Pobuna u Francuskoj ne jenjava – Pariz gori, a policija koristi gumene topove i suzavac

Francuska protesti
56 komentara

Prosvjedi takozvanih “Žutih prsluka” u Francuskoj se ne smiruju. Prema policijskim izvorima, samo jučer je prosvjedovalo 100 000 ljudi, a Pariz se u vrijeme uoči blagdana i novogodišnjih praznika pretvorio u bojno polje u kojem oko 3000 policajaca vodenim topovima i suzavcem nije uspjelo rastjerati gnjevne prosvjednike.

U glavnom gradu su izbili neredi i sukobi s policijom u kojima je do jučer uhićeno 130 osoba, dok je u bolnicama završilo tridesetak ozlijeđenih.

Vlada za sve optužuje oporbu i “Nacionalno okupljanje“, bivši “Nacionalni front” Marine Le Pen, iako nema nikakvih naznaka da njezina stranka stoji iza ovih demonstracija, koje su se rasplamsale diljem zemlje u znak revolta zbog velikih povećanja trošarina na gorivo.

Iz Pariza javljaju kako vlada zapravo ne može utvrditi tko stoji iza pobune francuskog naroda protiv politike Emmanuela Macrona i grozničavo radi u tom smjeru kako bi se vođe pokušale podmititi ili ucijeniti, nadajući se da će se, jednom obezglavljen, pokret “Žutih prsluka” rasuti sam od sebe. No nema naznaka da postoji čelništvo pokreta, prije svega jer u njemu sudjeluju svi slojevi stanovništva, među kojima su razne frakcije, od radikalne ljevice, do anarhista i desnice.

Predsjednik Emmanuel Macron je nekako preživio vikend, ali nema naznaka da će se prosvjedi smiriti. Štoviše, velika okupljanja i dalje traju i prerasla su u sukobe s policijom. Radnim danima na raznim mjestima i gradovima diljem Francuske se okupi desetine tisuća ljudi, a vikendom brojka prelazi 100 tisuća, dok je na skupovima prošlog tjedna sudjelovalo čak 200 000 ljudi.

Među “Žutim prslucima”, koje prosvjednici nose kao simbol pobune, su mladi iz razlih političkih frakcija, nezaposleni, umirovljenici i industrijski radnici koje su na prosvjede pozvali njihovi sindikati.

 

U smislu slojeva društva koji su se pobunili nema nikakve razlike od prosvjeda koji su potresali Francusku tijekom pokušaja Hollandea da potakne reformu radnog zakonodavstva. Ovo bi bila ista epizoda stare priče koja traje godinama, bez obzira tko bio u Elizejskoj palači.

Kao što smo rekli, razlog za nove prosvjede je porast cijena goriva, što je dovelo do pokretanja kampanje “Macron Must Go”, sa zahtjevima za otkazivanjem povećanja trošarina na gorivo, ostavkom vlade i odlaska Macrona.

Tužna ironija za Macrona je da su prosvjedi počeli ubrzo nakon njegovih fantazija o ujedinjenoj europskoj vojsci i neovisnosti o Americi, što je Federica Mogherini morala javno demantirati i odbaciti kao ideju nakon ljutitih poruka iz Washingtona.

Međutim, Macronov rejting pada već neko vrijeme, baš kao i bivšeg predsjednika Hollandea, koji u gospodarstvu ništa nije mogao ponuditi Francuzima, osim povećanja poreza i ukidanja prava radnika.

Rezultat ove politike, koja je vidjela kontinuitet s Macronom, jesu izmišljanja svih vrsta poreza za stanovništvo, i prije ili kasnije je situacija morala eksplodirati.

Francuska miting

Od početka prosvjeda su poginule dvije osobe,a prema drugim izvorima tri, ozlijeđeno je na desetke ljudi, civila i policajaca, a snage sigurnosti su dobile zeleno svjetlo za uhićenja “nasilnih skupina”.

Jedan od Macronovih suparnika na posljednjim predsjedničkim izborima, Jean-Luc Mélenchon, izjavio je da kada ljudi ne prihvaćaju poreze, to znači početak sljedeće “Francuske revolucije”.

Ipak, za sada smo još uvijek u “predrevolucionarnoj fazi”, iako se na društvenim mrežama aktivno promiče paralela između revolucije i ove pobune, koju policija, ako treba uz pomoć vojske, može držati pod kontrolom. No, bilo koji scenarij u kojem bi bilo prekomjerne uporabe sile protiv Francuza koji ne mogu trpjeti porezni pritisak je siguran znak odlaska Macrona, čak i ako ostane na vlasti cijeli mandat.

Revolucija u Francuskoj, ali ne po želji Macrona

https://www.youtube.com/watch?v=Mb3PbRlCfKw

https://www.youtube.com/watch?v=84CSFjXKL1U

https://www.youtube.com/watch?v=NJlYxfgSOhs

 

 

Macron Must Gopokret Žutih prsluka
Pretplatiti se
Obavijesti o
56 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Kile
5 godine prije

Nedajte se francuzi, udri po makaronu

Tadmur Palmorović
5 godine prije

Francuzi trebaju na protest u Berlin a ne Pariz. Odatle dolaze njihove nevolje. Uništena i unakažena poljoprivreda:stočarstvo, proizvodnja mlijeka, prije svega…ima toga još. Jedan primjer a ima ih puno a ovi novi porezi pa i akcize na gorivo su samo posljedica izdajničke politike Makrona, Sarkozija i ostalih bitangi sa obale Sene.

Sovonarola
5 godine prije

Marcon est le petit garcon.Uspio je ujediniti sve protiv sebe.

Šok
5 godine prije

Elle était si jolie
Je ne peux l’oublier

Son of Alerik
5 godine prije

Hipotetsko pitanje – što bi se dogodilo sa svim ‘slojevima društva’ u slučaju da nafta preko noći (zbog ovog ili onog razloga ) poskupi trostruko, da se država odrekne trošarina i da svejedno cijena goriva bude 2 eura po litri? Bismo li tad prosvjede nazivali uvodom u neku novu revoluciju? Protiv koga bi protestirali tad građani? Možda bi zazivali novi osvajački rat protiv svih onih koji imaju naftu? Povećanje trošarina na gorivo u Francuskoj je tek okidač za prosvjede. Ono s čim se Francuzi ne slažu jest bilo kakva štednja na njihov račun. No, netko mora financirati socijalnu državu, netko mora financirati prava (koja su u konačnici financijska). Kad nedostaje novca, samo su dva rješenja – manje trošiti ili više zarađivati. Ima i treće rješenje – financirati državu državnim novcem, ali to podrazumijeva izlazak iz eura, izlazak iz EU i resuvenerizaciju zemlje. Čini se da prosvjedi ne vode k tomu,… Čitaj više »

RoPe
5 godine prije

Meni odmah pada na pamet ‘Plenković must go!’

eu kolonija
5 godine prije

sve sami rusi. svi koji su protiv nekrofila macrona su rusi:)

....
5 godine prije

Ako se nevaram sad se i u Francuskoj pobunio narod (Ukrajina, Sirija, Libija …), i vrsi se napad na prosvjednike od strane policije i vojske. Kad pocinje Usa i nato slat vojsku da pomogne mirnim prosvjednicima…?

Ivan
5 godine prije

Ovi su Francuzi smesni, bez neke toljage, par litara benzina i barem jos nekog spreja sa suzavcem se na proteste ne ide ako ne planiras samo dobiti batina. Doduse batine svakako ne ginu ali treba odlucno i uzvratiti.

drvobradi
5 godine prije

aaah , jest lijepo vidjet demokratsku policiju kako njezno mlati neprijatelje demokracije 🙂

bbbb
5 godine prije

Pitanje svih pitanja je tko stoji iza ideje i organizacije ove kazališne predstave koja ništa neće riješiti, jamčim da su redatelji i producenti isti ko i 68-e i paljenje auta po pariđiju da bi ustolićili vrtnog zločka………….

MilanCZ
5 godine prije

Ti protesti imaju puno veci karakter nego sto novine i novinari pisu realno o trenutoj situaciji u Francuskoj.Sve je to organizirano da se na tlu evrope stvore neredi,haos itd..Cilj tih protesta je srusiti vladu i kompletnu destabilizaciju na tlu Evrope.Neznam dali je Macron shvatio tko mu sve to roganizira i radi cega.Nazvao je Trumpa i on mu je sve jasno rekao,bude li stajati na dvije strane(sa amrickom drzavnom elitom ili globalistima-moze birati) moze pretpostavljati sto ga ceka.Nije niti slucajno vikendovi scenariji u Azovskem moru i Ukrajinska provokacija sa brodovima.Sve je to maslo americke drzavne elite da otvori na dva polja frontu,da se u evropi stvori haos,da dođe do rata između Ukrajine i Rusije,gdje bi zrtvovali Ukrajinu radi interesa americke drzavne elite da prezivi jer gubi tlo pod nogama i jedini nacin da ostanu je da se na tlu evrope ,rusije i sire organizira rat i nemiri.Vec sam prije mjesec i… Čitaj više »

bbbb
5 godine prije

Nevezano za temu, Truman i ekipa su došli u Jonsko more i Jadran kao na vježbu, mislim da bi mogli vježbati na Kosovu a i oko Krima…………………….

MilanCZ
5 godine prije

Malo slozite mozaik o događanjima posljednih dana,napad plinom u siriji,provokacija u ukrajini,protesti u francuskoj i belgiji.Onaj tko zna kako sve to funkcionira,moze bez problema sloziti mozaik događanja i donijeti sasvim drugaciju informaciju nego sto novinari pisu,novinari nikad istinu nenapisu jer ih vecina uopce nema o svemu tome pojma,sto sve to ima za cilj konanci itd..Rat je u zraku,onaj tko zna kako se organiziraju ratovi,nije mu problem sve to shvatiti.Ratovi s eorganiziraju planski ili mogu biti radi gluposti a kroz povjest bilo je puno ratova koji su bili radi necije osobne gluposti,posebno gluposti raznih predsjednika drzava.Povjest se ponavlja,sad aje pitanje dali ce rusija kao u proslosti prihvatiti tu svu igru ili ce ostati mrtva-hladna i nece prihvatiti sve te provokacije,kako nebi doslo do globalnog rata i sveopce katastrofe covjecanstva.Jedino tko moze ovu planetu sacuvati su Rusi,padnu oni na ispitu,pisite kuci propalo,pomolite se dragom Bogu.Ti koji mi dijele minuse,njima bi savjetovao da… Čitaj više »

jezevakucica
5 godine prije

Joj,da mi je vidjeti prosvjednika ispred triumfalne kapije sa kalašnjikovim u ruci kako pjeva Marseljezu.To ,kruh i voda i netreba mi ništa više danas!

Ana
5 godine prije

Jedan od najzescih bisera je procenat “popularnosti “Kralja Sunce”- pretprosli mjesec 26%, izgubio 6 % -prosli mjesec kotira na 25%. Od tada izgubi 5% i danas je “popularan” 26%

Sarka
5 godine prije

U naslovu: policija koristi gumene topove
Bogami ce opet Ruse zajebat utrkom u naoruzanju…dok Rusi izliju jedan top, ovi mogu napraviti 1000 gumenih.
Jos kad pocnu proizvoditi gumene atomske, to ti je fajrunt!

milan
5 godine prije

Hm, gumeni topovi, ajd da je to napisano negdje u tekstu, ali naslov pa …. 🙂

anti-sistem
5 godine prije

Makaron je Rokšildov bankar. Da se nešto ovako desi u npr. Iranu,odmah bi je Amerikanci napali sankcijama,ali kad demokrati iz France to rade narodu,onda je to volja demokracke većine…

Bumbum
5 godine prije

Vlada protiv svojih gradjana koji ju hrane porezima ide suzavcem, a protiv horda kriminalaca iz Afrike i Arabije koji nemaju dokumente i lazu, za njih se nema nacina da ih se sprijeci…aaah zbljuv

Ana
5 godine prije

Zaboravili ste najvaznije- propagandu! ( ovdje ne govorimo o policiji)

Zadranin
5 godine prije

Kako se na francuskom kaže: Heads will roll (aludiram na giljotinu ?)?

Sasa S
5 godine prije

Napad na demokratiju …..Francusku,EU.kapitalisticku,masonsku,bankarsku i td … taj narod ne zna da ceni blagodeti Makronove politike…ne kazem i ostali imaju problema i na istoku i na zapadu ali ova slinava Francuska politika bas je jalova,ocajna i prevarantska…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI