Putin i Xi službeno najavljuju produljenje kinesko-ruskog prijateljstva i sporazuma o suradnji

Vladimir Putin i Xi Jinping
22 komentara

Kinesko-ruski ugovor o prijateljstvu iz 2001. sastoji se od 25 članaka koji obuhvaćaju različita područja u rusko-kineskim odnosima. U ožujku su se Moskva i Peking dogovorili da će ga automatski produljiti za još jedan petogodišnji mandat.

Predsjednici Xi Jinping i Vladimir Putin u ponedjeljak su službeno najavili produljenje kinesko-ruskog sporazuma o prijateljstvu i suradnji, izvijestila je Kineska središnja televizija.

Dogovor je dvadesetogodišnji strateški ugovor koji su u srpnju 2001. u Moskvi potpisali Vladimir Putin i Jiang Zemin.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u ponedjeljak tijekom videokonferencije sa svojim kineskim kolegom  Xi Jinpingom da rusko-kineska suradnja igra stabilizirajuću ulogu na globalnoj razini usred rastućih geopolitičkih turbulencija.

Dodao je da Moskva i Peking nemaju teritorijalnih sporova i spremni su zajedničku granicu učiniti pojasom vječnog mira.

“Važno je da registriramo odsustvo bilo kakvih teritorijalnih zahtjeva, dvije su države spremne zajedničku granicu pretvoriti u pojas vječnog mira i prijateljstva … Učinili smo puno da to postignemo … Na to smo potrošili godine i postigli potreban rezultat koji i Kina i Rusija smatraju prihvatljivim”, rekao je ruski predsjednik.

Suradnja u nuklearnoj energiji

Rusija i Kina ojačale su bilateralnu suradnju u sektoru mirne nuklearne energije i drugim sferama, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin u ponedjeljak tijekom video konferencije s kineskim čelnikom Xi Jinpingom.

“Suradnja u nuklearnoj energiji dosegla je kvalitativno novu razinu. Jača se suradnja u financijskom sektoru, uključujući upotrebu nacionalnih valuta za bilateralna plaćanja”, rekao je Putin.

Predsjednik je dodao da zemlje uspješno provode niz projekata u zrakoplovnoj i automobilskoj industriji, kao i drugim sektorima.

Rusko-kineski trgovinski skokovi

Rusko-kineska trgovina porasla je za više od 22 % u prva četiri mjeseca 2021., a novi rekordi mogu se očekivati krajem godine, najavio je Putin.

“Naša je trgovina porasla 14 puta od 2001. godine i neprestano raste unatoč globalnoj financijskoj krizi i pandemiji koronavirusa. Trenutno svjedočimo stabilnoj pozitivnoj dinamici. Od siječnja do travnja rast je dosegao 22 %, što znači da možemo očekivati da će naša trgovina srušiti nove rekorde u ovoj godini”, rekao je Putin.

Ruski čelnik također je primijetio da su Moskva i Peking uspjeli svoje bilateralne odnose podići na neviđeno visoku razinu.

U ožujku je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao da je dinamična suradnja koja je karakterizirala kinesko-ruske veze u posljednjih 20 godina dokazala da je ugovor uspješno prošao test vremena i da se obaveze utvrđene u njemu ispunjavaju.

kinarusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nekoime
2 godine prije

Hoće li USA podijeliti na Sjever i Jug ili na Istok i Zapad?

sajt
2 godine prije

Bilo bi dobro vidjeti strukturu njihove trgovine i tko je tu u deficitu a tko u suficitu.

Tempora
2 godine prije

London je Srbima predlozio: rijesite pozadinu Srebrenicu.
Nizozemci su dobili zapovjed da ne brane.
Zadatak uspjesno izvrsen

Maki
2 godine prije

“Istok” balansira “Zapadu” na “geoploitickoj” sceni, a i jedni i drugi se bore protiv “pandemije” corona “virusa” – znaci imaju zajednickog “nevidljivog” neprijatelja – “Da bi umovi gojima mogli razmisljati i opazati , treba ih usmjeriti na industriju i trgovinu. Na taj nacin sve ce nacije traziti svoje koristi i u borbi za njih nece ni primjetiti zajednickog neprijatelja.” (Protokol IV sionskih mudraca). “Naša (Rusko-Kineska) je trgovina porasla 14 puta od 2001. godine i neprestano raste unatoč globalnoj financijskoj krizi i pandemiji koronavirusa…” ; “Suradnja u nuklearnoj energiji dosegla je kvalitativno novu razinu. Jača se suradnja u financijskom sektoru, uključujući upotrebu nacionalnih valuta za bilateralna plaćanja”, rekao je Putin. Sva ova medjusobna suradnja “Istoka” i balansiranje “Zapadu” je po ukusu Cionista.

Max
2 godine prije

Sasvim logičan strateški potez. Tim više što se Indija udaljila od Rusije i približila Zapadu.

Kozmički Bosanac
2 godine prije

“Rusko-kineska trgovina porasla je za više od 22 % u prva četiri mjeseca 2021., a novi rekordi mogu se očekivati krajem godine, najavio je Putin.”

Ne vidim kako je ovo dobra vijest za Ruse, obzirom da su u nepovoljnijem položaju u tom trgovinskom odnosu.

Drima
2 godine prije

Kina je već vlasnik pola Rusije.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI