fbpx

Povijest američke izdaje – Kurdima je davno određena uloga pijuna SAD-a

Vojnik bliski istok sad specijalac

Jedina stvar koja je nikad nije bila vjerna Kurdima je povijest, koja ih je uvijek izdala. Međutim, ni Kurdi se ne mogu pohvaliti čestitim odlukama, na temelju kojih bi ostvarili svoja prava. Jedan od najgorih primjera je sudjelovanje u genocidu nad Armencima na strani Osmanskog Carstva, nakon čega su izigrani od strane Turske.

Novija povijest sirijskog sukoba je također znakovita. Na početku sirijskog sukoba je Damask Kurdima ostavio oružje kako bi se mogli braniti od napada islamističkih skupina, koje su se tada borile pod zastavom “Slobodne sirijske vojske”. Sirijska vojska je zadržala područja koja je kontrolirala u gradu Hasaki i Qamishliju, kao i obližnje vojne baze. Situacija je bila status quo i kurdsko pitanje je uglavnom bila tema političkih pregovora, iako neizravnih.

Onda 2014. dolazi ISIL i počinje napadati i kurdska područja. SAD u listopadu 2014. pokreće navodnu kampanju borbe protiv Islamske države i počinje pomagati Kurde u Iraku i Siriji. Međutim, najvažnija epizoda se odigrala u ljeto 2015. godine, kada je ISIL pokrenuo veliku ofenzivu na grad Hasaku.

Kada su u Glavnom stožeru sirijske vojske vidjeli da je ISIL od 23. lipnja 2015., kada je počeo napad, zauzeo nekoliko jugoistočnih predgrađa i da će zauzeti grad, daje zadaću pokojnom generalu Issamu Zahreddineu, koji je pod opsadom terorista branio Deir Ez-Zor, da “riješi problem”. Iako se sa svojim vojnicima nalazio u gotovo u bezizlaznoj situaciji, general Zahreddine uzima 400 elitnih boraca Republikanske garde i šalje ih helikopterima u Qamishli, odakle ih sirijska vojska i YPG snage žurno prebacuju u Hasaku. Tamo su ove snage organizirale protunapad i zajedno s kurdskim borcima, kršćanskim milicijama, lokalnim NDF snagama i sirijskim vojnicima iz gradskog garnizona zaustavljaju napredovanje “Islamske države” i na kraju ih protjeruju izvan grada, u pustinju.

Akcija odbijanja terorističke ofenzive je službeno završena 1. kolovoza 2015. i Republikanska garda se vraća u Deir Ez-Zor. U Hasaki i Qamishliju ostaju prisutni sirijska vojska i vladine NDF snage, koje Kurdi iznenada, pod besmislenim izgovorom zbog sukoba nekoliko provladinih vojnika s kurdskim borcima na jednom kontrolnom punktu, napadaju godinu dana poslije. Trenutno u tom području vladine snage drže jednu manju četvrt u Hasaki i veliki vojni kompleks sjeveroistočno od grada, dok u Qamishliju drže zračnu bazu i središnje gradske četvrti koje vode do graničnog prijelaza s Turskom. Ako je povijest izdala Kurde, onda su Kurdi izdali Siriju. Zaboraviti obranu Hasake, odluku generala Issama Zahreddinea i požrtvovnost Republikanske garde je nešto što im povijest neće oprostiti. Trenutno kurdsko vodstvo na sjeveru Sirije vjeruje kako će teritorij kojeg su i oslobodili od ISIL-a biti dio “Sirijske Federacije”, koji već zovu Rojavom, ili “Sjevernim Kurdistanom”, te kako će u budućnosti na tom području proglasiti neovisnost.

Issam Zahreddine
FOTO: General Issam Zahreddine

Neobjašnjivo je kako Kurdi ne vide da im je u ovoj šahovskoj igri dodijeljena uloga pijuna. Oni se svim silama trude da opravdaju i ostvare svoje ciljeve, a sve govori da će na kraju biti žrtvovani.

Sjedinjene Države su ranije otkrile da su im Kurdi vrlo korisni kao topovsko meso u ratu protiv terorista “Islamske države”. No, unatoč činjenici da jesu bili jedna od najučinkovitijih snaga u borbi protiv ISIL-a, barem sjeverno od Eufrata,  sada, kada se kraj sukoba nazire na horizontu, Kurdi još jednom riskiraju da budu napušteni.

Sjedinjene Države, za razliku od Rusije i Irana, nikada ni od koga nisu bile pozvane u Siriju. Washington inzistiraju na tome da još uvijek treba očistiti Siriju od “Islamske države”, iako terorističke enklave učinkovito čiste posebne snage sirijske vojske, kojima pomažu jedinice sastavljene od bivših profesionalnih iz više bivših republika Sovjetskog Saveza.

Međutim, nedavno je američki državni tajnik Rex Tillerson ponovo promijenio retoriku i rekao kako američke trupe ostaju u Siriji i kada ISIL prestane postojati, jer se mora suzdržati iranska prijetnja.

U skladu s trenutnom strateškom situacijom i okretanjem Sirije prema Iranu i jačanju savezništva s Hezbollahom,  američke snage će ostati u Siriji zbog Irana i Bashara Al-Assada, a ne kako bi Siriju potpuno očistili od ISIL-a. Ali da to učine, trebaju im pijuni na terenu, koje su pronašli među Kurdima i najavljeno je stvaranje sile od 30 000 boraca.

Sjedinjene Države bi Kurde iskoristili da blokiraju Iran, ali je kurdska oružana sila na granici s Turskom crvena linija na koju je Ankara odavno upozorila da neće dopustiti njen prelazak.

Logično, američka odluka je izazvala je gnjev Turske, koja je pokrenula napad protiv Kurda. I dok Turska napada i bombardira Afrin i okolna sela, stručnjaci poput Patricka Cockburna upozoravaju da će kurdska sela biti “svedena na gomile ruševina”. Broj mrtvih i ranjenih raste, a liječnici u regiji upozoravaju na ubrzano pogoršanje humanitarne situacije.

Kurdski lider Aldar Khalil je zahtijevao da SAD “ispune svoje obveze prema sili koja im je pomogla”.

“Kako mogu stajati i gledati?”, pitao se Aldar Khalil.

Kurdi prije rata
FOTO: Kurdi prije rata

Ali ovo nije prvi put da si Kurdi postavljaju ovo pitanje. U ožujku 1975. su se očajni Kurdi obratili američkoj CIA-i.

“Sudbina našeg naroda je u opasnosti bez presedana. Kompletnu uništenje se nadvilo iznad naših glava. Za to nema objašnjenja. Molimo vladu Sjedinjenih Država da intervenira kako je obećala”, stoji u apelu kojeg je tada dobila CIA, a obećanje koje su spomenuli bila je podrška Kurdima ako pristani osnovati postrojbe za tajne operacije protiv Sadama Husseina, djelujući kao pijuni u igri velikih sila.

Tijekom ’70-ih su se Iran i Irak svađali oko raznih graničnih sporova. U nadi da će oslabiti Iračane, iranski šah je Kurdima ponudio novac i oružje za borbu protiv Sadama Husseina.

Međutim, Kurdi nisu vjerovali tadašnjem vodstvu u Teheranu i prihvatili su američka jamstva da Iran neće smanjiti izdavanja za kurdski ustanak. Iranski stručnjak Trita Parsi kaže da su CIA i State Department savjetovali Kurde da se suzdrže od nezakonitih akcija, zbog neizbježne izdaje od strane iranskog šaha.

Ali Henry Kissinger se tome suprotstavio i nakon posjete Teheranu 1972. Godine, gdje je bio zajedno s predsjednikom Richardom Nixonom, Sjedinjene Države su obećale da će šah podržati Kurde. I sami Amerikanci su im obećali pomoć.

Nixon je odobrio tajnu operaciju 1. kolovoza 1972. godine. Kissinger je napravio tajne ratne ugovore i CIA je preuzela kontrolu nad situacijom. Podrška se sastojala od pet milijuna dolara i oružju, a sljedeće godine su Kissinger i Nixon odobrili još više pomoći. Tako su Kurdi dobili 20 milijuna dolara i 1250 tona oružja i streljiva.

Međutim, 1975. godine revolucija Kurda, koje su potaknule i podržavale Sjedinjene Države, zapada u probleme i Washington je zaključio su da Kurde može spasiti samo iranska vojne intervencija. Šah je dao mnogo više novca od Amerikanaca, ali nije bio spreman poslati svoje oružane snage u Irak. Umjesto toga je počeo pregovarati sa Sadamom Husseinom. Šah je na kraju dobio teritorij u zamjenu za kraj potpore Kurdima.

irak vs iran
FOTO: Posljedice Iračko-Iranskog rata

Poznati novinar Robert Fisk kaže da je Kissinger, koji  je bio jedan od jamaca podrške Kurdima, bio taj koji je odlučio da dođe do sporazumu između šaha i Sadama, što je značilo odustati od podrške Kurdima. Financijska pomoć i oružje više nisu stizali, Sadam je ubio oko 182 000 Kurda. Mnogi drugi su pobjegli u Iran.

Kurdi su se 1975. prvi put požalili Washingtonu. Kurdski vođa, Mullah Mustafa Barzani, obratio se osobno Kissingeru, jednom od autora američkog jamstva, koji je samo nekoliko godina prije rekao: “Osjećamo da Sjedinjene Države imaju moralnu i političku odgovornost prema našem narodu da se uključe u politiku vaše zemlje”. Međutim, Kissinger je kasnije napustio Kurde porukom “kako se tajne akcije ne smiju miješati s misionarskim radom”.

Nekoliko godina kasnije, tijekom Prvog zaljevskog rata, Sjedinjene Države zatražile su od Kurda da po drugi put ustanu protiv Sadama Husseina. Ovaj put je zahtjev poslala CIA, a Kurdi su opet napušteni. Tisuće ih je ubijeno u Sadamovim odmazdama, a deseci tisuća su bili prisiljeni pobjeći.

Ova izdaja Kurda ima dugu povijest. Kurdima je u početku bio dodijeljen njihov dio teritorija, kada im je 1920. godine u Turskoj ponuđen mali komad. Brzo su ga izgubili od Turske Atatürka, a međunarodna zajednica ih je napustila. Kurdi su se osjećali prevarenima, baš kao danas, raspršeni između Turske, Sirije, Irana i Iraka.

Čak i nedavna situacija u iračkoj regiji Kurdistan se uklapa u ovu priču. Sjetimo se samo svih obećanja koje je Joe Biden davao u Erbilu i da će se Irak morati podijeliti na tri konfederalne države, što bi otvorilo put kurdskoj neovisnosti. Nakon referenduma u rujnu i intervencije iračkih saveznih snaga, iračke šiitske armije, prijetnji Turske i Irana, sve što je govorio Biden se pokazalo čvrstim i ostvarivim baš kao i jamstva koja su Kurdi dobili od Kissingera i Nixona.

Od tih događaja do trenutne situacije u Siriji postoji kontinuitet u kojem SAD upotrebljavaju i napuštaju kurdske pijune.

Dokumenti otkrivaju spremnost Sjedinjenih Država da surađuju s Turskom na štetu interesa i života Kurda. Dokumenti iz veleposlanstva iz 2006. godine otkrivaju kako je tadašnja državna tajnica Condoleezza Rice obećala vladi Recepa Tayyipa Erdogana “da će Sjedinjene Države potaknuti trilateralnu raspravu SAD-Turska-Irak o kurdskom pitanju”. Dokument

Spominje nekoliko “značajnih napora američke vlade za rješavanje prijetnje Kurdistanske radničke stranke”.

Joe Biden
FOTO: Joe Biden

U dokumentima koje je objavio WikiLeaks se navodi “kako je dijeljenje osjetljivih informacija o aktivnostima PKK u Turskoj dovelo do operacije COIN protiv kurdske pobune, a značajni napori su uloženi u letovima za nadzor kampovima PKK u sjevernom Iraku”.

Osnovan je i zajednički obavještajni tim koji se tjedno sastajao u Ankari i prenosio informacija turskoj vojsci o aktivnostima PKK. Drugim riječima, Sjedinjene Države su pružale obavještajnu podršku Turskoj koja im je bila korisna u borbi protiv Kurda.

Predsjednik Bush je 2007. godine  obećao da će pružiti Turskoj obavještajne podatke koji će se koristiti protiv PKK, što je objavio WikiLeaks u izvješću pod brojem CRS-RL34642.

U dokumentu stoji kako su Turcima ovi podaci bili izuzetno vrijedni i od tog trenutka su turske snage izvele brojne zračne i kopnene napade na PKK i njihove objekte u planinama sjevernog Iraka. Turska je “izrazila zadovoljstvo rezultatima suradnje”.

John Prados piše kako je CIA 1948. navela da su “planinska plemena poznata kao Kurdi i dalje će biti faktor od neke važnosti u svakoj strateškoj procjeni bliskoistočnih poslova”.

” Sedamdeset godina kasnije, Kurdi su još uvijek razočarani američkim jamstvima u akcijama poduzetim prema tim procjenama. Nije poznato kako će SAD istovremeno pregovarati s kurdskim saveznicima u ratu u Siriji i Turskom kao NATO saveznikom, ali povijest govori da će Kurdi vrlo loše proći i u ovoj epizodi “, piše Consortium News.

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
34 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Ivo Lola
Gost
Ivo Lola
3 godine prije

Dobro jutro! I mi Hrvati odigrali smo ulogu pijuna u agresivnom širenju američkih geostrateških i političkih interesa. Bravo za nas ???

mars
Gost
mars
3 godine prije
Reply to  Ivo Lola

@ Ivo Lola – u pravom šahu postoji teoretska mogućnost da pijun postane kraljica, što je, kad velemajstori međusobno igraju, praktično nemoguće, jer će prije nego što do toga dođe, jedan od njih predati partiju. I oni pijuni što do tada “izginuše” mogu dobiti samo “vječna im slava i hvala”,… Pročitaj više »

Zvrk
Gost
Zvrk
3 godine prije
Reply to  mars

Zašto bi žalili, osobito ako su na strani pobjednika?

mars
Gost
mars
3 godine prije
Reply to  Zvrk

@ Zvrk – mislio sam prvenstveno na strani gubitnika, ali svejedno je. U toj partiji velemajstor pobjednik, u sljedećoj je gubitnik, a pijuni tog velemajstora koji kao pobjednici “preživješe” prvu, “izginuše” u gubitničkoj drugoj, za njih se ništa ne mjenja. Jedino, ako za šahovsku tablu svjetske geopolitike ne sjednu dva… Pročitaj više »

Ivo Lola
Gost
Ivo Lola
3 godine prije
Reply to  mars

@mars …sami sa svojim žalom za propuštenom “prilikom” da postanu kraljice, ili što nisu poginuli već ostadoše stopostotni invalidi. Toliko o teoriji, koju stvarnost svakodnevno pobija.

faust
Gost
faust
3 godine prije
Reply to  mars

Ivo Lola i Mars previše teoretizirate i to 100 % pogrešno.Kakvi pijuni,kakve kraljice,koješta.Imamo Hrvatsku.Kome ne valja neka nađe bolju domovinu,sretan put.Bez filozofiranja,put pod noge.

čoban Đuro
Gost
čoban Đuro
3 godine prije
Reply to  faust

Alaj bi voljeli da nemate oporbe ,pa tako se ponašaju diktatori,za koje ste rekli da ne valjaju , sada diktirate svoje.prozirno.

kladionicar
Gost
kladionicar
3 godine prije
Reply to  faust

@faust…ne daj Boze da svi Hrvati koji nisu “pravi” poput “vas” postupe po tvojim zeljama. Za 20 godina “vas pravih” Hrvata bi ostalo taman toliko da osnujete jedan fudbalski tim. Usput, stadion koji je do juce bio vas, vec bi bio strano vlasnistvo i morali bi ga dijeliti sa drugim… Pročitaj više »

Hezbollah
Gost
Hezbollah
3 godine prije
Reply to  faust

Tko ima Hrvatsku? Hrvati nemaju Hrvatsku, rođo. Imaju je oni koji pošalju novog veleposlanika u ovaj prekomorski teritorij i on kaže kako je ta “tvoja” Hrvatska jedan od najvažnijih strateških partnera u JUGOISTOČNOJ AZIJI.

faust
Gost
faust
3 godine prije
Reply to  Ivo Lola

Mi pravi Hrvati smo htjeli svoju državu i to smo ostvarili svim lolama usprkos.Bolje i sa Amerikom(koja nam je puno manje sklona nego što neki jugonostalgičari fantaziraju) nego sa Srbijom.

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
3 godine prije
Reply to  faust

Promašio si temu a kako vidim i portal.?

mars
Gost
mars
3 godine prije

@ Tadmur Palmirović – hahaha, ma promašio je on samo svoje rođenje i dolazak na ovaj svijet, pa je promašaj teme i portala samo logičan slijed događaja.

faust
Gost
faust
3 godine prije

Promašio si stoljeće i životnu filozofiju.I državu.

mmne
Gost
mmne
3 godine prije
Reply to  faust

decko ajde brzo lekic i u hitnu….ocigledno je uzelo maha!

Vučedolac
Gost
Vučedolac
3 godine prije
Reply to  faust

Pravi Hrvat došao malo na Logično.
Znači moglo bi uskoro početi prebrojavanje zrnaca te opće vrijeđanje po nac i ideološkoj osnovi, zalutao si prijatelju, ovdje smo nekako drukčiji

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije
Reply to  Vučedolac

Čisti, sa svim haplotipovima u jednom 🙂 Kad je Dragan Primorac pravio su genetsku analizu i, naravno, vidio da je hrvatska nacija, kao i sve druge , paprikaš svega i svačega, onda mu je Đuro Perica, pravi ‘Rvat , reko, da baci te “papirine u smeće, jer se neće znati… Pročitaj više »

Hafez
Gost
Hafez
3 godine prije
Reply to  faust

Promašio si cijeli gol, laku noć!

basso
Gost
basso
3 godine prije

Upravo tako,kurdi ce opet biti izigrani od americkih “saveznika” ,i porazeni od turaka i sirijaca uz rusku pomoc.Sam pao,sam se ubio.

Ive
Gost
Ive
3 godine prije

Ovi ispadaju gluplji i od nas!

Weteran
Gost
Weteran
3 godine prije

“Kurdsko pitanje” je ključan alat kojim vodeće sile obuzdavaju Ankaru.

oddball
Gost
oddball
3 godine prije

Ako poštujemo pravo svakog naroda za samopredjeljenje moramo razumjeti i da Kurdi imaju pravo na svoju državu, ostvarivanje toga je problematičnije nego što ovaj članak ukazuje, naime njihova raspršenost u četiri moćne države čini taj zadatak nemogućim bez nekih tektonskih geopolitičkih promjena, prva je takva situacija bila rapsad otomaskog carstva,… Pročitaj više »

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
3 godine prije
Reply to  oddball

@oddball:
Vazna je izdaja i prijevara!
Nepismeni izdaje knjigu,a polupismeni pola knjige.
Aldar Khalil:Kako mozete stajati i gledati?Sjednite!

oddball
Gost
oddball
3 godine prije
Reply to  Umpah Pah

nemoj biti naivan, izdaja i prijevara itekako prolazi ako to napraviš kvalitetno, jel 😉

mars
Gost
mars
3 godine prije
Reply to  oddball

@ oddball – tačno je, prolazi, osim ako je neko ekspert u toj oblasti kao i onaj koji nad njim prevaru pokušava izvršiti. Tada ona definitivno ne prolazi, ma kako kvalitetno osmišljena.

čitalac
Gost
čitalac
3 godine prije

“Dokumenti otkrivaju spremnost Sjedinjenih Država da surađuju s Turskom na štetu interesa i života Kurda.” Tako bude i ovog puta: Ameri će ipak poduprijeti Tursku jer Turska pravi dragulj u NATO kruni. Zato je intervencija Turske na Kurde u Siriji teža opcija za oslobađanje Sirije jer ako Turci preuzmu ta… Pročitaj više »

Konstantin
Gost
Konstantin
3 godine prije

Kolege upravo procitao da je IzraHELL ponovo raketirao “vojne ciljeve” u okolini Damaska. Zajebancija traje i dalje. :o(

Konstantin
Gost
Konstantin
3 godine prije

Moje izvinjenje … vec ste i ovde objavili tu vest (malopre). :o(

bob rock
Gost
bob rock
3 godine prije

Kurdi su američanski pijuni kao i Hrvati!
Možda i bolje da ne dobiju svoju državu jer ionako neće znati što s njom!

Zig
Gost
Zig
3 godine prije
Reply to  bob rock

Dali mozes objasniti tu usporedbu Kurda sa Hrvatskom, nisam razumio. Ja ovdje vidim kako se Kurdi zele prosiriti, a Hrvatska se samo smanjila.

Carlosan
Gost
Carlosan
3 godine prije
Reply to  bob rock

I zašto bi Hrvati bili američanski pijuni? I zašto bi “pravi Hrvat” morao voiti više Srbiju od Luxemburga npr? Evo, ja sam Hrvat (šta je pravi a šta krivi????) i podržavam Sirijce (Asada da ne bude zabune) i brkinu sliku imam na desktopu. Podržavam Rusku ulogu u Siriji i kažem… Pročitaj više »

bbbb
Gost
bbbb
3 godine prije

U ovoj partiji pokera još će oni koristiti kurde za svoje ciljeve, krv se brzo suši, kratko je pamčenje izdaje plačeno krvlju. Babiću svaka čast za napis.

antun comb
Gost
antun comb
3 godine prije
Reply to  bbbb

super, ajde sad pa nauči kada se pise ć a kada č

antun comb
Gost
antun comb
3 godine prije

Poznati novinar Robert Fisk …..ahahahaaa, jel to onaj kad pise nesto onda umjesto Hrvatska pise Balkan tribe i Balkan bandits, citajte mu tekstove u Independentu od prije 25 godina

Vlastimir
Gost
Vlastimir
3 godine prije

A koga Amerika nije izdala osim svojih MASONA.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik