Putin se u Kini sastaje sa Orbanom koji prkosi EU

Orban i Putin
12 komentara

Kina je bila domaćin sastanka između ruskog predsjednika Vladimira Putina i mađarskog premijera Viktora Orbana tokom kojeg je lider koji prkosi Briselu rekao da nastoji održati odnose s Moskvom čak i dok Zapad pokušava diplomatski izolirati Moskvu.

Sastanak je održan u utorak na marginama Foruma Pojas i put u Pekingu. U razgovorima su učestvovali visoki ruski zvaničnici, navodi Kremlj.

Putin je rekao da su mogućnosti za takve kontakte ” prilično ograničene ” u trenutnim ” geopolitičkim okolnostima ” i napomenuo da su Mađarska i Rusija održale dobre bilateralne odnose uprkos krizi.

“ Važna je prilika za razmjenu mišljenja sa Mađarskom, članicom EU, ne samo o bilateralnim pitanjima već io situaciji u svijetu i Evropi ”, dodao je on. Putin je napomenuo da se stavovi dva naroda razlikuju u nekim stvarima, zbog čega je održavanje dijaloga vrijednijim.

Orban je priznao da su zapadne sankcije uvedene Rusiji imale štetan uticaj na odnose Mađarske sa tom zemljom. On je dalje naveo da Budimpešta aktivno radi na spasavanju svih aspekata saradnje koji se mogu sačuvati.

“ Mađarska nikada nije tražila konfrontaciju sa Rusijom; naprotiv, cilj Mađarske je bio uspostavljanje i unapređenje odnosa ”, dodao je premijer.

Posebno je naveo ruske isporuke energenata i rad na nuklearnoj elektrani u Mađarskoj kao primjere korisnih veza, koje su nastavljene uprkos rusko-zapadnom razdoru.

Orban je bio veoma kritičan prema pristupu EU ukrajinskom sukobu, za koji je blok okrivio “neisprovociranu rusku agresiju”. On je pozvao na deeskalaciju, a ne na vojnu podršku Kijevu, tvrdeći da je pomoć Zapada rezultirala samo povećanjem troškova sukoba. Na primjer, mađarski lider je izjavio da su sankcije nanijele više štete EU nego Rusiji i nisu uspjele promijeniti politiku Kremlja.

Moskva je saopštila da su širenje NATO-a u Evropi i militarizacija Ukrajine od oružanog puča u Kijevu 2014. godine, kao i ukrajinsko odbijanje da zaustavi napade na pobunjenike u Donbasu, ključni uzroci krize. Konflikt doživljava kao dio šireg američkog proxy rata protiv Rusije.

kinaOrbanPutinrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Otok Mali
6 mjeseci prije

Bravo Orban. Multipolarnost i suverenitet.

eks
6 mjeseci prije

Za razliku od Analene Brabonjak, koju ne zanima interes nemačkog naroda, nego se zalaže za interese američkih psihopata , Viktor Orban je privržen interesima madjarskog naroda .

Max
6 mjeseci prije

Možda se sprema savez slobodnih.

Schwarze Hunderte
6 mjeseci prije

E sad … Mađar iz NATO se javno susreće i slika sa Pres. Putin ,dokle se onaj iz susjedstva , NATO lizač , neopranih testisa KRIJE 🤣 🤣 🤣 !!! Veli ” vidjeo sam Putina no nijesmo pričali ⚠️ ” da bi prije sata , sami Putin izjavio RAZGOVARAO SAM SA vučićem i bio je vrlo zabrinut ” …. 🤣 👍 🤣 !!! Joj … Doima se da Srbijanci ligavijeg nijesu imali 🙄 – no – na koncu … Njihova volja , njihov problem , samo dalje od nas sa takovima !!!! Pljuc !!!

Darko 7
6 mjeseci prije

Mađari misle svoj opstanak i političari su njihov glas. Očito su ljudi u Mađarskoj shvatili što žele te su na izborima glasali za Orbana i njegovu ekipu. Mi u Hrvatskoj bi isto tako mogli izabrati nekoga tko neće prodavati svoj narod kao što to čini trenutna vlast na čelu s premijerom. Mislim da nije puno bolje (na žalost) niti s ostalim državama ex Yu. Promjenom našeg razmišljanja promijenit će se i političari na vlasti te se nadam da će se to dogoditi već na sljedećim izborima.

dis
6 mjeseci prije

Ovo se imenuje – imati pamet u glavi!

hiber
6 mjeseci prije

pa kako nebi iskoristio da priča sa čovijekom koji ima svoj stav. U eu je okružen bezdušnim moronima

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI