Putin komentira ukrajinsko oružje u rukama Hamasa

Vladimir-Putin
24 komentara

To što je neko od oružja koje je poslano u Ukrajinu završilo u rukama militanata Hamasa vjerovatno ima više veze s korupcijom nego s namjernim isporukama, rekao je u petak ruski predsjednik Vladimir Putin.

“Sumnjam da je bilo isporuka oružja iz Ukrajine, ali ne sumnjam da je bilo curenja oružja iz Ukrajine”, objasnio je Putin na konferenciji za novinare u glavnom gradu Kirgistana, Biškeku.

„Znamo da je nivo korupcije u Ukrajini veoma visok. Crno tržište nastaje kada ima mnogo onih koji žele da kupuju, a u Ukrajini ima mnogo onih koji žele da prodaju”, dodao je, napominjući da Ukrajinci “definitivno prodaju” oružje na međunarodnom tržištu preko zemalja Afrike i Bliskog istoka.

“Pa, oni čak prodaju oružje Rusiji, a ako mogu da ga prodaju Rusiji, više me ništa ne iznenađuje”, rekao je ruski predsjednik.

Pitanje Hamasa koji koristi oružje koje su SAD i njihovi saveznici poslali Ukrajini prvi je pokrenuo bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev, koji je tvrdio da se takva oprema “aktivno koristi u Izraelu”. Kijevska vojna obavještajna služba odgovorila je optužujući Rusiju da šalje zapadno oružje zarobljeno u Ukrajini Hamasu u operaciji “lažne zastave” koja je osmišljena da Kijev izgleda loše svojim pristalicama.

Izrael nije ni potvrdio ni negirao tvrdnju Medvedeva o oružju, ali je odbacio ukrajinske insinuacije o umiješanosti Rusije u napad na Hamas kao “potpunu glupost”.

Militanti Hamasa ispalili su stotine raketa na Izrael u subotu, nakon čega su uslijedili napadi na obližnja izraelska naselja, sela i gradove. Izraelske vlasti saopštile su da je više od 1.300 ljudi poginulo u iznenadnom napadu. Zapadni Jerusalim je odgovorio objavom “rata” Gazi.

Govoreći o eskalaciji sukoba, Putin je istakao da se Izrael suočava sa napadom bez presedana, ali da je njegov odgovor bio “prilično brutalan”.

Ponudio je i rusko posredovanje, s obzirom na to da Moskva ima “veoma dobre odnose” sa Izraelom, kao i tradicionalne veze sa Palestincima, “tako da niko ne može posumnjati da želimo da igramo neke igre”.

 

IZRAELPutinrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
DUŠAN
6 mjeseci prije

A što Vlado Putin kaže za one ruske instruktore koji organizirali Hamasov napad na Izrael i vide se i čuju kako viču POKRIVAJ,POKRIVAJ !!
POJMA NEMA O TOME ??

hiber
6 mjeseci prije

Oružje je došlo preko Wagnera. Kao i dio obuke tu nema sumnje. Također je vjerojatno da su i Putin, i Erdogan o događajima doznali iz jutarnjih novina. Ukratko, o ničemu nisu imali pojma. Sam razvoj događaja Putinu i ne ide u korist, jer je Izrael stajao izvan događaja Ukraine, a sada će se dva rata povezati, sto znači vise, a ne manje oružja Ukraini.

Max
6 mjeseci prije

Pa jasno.

Biti-ili-ne-biti
6 mjeseci prije

Baš će biti zanimljivo vidjeti kako će se Putin postaviti u odnosu na ovaj dogovoreni i namješteni rat.
Siguran sam da on jako dobro zna tko je i kako je napravio ovaj sukob.

nastran
6 mjeseci prije

otkud sad toliko zarobljenog oružja ukrajuinaca..a stalo pobjeđuju?

tihobl
6 mjeseci prije

To je kao “nasi zapadni partneri”.
Putin zna da dio oruzja nije stizao ni do Poljske, vec je isao na druge destinacije, a knjizen je kao isporucen Zelenskom. Pravi se nevjest kao sa “nasi zapadni partneri”.

tihobl
6 mjeseci prije

На састанку Рамштајн групе украјинска страна је упозорена на смањење испоруке ракета за западне ПВО системе. Сада је сва помоћ усмерена на Израел, који улази у фазу великог рата на Блиском истоку. Покушај Зеленског да убеди западне партнере у приоритет Украјине у рату са Русијом је био неуспешан. Саветовали су Зеленског да штеди новац, пише ,,Резидент”.

abc
6 mjeseci prije

Ameri su Ukrajince izhebali i sad jih odbacuju kao razhebane kurve. Ako se amerofili iz toga niste ništa naučili, doživjet čete istu sudbinu. I američki indijanci su vjerovali u glupe darove europskih doseljenika, pa na kraju od tih istih bili istrebljeni.
Ne, ne Amerofili… Vi nikad nečete postati Amerikanci, pa ma kako vi to jako željeli. Vi ste za zapadne gospodare predviđeni kao primitivna stoka, koja je upotrebljiva samo kao topovska hrana.

witchie
6 mjeseci prije

SVE je točno rekao…. Oružja i municije ima na darkwebu užasno puno već godinu dana. Cijene su brutalno pale za velike narudžbe. Hamas se jako jeftino naoružao do zuba. Ukrajinci masovno rasprodaju dobijeni materijal….

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI