standard sea-level air pressure on Earth is 1,013 millibars. On Mars the surface pressure varies through the year, but it averages 6 to 7 millibars. That’s less than one percent of sea level pressure here.” At ground level the Martian atmosphere has a pressure of 6.518 millibars or 0.095 psi as compared to the Earth’s sea level atmospheric pressure of 14.7 psi. Temp -80 F (-62 C) “The blades, or “rotors” of a helicopter must SPIN FAST ENOUGH TO GENERATE A FORCE CALLED “LIFT”. But lift can only be generated in the presence of some kind of atmosphere. While Mars does have an atmosphere, it’s much, much thinner than Earth’s — about 100 TIMES THINNER, in fact.” Flying Ingenuity in Mars’s atmosphere is therefore the equivalent of flying a helicopter on Earth at a height of 100,000 feet. For reference, commercial aircraft fly between 30,000-40,000 feet above the Earth’s surface and the… Čitaj više »

tedi
2 godine prije

Amerikanci su propalice,kriminalci,ubice i lazovi po genima.Englezi su sve kriminalce i nabrojane, brodovima odvozili na puste otoke i nove svijetove,jer ih nisu mogli toliko hraniti,pa su iskoristili ljudske resurse, tko se bude vracao mora doneti zlato.
I sta da im itko vjeruje? GENI SU CUDO.

VasilisaPremudra
2 godine prije

#”Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?…”

Mda…
Paaa…Mogla bih postaviti istovjetnu(!) a osobno snimljenu fotografiju?
Premda, dvojim…između pustinje Maranjab i Dasht-e Lut…koju izabrati???

Boba Lazarević
2 godine prije

Nema depresivnijeg štiva nego kad se kavanski filozofi, koji ne znaju ni razliku između gemišta i pišaline, prave da znaju raspoznati pravu fotku od fejkane i na tome razvijati cijele teorije.

Malomorgen
2 godine prije

velik uspijeh… brawo😃
me zanima, kad nekaj slično naprave rusi i kinezi… kakvi če biti vaši komentari?
brawo za znanost…

mosha
2 godine prije

e to je več teorija zavjere…kako helihopter leti kad nema zraka ? misle nam prodat priču ko i kad su snimili navodnu invaziju na mjesec …..koliko su bili gore pokazuje dai ga obama nakon pola stolječa raketirao da vidi jel ima života tako ako ga je i bilo sad ga nema …obamu u haag zbog genocida nad mjesečarima

Kalle balle
2 godine prije

SLETJELI SU NA MOJ MILOKLIZ. KAD SE AKTIVIRA NANO HELIKOPTER NA GLAVICU SPOLNOG ORGANA. ONDA DOBIJETE UTISAK VELIKOG POLJA KRATERA JEZERA NA MARSU..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI