Putin obećava da će Rusija osigurati bezbjednost u Persijskom zalivu i Atlanskom okeanu usred rastuće opasnosti od pirata

Vladimir Putin
13 komentara

U saopštenju se navodi da su najmanje dvije osobe poginule nakon što su 30. jula nepoznati napadači napali MV Mercer Street, tanker pod zastavom Liberije, nedaleko od obale Omana.

Ruski predsjednik Vladimir Putin obećao je da će Moskva osigurati bezbjednost u Persijskom zalivu i Atlantskom okeanu usred naglih incidenata u vezi sa napadima pirata širom svijeta.

Govoreći u ponedjeljak na konferenciji o pomorskoj bezbjednosti Savjeta bezbjednosti UN, ruski predsjednik je naglasio neophodnost borbe protiv transnacionalnog kriminala.

“Nažalost, postoje mnoge prijetnje duž morskih puteva. I zato je toliko važno da danas razmatramo suštinska, praktična pitanja u vezi sa borbom protiv pirata 21. vijeka, što znači uspostavljanje efikasnijeg suzbijanja transnacionalnog kriminala i sprječavanje korištenja mora i okeana u kriminalne svrhe“, rekao je Putin.

On je naglasio da je Rusija zainteresovana za izgradnju produktivnih odnosa sa Udruženjem zemalja oboda Indijskog okeana i Komisijom za Indijski okean.

Putin je dodao da Moskva nastoji da unaprijedi bezbjednost u zoni Persijskog zaliva, kao i u Atlanskom okeanu, gdje su učestali slučajevi pljačke na moru uz uzimanje talaca.

Prema riječima ruskog predsjednika, “problem je u tome što je nekim zemljama zaista teško da se same uhvate u koštac sa transnacionalnim sindikatima kriminalaca, pirata i terorista”.

“Zato pitanje ujedinjenja potencijala moći specijalnih službi i relevantnih oružanih kontingenata svih zainteresovanih država pod pokroviteljstvom UN dolazi do izražaja”, istakao je Putin.

Rusija spremna za razmjenu iskustava u antiterorističkim operacijama, kaže Putin

On je naglasio spremnost Rusije da podijeli svoje iskustvo u antiterorističkim operacijama i sprječavanju zločina, kao i praćenju i neutralisanju bandi, uključujući i one u pomorskim područjima.

Predsjednik je dodao da se predložena struktura može osloniti na podršku država članica UN i da može aktivno sarađivati sa stručnjacima, predstavnicima civilnog društva, naučnicima, pa čak i poslovnim ljudima. “Nadamo se da će naši partneri konstruktivno razmotriti ruski prijedlog”, rekao je Putin.

Predsjednik je dodatno potvrdio privrženost Rusije zajedničkoj misiji borbe protiv pomorskog kriminala u svim njegovim oblicima i manifestacijama.

“Spremni smo da dalje promovišemo razvoj ravnopravne međunarodne saradnje o ovom pitanju”, zaključio je on.

Ove primjedbe uslijedile su nakon što je tim britanskih specijalnih snaga bio raspoređen u Jemen kako bi pronašao one koji stoje iza prošlonedjeljnog napada bespilotnim letjelicama na tanker u Persijskom zalivu kada je ubijen britanski radnik obezbjeđenja.

Tanker MV Mercer Street, izraelski tanker, napadnut je 30. jula kod obale Omana u Arapskom moru, u incidentu  u kojem su smrtno stradale najmanje dvije osobe. Izrael je odmah prebacio krivicu na Iran, koji je žestoko negirao optužbe.

Atlantski okeanPersijski zalivPutinrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
2 godine prije

Piratstvo treba suzbjati nije u pitanju druga igra

Marko
2 godine prije

Kad bi Amerika htijela ona bi mogla iskorijeniti gusare svuda Po svim morima I oceanima.

tihobl
2 godine prije

On je naglasio da je Rusija zainteresovana za izgradnju produktivnih odnosa sa Udruženjem zemalja oboda Indijskog okeana i Komisijom za Indijski okean…

Naravno da je zainteresovan kad ga je Kina natjerala. Treba otplatiti kineske kredite iz 2014. tako sto ce stititi kineske trgovacke puteve. Morace graditi baze i po Africi kako bi stitio kineska ulaganja.

Sven
2 godine prije

U 2021 godini piratima ne mogu stati na rep 😁. Uz toliko satelita dronova i svu mogucu tehniku. Ovo je isto kao da zagor ne moze uhvatiti zeca ciki za veceru. Ej zagor duh sa sjekirom ne moze uhvatiti zeca. Karamba !!!

dulebg
2 godine prije

Eh, ali to onda znači prisustvo druge organizovane sile na okeanima, osim SAD i Engleske?

Krle
2 godine prije

Šta kaže Mislav?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI