Republikanci obećavaju da će istražiti FBI-jevu raciju Trumpa

Donald Trump
8 komentara

Lider manjine u Predstavničkom domu američkog Kongresa Kevin McCarthy i drugi republikanski zastupnici osudili su administraciju predsjednika Joea Bidena zbog racije na dom Donalda Trumpa na Floridi, upozoravajući da će istražiti politizaciju Ministarstva pravde (DOJ) kada ponovo preuzmu kontrolu nad Kongresom.

“Ministarstvo pravde je doseglo nepodnošljivo stanje politizacije oružja”, rekao  je McCarthy u ponedjeljak navečer, nekoliko sati nakon što su agenti FBI-a izvršili nalog za pretres Trumpove rezidencije Mar-a-Lago. “Kada republikanci vrate Dom, mi ćemo odmah izvršiti nadzor nad ovim odjelom, pratiti činjenice i ostaviti ništa na kamenu. Tužilaštvo [Merrick] Garland, sačuvajte svoje dokumente i obrišite svoj kalendar.”

“Velika grupa” agenata FBI-a upala je u kuću bivšeg predsjednika i provalila u njegov sef, rekao je Trump u ponedjeljak. Pretres je navodno bio povezan sa istragom Trumpovog rukovanja povjerljivim dokumentima. „Takav napad mogao bi se dogoditi samo u razorenim zemljama trećeg svijeta“, rekao je on. „Nažalost, Amerika je sada postala jedna od tih zemalja – korumpirana na nivou koji ranije nije viđen.”

Republikanci u Kongresu bili su ljuti zbog racije i tražili objašnjenja od Garlanda i direktora FBI-a Chrisa Wraya. “Zašto Chris Wray i Merrick Garland ne dođu pred nas ovog petka i odgovore na naša pitanja?” Pitao je predstavnik Jim Jordan (R-Ohio). “Ako je ovo toliko važno da se krene na predsjednika Trumpa na ovaj način bez presedana, dođite i odgovorite na naša pitanja u Odboru za pravosuđe u Predstavničkom domu.”

Jordan je tvrdio da su demokrati koristili obavještajne podatke i agencije za provođenje zakona kako bi krenuli za svojim političkim neprijateljima, kao što je vođa većine u Senatu Chuck Schumer (D-New York) upozorio da će to učiniti nakon što je Trump izabran 2016. „Prvo je bila Muellerova istraga, a zatim bio je impičment jedan, onda je bio impičment dva. A sada je odbor za 6. januar, a ništa od toga ne radi, pa idu na ovaj korak. Upali su u dom jednog predsjednika.”

Predstavnik Mike Turner, najviše rangirani republikanac u obavještajnom odboru Predstavničkog doma, rekao je u pismu Wrayu u ponedjeljak da direktor FBI-a mora objasniti zakonodavcima opravdanost nacionalne sigurnosti za raciju u Mar-a-Lagu. “U istoriji naše zemlje ova akcija je bez presedana”, rekao je on, dodajući da kao najviši republikanac koji nadgleda obavještajne službe, nije bio svjestan bilo kakve navodne prijetnje sigurnosti koju predstavljaju dokumenti u Trumpovom posjedu.

“Izuzetno sam skeptičan prema tome da je ovo bilo šta drugo osim politički motivirano”, rekao je Turner. “Postoje ozbiljna pitanja u vezi sa racijom FBI-a bez presedana u kojoj se navodno traže povjerljivi materijali iz rezidencije bivšeg predsjednika Trumpa.”

Trump je u više navrata nagovijestio da će se kandidirati za predsjednika 2024. godine, postavljajući potencijalni revanš s Bidenom. Kritičari, kao što je predstavnik Matt Gaetz , sugerirali su da je komitet 6. januara koji istražuje nerede u američkom Kapitolu sazvan kako bi spriječio Trumpa da ponovo traži javnu funkciju. Predstavnik Scott Perry  nazvao je televizijska saslušanja komiteta “suđenjem u sovjetskom stilu”.

“FBI je dovezao agente iz Washingtona, DC, u Mar-a-Lago s jedinom svrhom da unaprijedi višegodišnju kampanju Biroa za uklanjanje predsjednika Trumpa”, napisala je senatorka Marsha Blackburn na Twitteru. Raciju je nazvala “političkim lovom na vještice”.

Predstavnica Lauren Boebert  pridružila se pozivima za istragu racije FBI-a. „Ovo ne može da čeka“, rekla je. “Pretvaramo se u banana republiku rekordnom brzinom.”

BidenFBISADTrump
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Gogo
1 godina prije

Igrokaz za ponovni izbor Trumpa za predsjednika, pratite put igle i klausa swaba i sve vam je jasno. Ivanka Trump je na popisu ekonomskog foruma za buduce vodstvo. Mislim da dalje netrebam komentirat ovu predstavu!

tihobl
1 godina prije

Temeljitom istragom trampove WC solje pronadjena su nestala drzavna dokumenta.
Od FBI nista se ne moze sakriti. Ne samo da su godinama prisluskivali trampove telefonske linije, vec su mu mjesecima pretrazivali kanalizaciju.

Joe Cole
1 godina prije

Uskoro krece podjela USA, na teritorije vecinski republikanaca i teritorije vecinski demokrata. Na dijelovima koji budu ravnopravni vodice se gradjanski ratovi.

Max
1 godina prije

FBI Leftardima služi kao oružje.

Ostro
1 godina prije

Nek i Trump okusi demokraciju americkog imperijalizma.

Ico
1 godina prije

Trumpa demokratski izabran precednik Joe Biden treba deportirati u američki gulag ( Guantanamo )!

Vojni analitičar
1 godina prije

Kada republikanci vrate Dom, mi ćemo odmah izvršiti nadzor nad ovim odjelom, pratiti činjenice… Ma vidi ti junačina republikanskih “konzervativnih” što su se odjednom raspištoljili. Mi ćemo uvesti reda. Ne bu nas niko jebal. Ali tek kad “vratimo Dom” Prije toga po običaju neće ni prstom mrdnuti.. A što ako ne vrate Dom? Onda nikom ništa? Pojela maca? Ja nekako mislim da će dio njih nastavit zajedno sa demokratima kao i do sada provoditi globohomo agende a ostali će, opet kao i do sada šutiti k’o pičke i čuvati svoje guzice. Posebno ovaj šupak McCarthy i njegov plačidrug iz Senata Mitch McConell.

Schwarze Hunderte
1 godina prije

E moj Prijedsednice … Oni ce istrazit roll eyes .. Pa sad si ga tek nagrabusio !!! Trebala te Melanija na vrijeme naucit — SACUVAJ ME BOZE PRIJATELJA — OD NEPRIJATELJA CU JA SAM !

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI