Privid pandemije ide dalje – Biden zbog Omikrona naručuje pola milijarde kućnih testova, šalje vojsku u bolnice

Biden - Borba protiv Omicron varijante
10 komentara

Pola milijarde kućnih testova na koronavirus bit će besplatno poslano američkoj javnosti u nastojanju da se izbori s rastućom varijantom Omicron, objavio je u utorak Joe Biden.

Taj potez dio je obnovljenih napora Bijele kuće koji uključuje pozivanje Pentagona da se 1000 vojnika rasporedi u teško pogođene bolnice i Federalnu agenciju za hitne slučajeve (Fema) koja radi na proširenju medicinskih kapaciteta.

Dok Covid-19 ponovno bjesni širom Amerike, nema naznaka da će predsjednik obeshrabriti blagdanska okupljanja, nametnuti mandate za cjepivo za domaći zračni promet ili tražiti novi krug zatvaranja. Omicron je sada dominantna varijanta Covida-19 u SAD-u, kažu dužnosnici

Federalni zdravstveni dužnosnici rekli su u ponedjeljak da je Omicron došao ispred ostalih varijanti i da je sada dominantna verzija u SAD-u, što predstavlja tri od četiri nove infekcije prošlog tjedna. Biden, koji je ranije ovog mjeseca predstavio zimski plan za borbu protiv pandemije, bio je prisiljen revidirati svoju strategiju.

U obraćanju iz Bijele kuće u utorak, on je objavio da njegova administracija kupuje 500 milijuna kućnih testova koji će se besplatno ove zime distribuirati Amerikancima koji ih žele, a početna isporuka počinje sljedeći mjesec. Web stranica će omogućiti ljudima da naruče da im se besplatno dostave.

Odluka je uslijedila nakon sve većeg pritiska na Bijelu kuću da besplatne testove učini dostupnijim. Na nedavnom brifingu, tiskovna tajnica Jen Psaki sarkastično je upitala: “Trebamo li poslati po jednu svakom Amerikancu?” Kritičari su istaknuli da Velika Britanija čini upravo to i pitali se zašto SAD ne mogu slijediti taj primjer.

U razgovoru s novinarima, visoki dužnosnik administracije rekao je: “Prva isporuka ovih testova od proizvođača stići će u siječnju. Postavljamo besplatan i jednostavan sustav kako bismo te testove dostavili Amerikancima, uključujući web-stranicu. Aktivno radimo na finaliziranju tih mehanizama distribucije i podijelit ćemo više detalja o tome u tjednima koji su pred nama.”

Šestostruko povećanje udjela Omicrona u infekcijama Covida-19 u samo jednom tjednu izazvalo je duge redove na mjestima za testiranje u većim gradovima. Biden će objaviti nova savezna mjesta za testiranje diljem zemlje. Prvi će biti kreiran ovog tjedna u New Yorku, koji je upravo prijavio rekordan broj novih dnevnih slučajeva.

Biden će također predstaviti dodatne korake kako bi osigurao da se ljudi mogu cijepiti i boosterima, uključujući nove klinike za cijepljenje i uvođenje dodatnih cjepiva. Trenutno je 73 % odraslih Amerikanaca potpuno cijepljeno.

Psaki je novinarima u ponedjeljak rekla: “Za one koji odluče ostati necijepljeni, izdat će oštro upozorenje i jasno dati do znanja da će necijepljeni pojedinci nastaviti imati hospitalizacije i smrti. Tim ne pokušava uplašiti ljude – nego se pokušava razjasniti ljudima u zemlji koji su rizici necijepljenja.”

Bolnice se bore s sve većim brojem hospitalizacija od Omikrona, uglavnom među necijepljenima, a neki su blizu prijelomne točke i odbijaju pacijente koji nisu oboljeli od Covida. Bidenov zimski plan učinio je državama dostupnim više od 60 zimskih timova za hitne intervencije Covid-19.

On će uputiti ministra obrane, Lloyda Austina, da pripremi dodatnih 1000 pripadnika vojske – vojnih liječnika, medicinskih sestara, bolničara i drugog medicinskog osoblja – za raspoređivanje u bolnice tijekom siječnja i veljače, prema potrebi.

“Ovi liječnici i medicinske sestre i drugi bit će spremni za raspoređivanje u susjedne bolnice koje ih trebaju”, rekao je dužnosnik. “Ako Bog da, neće nam trebati svi ovi vojnici i žene, ali, ako ih budemo trebali, oni su spremni i mobilizirani.”

Šest timova za hitne slučajeve – s više od 100 kliničkog osoblja i bolničara – sada je raspoređeno u šest država: Michigan, Indiana, Wisconsin, Arizona, New Hampshire i Vermont. Ovo je povrh 300 saveznog medicinskog osoblja koje je raspoređeno kao odgovor na Omicron.

Osim toga, Biden daje upute Femi da mobilizira timove za planiranje koji će raditi sa svakom državom i teritorijom kako bi procijenili potrebe bolnica prije zimskih skokova, te da sada počne širiti kapacitet bolničkih kreveta.

U informativnom listu Bijele kuće dodano je: “Kako bi izbjegla porast, Fema je spremna rasporediti stotine hitnih medicinskih timova kako bi, ako se jedna bolnica popuni, mogli prevesti pacijente u kreveti u drugim objektima.”

Također je navedeno da američka vlada ima stotine milijuna maski N-95, milijarde rukavica, desetke milijuna haljina i više od 100.000 respiratora u strateškim nacionalnim zalihama. Prošlog tjedna administracija je poslala 330 respiratora u države kao što su Indiana, Michigan, Maine i New Hampshire.

Rane studije sugeriraju da će cijepljenima biti potrebna dopunska vakcina za najbolju šansu za sprječavanje infekcije omikronom, ali čak i bez dodatne doze, cijepljenje bi ipak trebalo ponuditi snažnu zaštitu od teške bolesti i smrti.

Visoki dužnosnik administracije dodao je: “Suština za američki narod je sljedeća: trebali bismo ozbiljno shvatiti sve oko Omicrona, ali ovo je razlog za zabrinutost, a ne razlog za paniku.

“Imamo alate, imamo znanje, imamo planove proći kroz ovo. Ako ste potpuno cijepljeni, a posebno ako ste dobili dopunsku vakcinu, vrlo ste zaštićeni.”

IZVOR: theguardian.com

BidenCovidCovid testoviOmicronSADvarijanta
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
preseren3
2 godine prije

U Sloveniji su Italijanski vojnici došli…. i otišli. Nisu imali što raditi.

Starina
2 godine prije

Koje gluposti pišu, pričaju i rade ovi političari i novinari, ovo pas maslom ne bi pojeo.
Cijepljeni sa dvije doze nisu zaštićeni pa moraju uzimati treću, a necijepljeni istovremeno trebaju uzimati prve dvije kohe su dokazano smeće i otrov.
Najviše isprani dio tijela u ove dvije godine više nije mozak, sad je totalno izjeden od ekstremne propagande.

tuf
2 godine prije

Znate li da su bolnice širom svijeta izbile na prvo mjesto liste zagađivača plastikom u zadnje dvije godine? Sva jednokratna zaštitna oprema se baca nakon korištenja i ako govorimo o pravoj šteti za okoliš – bolnice su te koje su postale glavne štetočine. Ali nećete vidjeti da se ministar zaštite okoliša, Greta ili bilo koji medij osvrće na te činjenice.
Sve te milijarde rukavica, zaštitnih maski i halji koji se najčešće neracionalno i nepotrebno koriste završavaju u okolišu, trajno. Ništa se od toga ne reciklira. Doslovno. Ništa.

Armagedon
2 godine prije

Ne probudi li se narod ovi bolesnici će sprovesti svoje djelo

Dokurčilomi
2 godine prije

Zamisli, poslat će pola milijarde besplatno a naplatiti se od poreznih obveznika. Sami sebi platili ali bitno da je besplatno.

Max
2 godine prije

Ha ha

tihobl
2 godine prije

Zanimljiva vijest: Bajden dao prekomandu vojnicima u FEMA. Za pocetak 1000 njih je dobilo prekomandu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI