UN, EU i Jacques Toubon: Macronova vlada uz podršku medija provodi represiju bez presedana

Jacques Toubon
12 komentara

Nakon Ujedinjenih naroda i Europske unije se i francuski pučki pravobranitelj Jacques Toubon u svom najnovijem izvješću obrušio na vladu Emmanuela Macrona i kritizira intenziviranje represivnih mjera u Francuskoj, piše Boulevard Voltaire. Prema aktivistu za ljudska prava, broj preventivno uhićenih i ranjenih prosvjednika tijekom demonstracija “Žutih prsluka” je dosegao nezapamćene razine. Prema članku, ove činjenice dokazuju da vlada Emmanuela Macrona postaje sve reakcionarnija.

Nakon što su UN i Europska unija zatražili od Francuske da provjeri “prekomjernu uporabu sile” od strane policije prema “Žutim prslucima”, francuski pučki pravobranitelj, ili ombudsman, Jacques Tubon, požalio se na “intenziviranje represivnih mjera” u zemlji.

Nakon Vijeća Europe Tubon je svom posljednjem izvješću pozvao francuske agencije za provedbu zakona da u gušenju nemira tijekom demonstracija prestanu koristiti traumatsko oružje.

Od početka demonstracija Žutih prsluka je policija koristila suzavac, omamljujuće i zvučne zaglušujuće granate i takozvane “obrambene lopte” (LBD). Tijekom demonstracija pokreta su ti meci ranili veliki broj prosvjednika, neke vrlo ozbiljno, uzrokujući trajni gubitak vida i ozlijede glave.

VIDEO – Snaga takozvane “obrambene lopte” (LBD) 

Međutim, ako se kritike međunarodnih organizacija prema Francuskoj mogu nazvati “dobronamjernim i umjerenim”, godišnje izvješće Jacquesa Toubona je puno oštrih tonovima.

Toubon je kritizirao “intenziviranje represivnih mjera” od strane vlade, iako je sve počelo nakon proglašenja izvanrednog stanja u zemlji 2015. Međutim, ove mjere i ograničenja slobode su dosegli vrhunac tijekom suzbijanja prosvjeda “Žutih prsluka”, tvrdi aktivist za ljudska prava.

“Broj preventivnih uhićenja i uhićenja prosvjednika na ulicama je bez presedana”, tvrdi autor izvješća.

Osim toga, Jacques Toubon osuđuje “prekomjernu uporabu sile” koju policija provodi određenim vrstama oružja, posebno traumatskim puškama i granatama, što je izazvalo velik broj teških ranjavanja među prosvjednicima.

Unatoč poricanju ministra unutarnjih poslova Francuske i službenog predstavnika Elizejske palače, brojke pokazuju da je među prosvjednicima oko 2000 ozlijeđenih, od kojih stotine ozbiljno, a neki će ostati invalidi do kraja života, ističe Boulevard Voltaire.

Osim toga, ozlijeđeno je više od 1700 policajaca, od kojih su mnogi dobrovoljno “upali u zamku”.

Kao što primjećuje list, ovaj tužan rezultat dokazuje dvije stvari. Prva je reakcionarni zanos Makronove vlade, a druga zaglušujuća tišina francuskih medija na tu temu.

A ako prvi fenomen i ne iznenađuje autora članka, imajući u vidu redovite optužbe protiv Francuske o kršenju Europske konvencije o ljudskim pravima i dosljednom padu međunarodnih rejtinga u poštivanju prava i slobode građana, šutnja medija je za mnoge “neočekivana pojava”.

“To znači da crni plašt represije postupno prekriva našu zemlju uz nesporno sudjelovanje novinarske elite, prije svega državnih medija”, zaključuje Boulevard Voltaire.

 Pokrenuta peticija koja UN poziva da istraži policijsku represiju protiv Žutih prsluka

Jacques Toubonpokret Žutih prsluka
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Lucija
5 godine prije

A, eto…u Francuskoj odavno izvaredno stanje, a onaj u Venezueli ga nije u stanju uvesti. A to znači i potpuno druga pravila za ‘penjače na teglice s cvijećem’.
Očekujemo i izvanredno stanje u V. Britaniji vezano za (ne)Brexit.

shumadinac
5 godine prije

Žuti prsluci su potencijalno velika pretnja vlasti a “izlaznost” im je sve manja tako da ne čudi agresivnost koja se prema njima ispoljava. Drugačija bi bila situacija da sve masovnije izlaze ali su za slabljenje odziva sami krivi. Veliki je to i važan poduhvat, moralo je mnogo bolje da se organizuje – sada traje već mesecima. U suštini „žuti“ nisu mnogo toga „opipljivog“ postigli ali su raširili misao „narodnih referenduma“ što može biti važnije od bilo kakvih ustupaka koje mogu dobiti od države. Uspeli su da u velikoj meri spreče nasilje što je takođe izuzetno važno ali su napravili veliki propust koji će ih, ako ništa drugo bar značajno usporiti. Zamislite da francuska vlada sutra pristane na organizovanje tih referenduma – šta bi „žuti“ radili? Valjda bi krenuli sa smišljanjem referendumskih pitanja, sa organizovanjem rasprava… Kako bi to radili? Preko internet platforme za tu svrhu kreirane, kako bi drugačije? Sledeće… Čitaj više »

Lucija
5 godine prije

Ma pazi ti ‘demokracije’.
Pučki pravobranitelj reagirao NAKON UNa.
Francuska. 21. stoljeće.

Moreno
5 godine prije

Interesantno je kako nema Sorosevih udruga za sve moguće vrste prava koji brane prosvijednike i šalju snimke MS medijima kako bi cili svit vidija ”brutalnost” francuske policije . . .

Dopizdilomi
5 godine prije

Nije mi jasno kako SAD nije već počela uvoditi demokraciju u Francusku.

Son of Alerik
5 godine prije

Za većinu prosječnih medijskih konzumenata, ono što nije bilo na Tv i u vijestima – nije se ni dogodilo. S tom postavkom računaju kao s točnom svi suvremeni protagonisti nove okupacije vlastitog življa. Budući da se svaka okupacija vrši zbog osvajanja dodatnih izvora prihoda okupatorima, i ova suvremena koja se vrši nad domaćim stanovništvom služi za povećanje prihoda vladajuće nomenklature. Svako podizanje poreza je nova okupacija. Svaka pobuna protiv dizanja poreza je ‘izdaja’, ‘dezerterstvo’, ‘populizam’, ‘desničarenje’, ‘protudržavno djelovanje’. Žuti prsluci su osvanuli upravo zbog poreza, trošarina, shvaćajući da zvijer na vlasti nikad ne misli odustati od ubiranja plodova njihovog rada, svakom novom godinom im uzimajući više, ostavljajući manje. Strategija zvijeri u slamanju prosvjeda je prešućivanje. Nije se ni dogodilo. Novinari koji bi to trebali, morali prenijeti široj javnosti, odjednom imaju pametnijeg posla, zasigurno i bolje plaćenog. Povišica za praćenje drugih tema? vjerojatno. Sutra će ti novinari reći Jbga, bilo je… Čitaj više »

Alan Ford
5 godine prije

Francuzi ovako reagiraju na drastično pogoršanje vlastitog životnog standarda, slično kao što su to pokušali i Grci prije nekoliko godina. Dok se npr. Nijemci ne sukobljavaju u tolikoj mjeri sa policijom, ali se latentno okreću desnim partijama, a što opet samo odgađa rješenje problema i napumpava ideološki naboj. A ideologije (promoviraju ih sve velike partije i mediji) su samo gromobran koji realne probleme sa terena preusmjeravaju u ideološki sukob. Uzrok nezadovoljstva je u svim slučajevima isti. A nitko od njih ne rješava konkretan problem. I tako problem (primarno socijalni) samo raste. Tako odgovara onima koji njime upravljaju a ne boje ga se. Kako upravljaju? Parama i utjecajem. Zašto ga se ne boje? Pa zato što nitko ništa konkretno ne poduzima da se problem u korijenu riješi ili su preslabi oni pokreti koji to zaista pokušavaju. A dok su ti pokreti slabi i oni sami imaju ulogu gromobrana za sve one… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI