Rekordne investicije pomogle su Rusiji da preživi sankcije

Sankcije Rusiji stete Zapadu
12 komentara

Rusija je prebrodila sankcije Zapada u vezi sa Ukrajinom tako što je povećala ulaganja u domaću proizvodnju i nove rute snabdijevanja, izvijestio je u srijedu Bloomberg, pozivajući se na statistiku i analitičare.

Prema izvještaju, kapitalni rashodi su porasli za 6 % prošle godine, dok su mnogi ekonomisti očekivali da će pasti za čak 20 % ubrzo nakon što je izbio sukob u Ukrajini.

Banka Rusije je u nedavnom izvještaju navela da je većina ruskih preduzeća ili povećala investicije u 2022. ili ih je zadržala na istom nivou kao prethodne godine. Kao rezultat toga, proizvodnja se smanjila za samo 2 %, mnogo niže nego što su ekonomisti predviđali kada su uvedene posljednje sankcije.

Ograničenja su ostavila Rusiju odsječenom od mnogih uvoza, a ruske kompanije su bile prisiljene ili povećati potrošnju za zamjenu sada nedostupne strane opreme i softvera, ili investirati u uspostavljanje novih ruta za osiguranje snabdijevanja sa alternativnih tržišta. Četiri od pet najintenzivnijih sektora ruske privrede povećala su investicione troškove, uključujući transport, rudarstvo, nekretnine i nauku i tehnologiju, prema Federalnoj službi za statistiku (Rosstat).

Jedan od najvećih proizvođača čelika u zemlji, Severstal, preusmjerio je ulaganja s projekata koji su bili u opasnosti od prekida zbog sankcija, a trenutno ulaže u informatičku tehnologiju domaće proizvodnje za metalnu industriju. Velike banke, poput Sbera i VTB-a, takođe ulažu u zamjenu stranog softvera. Prošlog mjeseca pojavili su se izvještaji da zajmodavci planiraju da počnu izdavati naljepnice koje sadrže NFC (Near-Field Communication) čipove kako bi zamijenili strane usluge beskontaktnog plaćanja, poput Apple Paya i Google Paya, koje više ne rade u Rusiji.

Obim investicija u komercijalne nekretnine prošle godine dostigao je istorijski maksimum od 487,2 milijarde rubalja (6,8 milijardi dolara), što je 21 % više nego 2021. godine, prema studiji kompanije za nekretnine NF Group.

“ Obim investicija bio je rekordan sa minimalnim učešćem stranog kapitala. Ruski investitori postaju vlasnici velike većine premium nekretnina u različitim segmentima i ovaj trend će se vjerovatno nastaviti sve dok kompanije koje odlaze ne prodaju svu svoju imovinu”, rekao je broker.

U međuvremenu, proizvođači gasa i nafte su takođe povećali potrošnju ili na transportnu infrastrukturu ili na finansiranje preorijentacije izvoza sa Zapada.

„ Ovaj trend bi trebao podržati fiksne investicije u godinama koje dolaze“, rekla je Tatiana Orlova iz Oxford Economics za Bloomberg.

Mnoga preduzeća su takođe profitirala od državnih grantova i programa koji podržavaju supstituciju uvoza. Prema podacima Rosstata, državno finansiranje je bilo među najvećim izvorima kapitalnih izdataka, sa oko 17,8 %.

„Teška vremena će proći, a projekti će ostati – oni su dugoročni, tako da ništa ne zaustavljamo“, rekao je Sergej Jančukov, šef Mangazeya grupe, diversifikovane kompanije čija su glavna delatnost iskopavanje zlata, izgradnja i razvoj. vesti. On je istakao da kompanija vidi da je “neophodno da ide naprijed” i investira u budućnost.

rusijaSankcijezapad
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Vrijeme
1 godina prije

One zapadne sankcije – Iz pakla su vise pogodile njih same nego Rusiju.
Nisu uspili srusiti Iran a kamoli ce Rusiju.
Zapad je probudio Ruse i Rusiju.
Danas im je jasno da moraju udariti i na Kinu , sto vise zemalja udaraju, vise novih zemalja moraju sankcionirati.

gargamel
1 godina prije

Napisah ja, da je samo 8 % firmi napustilo Rusiju. Sada u sivoj zoni trgovina cvjeta, jeste sve skuplje ali i život je skuplji.

Max
1 godina prije

Dočekali su sankcije spremni.

tihobl
1 godina prije

Европска унија не зна где се налази скоро 90 одсто замрзнуте имовине Централне банке Руске Федерације. О томе пише Блумберг позивајући се на извештај правне службе ЕУ.

Према документу, од замрзнутих 258 милијарди долара, познато је где се налази не више од 36,4 милијарде долара.

LZN
1 godina prije

Bloomberg……ruska propaganda….Sad će nama The Džiber objasniti kako stvarno stvari stoje….

hiber
1 godina prije

Koje bajke. Dakle, investicijama je Rusija samo lažirala BDP da se ne prikaze pad. Investicije su jednostavno trebale za preživljavanje gospodarstva. Međutim, to nije bitno. BITNO je da je ruski drficit u prosincu iznosio nevjerojatnih 3.800 milijardi rubalja. U siječnju je deficit iznosio 1.700 milijardi rubalja. Siječanj pokazuje da su prihodi proračuna pali,a rashodi porasli za nevjerojatnih 60%, sve uz pad rublje od 20%. U prijevodu, ruski ratni troskovi dosli su na 1 milijardu dolara dnevno. To otvara nekoliko problema. Prvo, donacije zapada koje su do prosinca bile dovoljne, unatoč eksponencijalnom udvostručenju ni približno nisu više dovoljne. Sada trebaju brzo rasti sa sadašnjih 3-4 milijarde dolara na najmanje 15 milijardi mjesečno. Drugo, balans ruskom deficitu čini nevjerojatni rast izvoza u Kinu koji je narastao čak na 120 milijardi dolara u 2022. dok je kineski ostao isti na 72 milijarde od čega je čak 50 milijardi plaćeno u juanima kojih Kina… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI