fbpx

Rezolucija Banja Luke protiv pristupanja NATO paktu – Novi raskol u BiH?

Republika Srpska

U Bosni i Hercegovini je na kraju došlo na red neminovno pitanje o ulasku zemlje u NATO pakt. Do sada su se u izjavama raznih dužnosnika, ovisno iz kojeg od tri konstitutivna naroda dolazili, spominje ”euroatlantske integracije” ili samo ”europske integracije, što je retorika Banja Luke.

Naime, buru polemika u BiH je podigla rezolucija koju je prije dva dana osvojila Narodna skupština RS u Banja Luci.

Što piše u rezoluciji?

1. Republika Srpska je trajno opredijeljena za poštovanje ustavnog poretka Bosne i Hercegovine nastale međunarodnim ugovorom uz garancije velikih sila i potpise Srbije i Hrvatske. Daytonski sporazum je dio međunarodnog prava i njegovi aneksi, kao i provedbeni sporazumi, mogu se mijenjati samo uz sporazume strana – Republike Srpske i Federacije BiH.

2. Po Ustavu je Republika Srpska jedinstven i nedjeljiv ustavnopravni entitet u sastavu Bosne i Hercegovine, samostalno obavlja svoje ustavotvorne, zakonodavne, izvršne i sudske funkcije koje nisu izričito Aneksom 4. – Ustavom BiH, dodijeljene institucijama Bosne i Hercegovine.

3. Teritorij Republike Srpske je jedinstven, nedjeljiv i neotuđiv u skladu s člankom 3. Daytonskog sporazuma i Aneksom 2. istog pod nazivom Sporazumom o graničnoj liniji između entiteta i relevantnim pitanjima. Teritorij Republike Srpske je u postotku 49% i 51% teritorij Federacije su neotuđivo pravo u okviru međunarodno priznatih granica Bosne i Hercegovine. To potvrđuje i Arbitražna odluka kojom je uspostavljen Distrikt Brčko Bosne i Hercegovine kao suvlasništvo, kondominij, oba entiteta, bez uspostavljanja teritorije Bosne i Hercegovine.

4. Teritorij Republike Srpske ne može biti otuđen na bilo koji način mimo Ustava i zakona, niti mu se može utvrditi i dodijeliti drugo svojstvo. Svaki pokušaj uskraćivanja svih suverenih prava nad teritorijem Republike Srpske smatrat će se kršenjem ustavnog poretka i međunarodnog prava i neće proizvesti pravni učinak.

5. Republika Srpska je opredijeljena da svaki budući status koordinira s Republikom Srbijom kao potpisnicom Daytonskog sporazuma. U skladu s tim, Narodna skupština RS donosi odluku o proglašavanju vojne neutralnosti Republike Srpske u odnosu na postojeće vojne saveze, do eventualnog raspisivanja referenduma u Republici Srpskoj na kome bi se donijela konačna odluka o tom pitanju.

6. Narodna skupština utvrđuje obavezu svih organa i institucija RS na provođenje ove Rezolucije, primjenjujući ustavne nadležnosti Republike. Svako suprotno postupanje biće sankcionirano u skladu sa zakonom.

7. Narodna skupština obavezuje na poštovanje ove Rezolucije i sve predstavnike iz Republike Srpske u zajedničkim institucijama Bosne i Hercegovine, jer su birani u Republici Srpskoj koja je po ustavu i zakonu izborna jedinica. Obaveza se odnosi i na predstavnike iz Republike Srpske u međunarodnim organizacijama i forumima.

8. Narodna skupština obvezuje Vladu i sve druge organe i institucije da obavještavaju Narodnu skupštinu o aktivnostima koje poduzimaju na sprječavanju pokušaja kršenja Daytonskog sporazuma i Ustava Republike.

9. Prethodno doneseni akti Narodne skupštine Republike Srpske koji se odnose na punopravno članstvo u vojnim savezima, prestaju važiti.

Reakcija Sjedinjenih Američkih Država

O rezoluciji se odmah oglasilo američko veleposlanstvo u Sarajevu.

”Odluka Narodne skupštine Republike Srpske o vojnoj neutralnosti nije u okvirima nadležnosti Skupštine. Prema Daytonskom sporazumu, vanjska politika je u isključivoj nadležnosti državnih institucija”, istakli su iz Ureda za odnose s javnošću američkog veleposlanstva u BiH.

”Članstvo u NATO savezu je svakako pitanje iz oblasti vanjske politike i obrane, kao i to da su relevantne odluke u vezi s NATO integracijama Bosne i Hercegovine već donesene od strane nadležnih državnih institucija, uključujući i Predsjedništvo BiH i Parlamentarnu skupštinu BiH. Bilo kakav budući dijalog o ovom pitanju bi se trebao odvijati u okviru relevantnih institucija na državnom nivou”, priopćilo je američko veleposlanstvo i dodalo ”kako su euroatlantske integracije najbolji način da se BiH osiguraju sigurnost, stabilnost i prosperitet”.

Reakcija NATO pakta

Iz svog sjedišta u Bruxellesu je NATO pakt kratko poručio kako ne želi komentirati odluku zastupnika u Narodne skupštine Republike Srpske kojom se definira neutralnost RS u odnosu na postojeće vojne saveze, ocijenivši ovo kao “unutarnje političko pitanje BiH”.

“U Bosni i Hercegovini smo fokusirani na napredak u pogledu našeg partnerstva, te pružanju podrške potrebnim reformama od kojih korist imaju svi građani BiH”, poruka je dužnosnika NATO pakta iz Bruxellesa.

Reakcija kabineta Bakira Izetbegovića

”Rezolucija o vojnoj neutralnosti RS koju je usvojila Narodna skupština Republike Srpske u krnjem sastavu, bez zastupnika opozicije i koalicije Domovina, predstavlja kontinuitet antidejtonske i antiustavne politike rukovodstva BiH entiteta RS”, priopćio je kabinet člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića.

Također, ističe se kako ta rezolucija ne može imati nikakve pravne posljedice, jer vanjska politika i obrana nisu u nadležnosti entiteta, te da se radi isključivo o nadležnosti državnih organa.

Ističe se i ”kako je Predsjedništvo BiH ranije konsenzusom utvrdilo opredjeljenje za pristupanje NATO savezu i podnijelo formalni zahtjev za pristupanje Akcijskom planu za članstvo (MAP)”.

U priopćenju se navodi dalje da je članom 84. Zakona o obrani BiH, donesenim uz podršku i zastupnika SNSD-a, utvrđeno da će “Parlamentarna skupština, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, Predsjedništvo, te svi subjekti obrane, u okviru vlastite ustavne i zakonske nadležnosti, provesti potrebne aktivnosti za prijem Bosne i Hercegovine u članstvo NATO saveza”.

Osim toga, naglašeno je ”kako jasno euroatlantsko opredjeljenje, aktiviranje MAP-a i nastavak puta ka članstvu u NATO šalje poruku da je BiH siguran prostor za investicije”.

Iz kabineta Bakira Izetbegovića su poručili da ovakvi stavovi rukovodstva RS, koje je pod ”očiglednim stranim utjecajem”, pokušavaju BiH ostaviti na sigurnosnoj vjetrometini i šalju lošu poruku potencijalnim investitorima.

”Stoga je ova rezolucija u suprotnosti s interesima svih građana BiH”, naglašava se iz ureda Bakira Izetbegovića.

”Zaključili smo da donošenjem ovakve rezolucije rukovodstvo entiteta Republike Srpske nastavlja s provođenjem destruktivne, secesionističke i destabilizirajuće politike, koja pravi probleme ne samo za BiH, nego će imati posljedice po regiju, ali i cijelu Europu”, stoji na kraju priopćenja kabineta člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića.

Reakcija hrvatskog predstavnika u Predsjedništvu BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović održao je u četvrtak radni sastanak s premijerom i članovima Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona na kojem mu je postavljeno pitanje o usvojenoj rezoluciji o vojnoj neutralnosti Republike Srpske.

“Ja sam prije sedam ili osam dana razgovarao s predstavnicima Republike Srpske i sva javnost zna da postoji jedan plan, jedne političke aktivnosti koje su dio strategije ili taktike jedne političke opcije. Koliko god mi pričali ili šutjeli o tome, ona se odvija kako se odvija. Moj cilj je da mi u 12. mjesecu dobijemo Akcijski plan za članstvo (MAP). Ja ću sve učiniti da ga dobijemo i dobit ćemo ga”, kazao je Dragan Čović.

Ruski mediji su kratko izvijestili o usvajanju rezolucije, koju su nazvali ”činom odbijanja RS da bude dio NATO pakta i kako je ona dio priprema za referendum o pristupanju BiH u NATO”.

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
77 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
17 novembar
Gost
17 novembar
3 godine prije

bosna je postala deponija uranijuma nato pakta koji svakodnevno zaprasuje zemlju drvece se susi ljudi oboljevaju ali izetbegovic se i dalje ulizuje sa covicem koji navodno nista ne vide . sto se tice ove rezolucije mislim da je podjela bosne dogovorena i ovo su samo dogovorene zajebancije

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije
Reply to  17 novembar

Nije isključeno da je dogovorena, jer je taj dogovor star više od 25 godina. Ali ako se oko ovog budu lomila koplja, onda NATO radi na stvarnoj podijeli. jer se oko ovog nikada neće dogovoriti. Nažalost. Ja ne znam što Bošnjaci vide u NATO paktu. NATO je pobio više muslimana u svijetu nego svi ratovi prije. Turska je gotovo na pragu izlaska i uopće ne surađuje s Natom. Za Hrvate u BiH ima ”isprike” RH je u EU/NATO, tako da je otprilike razumljivo. No, velim, tamo su tri konstitutivna naroda i veto jednog blokira proces.

mmmmmmmmmmmm
Gost
mmmmmmmmmmmm
3 godine prije

Ja sam pripadnik bošnjačkog naroda i glasam PROTIV ulaska BiH u NATO. No o tome (vjerovatno) ne odlučujem ja nego vladajuća elita (a možda čak ni oni ne odlučuju nego visoki predstavnik), koju predstavlja SDA zajedno sa svojim satelitima.
SDA ima veliko biračko tijelo (ugl. seosko i niskoobrazovano stanovništvo) i glavni su zagovornici promicanja turskog i saudijskog utjecaja, što kulturnog što vjerskog.
Po tom pitanju sadimo tikve sa vragom i to se ne može poreći, a po pitanju NATO-a… nisam siguran da li bi bilo drugačije da ljevičari dođu na vlast( iako podržavam ljevicu apsolutno).
Ljevica se zalaže za ulazak u EU (što nije problem).. što se tiče NATO-a.. mislim da se većina ljevičarskih stranaka zalaže ZA ulazak (osim možda Naše stranke).

Ugl. da skratimo.. Reći NE NATO paktu..jer taj isti NATO zagovara podjelu zemlje za razliku od Rusije, koja je poručila kako podržava stabilnu BiH.

Svi koji budu glasali ZA ulazak u NATO… ili su politički nepismeni… ili su izdajnici države par excellence

Sinisa
Gost
Sinisa
3 godine prije
Reply to  mmmmmmmmmmmm

Nemoj to tako govoriti, vecina se boji i iz straha glasa za “patriote”…

mmmmmmmmmmmm
Gost
mmmmmmmmmmmm
3 godine prije
Reply to  Sinisa

@Sinisa pa i boje se… ali oni koje je lako izmanipulisati.. a to su niskoobrazovani ljudi

logo
Gost
logo
3 godine prije
Reply to  mmmmmmmmmmmm

raju niko ne pita nisu bitni hrvatska i crna gora usle su bez referenduma jer vjerovatno ne bi prosaologo

mmmmmmmmmmmm
Gost
mmmmmmmmmmmm
3 godine prije
Reply to  logo

Tri su mogućnosti:
->Srbija i BiH ulaze u NATO
->Srbija ne ulazi u NATO, a BiH ulazi jednim dijelom (najgori scenarij koji možda vodi u ratni sukob)
->Obje ne ulaze u NATO

Mate
Gost
Mate
3 godine prije
Reply to  mmmmmmmmmmmm

Istina je da Rusija podržava cjelovitost BiH i protivi se otcjepljenju RS. Razlog je upravo taj. Cjelovita Bih neće nikad ući u NATO, što po meni nije loše.

kladionicar
Gost
kladionicar
3 godine prije
Reply to  17 novembar

@17 novembar… nedavno procitah sjajan komentar (vrijedi ga prenijeti) jednog lika koji, osvrcuci se na stanje u BiH rece – “iz Bosne je trebalo pobjec’ cim je Tita zabolila noga”.

mars
Gost
mars
3 godine prije
Reply to  17 novembar

@ 17 novembar – “ide Mile lajkovačkom prugom, sve pod ruku sa Bakirom drugom”….

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije

Vrlo interesantno. Luđačka košulja Daytona na kraju može omogućiti veto jedne strane za ulazk u NATO. Objektivno, ”Mile od Laktaša” sada može odigrati dobru stvar za BiH, iako to nitko neće potvrditi, jer oko ovog pitanja se prestaje gledati da je NATO zločinačka organizacija, nego ”Ko je počeo rat?” . Kakve su ovo gluposti da NATO jamči prosperitet? Što tvrdi Bakir. Jedina je greška što ovdje ima dvije rezolucije u jednoj, teritorijalni integritet dogovoren u Daytonu nije ni trebao stavljati, To ionako piše u ustavu BiH. potrebno stavljati. A druga je greška što ima klauzulu koordinacije s Beogradom. Održavanje referenduma o ovom pitanju je pozitivno.

Mölltaler
Gost
Mölltaler
3 godine prije

Svaka čast za Mileta. Jedini (vladajući) evropski političar (osim Putina naravno) koji se usuđuje usprotiviti tvorcima NWO.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije
Reply to  Mölltaler

”Mile od Laktaša”, veliš? Ajd, ako kažeš, ali ima i on bisera i politike konfrontacije, nećemo se šalit. No, imamo paradoks. Čovjek koji je dobio zeleno svjetlo Washingtona da zavlada u RS, jer nije ratni kadar, na kraju im je postao najveća smetnja. Ma , meni opet ne ide u glavu stav Bošnjaka. NATO/USA je izravan krivac za sve mrtve u Palestini, Afganistanu, Iraku, Libiji, Jemenu, Siriji, Somaliji, Alžiru. Za rat Iran-Irak, za pokušaj uništenja Erdogana kojeg obožavaju, prošlog ljeta, za gušenje Irana desetljećima, za Mianmar i ovo što se događa. Za guranje filipinskim i muslimana u Xinjangu u besmislenu smrt i oni opet slave i žele NATO. E, pa netko će mi lakše staviti , da ne kažem gdje, nego u glavu, da razumijem taj stav.

Pitalac
Gost
Pitalac
3 godine prije

Vidim da cijelo vrijeme preskacete cinjenicu koja je toliko tvrda koliko i
poznata: ‘bosanski inat’ . Sva prica pada u vodu pred ‘inatom i tvrdoglavoscu’ koji ne poznaju logiku .

Sinisa
Gost
Sinisa
3 godine prije
Reply to  Mölltaler

On je obican kriminalac koji nas je citav sistem mafijaški organizovao; u pravu si za drugo, od samog pocetka se bori protiv stranaca i zato dobija izbore i dobiće ih opet jer opozicija je vece zlo koje puzi pred strancima.

Mölltaler
Gost
Mölltaler
3 godine prije
Reply to  Sinisa

Svaki političar na Balkanu je kriminalac , ali ta činjenica se forsira samo u Miletovom slučaju što je zanimljivo. Mile je u financijskom smislu sitna riba za Bakira koji desetak puta bogatiji, ali NWO mediji to ne spominju.

Sinisa
Gost
Sinisa
3 godine prije
Reply to  Mölltaler

Iz mog sela 5 vrhunskih momaka je otislo, 3 u Francusku, 1 u Austriju a 1 se penja po banderama po Srbiji i Crnoj Gori a iz moje firme medicinski kadar ode…to je nus proizvod Miletovog domacinskog ekonomisanja;sa njim opet imamo nesto ali sa opozicijom mislim da bi sve izgubili jer ljudi nemogu nista uraditi a da nepitaju strance.

bbbb
Gost
bbbb
3 godine prije
Reply to  Sinisa

Pa ne može Dodiđa protiv sistema financijskog koji mu vlada u državi, bez monetarne suverenosti nema one prave. Pernar je bio dolje sa jednim starijim čovjekom iz RS razgovarao, taj čića kuži ali ne odlučuje on, Dodiđa je pristao na finacijske ciobukagije i zato tvoji odlaze. Tako je svugdje gdje vlada kamata od tame…………

Bill Clinton bez žene
Gost
Bill Clinton bez žene
3 godine prije
Reply to  Sinisa

…malo da proširiš svest, i više čitaš, dobio bi sledeću sliku: ponad regije raširena aždaja mmf-a, svetske banke, soroša, onog nesretnika srđe popovića i canvasa itd., itd. i, šta da mile tu radikalnije uradi glede poboljšanja ekonomske situacije…? sve, bukvalno sve, u sferi finansija, investicija, zavisi od mmf, tj. zapadne okultno-političke mafije kojoj je primarni cilj uništenje slavenske supstance u evoluciji čovječanstva, sa svim što to podrazumijeva! mile je, ako ništa drugo, patriota, on nije nacionalista… i sa svojim saradnicima pokušava sačuvati jedinu (partizansku) slobodnu teritoriju u evropi od amerikanaca, nato-a… treba još malo pričekati pa vidjeti šta će biti kada vladimir vladimirovič počne otvorenije i direktnije nastupati…

Sinisa
Gost
Sinisa
3 godine prije

Da pratis u potpunosti, primjetio bi kako ga Putin u mnogo cemu eskivira; vjerujem da njegov stav oko Srpske nema veze sa Dodikom koji je bezobzirno hvaleći se iskoristio cinjenicu da je bio kod Putina….
Milorad Dodik je zlo za narod Srpske, krenuo je izuzetno patriotski i na kraju nas opljackao sa svojim ljudima i kumovima te nas na pladnju servirao MMFu, tu ga je Putin gadno zaribao nadajući kredit kojim se hvalio Dodik.
Ostalo mu je mozda P od patriote ali oni protiv njega nemaju ni toliko.
Amerikanku nike pozdravio iz taštine jer mu je lupila rampu a extreman je i u saradnji sa Bakirom.

Andrej
Gost
Andrej
3 godine prije
Reply to  Sinisa

@Sinisa
To je suština kvalitetnog odlučivanja. Jednom kada domaćin preda strancima ključ svoje kuće, on prestaje biti domaćin i to je ključni momenat koju treba uočiti.

Bill Clinton sa ženom
Gost
Bill Clinton sa ženom
3 godine prije
Reply to  Mölltaler

Da, zaista je neverovatan! na zvaničnom diplomatskom prijemu rukuje se sa prisutnim ambasadorima, a zaobiđe američku ambasadoricu dok se ona smeška oborenih očiju… svaka čast!

Sinisa
Gost
Sinisa
3 godine prije

Valja dodati…odluka je donesena bez opozicije kojoj je uz ucesce Policije bilo zabranjeno ucesce na zasjedanju zbog njihovih ispada (cak su “okupirali” sto rukovodstva skupstine).
Sramota me koji cirkus trpimo, za koga glasamo.

bbbb
Gost
bbbb
3 godine prije
Reply to  Sinisa

Koja, ZAEV oporba, ruše ga ko Gruevskog, držite se vi njega kakav god da je bolji je od ZAEV oporbe……..

Pitalac
Gost
Pitalac
3 godine prije
Reply to  Sinisa

Ili ne razumijes ili si zestoko ‘ofarban’ i zbog toga zajedljiv i netolerantan.
Taj cirkus sami pravite jer to volite. Onog ‘medu’ policajca gledam i slusam.
Po njemu bi ponajbolje bilo ukinuti RS ili njemu dati svu vlast, pa da se co’ek malo ‘opari’ jer mu to nije uspjelo tokom rata, pa sada pokusava sa NVO i drugim izdajnicima.

fenix
Gost
fenix
3 godine prije

Iskreno izuzetno dobra stvar za BiH sto je dokaz da NATO nema moc privlacnosti kao prije. Sto se tice da odluku o ulasku u Nato donose drzavne institucije i to je tocno ali drzave institucije cine predstavnici oba entiteta koji se biraju na direktnim izborima za zajednicke institucije BiH odnosno ako vlasti RS nedaju saglasnost onda predstavnici iz RS nemogu da glasaju za odredjenu stvar samim tim drzavne institucije nemogu usvojiti ili podrzati odredjeni zakon bez nacionalnog konsenzusa. Dakle u principu i entiteti odlucuju o vojnim savezima mada doduse indirektno.

17 novembar
Gost
17 novembar
3 godine prije

i dodika su doveli stranci kad su skinuli radovana isti dodik provodi plan zaduzivanja zatvaranja fabrika i raseljavanja kao i ostali mislim da je ovo plan da nas kolektivno rasele mislim na sve stanovnike bih jer ne volim podjele i nacionalizam a ovi sto ostanu bice robovi i prostitutke za male pare . nevezano za ovo stranci su pratili situaciju u opkoljenom sarajevu koliko i kako se ljudi ponasaju bez vode hrane struje koliko ce biti samoubistava koliko ce se roditi djece koliko ce poluditi ljudi a linije su bile dogovorene nisu se pomjerale cjeli rat neki komandiri koji su govorili o deblokadi su ubijeni . mnogi kazu da je opsada bila narucena od britanskog instituta kojem je sarajevo posluzilo za eksperiment za buduca geta i zatvorene gradove cije vrijeme tek dolazi

Sinisa
Gost
Sinisa
3 godine prije
Reply to  17 novembar

Postoji fakat da je bio dogovoren koridor preko Hadžića ali Alija je odbio iz razloga da Sarajevo bude primjer patnje Muslimana, slicno kao i sa Srebrenicom 95. …..velike su zrtve podnijele sve strane, trgovali su sa zivotima svi sa svakim.

bbbb
Gost
bbbb
3 godine prije
Reply to  17 novembar

Zna tama ljudsku svijest i podsvjest, ne trebaju njoj eksperimenti kad su to oni kroz milenije usavršavali. Ovo sa Sarejevom je da se stvor nahrani sakralnom žrtvom………….

Sinisa
Gost
Sinisa
3 godine prije
Reply to  bbbb

E 4,svoj stav izuzetno predstavljas…samo tako nastavi.

Bill Clinton
Gost
Bill Clinton
3 godine prije
Reply to  17 novembar

…tako je, opsada je bila naručena od RIIA-Chatham House, čiji je izaslanik u BiH bio Alfred Sherman (pogledati na google o liku), a kojeg je poslala M. Thatcher…

Vlastimir
Gost
Vlastimir
3 godine prije

Ako se prate izjave političara u RS I B i H ,može se videti da srbska i hrvatska strana žele nezavisnost,jedino muslimanska to ne želi.Bakir želi da napravi unitarnu državu sa primatom Bošnjaka.To ostala dva naroda ne žele.Mislim da je najbolje da se podele na tri države,jer NAŽALOST na Balkanu ( Helmu ), bratstvo i jedinstvo ne može da opstane.

mmmmmmmmmmmm
Gost
mmmmmmmmmmmm
3 godine prije
Reply to  Vlastimir

Ideja o jedinstvu i ne može da opstane zbog nedostatka vjere u istu… a taj nedostatak vjere Vi odlično pokazujete

mmmmmmmmmmmm
Gost
mmmmmmmmmmmm
3 godine prije
Reply to  mmmmmmmmmmmm

‘najbolje da se podele na tri države’
Isto mišljenje ima i generalni sekretar NATO-a.
Meni to dovoljno govori.

Tarzan
Gost
Tarzan
3 godine prije
Reply to  mmmmmmmmmmmm

Podijeli pa vladaj?

mmmmmmmmmmmm
Gost
mmmmmmmmmmmm
3 godine prije
Reply to  mmmmmmmmmmmm

Neće ni Bakirova ideologija vječno trajati… a jednom kada ona nestane. Pitao bih Vas, da li ćete i dalje podržavati raspad države?

Riddick
Gost
Riddick
3 godine prije
Reply to  mmmmmmmmmmmm

Ne treba u svasta verovati na primer u unitarnu BiH.
I to zbog agresivne politike zna se cijih politicara .

mmmmmmmmmmmm
Gost
mmmmmmmmmmmm
3 godine prije
Reply to  Riddick

@Riddick vjerovanje u jedinstvo i vjerovanje u unitarnu BiH su dvije potpuno različite stvari

mmmmmmmmmmmm
Gost
mmmmmmmmmmmm
3 godine prije
Reply to  mmmmmmmmmmmm

… jer unitarno podrazumijeva nejednakost

Sinisa
Gost
Sinisa
3 godine prije
Reply to  mmmmmmmmmmmm

BiH treba bas dobro protresti,institucije BiH nikome dobro ne donose.

mmmmmmmmmmmm
Gost
mmmmmmmmmmmm
3 godine prije
Reply to  Sinisa

@Sinisa
Da, po tom pitanju.. revolt je neophodan

mmmmmmmmmmmm
Gost
mmmmmmmmmmmm
3 godine prije
Reply to  mmmmmmmmmmmm

Ali bojim se da ljudi sa ovih prostora i ne drže mnogo do pitanja slobode koliko npr. drže do vlastitog komfora. Ako im ugrozite komfor (prekomjerno ispijanje kafe, društvene mreže…), pobunit će se… a sloboda.. čini se da je prosječnom čovjeku, koji drži samo do sigurnosti i komfora, sloboda jedna nebitna varijabla u životu. Zbog nedostatka osjećaja sigurnosti će na kraju krajeva zapasti u krugove nacionalističke retorike.

Osoba C
Gost
Osoba C
3 godine prije
Reply to  mmmmmmmmmmmm

“Nacionalizam je tema do 300 evra prihoda mesečno. Njima se servira ta priča.
Kad plata pređe 500 evra, onda počinje razgovor o garderobi i kafićima.
Kad pređe hiljadu, onda je top tema zdrava hrana, letovanja i zimovanja.
Kad se popne na više od tri hiljade, onda prestaje svako palamuđenje. Ljudi onda pričaju o vremenskoj prognozi i ljubavi.
Budući da većina ljudi na ovim prostorima ima prosečnu platu od 300 do 500 evra (ako uopšte i prima platu), nacionalizam i jeste dominantna tema.”
Rambo Amadeus

mmmmmmmmmmmm
Gost
mmmmmmmmmmmm
3 godine prije
Reply to  Osoba C

@Osoba C
Ugravirati to i udariti pečat.

Mišljenja sam da je nivo nacionalizma direktno proporcionalan nivou čovjekovih postignuća u životu.
Oni koji postignu nešto (novac, uspjeh, karijera, slava…), ponose se time što su ostvarili.
Na drugoj strani su oni ljudi, koji nisu bili pretjerano uspješni. Budući da ponos ne mogu pronaći u svojim dostignućima, traže slamku spasa… i pronalaze je u nacionalnoj pripadnosti, tjelesnoj ljepoti, vjerskoj pripadnosti, rasnoj superiornosti itd.
Postoji prirodna ljudska tendencija za osjećajem ‘važnosti’, ‘veličine’, ‘releventnosti’… i svi to upražnjavamo samo na različite načine.

Vlastimir
Gost
Vlastimir
3 godine prije
Reply to  mmmmmmmmmmmm

To “bratstvo i jedinstvo” koje su propagirali komunsti je jedan dobro osmišljen “zločinački projekat”.Možda vam ova reč deluje malo prejako .Iza tog projekta stoji sve ovo raslojavanje naroda i kasniji ratovi.Tito je posle 1945 u Srbiji napravio tri ” države”, tj. autonomije,sa ciljem da “rasturi” Srbe,time je faktički odvojio Kosovu i dao mu političku samostalnost,dok je u isto vreme cela Jugoslavija davala dnevno 2 mil. maraka Kosovu za razvoj.I šta je ispalo na kraju.Rat i Srbija se raspala.Tito je Makedoncima i Muslimanima dao naciju i ako se zna da su to delovi srbskog naroda.Time je napravio novu podelu u Jugoslaviji.Zatim deljenje i uspostavljanje republičkih granica je takođe još jedna nova podela ljudi koje žive u jednoj državi.Itd.Itd.Svo zlo koje se desilo na ovim prostorima potiče od Komunista,Separatista ,Religije .I gde je tu običan narod.Nigde.NAROD JE KAO OBIČNO IZMANIPULISAN.

Proleter
Gost
Proleter
3 godine prije
Reply to  Vlastimir

cedo smanji dozivljaje , draza nije objesen u sljiviku zbog rodoljublja vec zbog ratih zlocina i kukavicluka

Tarzan
Gost
Tarzan
3 godine prije
Reply to  Vlastimir

Stari… podjele su sve i syebale!

Jupiter
Gost
Jupiter
3 godine prije

Odluka je pala !Takoće i biti

mmmmmmmmmmmm
Gost
mmmmmmmmmmmm
3 godine prije
Reply to  Jupiter

Vjerovatno. Samo je u pitanju varijacija na temu iste.

1.komentar
Gost
1.komentar
3 godine prije

Vazno procitati:
Ostavicu ovde link na vest od pre 6 dana, a koja je mozda prosla bez neke buke.
https://rs-lat.sputniknews.com/svet/201710141113053720-raka-civili/

bbbb
Gost
bbbb
3 godine prije

Dodiđa njihovo si čedo, ne znam dal ovo radiš svojevoljno ili ti je Kormik došapnula no ipak skidam ti kapu iako su me tvoji raskučili……..

Moreno
Gost
Moreno
3 godine prije

Čović, Dodik i Izetbegović su se nakreli svega, imaju viletine, neki po Bosni, neki u Beogradu a neki imaju i po još koju vriću zlata.
Sad bi njih dvojica NATO, a treći nebi, wtf, uopće ne razgovaraju šta je ti NATO i zašto da ili zašto ne dok su sva tri naroda u Bosni na rubu gladi osim uskih slojeva uz vladajuće strukture njihovih naroda i ”međunarodne zajednice.
Hrvatsku je NATO samo u Afganistanu košta priko miljardu eura, a sad još Kuvajt i ruska granica.
Sve je to u Bosni bolesno isto ka i na cilome Balkanu i u samoj EU.

Osoba C
Gost
Osoba C
3 godine prije

Ima na ovim prostorima još dovoljno oružja i usijanih glava, tako da neće biti problem opet zametnuti kavgu ako se danas sutra za time ukaže neka potreba.

Andrej
Gost
Andrej
3 godine prije

Tko god nastupi protiv NATO saveza, u njemu prepoznaje zlo. Tko god prepoznaje zlo, sačuvati će barem minimalnu šansu da sačuva suverenitet nad teritorijem.
Zato mi smrdi član 5, u kojem se navodi koordinacija sa Srbijom. Smatram, da je Srbija sa jednom nogom u NATO savezu, a sve pričice tipa “Kosovo je Srbija” imaju ulogu anestetika kojim kulturni izdajnik Vučić umrtvljuje već ionako razjedinjen i oguglao srpski narod.
Nitko ne treba sumnjati, da je NATO spreman boriti se protiv srpskog dijela federacije do posljednjeg bošnjaka.
Hočeš nečeš, izgleda da je bravar itekako dobro zborio, kad je baš u BiH odigrao svoju najjaču kartu – bratstvo i jedinstvo.

mmmmmmmmmmmm
Gost
mmmmmmmmmmmm
3 godine prije
Reply to  Andrej

Potpisujem.
Držim da je scenarij, gdje BiH i Srbija kolektivno ulaze u NATO, najvjerovatniji…stoga je za očekivati da će se taj procesubrzati onoga trenutka kada Balkan uđe na teren i zamijeni već pomalo umorni Bliski istok.

Tomica
Gost
Tomica
3 godine prije

Žalosno je kako se ulazak u NATO predstavlja kao nacionalni interes a još žalosnije da ima onih koji im to vjeruju. Gdje god NATO nije poželjan tu odluku donosi direktno vlast, koja je u principu kriminalac do kriminalca, a međunarodna zajednica im dopušta da to rade jer odrađuju i za njih poslove. Inače, za ulazak u NATO se narod izjašnjava na referendumu.
NATO je garant sigurnosti, od koga? Raspustili su redovnu vojsku u BiH, oružje svo moguće se uništavalo sa pričom da BiH nema potrebe za tim jer ih niko neće napadati.
O investicijama da ne pričamo, ima da navale investitori samo dok se u NATO uđe. Isto će se investirati u BiH, uslužne djelatnosti i energetika a pravit će se senzacija od svega ma koliko to bilo štetno za BiH.
Mislim da Srbi u BiH ogromnom većinom nisu za ulazak u NATO i da bi bilo pogrešno, da ne kažem kao neki antidejtonski i antustavno, da se njihova volja ignorira. Ti argumenti se inače redovito potežu kad god se RS, ili bolje rečeno Dodik, ne slaže sa zvaničnim Sarajevom, ili bolje rečeno sa Izetbegovićem.

Konstantin
Gost
Konstantin
3 godine prije

Postovani pobratimi. Drago mi je da se na ovu temu nije otislo u “krivi pravac” (anti bilo cije nacionalne pripadnosti svih u BiH). Dali Dodik “radi po nekoj narudzbini” to cemo razumeti nakon 10 godina (ako budemo bili zivi). U svakom slucaju ja sam veliki skeptik za sve nase narode na teritoriji Balkana. Ljudi masovno idu u “beli svet” jer ekonomsko-socijalna a i sto da ne i bezbednosna situacija postaje iz godine u godinu sve losija. Kao sto neko od Vas gore napisa … sve je manje ljudi … a pogotovo mladih i sposobnih koji treba da budu iduci temelj svake drzave. Iskreno se nadam da ce moji pobratimi sva 3 entiteta u BiH ipak biti pametniji u odnosu na pocetak nesrecnih 90-tih i neve se upecati na isti mamac. Mogu u svoje ime da kazem da se u mojoj zalnoj Makedoniji evo skoro za 1 godinu nakon nametnutih (po.ko zna koji put) prevremenih parlamentarnih izbora ama bukvalno nista pozitivno nije desilo! A sada posto su “Zaevisti” “pobedili” neverovatno u svim Makedonskim opstinama … ostaje im jos samo predsednicki izbori …. i eto Makedonija je dobila novu i kompletnu OKTROIRANU SOROSOIDNU POLIT. GARNITURU koja ce imati sve poluge vlasti (nakon toga ce doci Sudski sistem za ciscenje itd). Tek tads ce Zaev kompletno kapitularati banana drzavu MK i tek cete tada videti “ekonomsko-socijalni” egzodus. Tako da vec razmisljam koju destinaciju kao sigurniju da nadjem za seobu. Bem ti mentalni sklop …. razgovaram sa ljudima i samo slezu ramenima … a sta mozes? …. sta ces promeniti? … vele! Dakle kada se pacijentu dijagnosticira bolest, a isti se pomiri sa time i nece da pruzi nikakav otpor … zna se kakav ga zavrsetak “price” ocekuje. poz. svima iz Skoplja

Sardelino
Gost
Sardelino
3 godine prije

Država BiH međunarodno je priznata država i članica UN.BiH kao svaka država ima svoje teritorijalne granice.Srpski entitet ili ako je nekome milije Republika Srpska nastala je Dytonskim sporazom tri naroda sa namjerom da se zaustavi rat na tlu omeđenom teritorijalnim granicama države BiH. Dakle RS nastala je na tlu BiH iz gore navedenih razloga pa tvrdnja u točki 2. da je RS sastavni dio BiH je netočna ( sugerira da RS egzistira poadavno ali da je eto sporazumo ušla u sastav BiH ). Mileta, valjda kao dobar šarafciger meštar sasvim dobro logički razmišlja. Ako je nešto sastavljeno može se i rastaviti.
RS će trajati i živjeti koliko i Dayton. Ukidanjem Daytona ili njegovim prestankom važenja nestaje i RS. Postojanje BiH neovisno je o Daytonu.
Logika Bakira I. je drugačija. On je sasvim dobro svijestan činjenice (kao i svi ostali koji nisu sisali vesla) da niti Mileta a niti Čović ne žele BiH. Jedan od njih bi prisajedinio dobar kus Bosne državi Srbiji i time se zapisao u povijesne knjige kao veliki sin srpskog naroda a ovaj potonji želi spojiti sa Hrvatskom bilo kakav dio ma kakav on bio.
Dakle oba, što je apsurdno, samoprijegorno rade na stvaranju muslimanske države u srcu europe.
Bakir se nada da im to EU i Nato neće dozvoliti.

obicnosamocitam
Gost
obicnosamocitam
3 godine prije
Reply to  Sardelino

Sardelino ironija BiH je upravo u tome sto jos od pocetka 90-ih sve tri strane sa svojim politikama rade na stvaranju muslimanske drzave. SDA to radi svjesno a Srbi i Hrvati sami sebe izbacuju iz te BiH. Jedina razlika je sto SDA hoce cijelu Bosnu a srpski i hrvatski politicari bi copnuli “svoj” dio a ostatak da bude muslimanska drzava. Tako isto kad npr. srbi tvrde da je Sarajevo postalo Teheran donekle se mogu sloziti s tim uz napomenu da ne postaje Teheran nego Rijad. Ali najveca ironija je u tome da je veca zasluga Karadjica sto je Sarajevo danas kakvo jeste nego SDA. Ova objava je u sustini ustavno gledano neustavna jer entitet ne odlucuje o tim stvarima.. Ali isto tako srpski predstavnici u vlasti BiH odlucuju o tome jer im to garantuje ustav. Nije sija ali je vrat. Zalosno sto od onakve drzave napravise apsurdistan 🙁

obicnosamocitam
Gost
obicnosamocitam
3 godine prije

Jos da se nadovezem po pitanju Nato pakta. Sam po sebi on je u danasnjem svijetu nepotreban i trebo je biti ukinut istog dana kad je raspusten Warsavski ugovor, Skup je i svaku drzavu skupo stoji clanstvo u njemu. A tu jos i treba naglasiti slanje svojih trupa u misije Nato-a sto je vrlo problematicno sad a u skoroj buducnosti vjerovatno to je i poziv na regrutaciju na Ruskoj granici. S druge strane imamo situaciju da je dio drzava iz ex-yu vec u Nato-u pa bi s te strane bar lokalno valjda garantiralo da ovdje nece vise biti sukoba kad bi sve drzave nastale iz ex-yu pristupile Natu. U svakom slucaju nasi su politicari davno usrali i sefa i tristo metara pruge tako da smo mi najebali svi i ovako i onako.

Zvrk
Gost
Zvrk
3 godine prije

I te dejtonske granice su teška nakaza. Kao da su ih crtali pučkoškolci gledajuć prvi put kartu bez satelitskog prikaza. Tako imamo nakazne općine, pa podijeljena mjesta ili stambeni prostori doslovno na liniji, a da ne spominjem da unatoč teritorijalnom jedinstvu obaju entiteta ono u stvarnosti ne postoji. Dakle, očekujem reviziju dejtonskih granica jer su, barem iz mog gledišta, uvreda zdravom razumu.

obicnosamocitam
Gost
obicnosamocitam
3 godine prije
Reply to  Zvrk

Sam Dayton(americka vojna baza) kao mjesto potpisivanja ugovora je uvreda zdravom razumu a da ne govorim o svemu ostalom problematicnom iz tog ugovora. Jedina dobra stvar tog Daytona je sto je zaustavio rat i spasio neki broj glava na ramenima. A sve ostalo iz tog sporazuma je pod velikim upitnikom i zbog tog Daytona BiH je danas ovo sto jest a to je obicni protektorat. Danasnja BiH mi djeluje kao oni indijanski rezervati. Jasno mi je da je bilo svakakvih sranja i da jedan dio ljudi ne zeli ili ne moze vise zivjeti zajedno ali za mene kao osobu kojoj nacionalna i vjerska pripadnost nikad nije vazna ovo je nakarada od drzave. Zao mi je ovih mladih koji su se rodili i odrastaju i skoluju se u ovoj nakaradi. Na svu srecu ja bar imam sjecanja na skolske klupe u kojima su zajedno sjedili Mujo,Momcilo,Stjepan,Fikreta,Biljana,Marija i svi ostali razno raznih kombinacija i nikom nije bilo vazno kako se ko zove ili koje je nacije i vjere.

Tarzan
Gost
Tarzan
3 godine prije
Reply to  Zvrk

Granice su nacrtali: Tudjman, Izetbegovic i Milosević u Dayton-u poslije neprospavane noći i nekoliko čašica brlje!

Franjo
Gost
Franjo
3 godine prije

...

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
3 godine prije
Reply to  Franjo

Franjo…tvoje pitanje doktori moraju rijesiti, kauc- generale.Vojnim purem….sta ti to znaci?

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
3 godine prije
Reply to  Franjo

Da nebi mozda ti kao ” dragovoljac” poput Mesica (ustase ,cetnika ,komuniste) sve po potrebi pomogao.Uvjek SE neko poput tebe mora javiti i svojim nebulozama zagaditi temu a bilo je desetine konstruktivnih komentara.

Sinisa
Gost
Sinisa
3 godine prije

Neka si da oduška, pa nastavljamo dalje konstruktivno.

Dragan
Gost
Dragan
3 godine prije

Dame i gospodo, posto Republika Srpska ima svoje predstavnike u vlasti BiH, odluka o pristupanju ne moze biti donesena unilateralno. To je samo jedan od zastitnih mehanizama od preglasavnja i garant zastite vitalnih nacionalnih interesa koje predstavnici srpskog naroda imaju u rukavu. Sto se tice NATO, to je vec druga prica. Niko ne zna zasto SAD imaju preko 100 hiljada vojnika samo u Njemackoj, a vise od 400 vojnih baza sirom planete. NATO je garantovao SSSR da se nece siriti dalje od granica sadasnje istocne Evrope, a gdje su sada? Na samoj granici RF. SAD su zaobisle savjet bezbjednosti UN u nekoliko navrata, te izvrsile invaziju na nekoliko suverenih drzava, a sada rade na ukidanju prava veta, kako bi mogli da nastave svoju indoktrinaciju, okupaciju i porobljavanje. razne obojene revolucije, mijesanje u politiku suverenih drzava, nametanje sankica, raznih neoliberalnih stavova, njihove demokratije… Taj pakt, samoproklamovani zastitnik svijeta i ljudskih prava je nastao kao odbrambeni savez, zar ne? Sada se postavlja pitanje od koga se sada taj savez brani? Od RF? Hahaha. Pa evo, uzmimo za primjer BiH. Recimo da se BiH pridruzi NATO. Sta je sljedece? BiH vojnici (ukljucujuci i srpske) ce ratovati u Afganistanu, Iraku, biti na granicama RF? Taj isti NATO je bombardovao te iste vojnike u proslom ratu ili im je unistio kuce, pobio rodbinu ili istovario tone radioaktivnih bombi po zemljistu. Hrvatska je u NATO. Sada su RH vojnici na granicama RF. Nose oruzje, posjeduju minobacace, haubice, vbr-ove.. sta god. Kakva korist? Sa druge strane imamo mnogostruko vojno snazniju vojsku, nuklearnu mega silu. Pa zar iko ne misli da je ovo samo blef? Pa ja ni najmanje ne sumnjam da bi RF bukvalno zgromila tu gomilu metala na svojim granicama. Svakako sam protiv NATO, nikome nista dobro donio nije. Meni je zao sto je RH vodjstvo pokleklo pod pritiskom i izmanipulisano do mjere da se umjesto investicija u realni sektor, novac baca na ogromne troskove NATO.

VladoGrozny
Gost
VladoGrozny
3 godine prije

Ima se jutros i sto za procitati, ima fantasticnih komentara. Evo nakon pola sata i popijene 3 kave, umjesto da mi dan pocinje radostan, tuzan sam, jako tuzan.
Bogami i bijesan al’ samo od ‘nase’ nemoci.
Pa drugarice i drugovi, dame i gospodo, evo samo da vas podsjetim na neka lijepsa vremena, kojima se jos ‘onda’ nazirao kraj;
Top Lista Nadrealista
https://www.youtube.com/watch?v=HTM-g_SEjdw

Proleter
Gost
Proleter
3 godine prije

Ajmo sad probat malo logicno razmisljat, ako su sve tri strane hrvatska , srpska i bosansko muslimanska u ratu 90 tih godina prioritet stavile na razbijanje Jugoslavije i zajednistva medju narodima, odnosno akcent stavili na etnicki ciste drzave i stvaranje cistih nacionalnih plemena a u tome naumu izdasno pomagale amerika i eu , zbog cega nakon dejtona upravo ta amerika , eu i ostala zgadija brani cjelovitu bosnu ,mantraju o tri kao fol konstutivna naroda , koji ce zivjeti u slobodi , zajednistvu , bratstvu ,ravnopravnosti , pa koji su k…. onda rusili Jugoslaviju?
Pa zar nije ocito licemjerje , zar nije ocito da su prvo razbili Jugoslaviju uz pomoc svojih placenika i agenata(domacih izdajnika) a onda nakon odlicno odradjenog posla pozvali iste te agente u dejton i tamo zacementirali stanje , odnosno ostavili mogucnost raspirivanja rata kada god i u kojem trenutku to pozele i zatreba im ?

ponte
Gost
ponte
3 godine prije
Reply to  Proleter

price o tome tko ce u nato od bisih yu drzava su smijesne nato kontrolita cijelu bisu drzavu i njihove tzv vojske onaj tko to ne vidi i ne zna slijep je kod zdravih ociju

obicnosamocitam
Gost
obicnosamocitam
3 godine prije
Reply to  Proleter

Americki prioritet je bio unistenje yu samoupravljanja jer je opasno za kapializam da tamo negdje radnici imaju prava,dobivaju stanove od firmi,imaju odmaralista od firmi na moru itd.Plus toga ex yu je prodavala oruzje po nesvrstanima vise nego ameri. Cilj je bio unistit takav tip ekonomije i uzet nase dobre firme za sitnu lovu te zagospodarit nasim bogatstvima. Od rudnika,izvora vode,mora pa na dalje. Ameri su izabrali Milosevica za to rusenje poretka SFRJ.Americke agenture su poslije povratka bankarskog cinovnika Milosevica iz USA progurali njega na celo Srbije. S obzirom na medjunacionalne probleme na Kosovu savjetovali su ga da cilja na nacionalni naboj srba. Poslije par mitinga i njegovih govora avet velikosrpskog nacionalizma je pokrenuta. Plus toga je Milosevic srusio ustav SFRJ postavivsi svoje ljude na vlast na Kosovu,Vojvodini i Crnoj Gori. Sve je to napravio uz podrsku amera. Nemojte zaboraviti da su ameri fakticki do 93 podrzavali jedinstvenu Jugu i embargo na uvoz oruzja. Prvi cilj im je bio sjebat samoupravnu SFRJ i Milosevic je tu obavio dobar posao za njih. Poslije Milosevicevog udara na predsjednistvo SFRJ u tom predsjednistvu je on imao 4 od 8 glasova i blokirao je sve prijedloge koji su tada dolazili iz Slo,Hr,BiH I Makedonije. I onda je doslo do neminovnog,prvo su Slovenci napustili zasjedanje,nakon njih Hrvati i to je biio onda okidac za daljnje sirenje nacionalizma pogotovo u Hr gdje su lokalni Srbi uz Miloseviceve ljude i po njegovoj naredbi poceli balvan revoluciju. Naravno na to je odmah upala i ustaska emigracija sa svojom mantrom i potpaljen je nacionalizam do maksimuma. Sve to vrijeme USA jos podrzava Milosevica. E onda su krenuli tenkovi i razaranja gradova od strane JNA koja to vise nije bila jer ju je Milosevic imao pod svojom kontrolom. Masovno su oficiri ne srpske nacionalnosti napustali tu vojsku. Tek tada pocinje pritisak evrope i vatikana da se prizna samostalnost ex yu republikama. Tek tada ameri napustaju Milosevica jer je on napravio sve sto je trebao. Isto tako su koristili i Sadama i poodrzavali ga da vodi rat protiv Irana,dali mu zeleno svjetlo za okupaciju Kuvajta pa onda kad im je odradio sto je trebao dobio je porciju. Tad je Milosevic shvatio sta mu se sprema i odjednom preko noci nema vise price o svim srbima u jednoj drzavi i odjednom on nagovara krajisnike na potpis Z4. Inace realno gledajuci Z4 je sribima u Hr davao i osiguravao potpunu autonomiju i garantovao im je sva prava. Naravno krajisnici koji su lozeni 3-4 godine na veliku Srbiju nisu shvatali da ih Milosevic ostavlja ako ne potpisu z4 nego su isli logikom da je to prica za zapad. Znamo kako je to zavrsilo,olujom i masovnim izbjeglistvom krajinskih srba. Zalosno je sto to vecina tih ljudi koji su najebali jos ne shvaca da ih je Slobo iskoristio i zavalio. Isto tako je Francek zavalio 75% bosanskih hrvata zbog svoje hercegovacke klike. Izetbegovic je pored Slobe i Franceka tad bio kao malo dijete koje vrvudalo vamo tamo i zbog njega takvog su i muslimani najebali jos vise. Siguran sam da bi bolje prosli da im je na celu bio babo Abdic. E sad zasto su yu razbili a bosnu kao malu yu drze na silu zajedno? Zato sto je Bosna okidac za novi veliki rat srba,hrvata i muslimana na balkanu. Okidac koji mogu aktivirati kad got im zatreba i expresni novi rat je tu.

Dragan
Gost
Dragan
3 godine prije

Postovani moderatori, sukomentatori i citaoci, pokusacu da simplifikujem trenutno stanje u bivsoj Jugi. Ta drzava, kako god stvorena, kako god zalijepljena, imala je Vladu i vodjstvo kakvo je imala. Iako sam potajno postovalac lika i djela dinastije Kim Jong, koja sada vec suvereno, neometano i neupitno ugnjetava neka osnovna prava svojih gradjana, moram povuci paralelu sa tadasnjom Jugom. Iako nisam imao dovoljno godina da shvatim i prihvatim kompletnu sliku tadsnjeg vremena, znam da se nije smjelo svasta pricati, da se vjerovalo iskljucivo partiji i da je donekle sloboda izrazavanja i upraznjavanja vjeroispovijesti svih konfesija bila sputavana. Ali zar ta ista Jugoslavija nije imala neobicno snaznu vojsku, vodila nezavisnu vanjsku i unutrasnju politiku, besplatno skolovala svoj i strani kadar u svim sferama (zdravstvo, odbrana, inzenjerija, bio nauke, nuklearne nauke), zar ta Juga nije osnivac Nesvrstanih, osnivac CERN-a, imala snaznu ekonomiju i proizvodila sve? Zar se nije moglo putovati sa pasosem svuda po svijetu. Dobijali su se stanovi, besplatno se skolovali, lijecili, zavidno zivjeli? Hvalili ste se, starije generacije, da se za jednu “crvenu” ili zvakacu gumu po jadranskoj obali svasta radilo sa turisticama iz “nerazvijenih” drzava, zar nisu kod nas dolazili kao jeftina radna snaga ovi koji su sada u EU? Pa nisu ni Tito ni Partija bili ludi. Takav nam je mentalitet, svi tumacimo stvari onako kako nama odgovara. Hocemo nacionalne drzave, hocemo u Evropu, hocemo neke strane standarde, a imali smo JUS po kojem su skrojeni svi danasnji. Eto zasto su je razvalili nasi “milosrdni” EU i SAD andjeli. Princip rada: Ako ne slusas, dobijes po zadnjici, osim ako si jak. Ako si jak, mi te rasparcamo pa dobijemo male cjeline koje cemo mnogo lakse da lupamo po zadnici. Evo sada Slovenci kukaju kako nikada nije bilo gore, Bosanci ih okupirali i kvare im “kulturu”, spore se sa Hrvatskom oko par kilometara nekog zaliva a sama drzava k’o malo veca oranica. Hrvati pet puta zaduzeniji nego Grcka, sve svoje su prodali strancima i jos se zaduzuju da kupe beskorisne avione, ekonomija – odlican izvoz radne snage i mladih kompetentnih ljudi. Bosanci, tri konstitutivne grupe nacionalista, ni 20 godina nakon rata ne mogu da nadju zajednicki jezik, ekonomija – kvartalni obracun 25 godina donacija i dva para cipela sa stiklom za prvu damu SAD. Srbija bi malo na istok, pa malo na zapad, pa malo neutralna, plate im iste kao prije 10 godina, prodali Kosovo pa sada zapomazu, Crna Gora, svih 67 kvadratnih kilometara mora prodali Rusima a sada daju doprinos NATO sa sva cetiri vojnika, plaze kamene a usluga k’o na golom otoku. Makedonija se necka, ne zna gdje bi, sazivaju izbore svakih 3 mjeseca, a od ekonomije im ide paprika i ajvar. Sada bih molio politicki i akademski krem drustva da mi onako laicki, prostim jezikom ukaze na pozitivne pomake u odnosu na tu bivsu Jugu. Ja sam bio primoran da trazim posao van te Juge jer su je ti isti intelektualci zajednicki uspjeli razoriti. Mogla se uraditi tranzicija na kapitalizam, moglo se nesto uraditi sa autonomijama republika, decentralizovati Vlada, poboljsati poslovanje i prava radnika, postati reper zajedno sa Njemackom. Evo, sada imamo nacionalne drzave, zapadnu demokratiju, liberalne poglede, a dusu i tradiciju smo prodali. Napominjem, ne izgubili nego prodali.

obicnosamocitam
Gost
obicnosamocitam
3 godine prije
Reply to  Dragan

Dobar osvrt Dragane. Uglavnom se slazem sa svim sto si napisao. Jedino se ne slazem s onim djelom gdje kazes da je upraznjavanje vjeroispovjesti bilo sputavano. Nije bilo sputavano nego je vjera bila tamogdje joj je mjesto a to je u crkvama,dzamijama i ostalim vjerskim objektima. Nije bilo vjere u skolama ali vjeri i nije mjesto u skoli. Nije bilo vjere u politici. Sad je ima i po mom misljenju politicki rad svih konfesija na prostoru bivse yu je napravio puno stete i potpirio sovinizam do kraja. Jedino su po pitanju vjere u yu bili sputavani clanovi komunisticke partije. Oni nisu smjeli ni u crkvu,ni u dzamiju,nisu smjeli slavit vjerske praznike. Ali to ne vidim kao problem jer ako si komunista onda nisi vjernik pa ti to ne smeta. To je smetalo onom najgorem tipu ljudi koji su bili komunisti samo da bi bili na vlasti,takvi su i danas u velikom broju u vlasti ali ovaj put su zaogrnuti vjerom jer je ovih godina to in. To su oni koji gaze preko mrtvih ako treba da ostvare svoje ciljeve i prodaju se strancima za saku dolara. Zbog takvih ti Dragane danas ovo pises iz inostranstva. Isto i ja ovo pisem 730 km od mjesta gdje sam rodjen i zivio zbog takvih politicara. Sjebali su sve sto su mogli i dan danas tolike godine nakon rata i dalje rade na rastakunju ovih nasih naroda. Sto nas manje ostane stranci ce lakse vladati ovdje a na zalost preko 90% politicara od Slo do Mak rade na toj agendi.

alan ford
Gost
alan ford
3 godine prije

“3. Teritorij Republike Srpske je jedinstven, nedjeljiv i neotuđiv u skladu s člankom 3. Daytonskog sporazuma i Aneksom 2. ….”
———
RS je kao prvo, umjetna i nemoralna tvorevina, nastala na protjerivanju, pljački i ubijanja stotina tisuća njenih stanovnika,-nesrba, ponajviše Bošnjaka..
RS je ka drugo, dijete SAD-a i Zapada, odnosno cio-hazara iz duboke države, i SAD može Srbima oduzeti RS kad poželi.
-Dodik je klaun i blefer, koji na jednoj traži podršku Rusije, a li na drugoj strani istovremeno surađuje sa cio-hazarima, odavno, još prije nekoliko godina izraelski desničari su posjećivali Banja Luku, a nedavno je u posjeti Dodiku bio izraelski ultra-desničar i cio-fašsit, član Netanjahuove vlade, Avidor Liberman, (obitelj podrijetlom iz Rusije), koji se zalaže za to da se svi Palestinci etnički očiste iz Izraela. Dodik sebe na Zapadu i Izrealu, pokušava predstaviti kao nekakvog borca protiv islamskog fundamentalizama (a Bošnjaci su za njega naravno fundamentaliti). Klaun Dodik ne može ništa, on je tigar bez zubi, on dreči ima jedno 14-15 godina da će se RS otcjepiti, ali zna da to nije moguće
Svi oni Srbi koji vjeruju da bi se RS mogla otcjepiti su naivni. Putin se nikada neće upuštati u rizik borbe za RS.
Da podsjetim, da je baš Washington u kolovozu 1995. naredio Hrvatskoj Vojsci i Armiji BiH, da zaustve ofenzivu, protiv srpskih snaga u BiH,. HV i Armija BiH bile su nadomak Banja Luke i Banja Luka i vjerojatno i ova cijela sjeverozapadana polovica RS bi pale. SAD i Zapad su tada dakle zapravo spasili Srbe od potpunog poraza, da bi se održala nekakva ravnoteža, i zato su Srbi dobili pola BiH. Zapad je namjerno ostavio BiH svih ovih 22 godine, od Daytona do danas u kaotičnom stanju. Dodik zna da ne može ništa. On moće proglasiti nezavisnost RS, ali to je mrtvo slovo na papiru, on ne može otcjepiti RS, Granica koja dijeki RS i tzv. Federaciju BiH, je granica nekadašnjeg fronta između zaraćenih strana i sa svim tim tim krivuljama, duga je vjerojatno jedno 1000 km. RS ne može osigurati to, Srbija joj pomoći ne može i ne smije, a Rusija neće, jer Rusija ima važnijih stvari, Ukrajinu u svom dvorištu i Siriju. Kada bi Dodik i Srbi doista pokušali “čačkati mečku” i pokušati neko otcjepljenje, SAD bi sa svojim savetznicima, Tutrskom i saudijskjim vehabijama odmah naoružao Bošnjake i dao mi zeleno svjetlo za napad i RS bi bila gotova za par dana i nastao bi rusvaj. Većina ljudi još uvijek ne svhata da su oni svi na ovim pristiorima pijuni u podmukloj igri anglo-cionista.
SAD i Zapad su Bošnjake i Hrvate strpali u drugi polovicu BIH, da se trve kao pas i mačka, Tako su svi protiv sviju… Bošnjaci i Hrvati se dakle tako lijepo vole kao pas i mačka, ali anglo-cionistička elita uvijek ih lako može barem na trenutak ujediniti i pridobiti za ulazak BiH u EU i NATO. Nije teško pretpostaviti da bi u slučaju referenduma ogromna većina Hrvata i Bošnjaka glasala za ulazak u EU i NATO, dok bi ogromna većina Srba glasala protiv, ali Srbi bi bili nadglasani, i BiH bi postala član EU i NATO-.a. Nije teško pridobiti ni jedne ni druge. Hrvate u BiH bi naravno lako pridobilo da glasaju za EU i NATO; da se pridruže Hrvatima u Hrvatskoj a i Bošnjaci bi velikom većinom glasali za to, jer bi ih propagandnom plašili sa Rusijom i Srbijom, a i bratska Turska je također člnaica NATO-a. Ustvari sve je to jedna velika predstva za naivne ovce, Vučić i Srbija također žele u EU , a Srbija u NATO i ne mora, jer ima naprimjer i Švedska koja je članica EU, ali ne i članica NATO_a, ali samoi na papiru, faktiči i Švedska u svemu podržva NATO, Takvu ulogu bi igrala i Srbija. Zbog odbojnosti većine Srba prema NATO-u, Srbija neće postati članica NATO-a, (ali samo na papiru), ali bi kao članca EU, faktički u svemu podržavala NATO. Vučiću su u interesu “euroatlanske integracije” Srbije, i on po nalogu Brisla i Washingtona, mora malo smirivati klauna Dodika, ali ako Dodik bude malo više prkosio, elita ga lako može ukloniti. Dodik i mnogi Srbi ne shvatajiu, da 1) RS nije moguće otcjepiti 2) da RS može egzistirati samo kao dio Zapada jer RS je stvorio Zapad i Zapad je može lako i ukinuti, ako bude potrebno. Vučić i Beograd vrlo to dobro znaju i zato također žele “euroatlanske integracije”. Jer, ako bi Dodik prkosio, kako rekoh, Zapad uz pomoć Hrvata i Bošnjaka u BiH, lako može imati većinu i tako pridobiti BiH za EU i NATO. A time bi faktički opet bila uspostavljena ona nekadašnja tvrda granica između Srbije i EU, kao što je do 1914. bila između Srbije i Austro-Ugarske, koja je tada bila neka vrsta mini Europske unije a Hrvtska i BiH su bile u sastavu Austro-Ugarske, Srbi su po svaku cijenu tada željeli rušenje te granice koja dijeli Srbe u Srbiji, i Srbe izvan Srbije, a danas 103 godihe nakon toga, Vućić i ostali srpski državnici ne mogu i neće dopustiti da se opet uspostavi ta granica na Drini između države Srbije i Srba izvan Srbioje. Zato Beograd također želi “euroatlanske integracije” da bi na taja način povezao sve Srbe, jer da se Beograd odluči za savez sa Rusijom i da prekine sve veze sa EU, to bi faktički bilo uspostavljanje grance EU na Drini, a to niti Vučić, niti ijedan drugi srpski državnik ne može dozvoliti. Dakle, RS može opstati samo ovako na papiru, samo u okviru BiH i samo da je BiH na strani Zapada. InačeZapad odmah može ukinuti RS. Sadašnja granica na Drini između Srnije i BiH je meka granica, a RS je faktički produžetak države Srbije tamo do Bosanske Gradiške.

Dragan
Gost
Dragan
3 godine prije
Reply to  alan ford

Dragi alane, evo do tvog komentara se nismo dotakli nemoralnih tvorevina i egzatnih podataka o “stotinama” hiljada protjeranih i ubijenih od strane jednog, drugog ili treceg naroda u BiH. Kakva god da je Republika Srpska tvorevina, umjetna ili ne, tvoje tvrdnje o par dana do vojnog pada RS su malo fanaticne, a sjeti se da su neki isto tako mislili za Afganistan, Irak, Siriju, Vijetnam, Libiju, Jemen… Moras shvatiti da se stvarnost mnogo promijenila (multipolarni svijet bez hegemona se radja), da su druge stvari (nafta, gas, zlato) i drugi igraci (BRICS) sa drugom agendom (dedolarizacija) na tapetu. Koliko si ti alane, a nadam se da nisi, izgubio rodbine, prijatelja i materijalnih stvari u ratu? Ako jesi, zar nije bilo dosta alane, mozda i malo previse? Gdje si se ti alane dokopao sirovih, nadasve provjerenih podataka koje tako samouvjereno, dramaticno i fascinantno iznosis (BBC, CNN, VOA)? Da li se tebi alane, opet ratuje i zrtvuje ovaj krhki mir? Sta je tebi alane zapelo u grlu za Srbima i/ili Hrvatima u BiH? Da li i ti alane vjerujes da je BiH zemlja koja pripada iskljucivo muslimanima? Da li alane mislis da je premalo Hrvata i Srba ubijeno u ratu? Da li alane smatras da ce i sada Srbi dozvoliti preglasavanje kao i kada je BiH odvojena od Juge?Pa alane, Republika Srpska nece da bude vojno pristrasna i vodi se vanjskom politikom Srbije, sta je tu problem? Alane, mislis li da je Hrvatima BiH tropski raj i da ce ih Hrvatska opet ostaviti na cjedilu? Da li ti alane vjerujes u boljitak i svajcarsku recepturu BiH bez mrskih Srba/Hrvata? Alane Forde, brate mili, zasto nisi malo provjerio te pisao podatke o broju zaposlenih – nezaposlenih, dugovima, unistenju realnog sektora, karcinomima u zamahu, samoubistvima, ratnim vojnim invalidima, natalitetu, iseljavanju, zdravstvu, korupciji, kriminalu? Pa alane zasto ne pitas ovdje na forumu kako mozemo ustati, otresti prasinu sa hlaca i poceti da saradjujemo bez zarivanja noza u ledjima jedni drugima? Kakva te granica medju Srbima u Austro Ugarska spopala alane? Ocigledno je da te jos uvijek progone demoni proslosti i da jos nisi naucio da gledas u buducnost. Ako hoces, idi ratuj, ima zarista na planeti, samo sto dalje od nas ostalih. Zbog takvog razmisljanja, kao sto je tvoje, nema nama suzivota jos, brate alane…

alan ford
Gost
alan ford
3 godine prije

Da podsjetim, tko je napravio Daytonski sporazum. Glavni tvorac bio je Richard Holbrooke, američki diplomat, iz Demokartske stranke, koji je inače bio hazar. Holbrooke je član odbora, Rokefellerovog “Vijeća za vanjske odnose”, (CFR)- stvarne vlade SAD-a u sjeni. Glavni pomoćnik Holbrookea u pravljenu Daytonskog sporazuma, bio je njemački duiplomat Wolfganf Ischinger, stara iskusna ljiga, također Rockefellčerov čovjek, član Trilaterale, sudionik skupova Bilderberga i ravnatelj Minenske konferencije o sigurnosti (MSC)–također elitne organizacije globalista. Ischinger je zadnjih godina više puta srao protiv Rusije i Putina.
Radovan Karadžić je na sudu u Haagu rekao, da postoji tajni sporazum između njega i pokojnog Holbrookea. U stvari je Karadžiću, nakon Daytona bilo tajno garantirano, da neće biti progonjen.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik