Putin: Rusko-kineske veze nemaju ograničenja

Xi Jinping i Putin
16 komentara

Peking i Moskva rade zajedno na oblikovanju “pravednijeg multipolarnog svijeta”, a veze između dvije zemlje su sada “na najvišem nivou u njihovoj istoriji”, rekao je predsjednik Vladimir Putin u članku objavljenom uoči njegove posjete Kineski kolega, Xi Jinping, u rusku prestonicu.

Tekst, koji je Putin napisao za kineski People’s Daily, objavila je u nedjelju kasno pres služba Kremlja.

“Napredak ostvaren u razvoju bilateralnih veza je impresivan. Odnosi Rusije i Kine dostigli su najviši nivo u svojoj istoriji i još više jačaju; oni svojim kvalitetom nadmašuju vojno-političke saveze iz vremena Hladnog rata, bez ikome da stalno naređuje i kome se stalno povinuju, bez ograničenja i tabua”, napisao je Putin, pohvalivši “ nivo povjerenja u naš politički dijalog, našu stratešku saradnju .”

Dvije nacije su zauzete oblikovanjem “pravednijeg multipolarnog svijeta”, primijetio je Putin, hvaleći evroazijske napore Pekinga u okviru Inicijative jedan pojas, jedan put, kao i Kinesku inicijativu za globalnu sigurnost, koja predviđa sveobuhvatnu, kooperativnu i održivu sigurnost.

„Naše zemlje, zajedno sa akterima istomišljenika, dosledno se zalažu za oblikovanje pravednijeg multipolarnog svetskog poretka zasnovanog na međunarodnom pravu, a ne određenim „pravilima“ koja služe potrebama „zlatne milijarde““, napisao je Putin . “Rusija i Kina su dosljedno radile na stvaranju pravednog, otvorenog i inkluzivnog regionalnog i globalnog sigurnosnog sistema koji nije usmjeren protiv trećih zemalja.”

Peking i Moskva “bukvalno i figurativno grade mostove”, istakao je predsjednik, a njihovi postupci se drastično razlikuju od onih koje poduzimaju “neke zemlje koje polažu pravo na hegemoniju i unose razdor u globalnu harmoniju”.

„Aktivno promovišemo demokratske multilateralne strukture kao što su ŠOS i BRIKS, koje postaju sve autoritativnije i uticajnije i privlače nove partnere i prijatelje“, rekao je on.

Putin se dotakao i sukoba s Ukrajinom, ponovivši spremnost Moskve da traži diplomatsko rješenje. Takođe je izrazio zahvalnost za “dobro izbalansiran stav” Pekinga o neprijateljstvima. Kina je prošlog mjeseca predstavila mirovnu mapu od 12 tačaka, koju je Moskva pozdravila, a zapadni pristalice Kijeva odbacile.

Kineski lider bi trebao u ponedjeljak doputovati u Moskvu u državnu posjetu. Biće to Xijevo prvo putovanje u inostranstvo otkako je obezbedio neviđeni treći predsednički mandat.

kinaPutinrusijaxi jinping
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mrčikola
1 godina prije

Ako u ponedjeljak, članovi delegacija oko Putina i Xia, budu nosili “covid maske”…pa, neke će stvari bit jasnije onima koji čitaju znakove.😁

nepoželjni
1 godina prije

Putin i Xi samo dobro odrađuju svoj zadatak a to je crpljenje Ruskih resursa i prerada istih u Kini kako bi bili isporučeni u vidu gotovog proizvoda (niske kvalitete) svjetskom roblju (zapadnog načina života) sve dok mu se Sustav raspada i dok se samo roblje ne svede na potreban broj a onda na red dolazi eliminacija Ruskog i Kineskog roblja…. (no tada me već neće više biti pa me to ne sekira puno;)

Artefox
1 godina prije

Vse je dobro kar pomaga zdruzenju miroljubnih narodov

Schwarze Hunderte
1 godina prije

Ta upravo TO je ONO što je uzdrmalo planet ! Naime … Maestralno odigrano – uvrtanje ruku 😁 ! Henry Kissinger je svojedobno , dobro procijenio da će UDALJAVANJE Pekinga od Moskve , kad – tad , dovjesti do KOLAPSA IMPERIJA 😉 ( Sovietska ) te je nimalo gadljivo , krijenuo sa Richard Nixon put Pekinga u bratimljenje sa — najrigidnijim od najrigidnijim – komunista , orientalne provinijencije – Mao Zedong ! I dakako .. Samo 17 godina poslije … Soviet Empire se srušila u prah i pepeo … U svojoj , nadobudnoj ” slavodobiti ” George Bush Sr. 1992 ge proglašava NEW WORLD ORDER i TOTAL TRIUMPH OF THE WEST ! Soros i ostale BITANGE na velika vrata izlaze u javnost a Russia … Pod pijanim Yeltsinom biva svedena na ” silu ” razine – Belgije .. Russijom počinju vladati Židovi , homosi , alkoholičari , pervertiti , narkomani… Čitaj više »

tihobl
1 godina prije

Ovaj susret boli zapad i to jako boli. Pritiskali su Peking da prvo posjeti Kijev, pa onda Moskvu, pa su onda optuzili Putina za ratne zlocine i rekli da ce biti ratni zlocinac svako ko se rukuje sa njim. Sad zapadni analiticari najavljuju da ce ruska ofanziva poceti nakon posjete, da Si dolazi da se dogovori o detaljima. Naravno ne fulaju kao uvijek. Rusi ce nastaviti sa puzecom ofanzivom i krckom orascicem, bez spektakularnih prodora. Rusima se ne zuri, kinezima jos manje. Putinu je glavna borba unutar Rusije, a SVO mu je tek peti ili sesti na listi prioriteta.

Гавран
1 godina prije

Navikli smo na standard za predsednike koji je postavio Bajden, pa nam se Putin i Si čine malo zastarelim, van trenda.

Ne padaju naglavačke niz stepenice aviona. Ne odlaze usred govora da kupe sladoled. Ne brkaju se sa svojom ženom…

abc
1 godina prije

Fašistički zapad je jako očajan i sve više pravi fatalne greške. Sve što uradi protiv Rusije i Kine, vrati mu se kao bumerang sa sto puta večom štetom.

Max
1 godina prije

Savezništvo traje.

Franjo Vinkovski
1 godina prije

Stvarno ima neke simbolike u pogledu na političare i njihove države; USA je recimo ljep primjer mentalno bolesne države sa mentalno bolesnim predsjednikom. Rusi i Kinezi vole imati zdrave predsjednike i tome primjereno i zdrave države.

Eto
1 godina prije

Kažu rusi,
Nas I kineza , milijarda I pol
😀

bato
1 godina prije

Dok se godine gomilanja zlata od strane Rusije i Kine isplaćuju i dvije su zemlje jače nego ikad, Europa i SAD tonu u propalim bankama.
Dok predsjednik Putin naređuje evakuaciju 17.000 djece da im se ništa ne dogodi, koalicija voljnih u Iraku 2003 brutalno pokolje njih pola milijuna.
Dok kineski predsjednik traži rješenja za postizanje mira u Ukrajini, američki predsjednik Biden upozorava Zelenskog da je Ukrajina neovisna i da ne smije pristati na mirovne pregovore.
I dok su napadi na suverene zemlje poput Iraka, bivše Jugoslavije, Libije, Afganistana… bili nezakoniti i za to do danas nitko nije odgovarao, obrana ruske manjine u Ukrajini Putinu se pripisuje kao ratni zločin.

I onda se čudite što smo na strani Rusije i Kine? Mi smo. Ja sam. I vjerujem da sam u dobrom društvu. U društvu koje će i ovdje u Europi svakim danom rasti.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI