Prvi poljski katolički nadbiskup poziva protiv “ideološkog totalitarizma” u LGBT raspravi

Stanisław Gądecki
4 komentara

Najviši katolički vjerski autoritet u Poljskoj tvrdi da, iako katolici ne smiju diskriminirati “seksualne manjine”, LGBT “ideologija” mora biti odbačena, jer zagovara revoluciju u društvenim običajima.

U četvrtak je nadbiskup Stanisław Gądecki u svojoj objavi naveo je da su “seksualne manjine naša braća i sestre za kojima je Krist dao svoj život i koji također žele biti spašeni”, ali je dodao da “Poštovanje specifičnih ljudi … ne može dovesti do prihvaćanje ideologije koja ima za cilj revoluciju socijalnih običaja i međuljudskih odnosa.”

Gądecki, koji služi kao predsjedavajući član Poljskog episkopata, također je upozorio na prijetnju “ideološkim totalitarizmom” i pozvao na toleranciju za “ne samo pristaše [LGBT] ideologije, već i kako bi omogućiti svojim protivnicima jednaka prava na raspravu.”

Iako papa Franjo tvrdi da brak treba ostati samo između muškaraca i žena, on je naglasio potrebu da Crkva prihvati i suosjeća se prema LGBT osobama. Međutim, drugi visoki poljski katolici, poput kardinala Stanislava Dziwisza, prozvali su pro-LGBT kršćanske grupe zbog selektivnog citiranja papinog komentara i “lažiranja nepromjenjivog učenja crkve” o istospolnim vezama.

Gądecki se prethodno bavio pitanjima seksualnosti; u 2015. rekao je da je potpora LGBT-u oblik “lažnog suosjećanja” te je optužio aktiviste za gay prava za napade na svećenike i crkve u Poljskoj.

Homoseksualnost i transgenderizam ostaju kontroverzni među mnogim socijalno konzervativnim Poljacima. Prema podacima popisa iz 2014. godine više od 85 posto stanovnika zemlje identificiraju se kao katolici. Istospolni brak i dalje je nezakonit u Poljskoj, a nedavne parade ponosa u zemlji zahtijevaju policijsku pratnju kako bi odbili napade desničarskih aktivista.

LGBT
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Umpah Pah
4 godine prije

Pa ne izgleda mi baš poljski
nego više za vrt ?

Laki Topalović
4 godine prije

Crkva je jasna o ovom pitanu i od nje ne treba tražiti da promijeni svoje dogme. To je apsolutno nemoguće. Ne kažem da podržavam RKC u Poljskoj, njeno desno krilo u Španjolskoj, recimo, da ne govorim u nas, iako je papa s umirovljenjem biskupa malo stao na kočnicu u RH i BiH, ali RKC i druge crkve , kao ni islamske zajednice, ne mogu mijenjati dogme i svoje Svete knjige. Svaka daljna diskusija je u tom smislu bespredmetna.

puki
4 godine prije

Razlike unutar Katoličke crkve u različitim državama su ogromne i KC je već sada faktički popucala, samo je pitanje kada će se raspasti. Na jednoj strani, većina predstavnika KC u Poljskoj, Litvi, Hrvatskoj, također dobar dio i u Francuskoj, jedan dio u Italiji…itd. te također u afričkim državama… se potpuno razlikuju od globalističko-liberalno-elitarnih predstavnika KC u Njemačkoj, Nizozemskoj, Švicarskoj, SAD-u…itd. Veliki dio predstavnika KC u Njemačkoj, ili SAD-u su na liniji globalističke elite. Naravno i Vatikan, Bergoglio i njegova svita (većinom) gej kardinala. Bergoglio pokušava sprovoditi jednu vrstu čistki, i tako po cijlelom svijetu pokušava malo pomalo maknuti “konzervartivne” biskupe i kardinale i na njihovo mjesto postaviti svoje ljude; liberalne i “progresivističke”, koji su na liniji globalističke elite, za migraciju, LGBT družinu, koji su popustljivi prema pobačaju…itd.. Kada glbalistički mediji kažu “konzervativni”, “tradicionalistički” ili “tvrdolijinijaški” biskupi to je pokušaj utjecaja na javnost. Ustvari su ti biskupi ništa drugo nego na… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI