Rijad: Katar mora poslati vojsku u Siriju i tako platiti američku zaštitu

Saudijska Arabija
23 komentara

Saudijski ministar vanjskih poslova Adel Al-Jubeir je jučer izjavio kako Katar mora platiti troškove nazočnosti američkih vojnih snaga na području Sirije i stoga mora poslati trupe u ratom zahvaćenu arapsku zemlju, što je prijedlog koji se čuo ranije ovog mjeseca, prema kojem bi koalicija zaljevskih monarhija na sjever Sirije, na područja u kojima su trenutno razmještene američke trupe, trebala poslati svoj vojni kontingent.

“Katar mora platiti za američku vojnu nazočnost. U Siriju mora poslati svoje vojne snage prije nego što američki predsjednik ukine svoju zaštitu Kataru”, rekao je saudijski ministar, prenosi službena saudijska agencija SPA.

“Zaštita” o kojoj Saudijska Arabija govori zapravo znači prisutnost američke vojne baze na području Katara“. Više od 11 000 američkih vojnika je razmješteno u zračnoj bazi Al-Udeid i tamo su od 2001. godine.

Adel Al-Jubeir je čak upozorio Katar kako će, ako se to dogodi, to jest, ako SAD povuku svoju potporu Dohi, “katarski režim pasti za manje od tjedan dana”.

Ove izjave dolaze nakon što je Donald Trump insistirao na povlačenju gotovo 2000 američkih vojnika iz Sirije što je prije moguće, ali je zatražio od svojih partnera na Bliskom istoku, uključujući Saudijsku Arabiju, da milijardama dolara i velikim brojem vojnika “doprinesu uspostavi stabilnosti u Siriji”.

Saudijski  ministar Al-Jubeir je 17. travnja potvrdio kako Rijad pregovara s Washingtonom o mogućem slanju kopnenih snaga prosaudijske arapske koalicije u Siriju.

Damask osuđuje sve ovakve i slične izjave, a nazočnost američkih trupa i njihovih saveznika na sirijskom teritoriju je nazvao kršenjem suvereniteta Sirije i da je krajnji cilj ovih akcija produžiti krizu u arapskoj zemlji.

U ovom slučaju se poruka Adela Al-Jubeira može protumačiti kao ultimatum, jer su diplomatski odnosi između Saudijske Arabije i Katara vrlo loši, nakon što je saudijski režim, uz Bahrein, Ujedinjene Arapske Emirate i Egipat, zbog navodne podrške terorizmu odlučio uvesti ekonomsku blokadu i izolirati Dohu.

Katar prkosi Rijadu – S Iranom i Turskom potpisao sporazum o jačanju trgovinskih veza

Eskalacija katarske krize i mogućnost velikih promjena na Bliskom istoku

Adel Al-Jubeiradel al-jubeirombliski istok
Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
igi
5 godine prije

…međunarodno pravo…iko išta….znači mrtvo….znači ovo polumrtvo kljuse zvano UN otišlo je u ropotarnicu povjesti…. neka je….

Dan Dare
5 godine prije

Kao sto je moj otac jednom pozelio Sudijskoj Arabiji: “Dabogda jeli pijesak”.

Kajzer Soze
5 godine prije

Ljudska glupost i svemir su definitivno bezgranični mada bih ja tome još dodao i američki bezoblazluk 🙁

nbava kua
5 godine prije

U kojem svijetu zivimo : ( Vlade zemalja javno ucijenjuju druge Vlade.Prijete im kao neki mafijasi.Il plati il cemo te skinuti u roku sedam dana.Narod sve to gleda i pita se kad je sljedeca utakmica lige prvaka 🙁

Anon
5 godine prije

Nesto imam osjecaj da ce Katar prije zamjeniti americku bazu turskom nego pristati na ovo.

tedi
5 godine prije

Trla baba lan,da joj prode dan,Sta ako Sirija pozove kao Rusiju, da Iranska garda ude u Siriju i pomogne odbrani drzave .Ima da Izrael pobjesni.

Baba Vanga
5 godine prije

Katar zemlja sa vecinskim Siitskim narodom 80%i manje od 20% Sunita koji vladaju.

davor
5 godine prije

NATO pakt je američki reket nema se tu šta filozofirati takav je ustrojen takav radi nema tu morala ili navijanja fašisti komunisti, to je reket na razini kvartovske birtije u međunarodnim odnosima sa finim odjelima i činovima i akademskim titulama.

pippo444
5 godine prije

Poslala bi svoju vojsku i Saudijska Arabija, al’ nedaju im zločesti Huti.

Alen
5 godine prije

Ne bojte se.katarske gnjide nece vas niko , vama amerika gura noz u ledja…

mmne
5 godine prije

nekako sve mislim da je naj jednostavnije za sve (od natoa i usa) ugrozene zemlje de udju u rusku federaciju dobrovoljno…ono …bas kracim putem kao hrvatska i crna gora u nato ( jebes gradjane vazniji su poslanici!!)…i da onda ako ih neko dira mora ta racuna sa velikim medom….hm…

Baba Vanga
5 godine prije

Izgleda da nedostaje topovskog mesa u Siriji samo saljite

HEKPCT
5 godine prije

Katar nema vojsku, o čemu ovi bajaju?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI