fbpx

Suzavac i uhićenja tijekom prvog prosvjeda u Francuskoj tijekom Covida-19

Uhićenja Žutih prsluka u Francuskoj

Po prvi put nakon više mjeseci, ‘Žuti prsluci’ ove su subote nastavili svoje prosvjedne aktivnosti na ulicama Pariza. Veliki prosvjedni hod ubrzo se naime pretvorio u kaos, kojeg su kasnije obilježile svađe s policijskim snagama i brojna uhićenja.

Nakon ljetne pauzete zbog restriktivnih mjera u pogledu Covida-19, potpisnici ‘giletsjaunes’ planirali su i prosvjede u Marseilleu, Toulouseu, Lyonu, Lilleu, Nantesu, Nici, Bordeauxu i Strasbourgu.

U Parizu se gomila ”žutih prsluka” počela skupljati u središtu glavnog grada. Policija je očekivala da će u prosvjedu sudjelovati na tisuće prosvjednika. Lokalne prefekture odobrile su dvije demonstracije; jednu u blizini Champs-Elysees i Place de la Bourse, a drugu u blizini Place Wagram.

U povorci koja je krenula s Place Wagrama ljudi su skandirali slogane i dijelili letke s popisima pritužbi pokreta, uključujući zahtjeve za povećanjem minimalne plaće, mirovine i drugih socijalnih davanja.

Situacija se zaoštrila kad su izbile prepirke, što je natjeralo policiju na upotrebu suzavca i na velika uhićenja. Do subote popodne bilo je privedeno najmanje 200 ljudi, a ovaj će se broj vjerojatno povećavati kako se dan bude približavao svome kraju.

Pariška policija bila je pripremljena uoči novih demonstracija Žutih prsluka. Određeni broj teško naoružanih odreda za kontroliranje eventualnih nereda strateški je bio smješten po svim mjestima prosvjeda, ponajviše na znamenitoj aveniji Champs Elysees, koja je prethodno bila poprište nasilnih prizora. Ovo je područje sada proglašeno zabranjenim.

Prethodni marševi Žutih prsluka na tom području bili su zasjenjeni nasiljem, uništavanjem imovine i ozljedama policije i prosvjednika. “Na Elizejskim poljanama ne može biti razaranja i kaosa”, rekao je policijski prefekt Didier Lallemantza vijesti BFMTV-a, pozivajući prosvjednike da ostanu “mirni”.

Bez obzira na upozorenja, policijske snage pripremile su se za predstojeću sezonu prosvjeda, prikazujući svoje novo oružje za kontrolu mase. Nova nesmrtonosna granata, za koju se govorilo da je manje opasna od ranijih verzija, izbačena je u upotrebu ovaj tjedan, unatoč zabrinutosti da bi tako snažno oružje moglo nanijeti teške ozljede.

Neki od prosvjednika također su došli pripremljeni za eventualne sukobe s policijom. Policajci su zaplijenili niz zabranjenih predmeta, među kojima su bili noževi, čekići i rezači vijaka.

Posljednje velike demonstracije Žutih prsluka održale su se 14. ožujka, samo tri dana prije nego što je Francuska uvela strogo zatvaranje zbog širenja epidemije Covid-19.

Višemjesečne pauze dovele su do nagađanja u medijima o tome da pokret gubi na snazi. Nazvani po svijetloj radnoj odjeći visoke vidljivosti koju nose, Žuti prsluci prosvjedovali su svake subote, od studenog 2018. do uspostave mjera restrikcije. Pokret se pojavio zbog nezadovoljstva javnosti zbog povećanja poreza na gorivo i od tada se širio u sve u širi revolt, koji je bio usmjeren protiv vlade predsjednika Emmanuela Macrona.

4.6 13
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
16 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
AI
Gost
AI
1 mjesec prije

Ne mogu im ništa ovo je “White life matter”. Čisti rasizam francuske policije prema bijelim Francuzima, sramota.

Ana
Gost
Ana
1 mjesec prije
  AI

Rasizam kao prvo treba traziti vec 40 godina, u nazovidemokratskim izabranim sotoninim slugama od politicara, bolesne medijsko-celebrity-uhljebnicke-promigrantske fasistickogauchijaske-klike

4e 65 6b 64 6f 2e
Gost
4e 65 6b 64 6f 2e
1 mjesec prije

Jučer gledam i prema AFP bila su dva skupa po oko 1000 ljudi, a prema Global News (ako sam dobro zapamtio) sveukupno 2.500. A uhapšeno je 200 ljudi? Znači svaki deseti? A na video snimkama, iako uvijek paze na kut snimanja, vidi se, da ima više prosvjednika.
Inače za prosvjede policija je angažirala preko 6.000 pripadnika.

Prosvjedi, za koje znam, bili su jučer također u Poljskoj i Kanadi.

P.S.: upravo vidim, da “neslavni” rekord drži tportal, koji piše da se na dva skupa skupilo “nekoliko stotina” demonstranata.

Kažun d.d.
Gost
Kažun d.d.
1 mjesec prije

Stvarno je jadno kako se Lukašenko ponaša
prema Žutim Prslucima.Oće sada EU žestoko protestirati?
BAGRA

tihobl
Gost
tihobl
1 mjesec prije

Lukasenko treba da uci demokratske metode od demokratskih zemalja, a ne da mu policajce po ulicama gaze kao pse (6 pregazenih policajaca).

Daniel Plainview
Gost
Daniel Plainview
1 mjesec prije

Žuti prsluci su prema mainstream medijima remetiteljski faktor, vandali, banda koju treba preodgojiti i neutralizirati elektrošokerima, a pojavom pandemije postali su i neodgovorni građani jer se ne pridržavaju mjera. Dok istovremeno BLM pokret, neometano od autoriteta vlasti i super-ubojitog virusa, u pohodu na nove Nike šunjalice u izlozima, najavljen je kao spasitelj trulog društva koji nestaje u kaosu i plamenu.

Ana
Gost
Ana
1 mjesec prije

Tocno

Stara kuka
Gost
Stara kuka
1 mjesec prije

Pozivam čitaoce Logičnog da svi zajedno usvojimo rezoluciju kojom priznajemo Marine Le Pen za izabranu predsjednicu Francuske a Macrona nelegitimnim vođom.

ufnvfhrzfhcbdbettvxf
Gost
ufnvfhrzfhcbdbettvxf
1 mjesec prije

E sad da tama koja vlada i galima želi smijeniti ove koje su postavili onda bi prsluci bili nabijeni okvirima a giljotinja bi radila prekovremeno. Prslucima nije jasno da se nešto može mijenjati jedino ako stvor dozvoli a čildrens sprovedu preko narodnih izdajnika u svakoj državi na planetu.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 mjesec prije

MOJ KOVIDE :
Mikron se bori za zdravlje disnih organa ?

CAN
Gost
CAN
1 mjesec prije

Micron je čepiran!

sdfnibvsnefvnesfvies
Gost
sdfnibvsnefvnesfvies
1 mjesec prije

Gerijatrija ga ganja sa straponom po jelizioskoj palaći.

Medo
Gost
Medo
1 mjesec prije

To smrdljivo govno od Lukašenka. Putinov poltron pseto, metak u glavu gadu naterat. Trbušinu rasporit. UPSIĆ. Tek sad sam pročitao detalje. SORYYY. 😊😁😁😀😀😅😅😂😂😂😂

Max
Member
Max
1 mjesec prije

Eto demokracije LiberteFraternite Egalite. Možete misliti.

Bosanac
Gost
Bosanac
1 mjesec prije

‘nova sezona protesta’ :), eto kako brzo u ‘razvijenim demokratskim drustvima’ (ako nisi sponzorisan od mocnih lobija) mozes protestima napravit promjene 🙂

Spartak
Gost
Spartak
1 mjesec prije

Za tjedan-dva (dok se malo zaboravi) će bangsterske presstitutke objaviti tu istu sliku, – ali s demonstracija u Minsku…

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
16
0
()
x