Raketa pogodila norveški tanker u Crvenom moru

Huti preuzeli Galaxy Leader Cargo na obali Crvenog mora
12 komentara

Projektil koji su ispalili jemenski pobunjenici Huti koje podržava Iran pogodio je u ponedjeljak tanker pod norveškom zastavom u Crvenom moru, potvrdio je predstavnik islamističke pobunjeničke grupe.

Napad na tanker za naftu i hemikalije Strinda je posljednja žarišta u kampanji Huta tokom koje su napali, iu najmanje jednom slučaju zaplijenili, brodove koji plove u blizini tjesnaca Bab el-Mandeb kod jemenske obale.

Pobunjenička grupa je ranije izjavila svoju namjeru da se suprotstavi svim brodovima u tom području za koje se vjeruje da su namijenjeni Izraelu, što je izazvalo zabrinutost da bi sukob Izraela i Hamasa mogao prerasti u dublju regionalnu krizu i ugroziti brodske rute koje prolaze kroz Suecki kanal.

U video izjavi u utorak, glasnogovornik Hutija Brig. Gen. Yahya Saree je rekao da su pobunjenici pucali na Strindu nakon što je “odbila sve pozive upozorenja”. U subotu je pobunjenička grupa rekla da će gađati sve brodove koji idu za Izrael bez obzira na zemlju porijekla. Također su upozorili da će to nastaviti činiti sve dok Izrael ne dozvoli nesmetanu isporuku hrane i medicinske pomoći u Gazu.

Pozivajući se na lokalne medijske izvore, The Times of Israel je u utorak izvijestio da je Strinda trebalo da se usidri u izraelskoj luci Ashdod sljedećeg mjeseca. Vlasnik tankera, norveška firma Mowinckel Chemical Tankers, rekla je da je brod putovao u Italiju – ali je priznao mogućnost posjete izraelskoj luci u januaru. U saopćenju od utorka, kompanija je navela da je odlučila “zadržati” informacije o svom mogućem pristaništu u Izraelu na preporuku savjetnika za sigurnost “sve dok brod i njegova posada ne budu u sigurnim vodama”. Također je konstatovano da su svi članovi posade neozlijeđeni i bezbedni.

Odgovarajući na napad, zamjenik norveškog ministra vanjskih poslova Eivind Vad Petersson rekao je da ta skandinavska zemlja “najoštrije osuđuje sve napade na civilno brodarstvo”.

Saopštenje koje je u utorak izdala Centralna komanda američke vojske potvrdilo je da je razarač američke mornarice USS Mason odgovorio na poziv Strinda. U odvojenoj izjavi koju je Rojtersu dao američki zvaničnik navodi se da norveški brod nije teško oštećen i da može raditi na vlastiti pogon.

Huti orijentisani prema Iranu su među nekoliko grupa – uključujući libanonski Hezbolah – koje su napale izraelske ciljeve kao odgovor na njihov rat s palestinskom militantnom grupom Hamas. Ranije u decembru, tri komercijalna broda su napadnuta u Crvenom moru, dok je prošlog mjeseca pobunjenička grupa zaplijenila teretni brod u vlasništvu Britanaca.

SAD i Velika Britanija osudile su napade na brodove, dok je Iran rekao da njegovi saveznici donose odluke nezavisno od Teherana. Saudijska Arabija je u međuvremenu pozvala Washington da izrazi uzdržanost u bilo kakvom odgovoru na napade.

HutiJemenNorveski Tanker
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
ForSale
4 mjeseci prije

Aha, vraća se bumerang…

Koja
4 mjeseci prije

Kinezima je ta ruta od velikog značaja! Dakle, opet USA terenci dobili zadatak, Huti im bespogovorno ispunjavaju svaku želju

Max
4 mjeseci prije

Samo upozorenje.

događaj
4 mjeseci prije

Znaju natovci ubijati Ruse preko Ukrajine… Bit ce i da Rusi naskodu natovcima preko nekog proxi

tihobl
4 mjeseci prije

Meni izgleda da ga je pogodio francuski brod raketom koja je trebala da pogodi jemenski dron.

NOME
4 mjeseci prije

cilj je poremetiti proizvodnju i dostupnost ugljikovodika…prvo.rusija, krenulo je na venecuelu i gvajanu, a sad treba i saudijsku arabiju tj bliski istok razmontirati….bez krize ugljikovodika nema velikog reseta….mada je ovo samo jedan od slojeva….

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI