Prema Bloombergu, najmoćnije članice EU-a svađaju se oko subvencija

Nuklearna elektrana
5 komentara

Njemačka i Francuska ne mogu se dogovoriti oko financiranja nuklearne energije

Francuska i Njemačka nisu uspjele pronaći kompromis oko iznosa vladinih sredstava koja bi trebala biti dodijeljena produljenju vijeka trajanja nuklearnih reaktora, izvijestio je Bloomberg u utorak, uoči sastanka ministara energetike EU-a u Luksemburgu.

Spor oko toga kako koristiti dvosmjerne CFD-ove [ugovore za razlike] koje podupire država za nuklearne rizike koči zeleni plan regije, budući da šanse za dogovor koji bi povećao obnovljivu energiju počivaju na sporazumu između dviju nacija. Do sada je Njemačka potpuno ukinula nuklearnu energiju, dok Francuska uvelike ovisi o svojim zastarjelim atomskim elektranama za proizvodnju električne energije. Prošle je godine nuklearna energija činila 63% ukupne proizvodnje električne energije u Francuskoj. Pariz je tvrdio da neke države članice EU pokušavaju umanjiti ulogu nuklearne energije tijekom tranzicije.

“Ono što neki pokušavaju učiniti je strukturalno degradirati konkurentnost nuklearne energije u korist obnovljivih izvora energije”, rekla je Agnes Pannier-Runacher, francuska ministrica za energetsku tranziciju, kako citira Bloomberg. “Moramo pronaći način kako se dogovoriti”.

U međuvremenu, Njemačka je izrazila zabrinutost da bi Francuska mogla iskoristiti najnoviji prijedlog za preuređenje tržišta električne energije u bloku kako bi nepravedno pogodovala svom nuklearnom sektoru i snizila cijene u cijeloj regiji. “Rezultat je za mene vrlo razočaravajući”, rekao je njemački ministar gospodarstva Robert Habeck. “Ako se ne možemo dogovoriti o jednakim uvjetima za postojeće instalacije, Njemačka ne može glasati za ovaj prijedlog.”

Ove dvije gospodarske sile istječe vrijeme za rješavanje nesuglasica oko tog pitanja, jer se krajnji rok za dovršetak zadatka prije parlamentarnih izbora za Europski parlament brzo približava.

francuskanjemačkasubvencije
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
6 mjeseci prije

Ne mogu se dogovotiti ni oko čega.

Samo U Prolazu
6 mjeseci prije

Njemacka HITNO da upali sve NE!

Jomla
6 mjeseci prije

…  i snizila cijene u cijeloj regiji.
Zeleni to ne mogu dopustiti! 😛

Tupko Glupko
6 mjeseci prije

“Njemačka je izrazila zabrinutost da bi Francuska mogla iskoristiti najnoviji prijedlog za preuređenje tržišta električne energije u bloku kako bi nepravedno pogodovala svom nuklearnom sektoru i snizila cijene u cijeloj regiji.”

Naravno, hoće u gospodarski ambis povući i Francuze sa sobom zbog skupih energenata.

Inače je Njemačka još 1997. dobijala 30 posto struje iz nukelarnih elektrana, a ove zadnje tri ugašene u travnju ove godine zadovoljavale su 6 posto njemačkih potreba za strujom kada su cijene divljale zbog energetskih sankcija Rusiji.

Njemački znanstvenici, uključujući i par nobelovaca tražili su da ove zadnje tri nastave sa radom, ali znamo da je cilj njemačke vladajuće “semafor” koalicije gospodarski uništiti industriju u Njemačkoj i raseliti je u druge države.
Sada zbog nedostatka energije u Njemačkoj ponovno rade elektrane na ugljen koje puno više zagađuju zrak. Vrlo ekološki.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI