Putin kaže Merkelovoj i Macronu da je Rusija spremna da obnovi interakciju sa EU, ukoliko postoji interes

Putin, Merkel i Macron
8 komentara

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je njemačkoj kancelarki Angeli Merkel i francuskom predsjedniku Emanuelu Macronu da je Rusija spremna da obnovi normalnu interakciju sa EU, ukoliko za to postoji interes, rekao je Kremlj u utorak.

“Razgovarano je o stanju stvari u odnosima Rusije i Evropske unije. Ruska strana je ponovila spremnost da obnovi normalnu depolitizovanu interakciju sa EU, ukoliko za to postoji recipročni interes”, kaže se u saopštenju.

Lideri su takođe primijetili poštovanje prekida vatre u Libiji, nazivajući formiranje jedinstvene prelazne vlade tamo važnim korakom, rekao je Kremlj.

Strane su takođe primijetile da se situacija u Siriji i dalje stabilizuje i da su pitanja pružanja humanitarne pomoći sirijskom narodu sada veoma akutna. Moskva je nedavno rekla da nedostatak političke volje da se frontalno riješi sirijska kriza koči napore da se sirijske izbjeglice vrate kućama. Ruska vojska je također rekla da militanti koji djeluju u Siriji sprječavaju civile da odlaze humanitarnim koridorima, a humanitarna pomoć ne stiže do tamošnjih ljudi.

Prema Kremlju, lideri su takođe govorili u korist očuvanja i sprovođenja Zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana (JCPOA) o iranskom nuklearnom programu.

Nova američka administracija obećala je da će oživjeti sporazum iz 2015. godine, ali nije uspjela da povuče prvi pomirljivi potez. Iran insistira na tome da, pošto je Vašington 2018. godine napustio dogovor pod Trumpovom administracijom, SAD prvo moraju da ukinu sankcije protiv Islamske Republike. Teheran je takođe odbacio sve napore za pregovaranje o prvobitnom sporazumu.

Razgovori su održani u poslovnoj i otvorenoj atmosferi, dogovoreno je da se nastavi rad na cjelokupnom trenutnom dnevnom redu, dodao je Kremlj.

Odnosi Moskve i EU postali su zategnuti nakon što je unija sankcionisala ruskog glavnog tužioca Igora Krasnova, šefa Istražnog odbora Aleksandra Bastrikina, šefa Federalne kaznene službe Aleksandra Kalašnjikova i šefa Nacionalne garde Viktora Zolotova zbog situacije sa ruskim vlogerom Aleksejom Navaljnim.

Koordiniranim potezom nekoliko sati kasnije, SAD su uvele sankcije protiv sedam visokih ruskih zvaničnika.

Navaljni se vratio u Moskvu iz Njemačke u januaru nakon liječenja zbog navodnog trovanja i uhapšen je po dolasku na međunarodni aerodrom Šeremetjevo. Ubrzo nakon toga, moskovski sud ukinuo je Uslovnu osudu Navaljnom u slučaju prevare Ives Rocher 2014. godine zbog višestrukih prekršaja uslovnih kazni i zamijenio ih je zatvorskom kaznom od 3,5 godine.

Prije nego što su sankcije zvanično predstavljene, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da su odnosi sa EU na niskoj tački.

Visoki predstavnik EU za spoljne poslove Josep Borel zauzvrat je opisao da su bilateralni odnosi u “zastoju” tokom posjete Moskvi početkom februara.

Angela Merkelemmanuel macroneuPutinrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
gis
3 godine prije

Došla mečka na klanac.

Max
3 godine prije

Sasvim razumna ponuda.

jsndfvijsnrgfbsorunb
3 godine prije

Tri nosata prašćića privilegirana rođenjem i pripadnošću kasti koja hebe zemljane.

Malimali
3 godine prije

Prava Europa: s*re nekome po glavi i čudi se što je taj onda tome odgovarajuće tretira.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI