Donosimo listu financijera udruge Faktograf koja lažno optužuje pojedince i medije

Faktograf financiranje

Iako su informacije dostupne na stranicama Faktografa, mnogi ne ulaze u detalje niti ih traže. Sasvim razumljivo zbog mase informacija koje nije moguće sve pogledati i provjeriti. Da pogledamo tko to financira “ministarstvo istine” Faktograf u Hrvatskoj?

Samo ćemo prenijeti tekst sa stranica Faktografa, kako biste sami vidjeli o kome se radi:


Faktograf: Kako se financiramo (Poveznica: Stranica Faktograf)

Pokretanje Faktografa financijski su podržali National Endowment for Democracy (NED), zaklada TechSoup i Državno tajništvo Sjedinjenih Američkih Država. Projekt Faktografa je djelomično financiran kroz potporu Veleposlanstva SAD-a u Zagrebu. Mišljenja, nalazi i zaključci ili preporuke izražene ovdje pripadaju autorima i ne odražavaju nužno stavove američkog Ministarstva vanjskih poslova (State Department). Rad Faktografa financirao se kroz projekte osvojene na natječajima NED-a, Googleovog The Digital News Initiative Innovation Funda (putem projekta Mozaik veza) i Agencije za elektroničke medije, Europske unije kroz program Europa za građane te kroz Facebookov Third Party Fact-Checker program.


Pametnom dosta. Nećemo ništa objašnjavati. Sve se vidi u tri jasno napisana paragrafa. Udrugu Faktograf financiraju strani tehnološki i državni faktori.

Da se razumijemo, sve gore navedene institucije djeluju sukladno zakonu kojeg su izglasali gotovo svi aktualni i prošli hrvatski zastupnici. Nisu krive Sjedinjene Države što im je omogućeno financiranje jedne slične udruge. Na njih nismo ljuti, jer to rade sve države. Djeluju legalno, što im je dozvoljeno.

Problem nastupa kada udruga Faktograf nazove vijest o ruskim aktualnostima “ruska propaganda“. Ako su mediji koji informiraju javnost o događanjima u Siriji, Rusiji, Turskoj, Ukrajini predstavnici “ruske propagande”, čiji je predstavnik udruga Faktograf?

Može li Faktograf predstavljati informativni autoritet u Hrvatskoj, kad i oni sami pišu da ih financira strani faktor? Ispada da je Faktograf politički entitet, a ne moralna vertikala novinarstva.

Tko je vjerojatna novinarka koja je izvršila medijsko linčovanje?

Provjerimo li informacije na stranicama Faktografa, možemo vidjeti samo inicijale A. Br. Pregledom stranice Što je i čemu služi Faktograf.hr gdje smo pronašli informacije o financiranju, nalazi se vjerojatno ime autorice Ane Brakus,  gdje jasno piše:

Ana Brakus autorica je na portalu Faktograf.hr. Od 2013. do 2016. radila je kao novinarka i urednica na feminističkom portalu Libela.org. Dvije godine kao novinarka provela je u zagrebačkom tjedniku Portal Novosti. Surađivala je s brojnim medijima u Hrvatskoj i regiji. Članica je Zbora istraživačkih novinara Hrvatskog novinarskog društva. Diplomirala je politologiju na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, a bavi se se temama unutarnje i vanjske politike.

Iz kratke biografije vidimo da je Ana Brakus aktivst, a ne novinar u pravom smislu. Na kraju biografije jasno stoji da su unutarnja i vanjska politika, glavne teme koje Ana Brakus obrađuje. Pitamo se kakav autoritet ima osoba koja je zavrišila Fakultet političkih znanosti da kritizira dr. Lidiju Gajski i dr. Srećka Sladovljeva?  To će nam Faktograf morati odgovoriti u vrlo skoroj budućnosti.

Naše viđenje kako se treba financirati jedan medij

Portal Logično financiraju naši čitatelji kada kliknu na reklame koje se nalaze na našim stranica. Drugih prihoda mi nemamo.

Ne krijemo postojanje ponuda za prikrivene PR članke za ozbiljne novce. Mi to nismo prihvatili, niti ćemo prihvatiti.  Kada nam PR agencije pošalju e-mail i ako se štivo uklapa u našu uređivačku politiku, mi to objavimo bez ikakvih uvijeta.

Bilo je “dobronamjernih” ponuda da uspostavimo kontakt sa stranim državnim predstavnicima i zatražimo novac, ali smo te članove redakcije odmah rastjerali i više nikada neće moći ni nosom pristupiti portalu Logično.

Kada bismo saznali da bilo koji član redakcije primi samo jedan euro iz sličnih državnih fondova, bez obzira radi li se novcu iz SAD, Rusije, Kine, Irana, Francuske, Njemačke… taj bi član redakcije bio izbačen u roku 20 milisekundi.

Ne bismo tolerirali ni privatne turističke posjete naših članova koji pišu o cjepivima i lijekovima, zemljama u kojima se, eto slučajno, održava simpozij farmaceutske industrije. Možeš si misliti, slučajnosti.

Poruka našim dragim kolegama u udruzi Faktograf

Vi radite samo za novac, a mi radimo iz uvjerenja. Vama je novinarstvo izvor zarade, nama je strast. Vi ste novinari, mi smo obični ljudi. Vas financiraju strane vlade i institucije, nas financiraju naši posjetitelji. Tko je onda pošteniji?

Osobe bez empatije ovu poruke ne mogu razumjeti, jer za takvo što treba imati biološke predispozicije. Zato i svjedočimo raznoraznim napadima na poštene, iskrene i najbolje. Logično će uvijek biti na strani najhrabrijih među nama. Kome se ne sviđa neka mijenja portal.

Dok smo pisali članak, Faktograf pobijedi sebe

Nismo članak ni završili, a Faktograf je prijavio Facebooku portal Logično za širenje lažih vijesti vezano za dr. Lidiju Gajski. a što smo u prošlom članku jasno opovrgli. Objavit ćemo screeshot prijave i faktografovog članka, ne zbog Faktografa, nego zbog materijalih dokaza.


Faktograf prijava

FaktografLidija GajskiSrećko Sladoljev
Pretplatiti se
Obavijesti o
168 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
preseren3
4 godine prije

Bravo! Jedino tako se može pobijediti peto kolunu! Skinuti gače, nek se vidi…

Pi-zdro
4 godine prije

zivi djubreluk..

crna guja
4 godine prije

bravo redakcijo logicno doktorica je imala cicu u ovom slucaju im rec navik zivi ki zgine posteno

CAN
4 godine prije

Imate podršku jer ste ljudi koji pišu iz 2.kuta,ovaj fucktograf,treba riješit po kratkom postupku,stavit ih u karantenu do daljnjeg.
S poštovanjem, i samo naprijed Logično.

NWO
4 godine prije

Vi ste jos jedno od malo svjetala u tmini koja nas sve vise zakriljuje. Bravo i samo hrabro.

Istrazuj
4 godine prije

Logicno. Svaka vam cast! . Premda me je jedno vrijeme nerviralo skidanje/neobjavljivanje komentara citaoca (sto jeste vid cenzure, jer misljenje citaoca, nije automatski i misljenje novinara Logicno) – ipak ovdje se nosite izuzetno casno i posteno. Pa samo ISTINA moze pobjediti LAZ. Istina se NEMA cega bojati…. … Sa druge strane, ovi strani placenici (a licno bih rekao placenici satanisticke sekte) na platnom spisku americkog NED (bukvalno CIA) i djubreta zvanog FB – nikad ne mogu donijeti ISTINU. Oni samo donose ono za sto su i placeni – LAZ. Dakle, to smece od novina i njihovih uposlenika (placenika) vam ne moze nauditi. Publiku cete imati uvijek i sve vecu. Samo pisite otvoreno i posteno….ljudski. … i bez cenzuriranja/brisanja komentara, jer vam to ne treba. Cak i u slucaju da vas provokatori Sorosa, NEDa ili kakva druga banda pokusaju neosnovano pljuvat u komentarima – pustite ih. Nece proci kod ogromne vecine… Čitaj više »

Pero
4 godine prije

Aha, sada ste im vi na piku.
Samo nastavite.
Postoji li racun na koji se moze donirati za portal logicno ili nije dopusteno?
Privatna sam osoba, bez afiniteta bavljenja politikom.

Savonarola
4 godine prije

Jako je tesko,pogotovo u danasnje vrijeme zadrzati neku neovisnost.Puna podrška Logicnom i prijedlog da se uređivačka politika podrži i dobrovoljnim prilozima, Koliko ko može pa makar i simbolicno.

žrec
4 godine prije

Pustite vi i Soroša, Bolla, State department, najveći smo neprijatelji sami sebi. Mislim na domaću agenciju za elektroničke medije koja je ovdje najveće zlo.

Admin
4 godine prije

Poštovani R1A,

Pročitajte članak, prije nego komentirate, pa ćete znati tko nas financira.

I2A1B 🙂

ANTINWO.HR
4 godine prije

Bravo za LOGIČNO.COM !Raskrinkajte bagru

dalmata
4 godine prije

Jedna od poluga uspjeha(za primjer svima) Rusije je zabrana ovakve pete kolone.Zanima me samo jedno,Vlade koje podravaju sistematsko uništenje vlastitog narda i države,koja vrsta bolesne imbecilnosti mora bit u možjanima,svih koji su sve to omogućili,.Ali.tragedija je još veča,kad se većina “pravovjernika”spremna poklat za HDZ ili SDP,iste one koji su ,od 80 % +,nekadašnjeg,(zvalo se “narod”)napravili obespravljenu,mizernu,bezličnu masu,a ti,isti jadnici i dalje skidaju iskidane gaće.Koliko se para uspe u ovake teroriste,a koliko u zapošljavane i socijalu?Ili moramo čekat da virus napravi svoje,jer smo kukavički dopustili da logori radu do našeg istrebljenja.je li ovi(i slični portali),dobijaju koji cent,”u demokraciji,slobodi govora i pravu na svoje mišljenje”?Sumnjam,ali da smo svi na crnu listu EU,NATO i USrA,to znamo,ali ko,ih prca,bar imamo svoje ja,za razliku od ovih jadnika.

čitalac
4 godine prije

Uredništvu!
Ovo vam je jedna od ponajboljih stvari koje ste uradili.
Kapa dolje!
Ne slažem se baš uvijek s vama ali ste jako važni zbog “ravnoteže među zvezdama”, kako reče već znate tko…..
I neprocjenjivo: komentiranje bez facebooka i ostalih sr*** koje ponosno zovu socijalnim mrežama.

Piretis
4 godine prije

Kažu: Ne pada snijeg da pokrije brijeg…
Jasno vam je do je to tek početak. Bit će toga još, od tko zna koga. No kako ste tu zbog nas i mi zbog vas kad zagusti može se i otići ali se ni smije prestati govoriti. Veliki je ovo svijet i uvijek postoji mirni kutak.
Gotovo nam sve mogu uzeti, neka im nek nose, ali slobodu mišljenja ne mogu. Toga se oni i boje, jer dok mislimo smo ljudi.
P.S. Do sada nisam posjećivao stranicu Faktograf iz razloga jer se nitko nije na njih referirao. Sada sigurno ni neću.

mars
4 godine prije

Jednom rijecju – soroscad.

Gaja
4 godine prije

Jasno je tko kontrolira medije i “Istinu” na prostoru ex Yu a i cijele Europe. Jasno je da faktorgraf, Index.hr i dr. pisu po dekretu odredjenih ambasada. Zasto poskusavaju ugusiti neovisno i drugacije misljenje. Zato se postavlja pitanje svih pitanja: ZASTO JE U INTERESU FINANCIJERA DA BAREM FIKTIVNO SMRTNOST CORONE BUDE VELIKA ? Samo ta cinjenica je dostatna da budemo skepticni prema cijeloj toj prici oko corona virusa.

nenormalno zbunjen i lud
4 godine prije

Nije Putin bez razloga zabranio ovakve ……..zna Vlad kaj dela!
Ova bAna kenja diljem balkana od Vardara pa do Triglava. lgbt leglo

hiber
4 godine prije

Hajde, hajde. Sam protokol koji se provodi je protokol koji su ranije dogovorili Anglosaksonci i Kinezi zajedno. Samo su čekali da se dogodi novi soj gripe. S obzirom da im stvar sa svinjskom gripom nije uspjela, sada su svoje dočekali sa novim sojem viroze, odnosno prehlade. Dok se imunitet ne privikne, gripa je vrlo opasna bolest, kako vidimo slično je i sa virozama. Zapravo je daleko važnije bilo tumačenje dr. Sladojeva. Logično sada kao ratuje Faktografom, a sam Babić je širio kinesku propagandu i karantene. Ispada da njega finacira kineski komitet. A sve na temelju dogovora sa anglosaksoncima. I sada imamo slučaj da svi koji drugačije misle stradaju, u Kini jednostavno nestaju poput šefice hitne, dr. Gajski eto prijavljuju komori, a i mene je Logično stavilo u vakidaciju. Što se može…..

Stanko
4 godine prije

Njih financira Veliki Srbijanus Nebeskus Narrodus jer ništa kontra Servije i Čirila!!!!

nik00la
4 godine prije

Objave moralnih spodoba često susrećem na Facebooku ali vidim imaju svoju publiku. Takvim spodobama se uglavnom ne bavim imam opciju “hide” statusa da mi se više ne pojavljuje u novostima ili jednostavno skrolam sa mišem. A ti likovi koji smatraju da su Bogom dani da ocjenjuju što je istina a što laž su moralne nakaze!!!

mislim
4 godine prije

pogledao sam i ja ko ih financir i zašto je osnovan faktograf.
i tamo kažu da je to zbog toga da nas naši političari nebi previše lagali , dobro ali ako su plačeni izvana to znači da nas vanjski mogu slobodno da lažu .to je pod jedan.
pod dva ako nas naši političari obmane toliko jako da izaberemo najluđeg, nastradat ćemo mi a ne amerikanci.
tako da mi nije jasno zašto se rusi ili bilo ko drugi opravdava za miješanje u demokratske izbor amerike. jer ako oni izaberu najluđeg naje#ače cijeli svijet,

Helena
4 godine prije

Njegova filozofija nije ista. Njegova logika nije ista. On nema isti moralni kodeks. On nema empatiju za iste stvari. Ti voliš ljude i koristiš novac. On voli novac i koristi ljude. On gura bližnjeg preko litice, ti mu pružaš ruku. On gazi preko leševa. Ti nad njima plačeš. Njega pokreće bogaćenje, tebe ideali. Njega pokreće mržnja i egoizam, tebe ljubav i solidarnost. On je sam. Ti nisi. On živi za sebe samog, ti za sebe i druge. On živi za prolazne, ti za večne stvari. On će njegovim lakšim putem brzo, ti ćeš tvojim težim sporo. On će leteti. Ti ćeš padati. On će pasti. Ti ustati. Što dalje budete išli svojim putevima, njemu će plata biti duševna praznina, nemir, nesreća, mržnja, tebi ispunjenost, mir, radost, ljubav. Jer znaš da živiš dostojno svog imena i svoje svrhe, čoveče. Ne boj se.

nik00la
4 godine prije

Skrolaj dalje pajdo. Internet ima puno sadržaja koji ti se više sviđa. 😉

mars
4 godine prije

@ Escare – nekada davno bijeli osvajaci su vatrenim oruzjem po Africi pljackali, harali, zarili i palili, dok je domicilno stanovnistvo u svoju odbranu raspolagalo kopljima, lukovima i strijelama. Protokom vremena, na ove ili one nacine i oni su se masovno opremili savremenim vatrenim oruzjem svih vrsta kojim su se koristili za odbranu. Zamisli – u suprotstavljanju koriste isto ono oruzje kojim su ih napadali. NECUVENO. Mozda su se, po tvom rezonu, i dalje trebali zadrzati na kopljima i strijelama? I time pokazati da su “neiskvareni”, dosljedni i pravedni? Oruzje ili orudje koje neko kotisti, samo po sebi nije sporno, vec je sporno ono za sta i u koje ciljeve se koristi. Ako ja imam pusku, mogu je upotrijebiti da ubijem covjeka i prisvojim njegovu imovinu, ili je mogu upotrijebiti u samoodbrani ako me napadne neka divlja zvijer. U tome je poenta – filozofe.

čičaToma
4 godine prije

Irelevantni izvor. Ja sam ih blokirao i nemam s tim problem.

Bosanac
4 godine prije

Za Faktograf nisma cuo do ovdje, Facebook ne koristim vec dugo (sto i drugima preporucujem), a Vama ‘Logicno’ podrska.

Stjepan
4 godine prije

Dobio sam opet na fb faktografske nebuloze … Ne postoji opcija djeljenja, a ni komentara/odgovora “poštenjačinama” s faktonebuloze !!
Postoji li opcija s kojom bi se moglo odgovoriti ili zabraniti ilegalno ubacivanje u fb profil ???
Može li se doći do konkrednih imena pisca i onih koji ometaju privatnost bez dozvole vlasnika profila ??
Ovo su za sada moja pitanja s obzirom da nisam internetski maher !! 🤔🤔🤗🤗

Vini Šurija
4 godine prije

Otkuda zna novinarka o medicinskoj struci. Jedino može biti plaćena da daje ocjene što je netočno. Očito je plaćenica ili plaćenik novog svjetskog poretka. U protivnom ta osoba koja je da je morala bi zavšiti sve fakultete svijeta i baviti se znanstvenim radom iz svih područja što je čovjeku apsolutno nemoguće. Sve znanje je kod tvo
rca ovoga svijeta i univerzuma.Znanost je otkrivenje znanje koje postoji prije postanka svijeta i nikad baš nikad neće biti sve otkriveno.

Ante
4 godine prije

Ovo me podsjećan na davna vremena kada sam živio u Komunizmu ( da na žalost za neke komunisti nisu bilo tako sjajni kao što vi neki govorite). Ali i tamo su novinari pisali samo ono što se vladi svidjelo, i onda je postajao ogranak koji je određivao što se smije a što se ne smije pisati. U isto vrijeme kada je trajao komunizam isto je radila i Amerika ali ipak su bili slobodniji u pisanju do neke mjere. Danas na žalost nema više komunizma pa se sve svodi na to da samo jedna strana određuje što je istina a što je laž. Ono što želim reći da je cenzura i oni koji vrše cenzuru su uvijek postojali. Zapad je primjerice godinama govorio samo jednu istinu o događajima 1989 godine na Tiananmenski trgu, na kraju je ispalo da su ondašnji prosvjednici objesili mnogo nenaoružanih kineskih vojnika koji su došli smiriti situaciju… Čitaj više »

Busola
4 godine prije

Šljam društva koji se prodaje za novce šireći lažne informacije i etiketirajući ljude, drugačije mišljenje!

Trt
4 godine prije

Tako tako samo. Istinom u čelo.

Mickey
4 godine prije

Respekt!

pera lozac
4 godine prije

Uvek koristim adblock, sad sam ga izkljucio za Logicno.

Son of Alerik
4 godine prije

Krasna karijera autorice teksta protiv logičnoga. Nu – feministički portal pa onda Novosti. Što im je zajedničko? Na tržištu nikad nisu zaradili ni kune. Novosti su inače uhljeb portal za ražalovane Feralovce, financira ih i Vlada RH.
Sad u Faktografu opet strani financijeri. Plus što ih vjerojatno i Facebook plaća za fact checking.

Zvrk
4 godine prije

Bas sam se ponadao da ste na platnoj listi Kremlja.
Ono, za afirmativno pisanje dobijete besplatni boršč i babušku kao suvenir. 👌

Robert
4 godine prije

Bravo

Mister NO
4 godine prije

Ima li kakva B opcija di da idemo ako se “slucajno” srusi Logicno? Mozda povratak na AMS? Ili neka druga stranica. Ljudi nakon ovoliko godina nebi volio da se pogubimo po bespucima interneta. Mislim da se stariji komentatori sad vec drze kao neka vrst “internet obitelji” pa bi bilo lose da izgubimo ovu nasu “balkansku pricaonicu” Lp

Hattori Hanzo
4 godine prije

Bravo!!!

Pero
4 godine prije

Moji su znali biti obrisani bez da sam ikoga vrijedjao.
Ali ne moze sve biti savrseno 🙂

Borna
4 godine prije

Bravo, uzvratiti objavom punog imena i prezimena. Pila naopako, pa neka se brane.

Abe 04
4 godine prije

Gdje su prošli trening, to ovo sto pise facebook fact checker?

Abe 04
4 godine prije

Logično, radite intervjue sa najjačim autoritetima za područje, i na ovu i na druge teme (možete pokušati i sa klimavcima, ali će vas odbiti čim im pošaljete pitanja na uvid). Tako da se ovim faktografija onda ruga svijet.

Armagedon
4 godine prije

Sad ce SEKTA da udari , Eto sad znate zasto treba 5G , izmice se kontroli , sad treba trosit energiju i novac da nas svih uvijeru u krivo
Ko nam daje pravo da mislimo svojom glavon , sram nas bilo ….

A kad dode 5G lipo napravis klik malo vise visoke frekvencije i sve stima svi ka jedan ,
je da ce nam malo dimit kroz usi ali koka briga , nema neslaganja nema komentatora jer ce svi “mislit isto”.

Divota….

Max
4 godine prije

držite se moji logičari ponosni smo na vas.

Slavonac
4 godine prije

Bravo logicno.Ako je istina da nemate niciju pozadina,jacu vas deset puta klikat u 24sata.Ja mislim daje ovim ljudima najmanji Problem ovaj virus.Virus 75 g tako zvani crveni,je unistijo ove prostore.Sad su poduzieca i drzavne poslove ,preuzeli djeca i unucad.Nista ne govorim napamet.Za sve Imam dokaze i u obitelji primjere.Uvjek kazem,kakav narod ,takva i vlast.Pozdrav i vise malo o crvenim menedzerima pisite.

Asma
4 godine prije

” Pitamo se kakav autoritet ima osoba koja je zavrišila Fakultet političkih znanosti da kritizira dr. Lidiju Gajski i dr. Srećka Sladovljeva? ”
Ovaj grip je bez obzira na stvarnu ili preuveličanu opasnost,više političko,nego medicinsko pitanje.
Kao što ljudi umiru sa koronom(ne nužno zbog nje) tako isto sa koronom nestaju penzioni fondovi,štednja,potraživanja i dugovanja,radna mesta,globalizam,neoliberalizam.Dobar izgovor zlata vredi.

Tbilisi
4 godine prije

Tesko za povjerovati. I ne bavljenje politikom je politika. Respect do modela iskrenosti.

Brainstorm
4 godine prije

faktograf nema komentare citatelja.

Zax
4 godine prije

Osim prijavljivanja portala bave se i trolanjem na msm portalima gdje sire svoju istinu o pandemiji. A bavili su se i prijavljivanjem raznih osoba facebooku zbog “neprilicnih komentara” na drustvenim mrezama. Dok ih fb nije odj…

Jomla
4 godine prije

Google, Facebook… sve su to PRIVATNE kompanije koje mogu,zapravo, činiti što ih je volja unutar tih kompanija, a da bi njihovi dioničari/vlasnici bili sretni. Oni su, nažalost, i praktični monopolisti na svjetskom tržištu ovako profiliranih proizvoda. To sve veze nema s poštenjem i/ili pravdom. Napadi na pojedine stranice i/ili ličnosti su ISKLJUČIVO u skladu s interesima vlasnika tih kompanija. Zato napade na dr. Gajski Lidiju vidim kao reakciju farmaceutskog kriminalnog klana na na njeno iznošenje stavova i mišljenja u vezi vakcinacija, CoVid-19 i sl. Na isti način treba promatrati i reakcije prema drugim osobama ili stranicama: Tko je pogođen određeni stavovima, slikama i sl. Faktograf je najniža vrsta sluge: doušnik. I ništa više, ništa intelektualno, ništa dobronamjerno, ništa korisno…End of story!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI