Pregovori u Astani i porast sukoba među islamistima u Idlibu

Sukobi - teroristi
10 komentara

Kao stoji na službenim stranicama ruskog Centra za pomirenje u Siriji sa sjedištem u bazi Hmeymim u Latakiji, nakon prvog dana pregovora u Astani je prijavnice za pristupanje općem primirju potpisalo 125 naselja u pokrajinama Idlib i Hama. Oni su se obvezali na prestanak neprijateljstava, a vjerojatno će sudjelovati u radu Sirijskog odbora za nacionalno pomirenje, koje u Astani, glavnom gradu Kazahstana, planiraju uspostaviti Rusija Iran i Turska, ali će u njegovu radu djelovati isključivo predstavnici vlade u Damasku i pobunjenih područja.

Prema službenim podacima se ukupan broj lokaliteta koji su se pridružili primirju popeo na 1996.

U tijeku su pregovori o pristupanju primirju s nekim militantnim skupinama u pokrajinama Aleppo, Idlib, Damask, Hama, Homs i Quneitra.

Podsjetimo, da se drugog dana pregovora o rješavanju sukoba u Siriji u Astani predviđa potpisivanje niza važnih dokumenata.

Rezultat dijaloga među Sirijcima, kojima je izgleda dosta rata, jest borba među skupinama koje nisu izvorno sirijske i radikalnih lokalnim skupinama koje su im se pridružile protiv onih koji sudjeluju u pregovorima i traže političko rješenje sukoba, a sve su nagomilane u pokrajini Idlib.

Naime, nakon objave relativno pozitivnog ishoda ovog kruga pregovora, pokrajina Idlib je postala poprište niza eksplozija i međusobnih obračuna. Jedna improvizirana eksplozivna naprava je eksplodirala u Isqatu i ranila dvoje civila. Druga eksplozivna naprava je bila postavljan u blizini zapovjednog centra uzbekistanske frakcije islamista skupine Hayat Tahrir Al-Sham, ubivši sedam osoba, od kojih su trojica bili borci ove radikalne islamističke skupine. Eksplozija je također ranila najmanje 17 osoba.

S druge strane, teroristi skupine Hayat Tahrir Al-Sham su upali u selo Kafrsajna i pokušali uhititi militante koji su prethodno sudjelovali u turskoj kampanju “Štit Eufrata“, koje smatraju “izdajnicima revolucije”.

Nepotvrđena izvješća navode da je konvoj terorista Islamske države iz Deir Ez-Zora, u dogovoru sa skupinom Hayat Tahrir al-Sham, ušao Al-Rahjan u sjevernom dijelu pokrajine Hama. Konvoj se navodno sastojao od 70 vozila i među teroristima je bio istaknuti vođe ISIL-a, Hossam Al-Shlouf. Ova informacija, ako se potvrdi, potvrđuje informacije da će ISIL možda i odreći kalifata, ali će se vratiti An-Nusra Frontu, koji vodi koaliciju Hayat Tahrir al-Sham i nastaviti borbe gdje se uspje probiti do radikalnih islamističkih skupina u Idlibu, Hami ili na jugu zemlje.

“Oporbeni” izvori navode kako je zbog općeg pogoršanja sigurnosne situacije u “terorističkom raju” u Idlibu nova skupina “specijalnih postrojbi” takozvane “Slobodne sirijske vojske” od oko 80 boraca završila obuku u vojnom kampu Tlab Al-Aez.

Dvojica zapovjednika skupine Ahrar Al-Sham je oteta od strane frakcije odane Hayat Tahrir Al-Shamu. Abu Yousef Shubak je otet ispred njegove kuće u Idlibu, a Ibrahim Yassin je otet u Kafr Dariyanu.

Dan ranije je velika eksplozija potresla pokrajinu Idlib, a navodno su “visoke temperature” izazvale eksploziju jednog od skladišta municije skupine Faylaq Al-Sham. Incident se dogodio u selu Maasran, ali navodno nije bilo žrtava.

Militanti skupine Ahrar Al-Sham su ubili Abdula Al-Razzaqa Salema Abbouda zamjenika zapovjednika graničnog prijelaza Bab Al-Hawa između Turske i Sirije. Abu Firas Al-Homsi, drugi dužnosnik na prijelazu, uspio je izbjeći pokušaj ubojstva. Glasnogovornik Ahrar Al-Shama, Muhamed Abu Zeid, izjavio je da odgovornost za napad preuzima Ahrar Al-Sham, a Bab Al-Hawa je pod kontrolom terorista Hayat Tahrir Al-Sham, ili Al-Nusra Fronta.

Danas su u međusobnim obračunima teroristi Al-Nusra Fronta u Idlibu ostali bez šest zapovjednika skupine. Lokalni izvori su izvijestili kako je u samoubilačko bombaškom napadu u sjeverozapadnoj pokrajini Idlib ubijeno 17 militanata terorističke grupe Al-Nusra Front, te da je među ubijenima bilo šest muftija i jedan terenski zapovjednik.

Za zaključiti je da, kako napreduju pregovori u Astani, sve više ljudi želi mir, ali i rastu međusobni sukobi u Idlibu zbog podjele u savezu kojim je ranije suvereno upravljao Al-Nusra Front.

Neke od skupina su postali najljući neprijatelji sirijskog ogranka Al-Qaede, nadajući se da će time zaraditi status “umjerene oporbe” i da će biti uključene u pregovore u Astani, jer su svjesni da Al-Nusra, odnosno svi koji su u koaliciji Hayat Tahrir Al-Sham kao terorističke organizacije neće biti dio pregovora, a čini se da im je suđeno da budu uništene, što je velikim dijelom i rezultat “iznenadnog zaokreta” Turske i Katara u odnosu prema tvrdolinijaškim terorističkim skupinama u Idlibu.

sukobiTeroristi
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tadmur
6 godine prije

Ako je info tačan kako je i kuda je mogao proći do sjevera Hame neopaženo konvoj od sedamdesetak vozila ISILa iz DZora??Čudno.Nemože SAA punktovima pokriti svo to rjeđe naseljeno područje ali ipak nisu to 2- 3 terenca pa da se neprimjetno provuku.

Laki Topalović
6 godine prije

Jel igdje postoji karta s područjima koja poštuju primirje , selo po selo, ovako sve zeleno, to nije točno, ili sve crno, dok ISIL zapravo drži samo ceste i par rupa u pijesku, ako ne govorimo o Suknu prema deir Ez Zoru Jarmuk i gradove uz Eufrat.Ispada da drže tisuće km2 dok je to zapravo sve jedno veliko ništa, , opet velim, osim gradova uz Eufrat i ovo što su jučer bombardirali Rusi u Hami, Aqarbiyat, kako li već

Natovac za novac
6 godine prije

Dani Sjedinjenih Država – koji vladaju svijetom arogantno, apsolutističkim, teškim rukama i diktiraju drugim narodima ono što mogu i što ne mogu učiniti – odlazi u nepovrat i sada Sjedinjene Države moraju to shvatiti i učiniti bolno prilagođavanje novoj situaciji.

Ellessar
6 godine prije

Ne znam gdje drugdje izraziti nezadovoljstvo pa cu na ovoj temi. Americki drzavni tajnik je izjavio slijedece: “SAD vjeruje kako Rusija, kao osiguravatelj Assadovog režima koji se u rat uključio rano, ima odgovornost za potrebe sirijskog naroda te mora raditi na tome da niti jedna frakcija u Siriji ne preuzme ili okupira prostore oslobođene od ISIL-a ili drugih terorističkih skupina”, rekao je te poručio kako Rusija također ima “obvezu” spriječiti bilo koji novi kemijski napad od strane sirijskih vladinih snaga.” Pitanje je, a sto je sa narodima Afganistana i Libije? Cija su oni odgovornost? Zasto Kurdi preuzimaju oslobođena podrucja, a nisu ih prije posjedovali? Nije li pred kratko vrijeme vlada Sirije objavila da je unistila svo kemijsko oruzje? Pa kako onda Rusi mogu sprijeciti napad necime cega nemaju? Malo mi vec idu na živce laži i moralne podvale odnosno spinovi amera. I onda se jos svako malo javi neki jako… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI