”Rat u Aziji doveo bi do drastične promjene stanja u svijetu”

7 komentara

Američko-kineski sukob ozbiljno bi poremetio svjetske opskrbne lance, upozorio je singapurski ministar obrane

Singapurski ministar obrane Ng Eng Hen rekao je u srijedu da bi izbijanje rata između SAD-a i Kine imalo duboke implikacije na cijeli svijet. Dodao je da se sve nacije moraju okupiti u sljedećem desetljeću kako bi spriječile da napetosti između Pekinga i Washingtona dosegnu prijelomnu točku. “Ulozi nikad nisu bili veći”, upozorio je Ng u srijedu na otvaranju pomorske i pomorske izložbe IMDEX Asia 2023. u Singapuru. Rekao je da bi “glavni prioritet za sve vladine čelnike” u sljedećih deset godina trebao biti osigurati da sukob ne izbije u Aziji, čije bi posljedice, upozorio je, bile “katastrofalne za sve nas”.

“Ako nas ta nesreća ikada zadesi, bez obzira na uzrok i post-hoc opravdanja, svijet kakav poznajemo bit će radikalno promijenjen i doista osiromašen”, rekao je Ng.

Komentari ministra obrane dolaze usred pojačanih napetosti između Pekinga i Washingtona oko brojnih pitanja uključujući kinesko stajalište o Tajvanu, kao i američki utjecaj u Južnom kineskom moru. Peking je u međuvremenu optužio SAD i njegove saveznike za “kretanje opasnim putem”, u vezi s geopolitičkom politikom u Indo-Pacifiku, posebice odlukom Bidenove administracije koja se odnosila na isporuku podmornica na nuklearni pogon Australiji. Ng je također primijetio probleme u opskrbnom lancu koji su se prikazali kao rezultat ofenzive Moskve u Ukrajini i koji su doveli do poremećaja u raznim robama kao što su energija, pšenica i žitarice. No rekao je da bi svaki potencijalni sukob koji uključuje SAD i Kinu, dvije zemlje koje čine više od četvrtine svjetske trgovine, stvorio situaciju koja uvelike nadmašuje trenutne probleme opskrbe.

Oko 30% svjetske pomorske trgovine prolazi kroz Južno kinesko more, objasnio je Ng. Ta brojka uključuje jednu četvrtinu globalne nafte i jednu trećinu svjetske kontejnerske trgovine. Svaki poremećaj u tome imao bi očite negativne implikacije, nastavio je Ng.

“Svijet ovisi o Kini kao glavnom proizvođaču razne robe i mnogih osnovnih stvari našeg načina života”, objasnio je. Ng je također dodao kako vjeruje da se, s obzirom na to da je utjecaj Kine povezan s osnovnim dobrima, nikakvi “transnacionalni svjetski izazovi” ne mogu riješiti bez doprinosa Pekinga.

azijakinaRatSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
11 mjeseci prije

Povratak u 19 stoljeće.

Yugo45neregistrovan
11 mjeseci prije

S obzirom da Rusija gradi novi ZID prema zapadu možemo smatrati Ukrajinski rat gotovim,ostalo je vjerovatno par dilema kod Rusa i to pustiti Ukrajini izlaz na Crno more kod Odese i takao spasiti Afriku gladi ali i konstantno imati problema sa napadima iz ovog pravca ili zauzeti i Odesu i izgraditi ZID u svakom pogledu,NOVI ZID ala Berlinski ,sve ovo znači preseljenje sukoba na Aziju a to nosi sa sobom potpuni propast zapadne tehnološke dominacije ala Made in China ,pa eto bumo uskoro vidli

xyz
11 mjeseci prije

Sukob USA i Kine bi bio dobar za Evropu i Rusiju.

Ivan
11 mjeseci prije

Amerikance stvarno treba zasuti sa svim raspolozivim termonuklernim oruzjem i tu stolu zbrisati s lica zemlje da ostatku svijeta vise nikada ne stvaraju probleme i krvoprolica. Gamad prokleta razaraju sve cega se dokopaju i gdje se upetljaju.

Crni Golf 4 vrata
11 mjeseci prije

.. zadnjih dana, Planeta 🌏 Zemlja se je počela tresti…………….. Mogli bi ste vi svi u tri p***e materine uskoro kroz prozor skakati sa tim svojim oružjem i ratovima – ha, ha, ha….. Ima jedna kineska kletva: dabogda živio u zanimljiva vremena… 🎃…..

Ljudevit
11 mjeseci prije

Ako se Rusija i SAD vec nisu dogovorili za suradnju onda je i taj sukob vjerovatan. Amerikanci moraju pokoriti Rusiju ili Kinu da bi mogli zavladati svijetom. Dominirati svijetom je glavni cilj. Mislio sam da ce prvo pokoriti Rusiju, to je bila svrha rata u Ukrajini. Hmm, mozda je ta karta jos uvijek na stolu. Rusiju su smatrali kao laksim plijenom.

Mane
11 mjeseci prije

Ratje neminovan.jedino sto je netacnou ovoj izjavi je to sto ce amerika ratovati preko posrednika (japan,j korejafilipini ..)

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI