Suzavac i uhićenja tijekom prvog prosvjeda u Francuskoj tijekom Covida-19

Uhićenja Žutih prsluka u Francuskoj
15 komentara

Po prvi put nakon više mjeseci, ‘Žuti prsluci’ ove su subote nastavili svoje prosvjedne aktivnosti na ulicama Pariza. Veliki prosvjedni hod ubrzo se naime pretvorio u kaos, kojeg su kasnije obilježile svađe s policijskim snagama i brojna uhićenja.

Nakon ljetne pauzete zbog restriktivnih mjera u pogledu Covida-19, potpisnici ‘giletsjaunes’ planirali su i prosvjede u Marseilleu, Toulouseu, Lyonu, Lilleu, Nantesu, Nici, Bordeauxu i Strasbourgu.

U Parizu se gomila ”žutih prsluka” počela skupljati u središtu glavnog grada. Policija je očekivala da će u prosvjedu sudjelovati na tisuće prosvjednika. Lokalne prefekture odobrile su dvije demonstracije; jednu u blizini Champs-Elysees i Place de la Bourse, a drugu u blizini Place Wagram.

U povorci koja je krenula s Place Wagrama ljudi su skandirali slogane i dijelili letke s popisima pritužbi pokreta, uključujući zahtjeve za povećanjem minimalne plaće, mirovine i drugih socijalnih davanja.

Situacija se zaoštrila kad su izbile prepirke, što je natjeralo policiju na upotrebu suzavca i na velika uhićenja. Do subote popodne bilo je privedeno najmanje 200 ljudi, a ovaj će se broj vjerojatno povećavati kako se dan bude približavao svome kraju.

Pariška policija bila je pripremljena uoči novih demonstracija Žutih prsluka. Određeni broj teško naoružanih odreda za kontroliranje eventualnih nereda strateški je bio smješten po svim mjestima prosvjeda, ponajviše na znamenitoj aveniji Champs Elysees, koja je prethodno bila poprište nasilnih prizora. Ovo je područje sada proglašeno zabranjenim.

Prethodni marševi Žutih prsluka na tom području bili su zasjenjeni nasiljem, uništavanjem imovine i ozljedama policije i prosvjednika. “Na Elizejskim poljanama ne može biti razaranja i kaosa”, rekao je policijski prefekt Didier Lallemantza vijesti BFMTV-a, pozivajući prosvjednike da ostanu “mirni”.

Bez obzira na upozorenja, policijske snage pripremile su se za predstojeću sezonu prosvjeda, prikazujući svoje novo oružje za kontrolu mase. Nova nesmrtonosna granata, za koju se govorilo da je manje opasna od ranijih verzija, izbačena je u upotrebu ovaj tjedan, unatoč zabrinutosti da bi tako snažno oružje moglo nanijeti teške ozljede.

Neki od prosvjednika također su došli pripremljeni za eventualne sukobe s policijom. Policajci su zaplijenili niz zabranjenih predmeta, među kojima su bili noževi, čekići i rezači vijaka.

Posljednje velike demonstracije Žutih prsluka održale su se 14. ožujka, samo tri dana prije nego što je Francuska uvela strogo zatvaranje zbog širenja epidemije Covid-19.

Višemjesečne pauze dovele su do nagađanja u medijima o tome da pokret gubi na snazi. Nazvani po svijetloj radnoj odjeći visoke vidljivosti koju nose, Žuti prsluci prosvjedovali su svake subote, od studenog 2018. do uspostave mjera restrikcije. Pokret se pojavio zbog nezadovoljstva javnosti zbog povećanja poreza na gorivo i od tada se širio u sve u širi revolt, koji je bio usmjeren protiv vlade predsjednika Emmanuela Macrona.

BFMTVpokret Žutih prsluka
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
AI
3 godine prije

Ne mogu im ništa ovo je “White life matter”. Čisti rasizam francuske policije prema bijelim Francuzima, sramota.

4e 65 6b 64 6f 2e
3 godine prije

Jučer gledam i prema AFP bila su dva skupa po oko 1000 ljudi, a prema Global News (ako sam dobro zapamtio) sveukupno 2.500. A uhapšeno je 200 ljudi? Znači svaki deseti? A na video snimkama, iako uvijek paze na kut snimanja, vidi se, da ima više prosvjednika.
Inače za prosvjede policija je angažirala preko 6.000 pripadnika.

Prosvjedi, za koje znam, bili su jučer također u Poljskoj i Kanadi.

P.S.: upravo vidim, da “neslavni” rekord drži tportal, koji piše da se na dva skupa skupilo “nekoliko stotina” demonstranata.

3 godine prije zadnji put uredio 4e 65 6b 64 6f 2e
Kažun d.d.
3 godine prije

Stvarno je jadno kako se Lukašenko ponaša
prema Žutim Prslucima.Oće sada EU žestoko protestirati?
BAGRA

Daniel Plainview
3 godine prije

Žuti prsluci su prema mainstream medijima remetiteljski faktor, vandali, banda koju treba preodgojiti i neutralizirati elektrošokerima, a pojavom pandemije postali su i neodgovorni građani jer se ne pridržavaju mjera. Dok istovremeno BLM pokret, neometano od autoriteta vlasti i super-ubojitog virusa, u pohodu na nove Nike šunjalice u izlozima, najavljen je kao spasitelj trulog društva koji nestaje u kaosu i plamenu.

Stara kuka
3 godine prije

Pozivam čitaoce Logičnog da svi zajedno usvojimo rezoluciju kojom priznajemo Marine Le Pen za izabranu predsjednicu Francuske a Macrona nelegitimnim vođom.

ufnvfhrzfhcbdbettvxf
3 godine prije

E sad da tama koja vlada i galima želi smijeniti ove koje su postavili onda bi prsluci bili nabijeni okvirima a giljotinja bi radila prekovremeno. Prslucima nije jasno da se nešto može mijenjati jedino ako stvor dozvoli a čildrens sprovedu preko narodnih izdajnika u svakoj državi na planetu.

3 godine prije zadnji put uredio ufnvfhrzfhcbdbettvxf
Max
3 godine prije

Eto demokracije LiberteFraternite Egalite. Možete misliti.

Bosanac
3 godine prije

‘nova sezona protesta’ :), eto kako brzo u ‘razvijenim demokratskim drustvima’ (ako nisi sponzorisan od mocnih lobija) mozes protestima napravit promjene 🙂

Spartak
3 godine prije

Za tjedan-dva (dok se malo zaboravi) će bangsterske presstitutke objaviti tu istu sliku, – ali s demonstracija u Minsku…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI