Prema Bloombergu, Rusija je pretekla SAD i postala najveći dobavljač goriva za Brazil

Nafta
2 komentara

Izvješća pokazuju da se očekuje se da će izvoz naftnih derivata porasti na rekordne razine

Brazil je povećao kupnju ruskih naftnih proizvoda, a uvoz će ovog mjeseca dosegnuti rekordne razine, izvijestio je Bloomberg u četvrtak, pozivajući se na podatke praćenja robe od strane energetske analitičke tvrtke Kpler.

Kako bi otvorila nova tržišta, Moskva jača svoju poziciju vodećeg izvoznika goriva u tu latinoameričku zemlju otkako su EU i G7 početkom veljače uveli embargo popraćen ograničenjima cijena ruske nafte i naftnih derivata, priopćio je list. Zapadna zabrana ruskog pomorskog izvoza sirove nafte i naftnih proizvoda pokrenula je preustroj u globalnoj opskrbi naftom, što je natjeralo Moskvu da se okrene prema Aziji, Africi i Latinskoj Americi. “Brazil je najveće latinoameričko tržište, pa su ruske rafinerije usredotočene na opskrbu nacije”, rekao je Kplerov vodeći analitičar za sirovu naftu Viktor Katona. “Čak i brazilske tvrtke priznaju da njihova kupnja ruskog dizela stvara konkurentsku prednost, pa bih očekivao da će se tako nastaviti”. Izvoz u Brazil trebao bi porasti za 25% u kolovozu u usporedbi s prethodnim mjesecom na oko 235.000 barela dnevno. To bi moglo pomoći Rusiji da prestigne SAD kao najveći inozemni dobavljač goriva za Brazil, pokazuju podaci Kplera.

Prema Katoni “dobivanje barela po sniženoj cijeni financijska je blagodat” za Brazil, budući da se vlada bori smanjiti troškove transportnog goriva. Kplerove procjene pokazuju da je kupnja ruskog dizela snizila brazilske uvozne cijene goriva za 10 do 15 dolara po barelu. Rusija je također pokrenula izvoz benzina i nafte u Brazil za koji se očekuje da će rasti, dodao je Kpler.

BrazilNaftarusijaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
8 mjeseci prije

Očekivano.

abc
8 mjeseci prije

Brazilci su pametniji od američkih podguznih muha iz EU.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI