Putin postavio novu Crvenu liniju u vezi s NATO-ovom ekspanzijom

Putin i NATO
30 komentara

Otkako je čuo uvjeravanja da se neće maknuti ”jedan milimetar” izvan Njemačke, savez se pomaknuo 600 milja bliže Rusiji.

Moguće je zapravo izmjeriti Washingtonovo nepoštenje. Koliko je veliko? Iznosi 600 milja.

Godine 1990., prema dokumentima s kojih je skinuta tajnost, državni tajnik James Baker uvjeravao je sovjetskog čelnika Mihaila Gorbačova da se NATO neće širiti “jedan inč” istočno od Njemačke. Prije trideset godina to je bila sovjetska Crvena linija.

Dana 02. prosinca, ta se crvena linija pomaknula s jednog inča na 600 milja jer je Vladimir Putin rekao da će sada tražiti obećanje da se NATO neće širiti dalje na istok do Ukrajine.

Od ovih uvjeravanja, NATO je lutao kroz Mađarsku, Češku, Estoniju, Latviju, Litvu, Bugarsku, Rumunjsku, Slovačku, Sloveniju, Albaniju, Hrvatsku, Crnu Goru i Poljsku. Šest stotina milja prekršenih obećanja dovelo je SAD i NATO do granice Ukrajine.

Predsjednik Biden se 01. rujna sastao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim u Bijeloj kući. Biden je koristio kodirane riječi za NATO-ovo prodiranje kada je obećao svoju “podršku euroatlantskim težnjama Ukrajine” i američku potporu Ukrajini, “potpuno integriranoj u Europu”. Zatim je najavio “novi paket sigurnosne pomoći vrijedan 60 milijuna dolara” uz 400 milijuna dolara sigurnosne pomoći koju su SAD već pružile Ukrajini ove godine.

Nakon što se povukao 600 milja od Gorbačovljeve crvene linije, Putin je 02. prosinca povukao novu crvenu crtu, tražeći “pouzdana i dugoročna sigurnosna jamstva”. Ta jamstva bi “isključila bilo kakve daljnje pomake NATO-a prema istoku i raspoređivanje oružanih sustava koji nam prijete u neposrednoj blizini ruskog teritorija”.

Putin je itekako svjestan da se crvena linija pomaknula na istok 600 milja. Na Münchenskoj konferenciji o sigurnosnoj politici 2007. Putin je pitao svijet: “Što se dogodilo s uvjeravanjima naših zapadnih partnera nakon raspada Varšavskog pakta? Gdje su danas te izjave? Nitko ih se i ne sjeća. Ali dopustit ću si da ovu publiku podsjetim što je rečeno. Želio bih citirati govor glavnog tajnika NATO-a g. Wernera u Bruxellesu 17. svibnja 1990. On je tada rekao da: ‘činjenica da smo spremni ne smjestiti vojsku NATO-a izvan njemačkog teritorija daje Sovjetskom Savezu čvrsto jamstvo sigurnosti.’ Gdje su ta jamstva?«

Jamstva su bila obmana, a crvena linija se pomaknula stotinama milja i postala prijetnja. Sedam godina kasnije, u svom pregledu iz 2014., rusko Ministarstvo vanjskih poslova primijetilo bi da su “tekuće širenje na istok [i] uzastopni valovi proširenja NATO-a [su] u suprotnosti s jamstvima izdanim na najvišoj razini”. U Strategiji nacionalne sigurnosti Rusije 2015. navodi se da “nastavak širenja NATO-a i približavanje njegove vojne infrastrukture ruskim granicama stvara prijetnju nacionalnoj sigurnosti”.

Prvo jamstvo dano je 09. veljače 1990. kada je državni tajnik Baker uvjeravao Gorbačova da se NATO neće širiti istočno od Njemačke ako NATO dobije Njemačku, a Rusija povuče svoje trupe iz Istočne Njemačke. Gorbačov u svojim memoarima bilježi da je pristao na Bakerove uvjete “uz jamstvo da se jurisdikcija ili trupe NATO-a neće protezati istočno od sadašnje linije”.

U svojoj knjizi Superpower Illusions, Jack F. Matlock Jr., koji je u to vrijeme bio američki veleposlanik u Rusiji i bio prisutan na sastanku, potvrđuje Gorbačovljevu priču, rekavši da se ona „poklapa s mojim bilješkama o razgovoru osim što moje ukazuju na to da Baker je dodao ‘ni jedan inč’.”

Sljedećeg dana, prema dokumentima zapadnonjemačkog ministarstva vanjskih poslova, 10. veljače 1990., zapadnonjemački ministar vanjskih poslova Hans-Dietrich Genscher rekao je svom sovjetskom kolegi Eduardu Ševardnadzeu: ”Za nas. . . jedno je sigurno: NATO se neće širiti na istok.” A budući da se razgovor uglavnom vrtio oko Istočne Njemačke, Genscher je izričito dodao: „Što se tiče neširenja NATO-a, to vrijedi i općenito.“

Još ranije, 31. siječnja 1990., Genscher je u velikom govoru rekao da neće biti “širenja teritorija NATO-a na istok, drugim riječima, bliže granicama Sovjetskog Saveza”.

Arhiv nacionalne sigurnosti objavio je stvarne dokumente u kojima je detaljno opisano što je Gorbačov obećao 12. prosinca 2017. Prema pokojnom Stephenu Cohenu u svojoj knjizi “Rat s Rusijom?” dokumenti konačno i autoritativno otkrivaju da su „istina i prekršena obećanja mnogo opsežnija nego što se dosad znalo: sve uključene zapadne sile — SAD, UK, Francuska, sama Njemačka, dale su isto obećanje.”

Nije moralo biti ovako. Poput Gorbačova prije njega na kraju hladnog rata, Putin se nadao pomoći u stvaranju međunarodne zajednice koja je, umjesto da gradi blokove, uključivala suradnju među jednakima. Čak je predložio i članstvo Rusije u NATO-u. Čak i u govoru u kojem je povukao novu rusku crvenu crtu, Putin je i dalje sugerirao kooperativno rješenje. Kazao je kako bi se “izrada konkretnih sporazuma” trebala obaviti “u dijalogu sa Sjedinjenim Državama i njihovim saveznicima”. Diplomatski je dodao da “ne tražimo nikakve posebne uvjete za sebe i shvaćamo da svaki sporazum mora uzeti u obzir interese Rusije i svih euroatlantskih zemalja”.

Iako bi to očito bio najmanji put konfrontacije, najmanja je vjerojatnost da će se njime krenuti, jer jedina jamstva koja se danas daju dolaze u obliku izjava tajnika za obranu Lloyda Austina, koji je nedavno uvjerio Gruziju i Ukrajinu da su “vrata još uvijek otvorena” za članstvo u NATO-u, na veliku žalost Moskve.

Autor: Ted Snider
crvena linijaNATOPutinrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
30 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Njemi Svjedok
2 godine prije

Treba biti posten i napisati koliko je Helmut Kol napisao na ceduljici i dodao Gorbacovu da se SSSR- povuce iz DDR-a.
Nije tesko proverljivo.
Drugo od ljudi sa kojima radim sasvim je izvesno da Ruski Iskander dolaze u Belorusiju a takođe i sistemi S-400.
Uzgred taktika je takva da se same elitne jedinice sa najnovijom tehnikom nalaze na granici drzave.
Iskanderi u Belorusiji su sa raketama 2500+ kilometara nisu one od samo 500 kilometara.
Pošto sam u Njemackoj na samo 20 km je od mene americka raketna baza tako da se ovome nimalo ne radujem.
Isto je i sa Balkanom – politicari sute.
U slucaju nekog konflikta grad Beograd nestaje sa lica zemlje – jer je samo 200 km udaljen od divo sela u Rumunjskoj gde se nalaze rakete uperene prema juznom Uralu.

tuf
2 godine prije

Putin je dovoljno star da bi morao shvatiti kako se sa teroristima ne pregovara jer nikada neće biti zadovoljni i uvijek će tražiti još. Postoji niz obećanja koje su ameri dali i drugim državama, samo da bi ih pregazili čim se njihova interesna sfera proširila. To su osjetili i njihovi tradicionalni ‘partneri’ u ekonomskim i političkim sferama a gdje ne bi države poput Rusije kojoj se još uvijek usput omakne da svjetske teroriste nazove ‘zapadnim partnerima’. Putine, ako ti je stalo do Rusije – ukopaj se u Bjelorusiji, Donbasu i gradi vojnu bazu na Krimu. Od tamo više ne dopustiti ni milimetra uzmaka, ikada.

solo
2 godine prije

Ovo je prvi puta nakon stvaranja nove drzave Rusije koja je nastala od Sovjetskog Saveza da je rekla odlucno Americi i NATO paku, ovdje je nasa crvena linija. Rusija govori s samopuzdanjem. Putin je u sluzbenoj posjeti Indiji i govorit ce s Bidenom ne iz Rusije nego iz Indije, to znaci mnogo da je Putin samopuzdan i Rusi vjeruju da su na pravednoj strani i da su u poziciji rece ovim predatorima koji se zovu NATO, Stoj. Rusija ima s Kinom i Kazahstanom granicu koja je duga 12 000 km. To znaci neprijatelj s ove strane ne moze doci tako da Rusija moze 90% svojih trupa okrenuti protiv Amerike i njenih satelita. To daje Rusiji samopouzdanje. Ekonomski je postala otporna na sankcije, americko engleski bankeri ne mogu napasti rusku valutu zato jer je zasticena zlatnim i stranim rezervama. Postala je neovisna o hrani a Europa nikad vise ovisna o ruskoj… Čitaj više »

likan
2 godine prije

Kao oni u Novom Zelandu, rugby igraci, uoci utakmice skricu, belju se, skacu kao majmuni da bi ustrasili protivnika tako uoci sastanka Putin-Biden su se mnogi s zapada izredali da bi se bacili kamenjem [ verbalno ] na Rusiju. Stoltenberg kao kapetan,warmonger, Norvezanin, “brat” mu je u norveskom komitetu za davanje nobelovih nagrada za propagandu, sirenje obojenih revolucija i promicanje NATO interesa je izjavio da ce Rusija platiti visoku cijenu za Ukrajinu, zatim da je ponasanje Rusije maligno, da Rusija nesmi dirnuti Ukrajinu, da Ukrajina mora biti suverena [ tko zna sto mu to znaci ]…a onda su se javili mnogi drugi za njim kao Blinken, ministar vanjskih poslova Amerike, pa i sam Biden koji je izjavio da Amerika ne priznaje tudje “crvene linije” htio je reci samo priznaje americke itd sve u tom smislu..Vidjet ce mo. Zapad previse galami, ako imaju muda nek udaru po njoj, jos jace s… Čitaj više »

abc
2 godine prije

Ovi manijaci sa zapada mogu samo da histerički urlaju, čupaju kosu i da sa bacaju na trepavice. Dok Rusi iz dana u dan privredno/vojno jačaju i mirno čekaju, da jim ovi zapadni fašisti dođu na nišan….Kraj zapadne civilizacije se več dugo nadzire…..

kolo-na
2 godine prije

Toliko o americkom napinjanju misica.
United States Defense Secretary Lloyd Austin underscored on Tuesday that Washington’s goal is to have the crisis between Russia and Ukraine solved through diplomatic talks and “address these issues in a way that we don’t get into conflict.

Max
2 godine prije

Ako NATO dođe u Ukrajinu slijedi rat.

den
2 godine prije

Kaze CNN da Amerika razmislja o evakuaciji americkih drzavljana iz Ukrajine.
Dalje, Amerika smatra da ne moze sprijeciti Rusiju da napane Ukrajinu s sankcijama zato jer su ogranicene u slucaju da ne daju Rusiji garancije o nesirenju NATO pakta.
Da vidimo tko ce brze uci u Ukrajinu Natovci ili Rusi.

abc
2 godine prije

Rusiji treba samo sedam dana da naoruža sve ukrajinske Ruse (8 milijona) i od njih stvori najjaču silu u Evropi.

abc
2 godine prije

U Ukrajinu znaju uči jake poljske vojne snage ali iz nje nikad izači. Samo če zaokružiti svoj (poljski komad) ukrajinske zemlje i pripojiti ga Poljskoj. Možda slično urade i Mađari.

Krle
2 godine prije

Ovakva situacija će neminovno dovesti do vojnog sukoba. SAD uz pomoć NATO pokušava da “obuzda” (šta to uopšte znači?) Rusiju, približavajući vojnu infrastrukturu i sankcioniranjem svake reakcije na njihove provokacije. To je jedan začarani krug koji će na kraju pući. Njihovo pritiskanje Rusije ustvari dovodi do njenog jačanja. Sve su razornija oružja s obje strane i sve su bliže jedni drugima. Kandidata za direktni sukob je sve više. Slučajno ili namjerno, prije ili kasnije, doći će do vojnog sukoba. Mislim da je plan oslabiti Rusiju ekonomski pomoću sankcija te razjediniti i dovesti do unutarnjeg sukoba i raspada. Tada bi postavili marionetsku vlast te iskorištavali Rusiju kao i ostale koje su stavili “pod kišobran”. Naravno, niti jedan plan se ne ostvari kako je zamišljen i vjerovatno će doći do ozbiljnog rata u kojem ne može biti pobjednika već samo velikih žrtava i razaranja na svakoj strani. Ako se ne uspije zaustaviti… Čitaj više »

Amigo
2 godine prije

Svaka država i narodi “idu” gdje misle da im je bolje? To ne mora biti istina ali ovi što nude NATO znaju kako ih pridobiti. NATO nije samo vojna organizacija, to je više od toga. Srbiji također nije drago što je okružena NATO državama ali šta ćeš, takav je život. Ko prvi djevojci, njegova djevojka.

Red Dog
2 godine prije

Mozda su i mislili to tada, ali dolaze novi ljudi, nove administracije.
Vojno-industrijski rep je mrdao psom.
Zakljucak: „Zivimo kao da ce hiljadu godina biti mir, ali budimo spremni za rat sutra“.
Samo se sila postuje. Slabost provocira.

DJ Krmak
2 godine prije

Dragi Ruski narode namontirajte raketice na Kubu i Venezuelu i ne brinite ništa.

davor
2 godine prije

Putin i Rusija trebaju puno povećati zapadnu igru na institucionalnim razinama. Nije dovoljno samo proslaviti paradu 9og maja i pozvati kojeg zapadnog političara. Mora se institucionalno procesuirati svaka antislavenska provokacija i insinuacija, nedvosmisleno i jasno.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI