Prema WaPo-u Zapadu se baš i ne žuri saznati tko je točno uništio Sjeverni tok

Eksplozija Sjeverni tok 2
12 komentara

Čelnici NATO-a radije ne bi znali jesu li njihovi saveznici umiješani, rekli su izvori lista

Zapadni dužnosnici radije ne bi znali tko je bombardirao plinovode Sjevernog toka, kako ne bi otkrili da su za to odgovorni njihovi saveznici, izvijestio je u ponedjeljak Washington Post. Izvješće navodi poljske i ukrajinske operativce kao vjerojatne počinitelje, ali izostavlja jednog ključnog osumnjičenika.

“Nemojte govoriti o Sjevernom toku” sada je nepisano pravilo na okupljanjima europskih i NATO kreatora politike, rekao je novinama neimenovani europski diplomat. “Čelnici vide malo koristi od preduboko kopanja i pronalaženja neugodnog odgovora”, dodao je Post, navodeći da se dužnosnici “radije ne bi morali baviti mogućnošću da su Ukrajina ili njezini saveznici umiješani”.

“To je poput trupla na obiteljskom okupljanju”, nastavio je diplomat, objašnjavajući da svi mogu vidjeti metaforičko tijelo, ali se prave da ga nema. “Bolje je ne znati”, rekao je izvor.

Plinovodi Sjeverni tok 1 i Sjeverni tok 2 uništeni su u nizu gotovo istodobnih eksplozija kod danskog otoka Bornholma u rujnu. Eksplozije su prekinule ključni cjevovod ruskog prirodnog plina za Europu, iako je protok duž Sjevernog toka 1 bio zatvoren ranije tog mjeseca, a njemačka vlada zaustavila je aktivaciju novoizgrađenog Sjevernog toka 2 odmah nakon što je Rusija pokrenula svoju vojnu operaciju u Ukrajina prošle veljače.

Višestruke europske istrage o eksplozijama su u tijeku, a pojavile su se i brojne teorije o tome tko je izvršio napad. Post je ukazao na teorije da je poljska tvrtka unajmila jahtu za prijevoz eksploziva na mjesto eksplozije u ime Kijeva; da je kriva neka druga “pro-ukrajinska skupina”; i da su “saboteri iz drugih zemalja” počinili napad bez znanja ukrajinske vlade.

Post se, međutim, nije bavio idejom da je američka vlada digla u zrak cjevovode. Citirajući američke obavještajne izvore, američki izvjestitelj Seymour Hersh ustvrdio je u veljači da je Bidenova administracija naredila CIA-i da bombardira linije uz pomoć norveške mornarice. Priču o iznajmljenoj jahti, rekao je Hersh nakon toga, CIA-a i njen njemački pandan BND podmetnuli su američkim i njemačkim medijima kao crvenu haringu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je prošlog mjeseca da se “u potpunosti slaže” s Hershovim zaključcima. Prije objave Hershova izvješća, Putin je za eksplozije okrivio “Anglosaksonce”, ruski kolokvijalizam za američko-britansko transatlantsko savezništvo. Ruski predsjednik tvrdio je da su SAD posebno imale koristi od napada zbog svog položaja dobavljača LNG-a Europi.

rusijasabotažaSjeverni tokzapad
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Make
1 godina prije

Wapo dezinformira, zapad zna. To je napravili zapad

Ivan
1 godina prije

Svi znaju, samo se prave mutavi.

Tupko Glupko
1 godina prije

“Zapadni dužnosnici radije ne bi znali tko je bombardirao plinovode Sjevernog toka.”

U tome je najrevnija njemačka vlast premda je njemački narod (uz Ruse) glavni oštećeni u ovoj sabotaži.
EU vlastodršci me u ovom slučaju podsjećaju na ona tri majmuna što ih prikazuju jednog pokraj drugoga – jedan ne vidi, drugi ne govori, treći ne sluša.

eks
1 godina prije

I majmunima u džungli je jasno ko je sabotirao ST2 , samo majmunima na zapadu to nije jasno, a neki se prave Englezi .

Steve
1 godina prije

Ne žuri im se?! Oni mogu samo da podignu dva prsta i da se sami, dobrovoljno jave…

tihobl
1 godina prije

“Bolje je ne znati”…

Nije pametno reci da su to ucinili englezi, ali dosadilo mi je biti pametan. Neka mi posalju ruskinju sa eksplozivnim kipicem, ne bojim se.

Max
1 godina prije

SAD I Velika Britanija su jedine imale snagu i moć to učinit.

ForSale
1 godina prije

Ukrajina i poljska???

xyz
1 godina prije

To je ljep primjer zapadnog terorizma.

nessy
1 godina prije

Koga god zanima, taj zna pocinitelja. Dovoljno je ustanoviti tko je jedini imao korist, i sve je potpuno jasno.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI