Prema tvrdnjama američkih špijuna, nestali strogo čuvani, tajni ruski dokumenti

Donald Trump
8 komentara

Bivši predsjednik Donald Trump želio je deklasificirati dosjee, no FBI i CIA su se tomu snažno protivili

Američki obavještajci gotovo su tri godine tražili registrator s informacijama o takozvanoj istrazi ‘Russiagate’, izvijestio je u petak CNN. Bivši predsjednik Donald Trump želio je da se s fascikla skine oznaka tajnosti i da se ti dokumenti objave, ali su njegovi dužnosnici navodno opstruirali ovaj proces prije nego što su dokumenti “nestali”, objavila je mreža. Registrator su sastavili Republikanci u Zastupničkom domu 2018., a elementi koji su od tada stavljeni na raspolaganje pokazali su da je FBI-eva protuobavještajna istraga o Trumpovoj kampanji, koja se pretvorila u istragu ‘Russiagatea’ posebnog tužitelja Roberta Muellera, bila utemeljena na lažnoj premisi da se Rusija miješala u predsjedničke izbore SAD-a koji su se održali 2016. Iako je oko petine sadržaja registratora objavljeno u neredigiranom obliku, mali dio sadržavao je “sirove obavještajne podatke koje su SAD i njihovi saveznici u NATO-u prikupili o Rusima i ruskim agentima”, tvrdi CNN pozivajući se na anonimne izvore. Američke obavještajne agencije nikada nisu otkrile što se zapravo nalazi u ovom odjeljku, a prema CNN-u, CIA bi republikancima dopustila samo pregled izvornih datoteka u sefu u sjedištu agencije u Langleyju u Virginiji.

Unatoč tome, ”obavještajna zajednica” tvrdila je da ti dosjei dokazuju da je ”ruski predsjednik Vladimir Putin izdao zapovijedi za miješanje u izbore 2016. godine” i da je cilj tog njegovog uplitanja navodno bio nanošenje štete izgledima Hillary Clinton. U danima prije nego što je napustio Bijelu kuću, Trump je izdao zapovijed za deklasificiranje sadržaja registratora. Prema CNN-u, ovo je izazvalo val panike među američkim obavještajnim agencijama. Ravnateljica CIA-e Gina Haspel, direktor FBI-a Christopher Wray i direktor NSA-e general Paul Nakasone svi su požurili na Capitol Hill “kako bi razgovarali s čelnicima kongresnih obavještajnih službi o njihovoj dubokoj zabrinutosti da bi Trump mogao objaviti materijal”, izvijestio je CNN.

Nije jasno kako bi objavljivanje ovog materijala utjecalo na agencije, iako činjenica da je Trump želio da se objavi republikanskim zastupnicima i konzervativnim novinarima sugerira da bi to, kao i ostatak sadržaja registratora, poduprlo njegovu tvrdnju da je istraga Russiagatea bila “prijevara” i “lov na vještice”.

Izvori za CNN tvrde da je jedan primjerak registratora stigao u Bijelu kuću nedugo prije nego što je Trump napustio ured. Predsjednik je navodno naredio završno odobravanje i uputio svog šefa osoblja, Marka Meadowsa, neka počne slati kopije novinarima. Kopija je dostavljena konzervativnom novinaru Johnu Solomonu, tvrdi CNN, ali je idućeg dana agent tajne službe bio poslan kako bi kopiju vratio u Bijelu kuću. Registrator nije bio među dosjeima pronađenim tijekom FBI-eve racije na Trumpovom imanju Mar-a-Lago prošle godine, a CNN je tvrdio da ga Meadows najvjerojatnije ima u svom posjedu, što Meadowsov odvjetnik niječe. Vlada SAD-a aktivno traži preuzimanje registratora, izvijestio je CNN, iako je nejasno zašto su izvori mreže odlučili govoriti novinarima o potrazi sada, više od dvije godine nakon što je započela.

Novinari CNN-a Jeremy Herb, Katie Bo Lillis, Natasha Bertrand, Evan Perez i Zachary Cohen svi su doprinijeli izvješću. Svi su poznati po objavljivanju informacija koje su špijuni procurili na mrežu tijekom Trumpova mandata, a Bertrand je bio ključni igrač u poticanju lažnih optužbi protiv predsjednika tijekom panike oko Russiagatea.

Trumpov bivši ravnatelj nacionalne obavještajne službe, Richard Grenell, opisao je najnoviji CNN-ov izvještaj kao “stranački napad” na Trumpa iz obavještajne zajednice, dok ga je republikanski anketar Rich Barris nazvao “nastavkom lažnih optužbi o suradnji s Rusijom”. “Nevjerojatno je kako samo nastavljaju s istom taktikom”, dodao je.

RussiagateaSADTrump
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nepoželjni
4 mjeseci prije

…zamisli da iz “tajne” dokumentacije javnost sazna da je suradnja tajnih službi obije strane sasvim uobičajena i normalna i da se obje strane o svemu dogovaraju !?
Cijela paradigma koja počiva na (lažnom) neprijateljstvu bi tada pala u vodu i došao bi u pitanje sam sustav kojim obje strane manipuliraju i varaju svoje i svjetsko roblje… (iz činjenice da se tajni dokumenti gube i ne žele otkriti javnosti, bolji zaključak ne mogu izvesti)

Ivan Bgd
4 mjeseci prije

Koji zlocinac zelida njegovi zlocini budu obelodanjeni?

tihobl
4 mjeseci prije

Karl Frisch, član Demokratskog školskog odbora okruga Fairfax, zakletvu za stupanje na dužnost nije položio rukom na Bibliji , Kuranu ili bilo kojoj drugoj vjerskoj knjizi, već na knjigama s dječjom pornografijom koje su zabranjene u nizu saveznih država i većini školskih ustanova u zemlji.

Max
4 mjeseci prije

Namještaljka.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI