Profesor Valerije Vrček brani Lidiju Gajski: Kako uglednu liječnicu žele “u ime zdravlja” dovesti pred prijeki sud

Valerije Vrček

Prema najnovijim informacijama Hrvatska liječnička komora (HLK) zatražit će očitovanje od Lidije Gajski zbog nedavnih javnih nastupa u kojima ona kritički govori o razvikanoj epidemiji koronavirusa i o pretjeranim mjerama koje guše normalan život. Prema pisanju portala Faktograf, specijalistici interne medicine prijeti tužba zbog kršenja Kodeksa medicinske etike, jer svojim stavovima – ugrožava zdravlje nacije. Ukoliko se zaista provede disciplinski postupak, bit će to potvrda da s epidemijom i pratećom „vojnom vježbom“ nešto nije u redu.

Ministarstvo istine

U ovoj situaciji, kada krizni stožeri europskih vlada ravnaju društveni život prema (doslovno) matematičkim modelima, nisu potrebna još i ministarstva istine. Poznato je iz Orwellove države da njezini egzekutori zabranjuju svaki govor i priječe svako razmišljanje koje nije u skladu sa samorazumljivim činjenicama. U takvim se ministarstvima do činjenica ne dolazi istraživanjem i preispitivanjem, već dogovorom i odlukom, a presude protiv heretika mogu započeti i s pozdravom „u ime zdravlja“. Ova apsurdna situacija je opasna za sudbinu mislećih ljudi, budućnost neovisnih institucija, te posebno za bezinteresnu znanost, koja svoj razvoj temelji upravo na postojanju suprotstavljenih teza, teorija i mišljenja (Karl Popper).

Dijaloški sukob bez žrtava

Neovisno o postupanju HLK, šteta je već sada prilično nepopravljiva, jer poruka situacije s koronavirusom je jasna: postoje stanja u društvu kada je diktatura potrebna i efikasna. U takvim stanjima inkvizicija i represija postoje legitimne političke opcije. Sve što je potrebno (i dovoljno) jest odrediti i proglasiti izvanredno stanje. Ipak, slučaj Gajski nije tipičan europski, već se događa u društvu koje nije naviklo na dijaloške sukobe bez žrtava. Jedno je sigurno, ako akademske rasprave ugrožavaju zdravlje ljudi, onda je društvo bolesnije od same bolesti.

Dragovoljna cenzura

Usprkos medijskoj samoizolaciji odnosno dragovoljnoj cenzuri mnogih medija, kritičke analize sve više prodiru u javnost, viralna postaju drukčija mišljenja koja umanjuju opasnost virusa i koja traže ukidanje paralize života. Nobelovci (Levitt) daju intervjue, emeritusi (Bhakdi) pišu otvorena pisma premijerima (Merkel), a već se objavljuju i znanstvene studije (Nature Medicine) s nezgodnim zaključcima: o ovoj epidemiji nemamo pojma. Nulti je pacijent nepoznat, kolonizacija virusa u populaciji je nepoznata, efikasnost respiratora (u starih ljudi) je nepoznata, cjepiva nema, kontraindicirani se lijekovi serviraju pacijentima, režiseri talijanskog scenarija su nepoznati… Čak i znanstveni gurui koji svakodnevno osvajaju naslovnice portala vrludaju svojim izjavama poput pijetla na vjetru. Dovoljno je proguglati njihove tekstove s opcijom „alati“ i „odabrani raspon“ te uočiti vremenske deformacije izjava.

Državni neprijatelj

U takvoj općoj panici neznanja, koju ne priznaju jedino ekspertni štabovi, sasvim je razumno očekivati drukčija mišljenja i pozive na raspravu. Epidemija i redukcija života tiču se svih ljudi, pa je doprinos znanstvenika, stručnjaka i liječnika potreban i dobrodošao. Drukčije mišljenje u odraslom društvu ne može biti opasno.

Zapravo, za zdravlje hrvatske nacije mnogo su opasniji bili liječnici koji su pod okriljem noći bježali na austrijska skijališta. No, medijski linč migranata s prve crte bojišnice i tužba HLK-a su izostali. Osim mogućih očitovanja, neće biti sankcija prema „teroristima iz trgovačkog centra“ (deskripcija pripada kriznom stožeru), ako prekršitelji priznaju da je koronavirus državni neprijatelj broj jedan. U zaključku: u vrijeme krize glave treba skupljati, a ne razbijati.

Lidija GajskiValerije Vrček
Pretplatiti se
Obavijesti o
36 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
3 godine prije

izdržite istina će se saznati na kraju. pravedne i istinolubive često progone ali pravda će pobijediti.

crna guja
3 godine prije

kad san ima upalu krajnika u mladosti moja doktorica mi je savjetovala mogu ti prepisat sirup ali ne uzmi caj od kadulje i ispiri grgoci taj caj u ustima i meni je proslo zato mi je sve jasno hvala onda i mojoj doktorici a sada hvala i ovoj doktorici

VOLGA VOLGA
3 godine prije

Ako je sve ovo točno,onda se trebamo zabrinuti za vlastitu sigurnost,živote svih koji su povezani s nama,da nas kao nekad ne “proguta noć” bilo gdje,a počelo je kako ono?????Lebensraum….pa izmišljeni neprijatelji…pa izmišljene ugroze…pa deportacije radi “rada”…odvajanje i getoiziranje….pa premještanja uz propusnice….pa odlazak u konvojima i vagonima…pa onda skidanja i “tuširanja”..ili “pokusi”..Tako barem knjige pišu…i to one slobodno objavljene….E da sam bar Sport Billi i imam čarobne tenisice…pa da odem u tpm…makar u stotu galaksiju odavde…Za zaplakati i naježiti se od straha i strave ako je sve to istina…Gospođi svaka čast na hrabrosti,Bože budi ti koji će reći da je dosta,molim te.

Bosanac
3 godine prije

Nastupila je 1984-a. Zimska (statistička) olimpijada je otvorena. Imamo čak i Vučka kao maskotu 🙂

nekoime
3 godine prije

Ne bi li onda kao veleizdajnike prvo trebalo postrijeljati društvance koje je uništilo Imunološki zavod.

Patriot
3 godine prije

Sanjam dan kada će režimski plaćenici doći pred lice pravde, tj u ruke probuđenog naroda. Bog je velik, Bog je ISTINA, HRABROST I LJUBAV. NEMA PREDAJE!!

Duki
3 godine prije

Gle čuda odjednom?!!! “Imunološki” može vrlo brzo razviti podloge za testove covid-a 19, Da ga nisu dosljedno “filetirali”zadnjih par godina (čitaj) uništavali ,ništa čudno ne bi bilo da se pojavilo i cjepivo za Coronu made in cro !
A možemo !! ,da nije toliko zla u ljudima,jala,zavisti i ljubomore,bili bi smo puno dalje ,u svemu.
Predsjedamo Eu-om ,koja je u banani,zašto to ne iskoristiti,pa im prodamo nešto naše(npr.sustav škole na daljinu-vidimo da valja,nešto od aktualnih poteza ministra Beroša itd.itd,)ali ne !!🖕 Mi nemamo Njuha za to,nama je važnije ‘ko je koga,tužakati,rugati se ,a o kriminalu da ne govorim !

Ive
3 godine prije

SVAKO JEDNOUMLJE JE UVIJEK IZRAVAN PUT U BEZUMLJE. A Factograf pokušava nameutnuti svoje jednoumlje zastupajući interese superbogatih koji svoje bogatsvo nisu stekli znanjem a još manje čašću ili poštenjem.
Dok istovreemeno pokazuju neograničenu mržnju prema običnim i časnim osobama koje časano i pošteno rade te na stoje od svoga rada živjeti.
Postoji ZLO a FACTOGRAF je ZLO na n-tu potenciju.

Abe 04
3 godine prije

Članak je j###čki. Samo jako!

ANTINWO.HR
3 godine prije

Patriot sve si dobro napisao!Ovoj dragoj doktorici SVAKA ČAST

iegfunaqfrnawfruawefuaewfawef
3 godine prije

Hajka na sve protiv korocioone kao babice nwo-u je tek počela, budete vidjeli kad krene svom snagom, otjerat će nas i odavde, u najboljem slučaju.

neznanje
3 godine prije

Gdje se u tekstu, iza bombastičkog naslova, nalazi neka izjava Valerija Vrčeka? Paralelni svemir?!?

American_dream
3 godine prije

Tako se i vucic prije par dana kreveljio na presici iza navodno lijecnika i eksperta ,koji je mitomanio o super srpsko ruskim genima i bratskim nebeskim narodima, ismijavao drzave i gradjane trulog zapada, te kategoricno tvrdio da srbima corona nista nemoze,par dana kasnije putin salje vascelu rusiju na neplaceni godisnji odmor a pravoslavni mu brat vucic uvodi izvanredno stanje i milicijski cas.Sa zanimanjem pratim sto ce se dogoditi sa trecim klaunom u bjelorusiji,hoce li brkati diktator sprijeciti pandemiju ispijanjem vodke i voznjom traktora ili ce i on primjeniti rigoroznije mjere tamo negdje u jesen kada bude imao milijun zarazenih,nebi me cudilo da u tom vrlo izglednom scenariju, pandemiju zaustavi gladomorom.

djordje
3 godine prije

ovi danas” velikoumnici” da mi kažu da je neki dan padao bijeli snijeg ni to im nevjerujem iako sam vidio.Tko mi može pojasniti: policija privede osobu ( osnovano osumnjičenog) bude u pritvoru lišen slobode,sudac istrage odredi mu od 30 do 180 dana istražnog zatvora i nakon toga : osumnjičeni ode van,a niti istražni sudac niti policajac ne odgovaraju za lišenje slobode niti ovaj za osnovano osumnjičeno kazneno djelo !?!?!? Cijeli svijet se smije takvom postupanju…..

Dario Barišić
3 godine prije

Meni na fb skinu objave sa ove vaše web lokacije.bude upozorenje da je fake news.pozdrav.dario barišić ,član ANDA UFO Tima

Armagedon
3 godine prije

istina za sada nece pobijediti , naprotiv ko je bude govorio ceka ga nevoja .. Luda su ova vremena . Ali ti ljudi ce jednog dana biti Heroji koji su se usudili biti ono sto bi smo svi trebali biti ….Ljudi!

sokre
3 godine prije

istina vrijeđa i boli

Marko
3 godine prije

Jedna ispravka: Nije bilo bježanja na skijališta! Optuženi liječnici su išli na skijanje dok su granice bile potpuno otvorene, a njihova ustanova KBC Zagreb nije izdala nikakve preporuke o putovanjima. Ravnatelj KBC Zagreb se napadom na vlastite radnike zapravo zaštitio od kritike na vlastiti račun.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI