Prema Orbanu, EU podcjenjuje ruske ekonomske mogućnosti

Viktor Orban
9 komentara

Zemlja se uspjela prilagoditi sankcijama nakon što su prva ograničenja uvedena 2014. godine, kaže mađarski čelnik

Zapadne zemlje griješe podcjenjujući sposobnost Rusije da se prilagodi sankcijama, izjavio je u petak mađarski premijer Viktor Orban.

Prema Orbanu, Moskva je pokazala da može prilagoditi svoje gospodarstvo ograničenjima nakon prvog vala zapadnih sankcija, uvedenih nakon što je Krim izglasao odcjepljenje od Ukrajine i ponovno ujedinjenje s Rusijom 2014. godine.

“Dobro se sjećam da smo 2015. godine izvozili puno prehrambenih proizvoda u Rusiju. Rusija je u tri godine izgradila svoju poljoprivredu i prehrambenu industriju do te mjere da kada bi Mađarska danas htjela tamo izvoziti hranu, to ili ne bi išlo ili bi mnogo teže nego prije uvođenja sankcija”, rekao je političar za Kossuth Radio. Rusko gospodarstvo pokazalo je svoju otpornost na sankcije i “podcjenjivanje” sposobnosti tako “ogromne” zemlje kao što je Rusija da se prilagodi ograničenjima je “fatalna pogreška”, dodao je Orban. Mađarski premijer glasni je kritičar pristupa Unije sukobu u Ukrajini i opetovano je tvrdio da sankcije više štete EU nego Rusiji.

Orban je ranije inzistirao da su kaznene mjere “trebale pogoditi Rusiju, ali su pogodile Europu”. Sankcije su imale razoran učinak na Budimpeštu, dodao je, skočivši cijene energije i podižući troškove u cijelom gospodarstvu.

Sankcije EU-a uvedene protiv Rusije zbog njene vojne operacije u Ukrajini koštale su mađarsko gospodarstvo 10 milijardi eura, ali nisu uspjele zaustaviti sukob, prema premijeru. U međuvremenu, Rusija je preživjela gubitak zapadnih tržišta i njezino se gospodarstvo razvija na novi način, s očekivanim rastom BDP-a već u drugom kvartalu ove godine, rekao je predsjednik Vladimir Putin ranije u ožujku.

Ruska vanjska trgovina prošle je godine porasla za više od 8 posto, dok se ove godine očekuje inflacija od oko 4 posto. To dolazi dok “drugi Europljani” pokušavaju “uvjeriti sve u neizbježan kolaps ruskog gospodarstva”, iako su stope inflacije u EU veće, primijetio je ruski predsjednik.

euOrbanrusijaSankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
abc
1 godina prije

Rusija je dokaz, šta sve može uraditi država, koja ima svoje rudne i energetske resurse, svoju hranu, svoju jaku vojsku i svoju neovisnost. Takvoj državi je nemoguče nabiti sankcije, koje bi joj štetile jer to znači jak negativan bumerang za sve one, koji su iz Rusije dobivali jeftine energetske i rudne resurse.

Dux
1 godina prije

Kao rusi nisu znali šta bi se moglo dogodit, eto nisu se pripremili za sve opcije, a EU kao sluge amera polako ali sigurno tone sve dublje u sranja, ako ovo potraje još godinu dana, u Europi će biti kaos.

Ivan
1 godina prije

Za EU ce biti spas ako Rusi skinu Ursulu i sve glupane koji krstare po Ukrajini s 10.000 metara bez padobrana..

Sardelino
1 godina prije

Poslije Gorbačova i Jeljcina, Putin je naslijedio Rusiju u ” raspašoj” stanju.
Posvemašnje rasulo. Na ulicama gradova prosjaci i izgubljena djeca.
Sad je posve jasno zašto je G.B izašla iz EU i koji je bio motiv Rusije da ubrzano kupuje i skladišti zlato.
Sankcije su Rusiji bile samo dodatni motiv, motor pokretač, ka samodostatnosti koja je osnovni uvjet da bi neka zemlja bila neovisna, samostalna i suverena.

Schwarze Hunderte
1 godina prije

Pa kakove sankcije zemlji što na tri kontinenta izlazi ??? To samo netko tko nije pri zdravoj svijesti može izvaliti ! Zemlja koja ima više tisuća kilometara , kopnene sveze sa Kinom , koja SVE proizvodi !!! Pa na zdravlje !!! Što ?! Neće kupovati Belgijsku pivu i Nizozemske sireve ?! Hoće po rijetki glede toga 🤣 ?! Neće auta imat 😄 ?! U prvih 10 NAJVEĆIH proizvođača auta NA PLANETU su dva — autentično Kineska 😉 ( SAIC i FAW Group ) – ostali – neautentično Kineski poput onih U VLASNIŠTVU KINEZA ⚠️ i Geely Group – poput : – …… London Electric Vehicle Company Lotus Cars 😁 Lynk & Co Maple Proton Holdings Renault Korea 😁 Smart ⚠️ Terrafugia ⚠️⚠️⚠️ —- LETEĆA AUTA ⚠️ Volvo Cars 🤣 Nekoć to beše Švedsko 🤣😁 ??? DANAS – da Kraljevini nema Koenigsegg , ŠVEDSKA NEBI IMALA UOPĆE PROIZVODNJU VOZILA !!!! Ovak… Čitaj više »

Max
1 godina prije

Orban je definitivno u pravu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI