”Procurjelo” na stotine NATO-ovih dokumenata

Haker
3 komentara

Podaci su navodno na prodaju na ”Dark webu” nakon što je portugalski Glavni stožer hakiran

Glavni stožer oružanih snaga Portugala (EMGFA) na meti je “dugotrajnog i neviđenog” kibernetičkog napada, koji je rezultirao curenjem niza tajnih dokumenata NATO-a, izvijestili su lokalni mediji u četvrtak. Prema novinama Diario de Noticias, portugalska vlada nije bila ni svjesna napada sve dok je SAD nije obavijestio o kršenju, koje su nacionalne vlasti klasificirale kao “izuzetno ozbiljno”.

Izvori medija tvrde da je američka obavještajna zajednica pronašla “stotine” povjerljivih ili tajnih dokumenata NATO-a stavljenih na prodaju na ”Dark webu”. Prema izvješću, obavijest o otkriću poslana je izravno Antoniju Costi, premijeru nacije, prošlog kolovoza.

Glasnogovornik američkog veleposlanstva u Lisabonu nije želio ni potvrditi ni demantirati izvješće, rekavši da ne komentiraju obavještajna pitanja.

U izvješću se navodi da je Glavni stožer proveo sveobuhvatnu reviziju svojih internih sustava i uspio identificirati računala s kojih su ukradeni dokumenti NATO-a. Agencija je također otkrila da su prekršena pravila vezana uz siguran prijenos povjerljivih dokumenata.

“Ovaj kibernetički napad bio je dugotrajan i nije ga bilo moguće detektirati, a koristio je botove programirane za otkrivanje vrsta dokumenata”, istaknuo je jedan od izvora te dodao da su informacije izvađene u nekoliko faza. List navodi da će NATO zahtijevati objašnjenja i jamstva od portugalske vlade, a neimenovani dužnosnik rekao je za novinu da vlada može jamčiti da će njezine oružane snage “svakodnevno raditi kako bi kredibilitet Portugala, kao članice osnivača Atlantskog saveza, ostao netaknut.” Do curenja podataka dolazi nakon što je NATO krajem kolovoza tvrdio da blok istražuje hakiranje raketne tvrtke MBDA od strane nepoznatih zlonamjernih aktera. Prema medijskim izvješćima, hakeri su na ”Dark webu” stavili na prodaju nacrte oružja, koje je Ukrajina koristila u sukobu s Rusijom.

Dark WebNATOPortugalski Štab
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dokurčilomi
1 godina prije

Kako je okarakterizirano i klasificirano prisluškivanje i snimanje predsjednika, premijera i parlamenta drugih prijateljskih suradnika i članica NATO-a. Ima li možda kakvo kodno ime i za to?

Max
1 godina prije

Netko im je dobro očitao lekciju.

DEDA
1 godina prije

AKO JE TAJNA ONDA JE LAŽ OVCE NAŠE.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI