Prema Bloombergu, EU smanjuje gornju granicu cijena ruske nafte

Ruska nafta
6 komentara

Očekuje se da će Bruxelles odgoditi punu provedbu mjere i oslabiti neke odredbe

Čelnici EU-a navodno su ublažili predloženi zakon o nametanju ograničenja cijena na izvoz ruske nafte. Puna provedba politike sada će biti odgođena, a ključne odredbe o otpremi oslabljene, izvijestio je Bloomberg u srijedu, pozivajući se na interni dokument. Veleposlanici EU-a trebali bi se sastati u srijedu, nastojeći odobriti tu mjeru nakon razgovora sa saveznicima, dva tjedna prije nego što bi ograničenje cijena trebalo stupiti na snagu. Bruxelles je navodno predložio dodavanje prijelaznog razdoblja od 45 dana kaznenoj mjeri. Prema planu, razdoblje odgode primjenjivalo bi se na sirovu naftu utovarenu prije 05. prosinca, kada sankcije povezane s naftom stupaju na snagu, i istovarenu do 19. siječnja. Izmjene usklađuju blok s klauzulom koju su prethodno najavili SAD i UK.

Ako prijedlog bude odobren, EU i Grupa sedam bogatih zemalja mogli bi potvrditi ograničenje već u srijedu. Prema toj odredbi, zapadnim bi tvrtkama bilo zabranjeno pružati osiguranje, posredovanje i financijsku pomoć brodovima natovarenim ruskom sirovom naftom, osim ako je teret kupljen ispod dogovorene cijene.

Ograničenje cijene koje se navodno razmatra kreće se između 40 i 60 dolara po barelu, što bi moglo omogućiti ruskoj proizvodnji ostanak na razini prije sankcija, ali će smanjiti prihode od nafte. Gornja granica o kojoj se trenutačno raspravlja vjerojatno bi bila malo iznad te, prema ljudima upoznatim s nedavnim razgovorima, kako navodi agencija.

Dokument u koji je Bloomberg imao uvid također navodi da će prijevoznicima koji “namjerno” isporučuju rusku sirovu naftu ili naftne derivate iznad gornje granice biti zabranjeno primati usluge povezane s transportom ruskog goriva “90 dana nakon datuma istovara tereta kupljenog iznad ograničenje cijene.” Osim toga, Bruxelles navodno planira uvesti prijelazno razdoblje od 90 dana, u slučaju budućih promjena razine ograničenja cijena. Gornja granica bit će postavljena na temelju povijesnih podataka o cijenama ruske sirove nafte i trenutne situacije na globalnim tržištima nafte, rekao je agenciji viši dužnosnik američkog Ministarstva financija, dodajući da bi se cijena mogla ponovno provjeravati svakih nekoliko mjeseci.

 

eurusijaSankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Schwarze Hunderte
1 godina prije

Jeli ovo lose kazaliste ili sto ?! Ovi , EU talebans vele Rusima ; – ” Imate nam dat sve vase po toj i toj cjeni u Eurima ” ?! Rusi vise niti gledaju u njih vec polovici njih ZABRANILO ULAZ 😂 u Russian Federation te ponekad , poneki – od njihovih nizih uposlenika promrlja ; – Niti nam trebate vi , niti vas novac , ostalo je vec pitanje za vasu ljecnicku skrb – vidite vi to sami i .. Ne tupite vise ” … Naprosto .. Ili su ludi ama bas MEDICINSKI ludi ili im je nalozeno , cinjet budalastine i same sebe izvrgavat daljnjem ruglu , podsmijehu jer od povjerenja ionak nist istalo nije odavna shodno cimbeniku da na te EU izbore i onak ne izlazi vise od okolo 15% sveukupna pucanstva .. Tolika im je i relevantnost ! Zivjeli !

Nekoime
1 godina prije

EU diplomati idu po svijetu i obećavaju brda i doline. I svi im se smiju, jer euro uskoro neće vrijediti ni papira na kojem je tiskan.

tihobl
1 godina prije

Ovo je lakrdija. Lukoil uvozi naftu normalno za svoje rafinerije u Siciliji, Bugarskoj, itd. Normalno izvozi preradjevine odatle u SAD. A Briselske birokrate raspravljaju o sankcijama. Pa Lukoil moze staviti na faktru cijenu koju hoce jer je nafta iz njegovih busotina.

Max
1 godina prije

Ludilo.

Sloboda uma
1 godina prije

O čemu se ovdje radi? O 4 evropske slobode, u koje spada i neometan protok roba?! Njemačkoj se sve vrijeme spočitava da se razvila zahvaljujući jeftinom ruskom gasu i da se treba riješiti ovisnosti o ruskom gasu. Što bi kupovali jeftin gas od Rusa, kad mogu skuplji od Amera, kako bi Amerika ponovo bila velika. A kad Rusi dignu cijene gasu, EU želi da im ograniči cijenu. Dakle, dogovorite se hoćete li piškiti ili kakiti!

Gnostik
1 godina prije

Ovi iz EU i G7 su evolucije promašaj.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI